Frode Kippe

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Hopp til navigering Hopp til søk
Frode Kippe løfter kongepokalen etter seier mot Haugesund i cupfinalen 2007

Frode Kippe (født 17. januar 1978) er den spilleren som har flest eliteseriekamper for LSK. Med sine 441 eliteseriekamper troner han øverst på LSKs adelskalender. Totalt 534 offisielle kamper for LSK.
Frode Kippe en norsk fotballspiller som kom til Lillestrøm som 19-åring. Han etablerte seg raskt som en meget god og kompromissløs midtstopper. Debuterte for LSK i seriekampen hjemme mot Stabæk 23. juli 1997, da han i det 65. spilleminutt kom inn som reserve for Steinar Pedersen og spilte resten av kampen som venstre back. "Det ble en brutal start. Det første jeg gjorde var å miste ballen. Det gjorde at Stabæk-spilleren kom aleine med keeper, men heldigvis bommet han", fortalte Kippe til tidskriftet Josimar. Han scoret sitt første eliteseriemål for LSK i bortekampen mot FK Haugesund 16. mai 1998.

På slutten av 1998-sesongen signerte Kippe for Liverpool. En overgang som ga LSK 8,5 millioner kroner i klubbkassa og reddet klubbens budsjett (Kilde RB: 07.04.05 [1]). Kippe var bare på banen i to ligacupkamper for Liverpool, men hadde også to låneopphold i Stoke City. Etter fire år i England kom Kippe tilbake til Norge og returnerte til Lillestrøm i 2002, og er i dag Fuglas lagkaptein. Comebacket i den gule trøya kom i seriekampen borte mot Bryne FK 28. april 2002. En kamp hvor Frode Kippe for øvrig ble utvist etter bare å ha vært på banen i 17 minutter. Han kom inn som reserve for Indridi Sigurdsson ved starten av andre omgang og ble sendt i dusjen i det 62. spilleminutt med to gule kort av dommer Jonny Ditlefsen.

Frode Kippe ble Norgesmester med LSK i 2007. Kippe var lagkaptein, da LSK slo FK Haugesund 2-0 i finalen. Spilte sin eliteseriekamp nummer 200 for LSK 2. august 2009, hjemme mot Tromsø. For første gang i sin fotballkarriere slapp Frode Kippe i 2010-sesongen å sone karantene for gule eller røde kort. Midtstopperen var¨på banen i samtlige obligatoriske kamper for LSK denne sesongen, og var den eneste i LSK-stallen som ikke ble byttet ut en eneste gang. Spilte sin eliteseriekamp nummer 250 for LSK i hjemmeoppgjøret mot Strømsgodset 19. juni 2011. Måtte forståelig nok ta en pause fra fotballen mot slutten 2012-sesongen, da hans sønn ble rammet av kreft [2]. Spilte sin eliteseriekamp nummer 300 for LSK og kåret av TV-seerne til banens beste i bortekampen mot Brann 9. august 2013.
Forlenget kontrakten med LSK både 19. september 2012 og 26. mars 2014, samt de påfølgende sesongene etter 2016. Frode Kippe vil nå være LSK-spiller ut 2018-sesongen. Noe som blant annet ga ham muligheten til å ta igjen Arild Sundgotadelskalenderen og bli spilleren med fleste eliteseriekamper for LSK. Tangerte Arild Sundgots klubbrekord på 315 eliteseriekamper, da LSK spilte uavgjort 0-0 hjemme mot Aalesund 28. april 2014. Satt ny klubbrekord med 316 spilte eliteseriekamper for LSK i hjemmekampen mot Sogndal IL 4. mai 2014. Spilte sin eliteseriekamp nummer 350, da LSK 19. september 2015 spilte uavgjort 0-0 mot Start på bortebane. Kippe måtte forlate banen tidlig i andre omgang grunnet skade.

Frode Kippe er også den LSK-spilleren som har blitt utvist flest ganger i seriesammenheng. Hele ti ganger har den tøffe midtstopperen sett det røde kortet. Verst var det i 2007-sesongen hvor han fikk marsjordre ikke mindre enn tre ganger. I tillegg har han dratt på seg 76 gule kort (kilde: VG 1. desember 2017 [3].
Signerte 22. desember 2016 en ettårskontrakt med LSK og var klubbens lagkaptein også i jubileumssesongen 2017. 39 år gammel leverte Frode Kippe en strålende sesong med LSK i 2017. Noe som førte til at en ny ettårskontrakt ble signert 3. november 2017. Stor cupfinalehelt, da LSK vant 3-2 mot Sarpsborg 3. desember 2017. Slet med influensa, ble skadet under kampen, måtte sy flere sting i panna, men sto fram som lagets fremste kriger og scoret også ett mål i andre omgang. Et mål som gjorde Frode Kippe til den eldste spilleren som har scoret i en norsk cupfinale (Kilde: VG).

Spilte sin eliteseriekamp nummer 400 for LSK, jubileet kom i serieåpninga borte mot Bodø/Glimt 11. mars 2018. En bauta og nøkkelspiller for LSK i en alder av 40 år. Ubestridt førstevalg i LSKs midtforsvar gjennom hele sesongen. Var på banen i 26 av LSKs 30 seriekamper i 2018-sesongen. Sto fram som lagets kriger, da LSK trengte det som mest i kampen for å overleve i Eliteserien. Det vi kanskje husker best fra 2018 er det utrolig viktige målet i seriekampen borte mot Strømsgodset i nest siste serierunde. Corner fra Fredrik Krogstad i sluttminuttene som Frode Kippe fikk stusset videre. Ballen gikk via Godsets keeper og i mål. Scoringen sikret ett poeng og førte LSK over streken. Dermed kunne LSK på egen kraft sikre kontrakten hjemme mot Kristiansund BK i siste serierunde. Huskes også for det herlige basketaket med Azar Karadas i seriekampen hjemme på Åråsen 21. mai 2018. Karadas stemplet Frode Kippe med en horribel takling. Kippe tente på alle plugga og de to gamlingene havnet i et formidabelt slagsmål som resulterte i ett gult kort til begge to. Trolig tidenes brytekamp på Åråsen i tungvektsklassen. Med til historien hører også at Azar Karadas ble "belønnet" med en natt i Kippe-suiten på Scandic Lillestrøm.

Signerte en ny ettårskontrakt med LSK 5. desember 2018. Nyheten ble sluppet dagen etter, 6. desember, på LSK tradisjonelle julefrokost for sponsorene [4]. Til LSKs hjemmeside uttalte han blant annet: "Jeg ser fram til å bevise for meg selv og resten av Fotball-Norge at det går an å levere i Eliteserien for en voksen kar. Det er en utfordring jeg gleder meg til"

Lagkaptein og forsvarsbauta. Et forbilde for oss alle. Foto: KFL.no

Frode Kippe spilte 19. mai 2019 sin Eliteseriekamp nummer 400 etter combacket i 2002 - perioden i Liverpool og Stoke - totalt 433 seriekamper for Fugla på det tidspunktet. Dessverre ble det knappe 17 minutter på Kippe i denne kampen hjemme mot Odd før han måtte forlate banen med en skade. - 12. august tangerte han Roar Strand med 439 seriekamper i Eliteserien totalt. Gikk forbi Roar Strand, 440 seriekamper, da han i bortekampen mot Strømsgodset 20. oktober 2019 kom inn og fikk med seg de hektiske sluttminuttene.Frode Kippe er dermed nummer 3 på adelskalenderen over flest antall spilte kamper i Eliteserien. Han har kun Daniel Berg Hestad og Morten Berre foran seg på den prestisjefylte lista over spillere. [5]. - I samme kamp ble Kippe også den eldste spilleren LSK har benyttet i Elitserien. Frode Kippe var 41 år og 276 dager gammel, da han kom innpå for Kristoffer Ødemarksbakken. "Artig å ta den rekorden. Jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å holde på så lenge som Claus Reitmaier den gangen jeg var i 20-åra og spilte med ham. Husker jeg tenkte at han var sjukt gammel", uttalte en lattermild Kippe til LSK.no [6]. Tidenes eldste spiller benyttet i Eliteserien/1.divisjon er Vålerengas Thorleif Olsen med 41 år og 332 dager. 23. oktober annonserte Frode Kippe at han legger opp etter 2019-sesongen og går over i stillingen som Toppspillerutvikler i LSK. "Vi har gått noen runder, og landet på at det er et bra tidspunkt på å trappe ned som spiller - og gå over i en ny rolle i Lillestrøm. Fra og med neste år kommer jeg til å gå inn i en toppspillerutvikler-rolle der jeg får ansvaret for å følge opp de mest lovende juniorspillerne. Jeg skal bidra til at de tar steget opp på A-laget. Det ser jeg veldig fram til. Samtidig er det litt vemodig å legge skoene på hylla, men den dagen måtte komme én dag", uttalte Kippe til LSK.no [7]. Startet i hjemmekampen mot Stabæk 10. november. Kippe var da 41 år og 297 dager gammel.

Hyllet med eget skjerf og egen sang i anledning serieavslutninga 1. desember 2019. Link til Sangen "Alt for Lillestrøm. Samt link til den offisielle videoen Foto: LSK.no. Design: Trym Hogner.

Hans siste offisielle kamp kom i kvalifiseringskampen hjemme mot Start 11. desember 2019. Kippe kom inn de hektiske sluttminuttene, da LSK febrilsk forsøkte å redde kontrakten i Eliteserien. Det endte med nedrykk. LSK vant kampen 4-3. Sammenlagt ble det 5-5 i kvalifiseringskampene og Start rykket dermed opp på grunn av bortemålsregelen. "Det er uvirkelig. Jeg føler vi spiller en fantasitsk kamp, og de skaper ingenting. Men så får de den første, og da ser det fryktelig engstelig ut fra benken. Plutselig står det 4-3 og det gikk så fort at man ikke rekker å tenke. Vi måtte jage mål, og vi ønsket ikke det. Vi kunne selvfølgelig scoret på slutten, men klarer ikke skape all verden da heller. Det var helt jævlig", uttalte han til Dagbladet etter kampen [8], og la til at dette var hans verste opplevelse i LSK-trøya: "Jeg hadde håpt at vi skulle klare dette tidligere i år, men det har vært en tøff høst. Den avsluttes med min verste opplevelse i LSK-tiden. Det er brutalt, men fotballen er sånn dessverre.

Frode Kippe har 8 A-landskamper for Norge, ingen mål. Han har også spilt 27 U21- landskamper og scoret 1 mål. EM-bronse for U-21 landslag i 1998. Norge slo Nederland 2-0 i bronsefinalen. Turneringen ble spilt i Romania.

Kippe startet sin fotballkarriere i Kolbotn og spilte blant annet to finaler i Norway Cup. 1989 ble det tap mot peruanske Cantalao. To senere ble det tap mot Søgne. Allerede som 16-åring ble han tatt opp i stallen til Kolbotns A-lag. Fikk tilbud fra Ski, men valgte å bli i Kolbotn. Sommeren 1996 var han på prøvespill hos Bodø/Glimt. Framgangen fortsatt og våren 1997 var flere klubber interessert i å hente den høye forsvarsspilleren. I tillegg til Glimt kom også Strømsgodset, Skeid og LSK på banen. "Det ble Lillestrøm, det var nærmest hjemmet, det var favorittlaget. LSK-kjærligheten til den åtte år eldre broren hadde smittet over på yngstemann" (sitatet hentet fra Josimar nr. 1 2020).

Frode Kippe har også vært aktiv som hopper og kombinertløper og vant blant annet Donald Duck-lekene som 14-åring. To år senere søkte han å komme inn på kombinertlinja ved NTG Lillehammer. "Heldigvis hoppet jeg altfor dårlig til å komme inn på NTG", uttalte Kippe til Josimar nr.1 2020. Dette satte et punktum for en videre karriere i skisporet. i følge Arne Scheie er han den eneste eliteserie-spilleren som har hoppet over 100 meter på ski. I følge Frode Kippe skjedde dette bare på treninger. Hans personlige rekord er 86 meter og ble satt i Marikollen.

  • I et portrettintervju med Romerikes Blad 4. november 2016 uttalte Frode Kippe blant annet: "Folk heier ikke på LSK fordi det er kult å heie på dem. De gjør det fordi de virkelig bryr seg". Ord som gikk rett til hjertene til alle LSK-fans.
  • Kippe rangerte følgende fem spisser som sine verste motstandere i et intervju med VG 16. mai 2018: Daniel Nannskog (Stabæk), Steffen Iversen (Rosenborg og Vålerenga), Thorstein Helstad (Brann), Bengt Sæternes (Brann) og Björn Bergmann Sigurðarson (Molde) [10].
  • Funfact: Frode Kippe uttalte i et intervju med NRK P3s ukentlige podcast "Heia Fotball" at etternavnet Kippe og familien på hans fars side stammer fra Snåsa kommune i Trøndelag.
  • "Superlativene er allerede brukt opp, han er denne generasjonens superlegende", Torgeir Bjarmann om Kippe (RB 23.10.19).
  • "En legende. Klubben har ekstremt mye å takke han for. Hadde det ikke vært for Frode hadde klubben rykka ned. Det har aldri vært noe tull med han. Det samme sier motstanderne hans. Selv om de har vært rivaler, er Kippe alltid blitt behandlet med verdighet", Ivar Hoff om Kippe (23.10.19).
  • "Han har vært en bauta. Det er en spiller det er umulig å komme utenom når man snakker om LSK", Tom Lund om Kippe (RB 23.10.19).
  • "Jeg hadde ikke en sjanse hvis jeg møtte Kippe i en duell. Duellene var knallharde, men når en så liten spiller som meg møter det fyrtårnet, blir det vanskelig. Det var ikke så gøy da jeg satt på benken og så at han ble matchvinner på Ullevaal stadion i 2009, men toalett-episoden på Intility i fjor er et litt bedre minne for min del", Freddy dos Santos om Kippe (RB 23.10.19).

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Kolbotn IL -1997
Norge Lillestrøm SK 33 2 1997-1998
England Liverpool 0 0 1999-2002
England Stoke City F.C (lån) 15 1 1999-2000
England Stoke City F.C (lån) 19 0 2000-2001
Norge Lillestrøm SK 408 42 2002-2019
Norge Lillestrøm SK (Playoff) 1 0 2019

Ajourført 11.12 2019