Ifeanyi Mathew

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Hopp til navigering Hopp til søk
Ifeanyi Mathew. Foto: KFL.no

Ifeanyi Mathew (født 20. januar 1997) er en nigeriansk fotballspiller som 28. juli 2016 signerte en fireårskontrakt med LSK etter å overbevist klubbledelsen via prøvespill. Fikk sin arbeidstillatelse 25. august og ble spilleklar til bortekampen mot Viking 28. august 2016. Spilte sin første Eliteseriekamp for LSK, da han i hjemmekampenmot Odd 11. september 2016 kom inn som reserve for Tomas Malec i det 74. spilleminutt. Var for første gang LSKs startellever og scoret ett kremmerhus av et mål, hans første seriemål, da LSK tapte 1-2 hjemme mot Sogndal IL 25. september 2016. Fast plass i LSKs startellever i 2017 og spilte samtlige seriekamper og var på banen i samtlige minutter i Eliteserien 2017. Kun Mats Haakenstad matchet dette.

Ifeanyi Mathew spilte sin eliteseriekamp nummer 50 for LSK borte mot Vålerenga 26. mai 2018 og ble på mange måter syndebukken, da VIF vant 1-0 fem minutter på overtid. Bare sekunder tidligere hadde Mathew muligheten til å servere Charles Chinedu Ezeh tidenes målsjanse på en megakontring, men valgte i stedet å gå på avslutning og satte ballen langt utenfor. Sett sesongen under ett var ikke Mathew like blendende som i 2017. Likevel, en av LSKs nøkkelspiller også i 2018-sesongen, da han var på banen i samtlige av LSKs offisielle kamper dette året. I august 2018 fikk nigerianeren en makker i Daniel Pedersen som var minst like god som han selv i den sentrale midtbanerollen. En duo som burde ha styrt LSK-skuta til trygg grunn, men høsten 2018 ble en kamp for å overleve i Eliteserien. Borteseieren mot Sandefjord 26. august var særdeles viktig, men LSK ble aldri kvitt nedrykksspøkelset denne høsten og hele laget nådde "rock bottom" - bånn i bøtta - i bortekampen mot Start 16. september. I en kamp hvor Mathew burde ha bidratt til å balansere vår midtbane, men i en vanskelig kamp kom aldri til sin rett og hadde flere stygge balltap. Langt bedre i den påfølgende hjemmekampen mot Tromsø IL, men var likevel anonym og konsentrerte seg om å løse sine defensive oppgaver. Heldigvis våknet Mathew i den særdeles viktig bunnkampen mot Stabæk 30. september. VG kåret ham til banens beste spiller, akkurat det kan diskuteres, men Mathew tok på seg arbeidshanskene og leverte en solid defensiv jobb og var god til å gjenvinne ballen og hindret dermed raske overganger for Stabæk. - Arbeidsoppgavene mellom Daniel Pedersen og Mathew ble etterhvert langt tydligere. Pedersen sto fram som playmakeren. Mathew tok seg mer og mer av grovjobbinga på midtbanen. Likevel vartet Mathew opp med et drømmemål i bortekampen mot Ranheim 28. oktober. På en halv-volley fra drøye 25 meter fikk Mathew et vanvittig treff på ballen som føk inn i vinkelen. Dessverre var scoringen til liten nytte, da LSK tapte 2-3 for Rosenborgs lillebror. - Forferdelig svak i hjemmekampen mot Bodø/Glimt 5. november. Slurvete og serverte alt for mange feilpasninger. Virket som om han hadde hodet helt andre steder. Kunne ha blitt stor helt i bortekampen mot Strømsgodset, men misset på en eventyrlig sjanse, da han like før pausehvilen snappet opp ballen fra Godsets keeper. Heldigvis hadde vi Frode Kippe som reddet dagen og det i grevens tid.

Fra derbyet hjemme mot VIF 26.10.19
Foto: Onion Bag. Gjengitt med tillatelse.

I et intervju med Rb før den viktige serieavslutninga hjemme mot Kristiansund BK uttrykte Mathew at han håpet på å bli solgt i det neste overgangsvinduet. "Jeg både håper og tror det blir min siste kamp. Jeg er klar for noe nytt. Jeg har snakket med agenten min (Atta Aneke). Vi får se hva som skjer i januar" [1]. Gjorde mange feilvalg i serieavslutninga hjemme mot Kristiansund BK, men bidro likevel med en solid første omgang til at LSK sikret kontrakten.

Med bakgrunn i Mathews uttalelser var det ingen som ble overrasket, da han 31. januar 2019 ble lånt ut til tyrkiske Osmanlispor. Et utlån som i følge RB sikret LSK ca. 2 millioner kroner samt at den tyrkiske klubben overtok alle lønnskostnadene i låneperioden. Osmanlispor sikret seg opsjon på et eventuelt kjøp ved neste overgangsvindu [2]. LSKs sportssjef Simon Mefsin fortalte i det samme intervjuet med RB at det var spillerens eget ønske om å komme seg videre som gjorde at LSK valgte å la ham forlate klubben. "Dette startet med at Mathew har vært ekstremt desperat på å komme seg ut av Norge. Jeg har hatt gjentatte møter med ham siden i sommer, og hans ønske har vært klart. I sommer aksepterte vi et godt bud fra en norsk klubb, men Mathew ville ut av Norge. Kretsløpet til nigerianske spillere er slik at når de ønsker seg videre ut av Norge og LSK vurderer totalrammen som god, så blir det en avtale", uttalte Mefsin. Hans første seriekamp for Osmanlispor kom borte mot Adana Demirspor 9. mars 2019. Mathew var i startelleveren, men ble byttet ut etter 61 minutter. Det ble 8 seriekamper for Osmanlispor, men tyrkerne valgte å ikke bruke sin opsjon på kjøp selv om både spilleren og LSK ønsket at han skulle bli i Tyrkia.
Ifeanyi Mathew måtte derfor returnere tilbake til Norge og trente med LSK igjen fom. 2. august. I et intervju med Romerikes Blad samme dag uttalte Mathew at han "ikke vil spille for noe norsk lag. Jeg vil spille i et annet land og søke andre utfordringer enn i Norge" [3]. Likevel var Mathew nær en overgang til Rosenborg. I følge Romerikes Blad ble LSK og RBK 29. august enige om en overgang som hadde en verdi på 5.5 millioner kroner ved signering, og "en mulig total pakke på drøyt sju millioner kroner med ulike klausuler innfridd" (sitat RB 31.08.19) [4]. Men hele overgangen gikk i vasken, da Ifeanyi Mathew valgte å takke nei til Rosenborg, da det ikke kom til enighet om spillerens kontrakt. Sportsjef Simon Mefsin uttalte blant annet dette til europsport.no 31. august: " Med tanke på at vi har vært veldig åpne på at vi har tenkt å selge Mathew, så er det ikke sånn at vi kunne tenke oss at det skulle ende slik. Men sportslig sett og kortsiktig er Mathew en veldig god spiller, som vi kan bruke allerede i morgen mot Brann. Så vi tar det derfra". Han la også til: " Vi planla å selge ham allerede i fjor sommer, så da sier det seg selv at vi tenker at det hadde vært fint å få inkassert det salget i dag. Men slik er det, og det er ikke noe vi kan styre, annet enn at vi får prøve igjen neste vindu [5].

Ifeanyi Mathew gjorde comeback for LSK i seriekampen hjemme mot Brann 1. september 2019. Startet kampen som venstre kantspiller på midtbanen. Flyttet inn sentralt, da Sheriff Sinyan ble byttet ut med Kristoffer Ødemarksbakken i det 61. spilleminutt. Var rimelig usynlig i sin rolle på kanten. Langt bedre sentralt, men hverken Mathew eller LSK kunne forhindre at bergenserne vant 3-1 og stakk av med alle poengene. Med Daniel Pedersen ute med skade fikk Mathew en langt mer sentral rolle på laget. Nigerianeren vokste på oppgaven og var på høsten blant lagets aller beste spillere. LSK slet tungt gjennom hele høsten 2019 og vant ikke en enste seriekamp hverken i september eller i oktober. Likevel sto Mathew fram leverte flere gode kamper. Ikke uventet dukket flere speidere opp på Åråsen for å ta en titt på midtbanespilleren. Størst interesse kom fra den andre siden av dammen (USA). 13. november skrev RB på sin hjemmeside at LSKs sportssjef Simon Mefsin hadde vært i Madrid og snakket med 30 klubber i håp om å få solgt Mathew i det neste overgangsvinduet [6]. - Situasjonen ble ikke bedre av korona-pandemien som satte en stopp for all fotball i vårsesongen 2020. I et intervju med RB 18. april utelukket ikke Mathew at han forlenget med LSK. " Jeg har ikke kontrakt med noen annen klubb, og slik situasjonen er nå er det også en mulighet for at jeg ønsker å forlenge avtalen med LSK. Det er i hvert fall noe jeg vil vurdere så lenge vi ikke får spilt kamper". Sportsdirektør Simon Mefsin var svært usikker på om LSK ville forlenge med Mathew. "Generelt jobber vi nå langsiktig med spillere som vi ønsker å ha med oss videre. Det betyr at vi jobber for å finne en erstatter for Mathew. Vi ønsker i utgangspunktet minimum å ha det laget vi har nå, og de som så treningskampene i vinter vet hvilken god spiller Mathew er. Hvis han er interessert i en forlengelse, er det noe vi selvfølgelig vil vurdere. Men foreløpig har vi som sagt vært mest opptatt av å tenke langsiktig både når det gjelder våre egne spillere og mulige erstatter for Mathew [7]. - En av de klubbene som viste interesse for Mathew var danske Aalborg og klubbens nyansatte sportssjef Inge André Olsen (tidl. Stabæk) [8]. Gjorde en fullstendig helomvending 3. juli, dagen etter serieåpninga, og signerte en ny kontrakt med LSK. "Jeg har lyst til å hjelpe klubben tilbake til Eliteserien før jeg drar fra Lillestrøm. Det er viktig både for laget og supporterne, og jeg vil bidra til at det skjer", uttalte han til RB [9], og la til at han hadde avslått et langt bedre tilbud fra Danmark.

  • Kåret av Romerikes Blad til Årets LSK-spiller 2017.
  • Norgesmester med LSK i 2017.

I følge nettstedet africanfootball.com ble Ifeanyi Mathew afrikansk ungdomsmester, da Nigeria i 2015 vant turneringen som ble spilt i Senegal [10]. Nettstedet mener også at Nigeria senere i 2015 ikke klarte å innfri favorittstempelet i VM for U20-landslag, da Ifeanyi Matthew ble skadet i åpningskampen mot Brasil. VM U20-landslag ble spilt i New Zealand. Ifeanyi Mathew har tidligere spilt for de nigerianske klubbene Kano Pillars og El-Kanemi Warriors

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Lillestrøm 68 9 2016 - 2018
Tyrkia Osmanlispor (lån) 8 0 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm 11 0 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK Playoff 2 0 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm 7 0 2020