Marius Amundsen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Hopp til navigering Hopp til søk
Marius Ørjaseter Amundsen. Foto: LSK.no

Marius Ørjaseter Amundsen (født 22. september 1992) er en norsk fotballspiller. Debuterte for LSK 1. mai 2011, da han i cupkampen mot Fu/Vo kom inn som reserve for Steinar Pedersen i det 90. spilleminutt. Valgte etter 2011-sesongen å signere for Strømmen IF. Spilte 69 seriekamper for strømlingene før han 24. juli 2014 ble hentet tilbake og signerte for Lillestrøm SK. Kontrakten med LSK varte ut 2016-sesongen. I følge Romerikes Blad ble [1] overgangssummen i sin helhet, ca.250.000 kroner, betalt av investorene Per Berg og Per Mathisen. I tillegg slapp LSK alle lønnsutgifter på spilleren for resten av 2014-sesongen, da Amundsen ble lønnet av pengene Per Berg tidligere i sesongen stilte til disposisjon for å hente Tommy Høiland, en spiller som returnerte til Molde 6. juli 2014. Fikk sin eliteseriedebut, da han startet og spilte hele bortekampen mot Aalesund 26. juli 2014. Kåret av Romerikes Blad til banens beste spiller i sin seriedebut for LSK: "Gjorde knapt en feil og beviste at han holder eliteserimål. Veldig sterk en mot en og ryddet opp flere ganger. Bra med ball også", var skussmålet Marius Amundsen fikk etter kampen [2]. Scoret sitt første eliteseriemål og ble matchvinner, da LSK slo Sogndal IL 1-0 på bortebane 24. august 2014. Fast plass i LSK-forsvaret gjennom hele 2015-sesongen. 25. september 2015 kunngjorde LSK på sin hjemmeside at Marius Amundsen hadde udertegnet en ny kontrakt med klubben [3]. Den nye kontrakten varer ut 2018-sesongen. Marius Amundsen var den eneste LSK-spilleren som i 2015-sesongen var på banen i samtlige obligatoriske kamper for klubben.

Marius Amundsen er en midtstopper rett ut av LSK-skolen. En knallhard og kompromissløs fighter som går først ut i krigen. Innrømmet likevel i et intervju med Romerikes Blad 19. februar 2016 at han var veldig nær å legge fotballskoene på hylla etter å ha bli vraket fra LSK i 2011 og ville heller satse på studier, men overgangen til Strømmen IF fikk han til å satse på fotball igjen. I 2016 spilte han 29 av 30 seriekamper. Nesten like mange seriekamper i 2017, 28 av 30 seriekamper. Spilte sin eliteseriekamp nummer 100, da LSK 19. november 2017 tapte 0-1 hjemme for Molde FK.

Ga tidlig i 2018-sesongen uttrykk for at han gjerne ville spille i utlandet etter endt kontraktstid med LSK. Noe som ikke ble særlig tatt godt imot av en del kanarifans. I tillegg hadde Marius Amundsen mildt sagt en veldig medioker sesong. I flere kamper virket han usikker, tafatt og hadde alt for mange personlige feil. Hans verste opptreden kom i bortekampen mot Start. Amundsen misset fullstendig på Starts første mål i åpningsminuttene, og marerittstarten kulminerte i et rødt kort etter bare 19 minutter. For mange ble dette dråpen og Amundsen møtte mye negativitet både fra tribunen og på sosiale medier. Likevel uttalte lagkaptein Frode Kippe at han ønsket Marius Amundsen videre med i 2019. I et innlegg i Dagbladet 25. desember 2018 gikk Amundsen til motangrep på nett-trollene eller "nett-rottene" som han valgte å kalle dem. "I mitt tilfelle var det at jeg delte drømmen om utenlandsspill, noe nett-rottene kastet seg over. Ganske raskt begynte en morsomhet å spre seg på Internett om at jeg skulle til utlandet. Redigerte bilder og diverse kommentarer hadde klart til hensikt å få folk til å le. At folk ler er bra. At folk ler av en som ufrivillig gjøres til latter, er ikke bra. I tillegg til det, begynte jeg å få et dårlig forhold til mange LSK-supportere, egentlig mest fordi de satt stille på tribunen og ikke ga uttrykk for den støtten de hadde gjort tidligere".[4].

Valgte i 2019 å ta et friår fra fotballen. I et intervju med Dagbladet 21. januar 2020 fortalte Marius Amundsen at han hadde brukt året til reiser og hadde besøkt Italia, Egypt, Kosovo, Dubai, Singapore, Thailand og til slutt England, der han bodde i London. I den engelske hovedstaden hadde han prøvd å få kontakt med Charlton Athletic, men uten hell. "Jeg er en optimistisk sjel og spurte dem om de trengte noen spillere. Men jeg skjønte at det var særdeles vanskelig å få til noe på den måten". Han la heller ikke skjul på at uttalelsen om å prøve seg i utlandet hadde falt uheldig ut: "Sett i ettertid var ikke uttalelsen genial fra min side. Det var urealistisk å spille på et så høyt nivå som jeg ønsket. Nå er Lillestrøm i hvert fall den eneste klubben det er aktuelt for meg å spille for i Norge" [5].

Marius Amundsen ble hentet tilbake under oppkjøringen til sesongen 2020 for å erstatte en langtidsskadet Erik Tobias Sandberg. "LSK er en viktig brikke i livet mitt. Det er spennende å være tilbake, og jeg håper på et kraftfullt comeback", uttalte han til RB [6]. Spilte sin første kamp i gult og svart siden serieavslutning hjemme mot Kristiansund BK (24. november 2018), da han i treningskampen borte mot KFUM Oslo 21. juni 2020 kom inn som reserve for Sheriff Sinyan i det 83. spilleminutt. 30. juni signerte han en kortidskontrakt - ut sesongen - med LSK. "Det er deilig at det har gått i boks på kontraktssiden og det formelle. Jeg har vært med gutta på trening i noen uker nå og det er veldig deilig å være tilbake", uttalte han til klubbens hjemmeside [7]. Ble av Romerikes Blad kåret til Banens Beste i sitt comeback i serieåpninga borte mot Grorud IL 3. juli 2020. RBs begrunnelse: "Brukte tidlig farten og ryddet opp bak Salquist. Var også våken som bakerste mann et par ganger til før hvilen. Rolig med ball. Gjorde alt enkelt Umulig å se at han ikke har spilt fotball på 18 måneder. Faktisk bedre enn han var mot slutten av 2018-sesongen".

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Lillestrøm SK 0 0 - 2011
Norge Strømmen IF 69 4 2012 - 2014
Norge Lillestrøm SK 126 1 2014 - 2018
Norge Lillestrøm SK 16 0 2020