Espen Garnås

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Hopp til navigering Hopp til søk
Espen Bjørnsen Garnås. Foto: Emil Saglien Ruud, LSK.no

Espen Bjørnsen Garnås (født 31. desember 1994) er en norsk fotballspiller som 2. september 2020 signerte for LSK. Midtstopperen signerte en kontrakt som varer ut 2023-sesongen. Overgangen kom etter en byttehandel med Ull/Kisa. I følge RBs artikkel publisert 2. september. betalte LSK ca. 300.000 kroner for å kjøpe ut Garnås [1]. I tillegg ble Kristoffer Ødemarksbakken lånt til Kisa for resten av 2020-sesongen. "Det er veldig kult. Jeg er veldig stolt. Jeg går til en stor klubb, en av Norges største. Jeg gleder meg til å komme i gang. Jeg går til en klubb i samme divisjon, men samtidig er det et steg opp for meg. All ære til Ull/Kisa, selvfølgelig, men jeg følte at dette var et fint tidspunkt til å ta et steg opp. Komme til en større klubb med stort støtteapparat, masse bra spillere, masse fans og en fantastisk stadion. Jeg tror jeg kan få en fin utvikling her", uttalte Espen Garnås til klubbens hjemmeside [2]. Debuterte for LSK, da han i seriekampen hjemme mot Ranheim 8. september 2020 kom inn som reserve for Philip Slørdahl i det 87. spilleminutt. Garnås gjorde seg bemerket med en eneste gang og satte inn en susende takling på Ranheims Ole Hammerfjell Sæter. Trønderen måtte ikke bare ta telling, han forlot også banen med en skade. En ny 4er så dagens lys på Åråsen. LSK kan ha fått en arvtager til Torgeir Bjarmann og Bård Bjerkeland. En midtstopper laget av stål og herdet på LSKs treningsfelt. Burde også fått en assist på sitt framspill til Thomas Lehne Olsen, da Fugla gikk opp til 2-1. TLO sentret videre til Fredrik Krogstad som scora. Var for første gang i LSKs startellever, da Fugla vant 1-0 i Tromsø IL 100-årsjubielum 15. september 2020. På nytt sendte Garnås en spiller tidlig i garderoben med en skade. Denne gangen noe mer uforskyldt, da ballen traff hodet til Eric Kitalano. "Jeg har blitt tatt veldig godt i mot. En fin gjeng. Masse bra spillere. Det merker jeg fotballmessig selv også. Jeg tar steg. Jeg blir bedre av det selv. Det ser bra ut. Vi fikk satt godt trykk på Tromsø fra start, og fikk et relativt tidlig mål. Jeg føler at vi har god kontroll gjennom hele kampen. Utrolig deilig å få en smultring her oppe", uttalte hallingdølen til klubbens hjemmeside etter 1-0-seieren på TILs 100-årsdag [3].

I et større intervju med Romerikes Blad publisert 17. september 2020 fortalte Garnås at han syntes det var gøy å bli sammenlignet med Bjerkeland, Bjarmann og Kippe, men også alt for tidlig: "Jeg har sett mange har slengt ut de navnene. Jeg tar det som en anerkjennelse. Men jeg har kun spilt én god kamp. Det er altfor tidlig å begynne å prate om sånt. Det er så mye arbeid som ligger fram til jeg kan måle meg med de der. Men skulle jeg gå 10-15 år fram i tid, håper jeg at jeg vil ha gjort det så bra at folk vil huske meg". Han la også til at hans tøffe og kompromissløse spilestil alltid hadde vært en del av ham: " Jeg har alltid vært en tøffing. Jeg er oppvokst på fjellet med tre storebrødre. Det gikk for seg. Jeg var nesten minst av alle da jeg var i ungdomsskole-alder. Jeg var bitte liten som 15-16-åring og var ryddegutt på midtbanen. Da lærte jeg meg å trykke til i duellene. Jeg måtte gi alt i hver duell for å klare meg. Det er jo i ungdomsårene man blir formet. Jeg var ikke noe stort talent. Jeg var på kretslag, men aldri i nærheten av aldersbestemte landslag. Jeg har gått min vei. Det har tatt tid. Sånn er det, alle kan ikke være på landslaget når man er 15. Men bakgrunnen min har nok vært viktig. Nesbyen er jo både veldig kaldt om vinteren og veldig varmt om sommeren. Jeg vet ikke om det er temperaturforskjellene som har formet meg, la han til med et smil. Stemplet som en tøffing hadde han derimot ingenting i mot: "Jeg går ikke etter å skade folk. Men det er viktig å være tøff i duellene. Det er min største styrke og den må utnyttes. Jeg skal ikke være en enkel mann. Det skal gjøre vondt å møte meg" [4]. Scora sitt første mål for LSK i seriekampen borte mot Strømmen IF 25. september 2020.

"Garnås-tabellen" publisert i lokalavisen Hallingdølen.

Etter toppkampen hjemme mot Tromsø IL 1. november gikk TIL-trener Gaute Helstrup til frontalangrep på Garnås og beskyldte LSK-stopperen for bevisst å gå inn for å skade motspillere. "Tror du han bevisst takler for å skade motspillere?", spurte journalist i Nordlys, David Nyvoll. "Ja, vi har møtt ham flere ganger tidligere og han har skadet flere av våre spillere, og det har jeg erfart med andre lag også. Men det er hans måte å spille på, så det er opp til dommerne å beskytte spillerne. Dommerne må ta sine avgjørelser, men jeg mener at den type spillere må straffes, men det er ikke mitt bord", svarte Helstrup. Konfrontert med Helstrups angrep uttalte Garnås: "Jeg har en tøff spillestil, så det har han rett i. Men jeg går ikke etter å skade spillere. Jeg er tøff i duellene og håper at jeg kan få en mental fordel av det, at jeg setter meg i respekt, men jeg ville aldri gått ut for å skade motspillere. Sånn har jeg spilt hele livet, jeg har alltid vært tøff i duellene, og jeg skjønner at han blir frustrert hvis spillerne hans blir skadet, men det er ikke noe jeg gjorde bevisst" [5].Espen Garnås sin innsats i LSK ble lagt merke til. 25. november publiserte lokalavisen Hallingdølen "Garnås-tabellen" (se eget bilde) hvor LSK lå på førsteplass etter Garnås sin inntreden i laget med 32 poeng på 14 kamper. "Jaså? Når du seier det, så er det ikkje overraskande. Det har stort sett vore gode resultat i haust. Me hadde ei solid sigersrekke ei stund. Det har vore moro å kome til eit lag som kjempar heilt i toppen. LSK var storfavorittar før sesongen, men låg litt bakpå då eg kom dit. Det har vore moro å hente inn gapet. I lange periodar har me spelt veldig god fotball, utan frykt og som eit topplag", uttalte Garnås til Hallingdølen.no [6].

Espen Garnås har tidligere spilt for Nesbyen IL, Hallingdal FK, Mjøndalens 2. lag, Kjelsås og Ull/Kisa.

Spillerkarriere

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Kjelsås 2014 - 2017
Mal:Country alias Norway Ull/Kisa 2017 - 2020
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 16 1 2020