Erik Juel Eid Karlsen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
(Omdirigert fra «Erik Karlsen»)
Foto: Erik Karlsen
Dagbladets beskrivelse av hattricket
VG 02.05.1977
Erik Karlsen. Foto: Utsnitt av lagbilde, cupfinalen 1977.

Erik Juel Eid Karlsen (født 26. juli 1953) er en tidligere LSK-spiller. Innehaver av Norges raskeste hattrick, 2 minutter 30 sekunder (VGs tidsangivelse), scoret mot Mjøndalen IF 1. mai 1977. Dagbladet klokket hattricket til 3 minutter og 17 sekunder (se eget bilde). "En helt enestående opplevelse. Hadde bare flaksen vært til stede i litt større grad, kunne det blitt tre mål på meg i annnenomgangen også. Men bevares, jeg er fornøyd slik det hele endte. Har selvfølgelig aldri vært med på tilsvarende noen gang ute på banen", uttalte Karlsen til Dagbladet etter kampen mot Mjøndalen.

Erik Karlsen spilte 132 obligatoriske kamper for Lillestrøm SK. Ivar Hoff mente at han hentet Karlsen etter å ha gitt ham skyss fra Strømmen til Lørenskog. Kort tur, men må likevel ha vært en av tidenes mest interessant bilturer sett med LSK-øyne. "Ivar Hoff var lederen, og Tommy (Lund) var spilleren. Så hadde dem noen skumle planer. Jeg ble fisket opp av Ivar da jeg sto utenfor meieriet på Strømmen på Strømsveien og ventet på en buss. Da jeg ble sluppet av på Lørenskog var jeg innkalt til trening på Åråsen", fortalte Erik Karlsen til LSK. no [1].
Erik Karlsen var med på reisen, da LSK rykket opp i 1973 og i 1974. Debuterte for LSK i serieåpning hjemme mot Åssiden IF 29. april 1973. Gjorde en meget god figur og ble av RB sammenlignet med selveste Tom Lund: "Men bevares, Tommy var ikke alene på gårsdagens LSK-lag. Bl.a har han en tro kopi av seg ute på venstrevingen, der Erik Karlsen spilte seg rett inn i Åråsen-publikummets hjerter. Ennå ikke av samme klasse som sin mer berømte rekkekamerat, men god nok til å levere utmerket spill på en vanskelig plass. Han gjorde sine saker godt også i 1. omgang, da det ellers var mye sand i LSK-maskineriet". Selv uttalte Erik Karlsen: "Jeg liker meg mye bedre i år" (RB: I fjor gikk han for det meste og stullet for seg selv på vingen hos Strømmen. I år er han en meget sentral skikkelse på Lillestrøms lag). "Jeg liker Lillestrøms måte å spille på. Ikke slik å forstå at det spilles dårlig fotball på Strømmen, men det er mye mer vingspill hos LSK"[2].

Erik Karlsen hadde også en strålende start på 1974-sesongen. Scoret 5 mål i løpet av de 4 første seriekampene, blant annet et hat-trick hjemme mot Clausenengen FK 19. mai, og avisene kalte ham "LSKs hemmelige våpen". "Mannen som spretter fram som troll av eske og slår til mens motstandernes forsvarere konsentrerer seg om den langt mer berømte Tom Lund", som RB skrev etter hjemmekampen mot Eidsvold Turn. I et intervju med samme avis 6. mai 1974 uttalte han: "Jeg er blitt modigere, og mer selvsikker foran goalen. Dessuten har jeg nye støvler. Tidligere har jeg løpt for mye rundt på banen uten å gjøre særlig nytte for meg. Nå har jeg blitt sterkere, og orker mer. Tror dessuten jeg har fått mer ansvarsfølelse for laget" [3].

Erik Karlsen ble seriemester med LSK i 1976 og 1977. Cupmester med LSK i 1977. Kanskje den i LSK som behersket kantrollen best, eller den perfekte ving som det het tidligere. "Et ord som jeg synes blir brukt for mye i dag, som jeg må bruke for å dekke det: Fantastisk. Utrolig fantastisk - for meg, en sliten elektrikerlærling", mente Karlsen [4].

Dagbladets beskrivelse av tidenes raskeste hattrick på øverste nivå i Norge. Målene som avgjorde på Åråsen kom slik.
3.54: "Erik Karlsen sender i vei en knallhard markkryper fra 14 meter, ballen treffer MIF-backen Kjell Solberg praktisk talt på målstreken og suser i mål. 1-0, hatter og program går i været. Mjøndalen-spillerne fortviler".
5.11: "Tor Egil Johansen forserer seg fram på venstresida, og innlegget foran mål besørger Erik Karlsen i nettmaskene fra bare fem meters hold. 2-0, hjemmepublikumet har bare så vidt fått summert seg etter det første målet".
7.11: "Erik Karlsen får en ny fulltreffer på ballen, og Jan Erik Olsen i MIF-målet må kapitulere på ny. 3-0, hjemmepublikumet er i ekstase. Og kampen er avgjort."

I et intervju presentert i VGs LSK-magasin november 2021 fortalte Erik Karlsen om sin opplevelse av den store hat-trick-dagen: "Jeg tenkte faktisk ikke over hva som hadde skjedd, der og da. Men jeg husker Joe Hooley, treneren vår, ristet på hodet da jeg kikket bort på ham. " I dag har du gjort deg historisk", sa han. - "Jeg har bare konkludert at det det skjedde på under tre minutter. Mjøndalen var så ivrige etter å komme i gang igjen etter scoringene - de tok lynraske avspark de to første gangene. Etter den tredje var det som de resignerte, da hastet det ikke så veldig", smiler Erik Karlsen.
Om selve målene: "Den første kom etter et innkast, som jeg kliner i mål. Den andre er et skudd fra Tom Lund som jeg styrer inn. Den tredje husker jeg godt. Et utspill, en hodeduell som jeg vinner og stusser til Terje Olsen, men jeg mister balansen. Terje roper, jeg gjenvinner balansen, får ballen og tar den på volley da den spretter". - "Etter de første serierunden så det ut som jeg skulle ende opp som 20-målsscorer. Men sånn ble det jo aldri. Jeg var ikke nok mentalt til stede. Derfor ble det måltørke. Men den opplevelsen fra møtet med Mjøndalen, den sitter der. Det er ikke akkurat noe å være brydd over", fortalte Erik Karlsen til VG [5].


Erik Karlsen fikk 1 A-landskamp for Norge, mot SverigeNya Ullevi i Göteborg 26. mai 1977.

Trener for Strømmen IF, da laget vant 2.divisjon avdeling B i 1985 og rykket opp til eliteserien.
Norgesmester for juniorer med Strømmen i 1971.
Har også vært trener for Kløfta IL.

Bor i dag i Fetsund, er gift og har to barn.


Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Strømmen IF -1972
Norge Lillestrøm ? ? 1973 - 1974
Norge Lillestrøm 65 13 1975 - 1977
Norge Vålerengens IF 42 4 1978 - 1979
Norge Lillestrøm 6 0 1980
Norge Strømmen IF 1981 -