Daniel Gustafsson

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Hopp til navigering Hopp til søk
Daniel Gustafsson
Foto: LSK.no

Hans Daniel Gustafsson (født 29. august 1990) er en svensk fotballspiller som 14. januar 2019 signerte en treårskontrakt med LSK. I følge Romerikes Blad kostet overgangen fra IF Elfsborg ca. 960.000 kroner. Til klubbens hjemmeside kom Dainel Gustavsson med følgende beskrivelse av seg selv: "Jeg kan spille på begge kanter, er rask og like å gå i bakrom" [1]. I et intervju med Romerikes Blad begrunnet han overgangen slik: "Jeg har spilt ti år for tre klubber i Allsvenskan, mot de samme lagene på de samme arenaene. Nå ville jeg prøve noe nytt" [2]. Sportssjef Simon Mefsin var utvilsomt fornøyd med signeringen av svensken: ""Daniel var vårt førstevalg og har en spisskompetanse som vi er sikre på vil heve laget." Scoret sitt første mål i treningskampen mot Ham-Kam 16. mars 2019 - med hodet - noe som visstnok er sjelden kost fra svensken. "Jeg kan ikke huske at jeg har scoret med hodet på dette nivået. Nei, det må være det første", uttalte Gustavsson til RB etter kampen [3]. Fikk sin offisielle debut i serieåpninga borte mot Stabæk 1. april 2019, men slet med å beherske de vanskelige spilleforholdene på Nadderud og fikk ikke utnyttet sin store fart på høyrekanten. Gustafsson måtte tåle en god del kritikk for sin innsats i de første serierundene, men i hjemmekampen mot Rosenborg 11. mai ble han brukt som spiss. Dermed kom svensken mer til sin rett og scoret også sitt første seriemål for LSK. Tilbake i sin kantrolle allerede i den påfølgende hjemmekampen mot Odd 19. mai. Viste en enorm arbeidsmoral i den vanvittig deilige seieren borte mot Vålerenga 25. mai. Tok mange tunge løp og hjalp Mats Haakenstad i det defensive arbeidet på høyresiden. I tillegg til å skape rom og true Vålerenga framover på banen. VIF-keeper Adam Larsen Kwarasey måtte blant annet gi retur på Gustafssons langskudd i første omgang, returen fanget Thomas Lehne Olsen opp og løftet ballen inn i det tomme buret. Prøvd som (ensom) alene-spiss i bortekampen mot Brann 23. juni. Den hardtarbeidende svensken gjorde så godt han kunne, men ble dessverre et lett offer for overmakten. Fungerte bedre som spiss i tospann med Arnór Smárason i hjemmekampen mot Tromsø IL og ble belønnet med en ny deilig scoring på halv-volley i 4-0 seieren mot nordlendingene. Smárason og Gustafsson så derimot langt ifra ut som et radarpar i bortekampen mot Kristiansund BK 5. juli. Gustafsson ble også byttet ut etter første omgang. Fikk likevel ny tillit som spiss - i Thomas Lehne Olsens fravær - hjemme mot Strømsgodset 14. juli. Var blant annet sterkt involvert i LSKs første scoring i 2-1 seieren selv om han ikke ble kreditert en assist på målet.

Daniel Gustafsson var uheldig og dro på seg en strekkskade og måtte så over seriekampene mot Mjøndalen IF, Tromsø IL, FK Haugesund, Brann og Rosenborg. Gustafsson kom tilbake og fikk et kort innhopp i hjemmekampen mot Kristiansund BK 22. september. Tilbake i sin rolle som høyre kantspiller på midtbanen i de tre neste seriekampene. Prøvd som midtspiss i tospann med Thomas Lehne Olsen i hjemmekampen mot Vålerenga 26. oktober. En kamp hvor tribunelivet fullstendig overskygget prestasjonene ute på banen. For spillemessig var dette ett av de dårligste derbyene (trolig også det dårligste derbyet) som er blitt spilt mellom LSK og VIF. - Flyttet over til venstresiden i de to siste serierundene av sesongen uten at dette bidro noe vesentlig til å styrke laget. LSK havnet på 14. plass og måtte ut i kvalifiseringsspill mot Start. - I sin første sesong var Gustafsson på banen i 25 av LSKs 30 seriekamper og scoret to mål. I kvalifiseringskampene mot Start våknet endelig Gustafsson og fikk vist noe av grunnen til at LSK hentet han fra Elfsborg. I den første kvalifiseringskampen mot Start sto Svensken hadde fått mye kritikk i sesongen for å være tannløs og direkte veik plutselig fram som en avslutter i verdensklasse, og scoret blant annet et drømmemål. På en gjennombruddspasning fra Thomas Lehne Olsen rundt han Start-keeperen i stor fart og la ballen iskaldt i hjørnet. Likevel tapte LSK 1-2 og svensken var ikke helt fornøyd etter kampen. "Vi ble for feige. Vi ble litt redde, og det skal vi ikke være. Vi kom litt lavt og lot dem spille for mye. Samtidig hadde vi også gode perioder og muligheten til å score flere mål", oppsummerte Gustafsson til RB [[4]]. Scoret også ett mål i hjemmekampen mot Start etter sesongens beste og vakreste kontring. Regissert, iscenesatt og utført av Sheriff Sinyan som på ren vilje og kraft fra egen 16-meter brøytet seg fram over halve banen før han la ballen ut til Daniel Gustafsson. Alene med Deumeland var svensken iskald og plassere ballen i det lengste hjørnet. I 75 minutter var vi alle sammen i den syvende himmelen, men som kom tidenes mest brutale kollaps. Start scora tre ganger og rykket opp på grunn av bortemålsregelen. En tung stund for LSK som for første gang siden 1975 ikke vil spille på landets øverste nivå.

I et intervju med Romerikes Blad 10. februar tok han selvkritikk for sin innsats i 2019-sesongen: "Jeg ble litt for defensiv i kantrollen i fjor. Spilte nesten som høyreback i noen kamper, spesielt på bortebane. Nå ser det ut til at vi skal være litt mer offensive og presse høyere i en 4-3-3 formasjon. Det tror jeg vil passe meg bra", fortalte Gustafsson. Han forklarte også hvorfor han i 2020 hadde valgt draktnummer 90. " Jeg har hatt nummeret tidligere i en bra periode da jeg spilte for Örebro. Det er kanskje min beste tid i karrieren. I fjor spilte jeg med nummer 7, og det gikk ikke så bra. Med det samme nummer i Elfsborg, spilte jeg heller ikke så bra som jeg ønsket. Derfor tenkte jeg det var en fin anledning å bytte nummer nå. Det blir som en ny start", mente svensken.

I følge det svenske fotballforbundets hjemmeside har Daniel Gustafsson tidligere spilt for Väsby United, AIK, Örebro SK og IF Elfsborg [5]. Han har 6 landskamper for Sverige på aldersbestemte nivåer. 3 landskamper for U17 og 3 landskamper for U19.


Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Sverige Väsby United 14 1 2009
Sverige AIK 1 0 2009
Sverige Väsby United 15 2 2010
Sverige AIK 52 3 2010 - 2013
Sverige Örebro SK 92 19 2013 - 2016
Sverige IF Elfsborg 64 10 2016 - 2018
Norge Lillestrøm SK 25 2 2019 -
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK Playoff 2 2 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 7 1 2020


  • Spillerprofil og statistikk er hentet fra det svenske fotballforbundet [6]