Moses Ebiye

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Moses Ebiye. Foto: KFL.no

Moses Ebiye (født 28. april 1997) er en nigeriansk fotballspiller som 4. august 2017 signerte en fireårskontrakt med LSK [1]. I følge Romerikes Blad 5. august måtte LSK ut med ca. 1 millioner kroner for å hente Moses fra sin klubb i Nigeria. Debuterte for LSK, da han i seriekampen borte mot Strømsgodset 13. august kom inn som reserve for Simen Kind Mikalsen i det 46. spilleminutt. Var for første gang i LSKs startellever i serieavslutninga borte mot Sandefjord 26. november 2017. Foreløpig også den eneste gangen han i seriesammenheng startet for LSK. Fikk ikke all verden av spilletid, 8 seriekamper i 2017 og 7 seriekamper i 2018. Ble 9. august 2018 lånt ut til Strømmen IF. "Moses er en talentfull spiss, men han trenger mer spilletid enn han kan få slik konkurransesituasjonen er i LSK nå", uttalte sportsdirektør Simon Mefsin til LSKs hjemmeside [2]. Debuterte for Strømmen i seriekampen hjemme mot Sogndal 14. august 2018. Scoret sitt første seriemål for Strømmen i hjemmekampen mot Ull/Kisa 26. august. Returnerte tilbake til LSK etter å ha scoret 6 mål på 12 seriekamper for strømlingene. Uttalte i et intervju til Romerikes Blad 30. mars 2019 at han så på låneoppholdet som vellykket: "Jeg hadde veldig godt av å være lånt ut til Strømmen i fjor høst. Jeg har hele tiden hatt troen på meg selv, men jeg hadde veldig godt av å spille kamper, og ikke minst score, på et høyere nivå" [3]. Startet og spilte de første 70 minuttene i serieåpninga borte mot Stabæk 1. april 2019. Løp mye, ville mye, men fikk ikke til all verden og gikk etter hvert tom. Korrekt byttet ut. Var også i startelleveren i hjemmekampen mot Ranheim 7. april. Scoret sitt første eliteseriemål i bortekampen mot Kristiansund BK 5. juli. En praktfull heading på et innlegg fra Aleksander Melgalvis.

Scoret et kremmerhus av et mål i treningskampen hjemme mot Tromsø IL 1. februar 2020. Noen dager senere, 3. februar, skrev Romerikes Blad at Moses var sendt på prøvespill til svenske Ljungskile SK [4]. Scoret ett mål for Ljungskile SK i deres treningskamp mot Halmstads BK. Returnerte tilbake til LSK og leverte en sterk søknad om å bli værende på Åråsen, da han scoret to mål i treningskampen hjemme mot Mjøndalen IF 15. februar. Det siste målet var en riktig lekkerbisken, en hælflikk som tok gjestenes keeper fullstendig på senga. " Det er min jobb å gjøre mål, og da er morsomt å få det til. Vet ikke hva som vil skje, men jeg tror at jeg blir i LSK. Jeg ønsker også bli her", uttalte han til RB etter kampen [5]. Hovedtrener Geir Bakke uttalte dette etter kampen mot Mjøndalen: "Moses er en uortodoks spiller. Han har et klyv som gjør at han kan manøvrere spillere på en måte som ikke mange kan, men han må bli mer forutsigbar for medspillerne. Det er ikke alltid de vet hva han kommer til å gjøre. Det var gledelig at han puttet to mål, og jeg synes også at han jobbet godt for laget" [6]. Fem mål på de tre første treningskampene viste at han absolutt hadde noe på gang "Jeg har utviklet meg som spiller, og jeg føler også at jeg har mer tillit. Det betyr mye. Kantrollen passer meg bra. Det er enklere for meg, og jeg føler meg mye friere når jeg spiller der enn i midten", uttalte han til RB etter 2-1 seieren borte mot KFUM Oslo 20. juni 2020 [7]. Klarte likevel aldri å slå helt til i LSK-trøya og ble derfor 23. september 2020 innvilget en fri overgang til Ham-Kam. "Når det gjelder Moses, så har Ham-Kam ønsket ham siden i januar. Vi ønsket ikke det fordi vårt nye trenerteam ville se om de kunne få ut noe av det store potensialet han har. Moses har vært en bidragsyter for oss denne sesongen. Men han har vært her i over tre år, og vi ser ikke at hatt så stor utvikling av potensialet som vi hadde håpet. Vi vil også bygge en tropp for framtida. Derfor ble vi enig med Ham-Kam om en overgangsavtale for Moses", uttalte Simon Mefsin til RB [8]. Samme dag signerte Moses en 1,5 årskontrakt med Ham-Kam [9].
Debuterte for Ham-Kam i deres 2-1 seier borte mot Kongsvinger 25. september 2020. Scora sitt første seriemål for Kamma i hjemmekampen mot Sandnes Ulf 11. oktober 2020.

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Moses Ebiye vurdert av Romerikes Blad til terningkast 3. "Hentet fra Akwa United for ca. 1 mill. kroner. Prøvespillet hans var planlagt før Mesfin ble sportssjef. Der viste nigerianeren nok til at han ble signert. Hadde åpenbart et stort potensial, men var ikke stabil nok i prestasjon i tida i LSK. Spilte 42 seriekamper, ni av dem fra start, før han gikk gratis til Ham-Kam" [10].


Moses Ebiye er en spiss som tidligere har spilt for den nigerianske klubben Akwa United.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Lillestrøm 15 0 2017 - 2018
Mal:Country alias Norway Strømmen IF (lån) 12 6 2018
Mal:Country alias Norway Lillestrøm 27 3 2019 - 2020
Mal:Country alias Norway Ham-Kam 14 4 2020
Mal:Country alias Norway Tromsø IL 39 10 2021 - 2022
Mal:Country alias Norway Aalesund 30 8 2022 - 2023
Mal:Country alias Scotland Motherwell 6 2 2024 -