Ivailo Kirov

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Ivailo Kirov. Foto: Kopi av LSK-program fra 1990.

Ivailo Kirov (Ивайло Ангелов Киров, født 30. desember 1965) er en tidligere bulgarsk fotballspiller som spilte 21 obligatoriske kamper for LSK i 1991. I følge Romerikes Blad 6. januar 1991 måtte LSK ut med 200.000 kroner, da de hentet Kirov fra CSKA Sofia. "Jeg er vant til å spille for førsteplass. Andre får uttale seg om mine sterke sider", uttalte han til RB 25. februar, like etter at flyet hadde landet på Fornebu, men la ikke skjul på at han hadde en målsetting om å spille seg inn på landslaget igjen. "Problemet er at en hjemme har dårlig kontroll på spillere i utlandet", la han til. Likevel hadde han klausul i sin kontrakt hvis han ble tatt ut på det bulgarske landslaget. LSK hadde forpliktet seg til å frigi ham til 5 offisielle landskamper hvis dette ble aktuelt. Kirov fikk et ublidt møte med norsk fotball. I sin første treningskamp for LSK, hjemme mot Bærum 27. februar, havnet bulgareren like godt på Lillestrøm Sykehus. Etter kampen oppdaget man en 5-6 cm flenge over det høyre kneet. "En Bærum-støvel snittet opp huden som en skalpel i første omgang", fortalte han til RB. På Lillestrøm Sykehus ble det sydd 6 sting for å tette igjen såret.

Faksimile av VG 27.08.91

Det skal ikke legges skjul på at LSK hadde høye forventninger til sin spiller fra Bulgaria. Tonen var den samme hos lokalavisen RB. Krav og forventninger som Kirov trolig etter hvert oppfattet som en ekstra byrde. "En journalist i Sofia som gjorde intervju etter at avtalen var undertegnet hevdet at Kirov var blant Bulgarias 10 beste spillere", Odd Iver Pellfoch 6. januar 1991. - "De siste dagene har LSK gitt seg inn på et spennende prosjekt ved å hente den bulgarske landslagsspilleren Kirov til Klubben. En har kjøpt en topp internasjonal spiller med teft for scoringer. Det kan bli suksess i klubbtrøya. Ser en lengre fram kan han også bli en økonomisk gullgruve ved videresalg til toppklubber i Euorpa". RBs Per Kristian Torvik 9. januar. - "I år er den heteste nykommeren uten sammenligning Ivailo Kirov, bulgarer med landslagserfaring. Allerede nå skinner det klart gjennom at han blir Tommys viktigste brikke". RBs Ivar Klausen 22. januar. - "Han har trent med oss en gang. Det var nok til at jeg merket meg hans åpenbare kvaliteter", Tom Lund 22. januar. - "Jeg legger ikke skjul på at våre forventninger til Kirov, som kommer om et par uker, er store. En spiller som har de kvaliteter som skal til for å sende oss til topps igjen", LSK-formann Asbjørn Fjærestrand 8. februar. - "Det er neppe noen tvil om at Ivailo Kirov har kvaliteter som overgår det meste her til lands, og som norsk fotball trenger. Det må Lillestrøm utnytte", RBs Per Kristian Torvik 26. februar. "Han viste det vi visste han hadde som fotballspiller. Det avslørte han allerede under besøket i fjor høst. Hans direkte-spill skal vi få veldig nytte av" Tom Lund etter treningskampen mot Bærum 27. februar. - "Spillende og fin type. Kommer helt sikkert til å bli nestsistemann ved mange mål", Stein Amundsen samme dag

Faksimile av Dagbladet 05.09.91

Den sentrale midtbanespilleren debuterte i bortekampen mot Brann 28. april 1991. Hans første og eneste seriemål for LSK kom i hjemmekampen mot Viking 5. mai 1991. Litt mer målfarlig i cupen med tre scoringer, henholdsvis mot Rakkestad og Grovfjord. Forlot Lillestrøm SK etter mistanke om promillekjøring. Natt til søndag 25. august 1991 kjørte Kirov ned en fotgjenger som skulle krysse Strømsveien midt i Strømmen Sentrum. I bilen satt også Kirovs lagkamerat Pasi Rasimus. Fotgjengeren, Terje Viken, ble lagt inn på SIA forslått og med brukket leggbein. Til VG 27. august 1991 innrømmet lagkamerat Pasi Rasimus at både han og Kirov hadde drukket alkohol ulykkesnatten. Med til historien hører også at Kirov som var sjåfør i sin egen Peugeot ikke stoppet etter ulykken, men kjørte videre. Først senere på natten ble de to spillerne hentet av politiet og måtte avgi blodprøver.

Ryktene sier også at Ivailo Kirov og Pasi Rasimus tidligere i sesongen kjørte i beruset tilstand og utforsket x-antall runder i rundkjøringa nederst i Brøterbakken. - Lillestrøm SK vedtok på et styremøte 27. august 1991 å suspendere begge spillerne for resten av sesongen. Kirovs toårskontrakt med LSK ble i tillegg terminert. Inspektør Bjørn Arne Tronier ved Romerike Politikammer opplyste til RB 25. september at Kirov hadde 2,03 i promille, da testen ble tatt. "Kirov vil bli tiltalt for promillekjøring og for å ha stukket fra en trafikkulykke. Norge har ingen utleveringsavtale med Bulgaria I tillegg er det sjelden at land utleverer sine egne statsborgere. Jeg blir ikke overrasket om denne saken aldri kommer opp", fortalte Tronier til lokalavisen [1].


Spilte for CSKA Sofia sammen med blant annet Hristo Stoitsjkov før han kom til LSK.

  • Seriemester med CSKA Sofia i 1987 , 1989 , 1990 og 1992.
  • Cupmester med CSKA Sofia 1985 , 1987 , 1988 , 1989 og 1993.
  • Kirov hadde 13 A-landskamper for Bulgaria før han kom til Norge og LSK. Møtte blant annet Kjetil Osvold og Norge på Ullevaal i 1987.


Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Bulgaria CSKA Sofia 26 * 4 * - 1990
Norge Lillestrøm SK 16 1 1991


* i 1988/89-sesongen