Thomas Lehne Olsen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Thomas Lehne Olsen.
Foto: LSK.no

Thomas Lehne Olsen (født 29. juni 1991) er en norsk fotballspiller opprinnelig fra Moelv i Hedmark som 12. februar 2018 signerte en fireårskontrakt med LSK. Overgangen fra Tromsø IL kostet LSK ca. 2 million kroner. Overgangen ble til etter et spleiselag finansiert av selskapene ØIE Eiendomsutvikling, Breidablikk Eiendom, Hvam Invest, Kruse Smith Eiendom Øst og Åkrene Mekaniske Verksted samt klubbens innsamling gjennom "God Fugl-aksjonen".

Thomas Lehne Olsen spilte sin første kamp for LSK, da han i treningskampen mot Rubin Kazan 21. februar 2018 kom inn som innbytter for Charles Chinedu Ezeh rett etter pausehvilen. Scoret ett mål i sin eliteseriedebut for LSK i serieåpninga borte mot Bodø/Glimt 11. mars 2018. Ble den første LSK-spilleren på 10 år som scoret i en Europacupkamp. Hans elegante frisparksmål i returkampen hjemme på Åråsen 2. august 2018 var LSKs første mål i Europa siden Simen Brennes scoring hjemme mot FC København 28. august 2008. Ny perle av et frisparksmål i den påfølgende seriekampen hjemme mot Molde FK 5. august 2018. Fra omtrent samme posisjon som i kampen mot LASK Linz skrudde Lehne Olsen ballen over muren og traff den samme nettmaska opp mot krysset.

Thomas Lehne Olsen hylles etter sin andre scoring mot Vålerenga 25. mai 2019. Foto. Fredrik Tyskeberg, KFL.no

Thomas huskes også for sin herlige utblåsning i pauseintervjuet i derbyet mot Vålerenga 2. september 2018: "Og så må han linjedommeren begynne å følge med". - Enda en meget diskutabel avgjørelse i retning deg, kommenterte Eurosports reporter Jonas Bergh-Johnsen. "Ja, det er dritleit, igjen. Nå må han begynne å følge med, jævla dommerfaen, svarte Lehne Olsen [1]. Senere på kvelden beklaget Thomas uttalelsene på sin Twitter-konto: "Pinlig av meg! Legger meg langflat! Beklager. - VG fulgte opp og laget en egen sak, "offside-kongen", hvor de talte opp antall ganger Thomas Lehne Olsen hadde blitt avvinket for offside på sesongens 21 første seriekamper. Tellingen stoppet på 37 [2]. Ble 11. september ilagt en kamps karantene av disiplinærutvalget "for upassende uttalelser til media" [3]. Dagen etter anket LSK dommen. "vi mener er usaklig forskjellsbehandling sett i forhold til at Daouda Bamba kun ble straffet med en irettesettelse etter sine uttalelser til Eurosport i forbindelse med kampen mellom Kristiansund og Haugesund i mai i år. LSK mener de to sakene har så store likhetstrekk at de bør få samme utfall", skrev LSK på sin hjemmeside [4]. 14. september ble anken avvist av NFFs ankeutvalg [5]. Etter kjennelsen uttalte Lehne Olsen i et intervju med Romerikes Blad at han egentlig ikke var overrasket: "– Jeg regnet med at det var vanskelig å komme seg unna. Vi har gjort det vi kunne, men jeg får ikke gjort om igjen det som skjedde. Det er kjedelig å miste en så viktig kamp. Jeg har dårlig samvittighet for at jeg har rammet klubben og gutta på den måten. Men det er et meget godt fotball-lag som løper ut på Sør Arena. Jeg er sikker på at de kommer til å gjøre en kanonkamp" [6]. Etter hjemmekampen mot Bodø/Glimt laget VG en sak på Lehne Olsens måltørke: "Jeg kan ikke grave meg ned i hvert fall, for da blir det ikke bra" [7]. Thomas Lehne Olsen hadde da gått målløs av banen i fem kamper på rad, og misbrukt noen eventyrlige sjanser. "Jeg går alltid utpå der for å score mål og hjelpe laget til å ta poeng. Nå er jeg inne i en liten tørke, men da må jeg jobbe bra på trening og prøve å komme meg ut av den". Fikk endelig slutt på måltørken i den viktige seriekampen borte mot Strømsgodset 11. november. Et skikkelige krigermål hvor Lehne Olsen var råsterk i duellen med Godsets Mounir Hamoud og stanget inn utlikningen til 1-1. Huskes også for sin scoring i serieavslutninga hjemme mot Kristiansund BK 24. november. En scoring som punkterte kampen og sikret dermed også ny eliteseriekontrakt for LSK.

Stor helt med sine to mål, da LSK 25. mai 2019 vant 3-0 i derbyet borte mot Vålerenga. "Det var sjukt. Det var helt sjukt. Uten tvil den deiligste seieren jeg noen gang har hatt. Vi gjennomførte en perfekt kamp både offensivt og defensivt. I andre omgang hadde vi full kontroll. En fullt fortjent seier", uttalte Thomas Lehne Olsen til LSK.no like etter kampslutt [8]. Skadet i hjemmekampen mot Viking 16. juni, ble tidlig i andre omgang båret av banen med en ankelskade. Så lenge stygt ut for LSK-spissen, men var tilbake allerede i treningskampen hjemme mot IK Oddevold 27. juli hvor han fikk med seg den siste halvtimen. "Jeg er veldig fornøyd med at Thomas er tilbake på banen i god tid før det skjemaet vi ble forespeilet da han ble skadet. Det er bare å dele ut en stor bukett med roser til støtteapparatet med Geir Kåsene og Erik Kveen i tillegg til Thomas selv for den rehabiliteringsjobben de har gjort. De har jobbet knallhardt for å få til dette alle sammen", uttalte Jörgen Lennartsson til RB [9].

Thomas Lehne Olsen i skuddet. Hjemme mot VIF 26.10.19. Foto: Onion Bag. Gjengitt med tillatelse.

Startet og spilte hele hjemmekampen mot Mjøndalen IF 12. august, men fortalte til RB at han resten av sesongen ville spille med store smerter . "Jeg var forberedt på det, men enkelte bevegelser gjør veldig vondt. Jeg merket at det ble bedre og bedre for hver dag som gikk i starten, men nå har den kurven flatet helt ut. Det kommer til å gjøre vondt også utover høsten. Jeg må bare bite tennene sammen å gjøre det beste ut av det", uttalte han til RB [10].
Spilte sin eliteseriekamp nummer 50 for LSK, da han i bortekampen mot Strømsgodset 20. oktober 2019 sikret ett meget viktig poeng med sin scoring i andre omgang. Det ble også han siste scoring for sesongen. Måltørken varte i de siste fem seriekampene og i begge kvalifiseringskampene mot Start. Hverken Lehne Olsen eller de andre spillerne kunne redde klubben. LSKs første nedrykk siden 1966 ble dermed et faktum og svært trolig hovedgrunnen til at han undertegnet en ny avtale med LSK 26. desember 2019. "Det er det tyngste jeg har vært med på i min fotballkarriere. Men det er ikke noe jeg skal ha på meg: Å rykke ned uten å hjelpe klubben opp igjen. Det der skal ikke være det siste jeg gjør i Lillestrøm", uttalte han til klubbens hjemmeside [11]. Den nye avtalen varer ut 2022-sesongen. En signering som ble hyllet av Eurosports ekspertkommentar Joachim Jonsson: " Dette sier noe om han som spiller. I dagens fotball ser vi sjelden denne lojaliteten. Han viser enorm karakter. Samtidig er dette også en markering fra Lillestrøm overfor de andre klubbene i OBOS. Det gir et enormt signal om at LSK mener alvor" [12].

Utnevnt som LSKs lagkaptein før 2020-sesongen, etter legenden Frode Kippe. "Jeg er både stolt og ydmyk over å få denne oppgaven. Det blir litt som å hoppe etter Wirkola, og jeg innrømmer at det blir litt spesielt å følge etter Frode. det er første gang i karrieren at jeg er kaptein, men jeg skal prøve å ta opp hansken for å få spillerne rundt meg til å prestere. Heldigvis er Frode fortsatt i klubben, og jeg kommer nok til å prate mye med ham dette året. Det er en spennende oppgave, og det er kanskje noe slik jeg kan trenge for å utvikle meg både som spiller og person.", uttalte han i et intervju med Romerikes Blad 1. mars [13]. - Opplevde en gedigen måltørke i sesongstarten av 2020 og gikk målløs av banen i de 6 første kampene. Særlig i bortekampen mot Jerv 31. juli virket det som om LSK-spissen var fullstendig vaksinert mot å score mål. Like fullt sto Lehne Olsen rakrygget og svarte på alle de spørsmålene som kom fra pressekorpset. "Jeg må innrømme at det er tøft nå. Meget tøft. Det er vanligvis lett å si neste og neste når du misser sjanser, men slik det er for meg nå er det vanskelig ikke å tenke på det. Jeg får ikke større sjanser enn jeg fikk i denne kampen. Det er ikke godt nok. Jeg kan ikke skylde på noe. Det som er kjipt er at jeg ødelegger for laget. Vi gjorde en god bortekamp, og vi hadde fortjent så mye mer. Det var kanskje min beste kamp hittil i år spillemessig. Jeg får ta med meg det i hvert fall selv om det er veldig lite som hjelper på humøret akkurat nå.Jeg føler at jeg gjør akkurat det samme når jeg får sjansene som jeg har gjort i de periodene hvor jeg har scoret mange mål. Men ballen vil ikke inn for tida. Jeg tror jeg trenger et skikkelig drittmål. Et hvor ballen treffer meg et eller annet sted og ballen spretter via en eller annen og ruller over streken", uttalte han til RB [14].

Kåret av NTB til månedens spiller for juli 2021

Fantastisk start på 2021-sesongen. 11 mål på de 13 første seriekampene. 12 mål i følge alle LSK-supportere. Kun NFF som mener scoringen hjemme mot FK Haugesund var et selvmål. "Det var mitt mål, og Lillestrøm har lagt inn en protest", fortalte LSK-spissen til Ringsaker Blad. Lehne Olsen ble 3. august 2021 kåret av NTB til månedens spiller i Eliteserien for juli måned: "Lillestrøm-kapteinen har virkelig stått fram denne måneden! For et LSK-lag som ikke har tapt siden 30. mai har han vist seg som en av Eliteseriens beste avsluttere. Scorer både med høyre, venstre og hodet og skal ha sin del av æren for at laget befinner seg helt oppe på tredjeplass". Til Ringsaker blad uttalte Toppscoreren: "Det er selvsagt veldig moro, og det viser at jeg gjør noe riktig. I tillegg er laget i kjempeform og vinner fotballkamper. Dermed er sjansen større for at jeg er innblandet – jeg spiller jo tross alt på topp. Det har mye å gjøre med hvordan jeg posisjonerer meg foran mål. Det handler om å være på rett plass til rett tid. Jeg har jobbet mye med å forbedre meg, og det har tydeligvis gitt resultater" [15]. Fremgangen gikk ikke upåaktet hen, flere utenlandske klubber hadde allerede vist sin interesse. "Nei, jeg har ikke fått noen tilbud, men det er interesse fra utlandet. Det vil si Asia. Det er snakk om interesse som har dukket opp de siste ukene. Så mye mer enn det vet jeg ikke. Et proffopphold i Asia kan være en mulighet til å tjene gode penger og samtidig legge seg opp noen kroner med tanke på framtiden. Jeg tar det som det kommer. Mitt fokus handler om å hjelpe Lillestrøm til en best mulig plassering i Eliteserien" [16]. Litt over en uke senere, 11. august ble han også kåret til månedens spiller av Norsk Toppfotball (Eliteserien) [17]. Samtidig ble Geir Bakke kåret til månedens trener. Ble 27. oktober historisk, da han satte ny klubbrekord i antall seriemål i en og samme sesong i Eliteserien. I hjemmekampen mot Stabæk scoret Thomas henholdsvis sitt 20. og 21. mål for sesongen. Ingen andre LSK-spillere har scoret like mange mål i løpet av en sesong i Eliteserien.
Thomas Lehne Olsen bidro også sterkt til at LSK for første gang siden 1982 slo Rosenborg i sesongens begge seriekamper. Etter den historiske seieren på Lerkendal uttalte Geir Bakke følgend eom Lehne Olsen eventyrlige utviklingen denne sesongen: "Utviklingen hans som fotballspiller er innmari rar. Måten han har gått fra å være god til å bli gigantisk, har skjedd i 2021. Han har knekt noen koder. Petter Myhre (assistenttrener) har jobbet mye med ham og pekt steinhardt på hva som kreves i den rollen, spesielt med tanke på innløp og ikke å starte løpet for tidlig. Han hadde nesten verdensrekord i offsider en stund, men nå stemmer alt" [18]. Thomas Lehne Olsen om suksessen bak sin egen utvikling: "Jeg har ikke gjort så fryktelig mye, men jeg og Petter Myhre har sett på hvordan jeg har bevegd meg før, og hvordan jeg beveger meg nå. Det er ikke til å stikke under stol at jeg har vært litt tidlig ute tidligere, og løpt i fryktelig mange offsider. Nå har jeg blitt smartere, og flinkere til å posisjonere meg inne i boksen. Jeg har vært litt utålmodig i innløpene mine, og jeg har vært litt for het på grøten. Starter man en halvmeter på riktig side, så kommer man først på ballen likevel. Det er småting som gjør at jeg kommer meg i gode posisjoner, og så har jeg blitt en bedre avslutter i tillegg. Det meste har jo gått inn i år" [[19].

Historisk øyeblikk. Thomas Lehne Olsen på vei inn til sin første A-landskamp for Norge. Foto: Skjermdump

Den ultimate anerkjennelsen kom 2. november, da landslagssjef Ståle Solbakken tok ut Thomas Lehne Olsen i den norske landslagstroppen som senere samme måned skulle møte Latvia og Nederland i VM-kvalifiseringen. "Det er fire-fem gode spisser, eller det er mange gode spisser i eliteserien, det er (Erik) Botheim, det er Noah Holm, det er (Veton) Berisha, Ohi (Omoijuanfo) og Lehne Olsen. De har prestert bra over tid. Vi ser for oss kampbilder, opp mot det de presterer jevnlig, for å se om vi kan få brukt for dem. Samtidig vil vi også bli kjent med dem, men ingen blir tatt ut her uten å bidra. Så ligger den noen promille belønning i at de føler seg sett. Thomas kan tilby mål når vi trenger det. Så spørs det hvordan kampbildet ser ut. Han har bevist at han kan gå bak motstanderne, på raid, og har bedre målnese og luktesans nå, enn han hadde i 1. divisjon i fjor. Han kan sikkert også score mot Latvia. Det var «touch and go». Vi følte det var Thomas sin tur. Han har hatt en jevn sesong for et Lillestrøm-lag som har tatt et fantastisk steg opp fra 1. divisjon til å bli topp seks. Det skal både trenerne, sportssjefen og spillergruppen ha kudos for. Thomas har vært ledestjernen og kapteinen. Det er tungt å bære nummer 10 på Lillestrøm", uttalte landslagssjefen til pressen [20]. Thomas Lehne Olsen var selvfølgelig svært glad, men også svært takknemlig. "For det første visste jeg ikke at det var landslagsuttak. Jeg er litt tom for ord, egentlig. Det var veldig overraskende. Men du blir jo utrolig glad når du får en sånn nyhet. Det å få sin debut i en tropp i en alder av 30 år er moro. Det er aldri for sent. Jeg er stolt og veldig takknemlig for å få være med i troppen. Og så vil jeg takke hele Lillestrøm som har hjulpet meg til å få denne muligheten", uttalte LSKs nye landslagsspiller. Fikk sin debut, da han VM-kvalifiseringen borte mot Nederland 16. november 2021 kom inn som reserve for Marcus Holmgren Pedersen i det 87. spilleminutt.

Frisparksperlen borte mot Molde ble kåret til årets mål i Eliteserien 2021. Foto: NFF

19. november skrev VG at en sør-koreansk klubb var svært interessert i å hente LSK-spissen. Noe også sportssjef Simon Mesfin bekreftet overfor avisen: Vi er i god og konkret dialog. Vi prater om hva som skal til for at Thomas signerer ny kontrakt. Da prater vi om ulike scenarioer på antall år og innhold. Vi har god dialog med både Thomas og Tore Pedersen, agenten hans. Jeg kan bekrefte at det er fra både i Europa og andre kontinenter, som Asia, fortalte Mesfin på VGs spørsmål om en sørkoreansk klubb relativt nylig har vært på banen [21]. Scoret sitt første hattrick for LSK i hjemmekampen mot Strømsgodset 27. november og ble belønnet med 9 poeng på RB-børsen: "Hans første hat-trick. Spilt fri til kampens første sjanse før halvminuttet var spilt. Avslutningen så perfekt ut, men curlet ikke nok til å unngå at ballen gikk stolpe ut for spissen. Men målene skulle komme. Først ble han servert et enkelt mål av Edh til1-0. Sitt andre banket han inn via Parr på en corner-retur. Innimellom der ble han stoppet både av stolpen en gang til og keeper Sætra. Etter pause var han kald og god da han ble spilt gjennom av Knudsen og fullføte sitt første hat-trick i LSK-drakta. Hans 25. for sesongen. Før han ble byttet ut med 20 min. igjen, kunne han fått en assist, men Kairinen skjøt i stolpen" [22]. - Tangerte Tom Lunds klubbrekord med 26 seriemål i en og samme sesong, da han i bortekampen mot Molde FK 5. desember 2021 fastsatte sluttresultatet til 3-3 på en ekstrem vakker frisparkscoring. To dager senere ble scoringen nominert til årets mål i Eliteserien [23], og scoringen gikk hel til topps på fotballfesten 13. desember. "Det var fin. Det er mye følelser når du setter en slik en. Det er ikke vanlig å sette et slikt mål. Jeg har vel en liknende mot Molde før også", selv om Lehne Olsen innrømmet at målet borte mot Sarpsborg var hakket bedre [24]. I et intervju med RB 14. desember forklarte han hvorfor: "Jeg synes jo fortsatt målet borte mot Sarpsborg var bedre og finere. Hele pakka der, hvor jeg dro av tre mann og satte den i lengste hjørnet, var en bedre prestasjon syns jeg. Men jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med denne her også. Dette har vært en sesong over alle forventninger. Vi hadde som mål å havne på midten, og kjempe mot øvre halvdel. Så at vi står igjen med en fjerdeplass er utrolig moro. Det å se utviklingen vi har hatt personlig, og og at vi som lag har prestert så godt har vært utrolig gøy å være en del av" På spørsmålet om målet er inne på hans topp tre liste: "Jaja, det må det være. Det er nok en god andreplass for min del. Jeg hadde jo et forbilde i David Beckham, og han var jo ganske ok på frispark han så. Det har blitt noen timer igjen etter trening hvor jeg har øvd på frispark". [25].

I det samme intervjuet fortalte også Thomas Lehne Olsen om sitt syn på veien videre, proffspill og neste sesong: "Det har vært noe interesse, det har det. Det er flere som har tatt kontakt, men det skal passe for meg, det skal passe for familien og hele pakka. I tillegg skal Lillestrøm ha det de forlanger, noe jeg syns er helt på sin plass. Så om det kommer noen bud, så skal det vurderes nøye, men akkurat slik det står nå, så kan jeg like gjerne forlenge med Lillestrøm. Jeg mener vi har alle muligheter til å bli best i Norge med de fasilitetene vi har, trenerne, en spennende spillergruppe. og alt rundt. Det kameratskapet vi har skapt det siste halvannet året, kanskje siden vi snudde det etter de første ti kampene i OBOS har rett og slett vært helt utrolig å være med på. Det er sykt å være en del av denne klubben. Vi er kompiser hele gjengen og vil hverandre godt alle sammen. Det ville vært veldig veldig kjedelig å dra fra den gjengen hvis det skulle bli sånn. Nå har jeg vært her i fire år og jeg har rett og slett blitt jævlig glad i klubben. Det må noe skikkelig på bordet om jeg skal reise herfra" [26]. 22. desember skrev både VG og RB at Thomas Lehne Olsen var på vei til Dubai og klubben Shabab Al-Ahli Club. "Etter å ha vurdert fram og tilbake, så sa jeg nei til de tilbudene jeg hadde fått både fra Sør Korea og Japan. Jeg hadde bestemt meg for å bli i LSK. Det er så spennende det som skjer på Åråsen, og jeg er sikker på at det kommer til å fortsette neste sesong. Derfor fristet det mer enn å takke ja til de klubbene jeg hadde tilbud fra. Da dukket det opp et tilbud fra denne klubben i Dubai, og det var noe som fristet både familien og meg. Dette var noe jeg ikke kunne si nei til. Jeg tror jeg ville angret resten av livet om jeg ikke sa ja til dette. Jeg skal ikke legge skjul på at det er en økonomisk veldig god avtale for meg. Det er en viktig årsak til at jeg landet på dette", uttalte Lehne Olsen til RB [27]. Han var også klar over at De Forente Arabiske Emirater som ofte blir kritisert for brudd på menneskerettighetene. "Slik vi har forstått det så er det ikke like ille der nå som det var tidligere. Blant annet er kvinnesynet annerledes. Vi har vært der på ferie selv, og vi kjenner også folk som bor eller har bodd der. Også har vi undersøkt litt før vi bestemte oss" [28].

Fra presentasjonen til Shabab Al-Ahli Club

Eurosports ekspertkommentator Joachim Jonsson rangerte Thomas Lehne Olsen Åsen som den nest beste spilleren i Eliteserien 2021, bare Glimts Patrick Berg hadde vært bedre, mente Jonsson 28. desember: "26 scoringer fra Lehne Olsen og god i de fleste fasene av spillet. Herregud for en sesong han har hatt" [29]. Samme dag, 28. desember, bekreftet LSK at klubben hadde solgt Thomas Lehne Olsen til Shabab Al-Ahli Club. I følge RB lå salgssummen "i underkant av fem millioner kroner". Flere av supporterne tok til ordet for at dette var latterlig lavt. I tillegg hadde Tromsø IL hadde sikret seg en videresalgsprosent da Lehne Olsen ble kjøpt for to millioner kroner før 2018-sesongen. Alt som oversteg to millioner kroner skulle de ha sin del av, trolig lå andelen på 20 % [30].

I et intervju med LSK.no redegjorde sportsdirektør Simon Mesfin for klubbens syn på overgangen: "Da vi rykket ned ble Thomas med på en kontraktsforlengelse som han ikke nødvendigvis måtte bli med på, men som han ønsket for å sende et sterkt signal til omgivelsene etter nedrykket. Thomas fikk lite igjen for det rent økonomisk i et nedrykksår, da han allerede hadde to år igjen av kontrakten, men vi som klubb fikk med ett ekstra år på kontrakten (2022). Det ble i den forbindelse aldri inngått verken skriftlig eller muntlig avtale om at klubben skulle frasi seg sin frie forhandlingsrett dersom klubber ønsket å kjøpe ham. Men det var en plan om at Thomas skulle hjelpe klubben til opprykk og trygg plass på øvre halvdel Eliteserien i henhold til klubbens strategier. Og da skulle klubben inn mot sluttfasen av hans kontrakt vise en forståelse dersom det kom en lukrativ mulighet i utlandet for Thomas og hans familie. Det har siden i sommer vært økonomiske lukrative tilbud til Thomas fra utlandet, aller mest Asia. Men i sommervinduet var det ekstremt viktig for oss å beholde ham for å kunne fullføre den beste sesongen til LSK siden 2007. Tilbudene var ikke spesielt lukrative for klubben, noe markedet viste oss gjennom samtaler med de ulike aktørene som tok kontakt og vår egen erfaring med markedet. Det handler i stor grad om alder og kontraktslengde, men også om andre parametere og preferanser som styrer de ulike markedene. Gjennom veldig gode samtaler med Thomas og hans agent Tore Pedersen, så kom vi frem til at disse tilbudene i sommer skulle avslås og at Thomas skulle bidra for klubben ut sesongen, slik at vi da skulle telle opp status for både klubb og spiller. Det har vært en strålende dialog med Thomas, og jeg må si at han har vært eksepsjonelt lojal og ryddig i alle samtaler med meg og klubben, ved å holde seg fokusert på å gjøre jobben for klubben på hver eneste trening og kamp gjennom høsten. Man må huske på at det har vært veldig stor økonomi i spill for ham, da interessen fra Asia eskalerte i enda større grad utover høsten. Så lenge ingen av de lukrative avtalene kom på plass, lå det en stor risiko for at for eksempel en skade ville medføre at Thomas ikke ville være aktuell for disse klubbene. Thomas har i så måte opptrådt helt eksemplarisk overfor klubben. Det er mange som hadde blitt stresset, og presset klubben og tenkt kun på seg selv. Thomas gjorde det stikk motsatte det året vi rykket opp fra OBOS-ligaen i 2020, og han gjorde det stikk motsatte da han scoret 26 mål denne sesongen. Etter endt sesong har vi som klubb skaffet oss et solid bilde av hva markedsverdien til Thomas er, både gjennom budene/forhandlingene med ulike klubber spesielt i Asia, men også gjennom dialog med nasjonale og internasjonale aktører i markedet. Thomas var tydelig på at han kun ønsket å reise til et utenlandseventyr som hele familien kunne være med på, og det måtte være på et så lukrativt nivå at det var umulig å si nei. Klubben sa nei til flere tilbud etter endt sesong, og Thomas har gjort det samme. Men da det like før jul kom et lukrativt tilbud fra Dubai som ville sikre fremtiden til Thomas og hans fine familie – hadde klubben to valg: Selge til den klubben som etter forhandlinger var villig til å betale mest, eller sier nei. Internt i klubben har vi vært samkjørt på at dette er en stor mulighet for Thomas og familien. I den alderen han er som fotballspiller, og med den sesongen han har hatt i år er det en unik mulighet han har fått" [31]. Debuten for Shabab Al-Ahli Club lot derimot vente på seg. 16. januar 2022 skrev Ringsaker Blad at den tidligere LSK-spissen foreløpig ikke kunne spille kamper for sin nye klubb, da overgangspapirene ikke var godkjent av FIFA. Klubben er ilagt midlertidig overgangsnekt (transfer ban) på grunn av en pågående sak med en tidligere spiller. "Jeg har ikke spilt kamper ennå. Nei, det er jo helt klart kjedelig. Spesielt med tanke på at vi har en viktig kamp søndag ettermiddag. Da er det kvartfinalen i President Cup, som er den største og viktigste cupen i Dubai. Laget spiller bra, men scorer litt lite mål. Og det er vel her jeg kommer inn. Jeg er hentet for å score", fortalte Thomas Lehne Olsen til avisen [32]. I følge NRK 5. februar var Thomas Lehne Olsen svært nær en retur tilbake til LSK grunnet FIFAs pålagte "transfer ban" overfor Shabab Al-Ahli Club, men at denne situasjonen skal nå være løst "Eg har prøvd å halde meg litt unna, men det er klart at både Lillestrøm og agenten min har vore på. Så alternativet hadde vore å vende heim til Lillestrøm, ja. No er det einaste som manglar familien som skal komme nedover, elles så er vi «good to go", fortalte Lehne Olsen [33]. Det var LSKs sportssjef Simon Mesfin som oppdaget av Dubai-klubben var pålagt restriksjoner, da han sjekket FIFAs system for overganger. "Då står det at klubben har ein overgangsnekt. Det viser seg at dommen var så fersk at den slo inn akkurat då vi såg det. Det var ingen andre som hadde sett det, og eg trur nesten ikkje klubben forstod det. Men at dommen vart sett i kraft då, var ingen klar over. Og det var ikkje mogleg å finne den historikken", fortalte Mesfin, men trøbbelet stoppet ikke etter at Shabab Al-Ahli Club hadde gjort opp for seg overfor en tidligere spiller. "Det handla om det byråkratiske. Ein ting var å dokument at dei hadde gjort opp for seg, og det hadde dei, men det er eit Fifa-byråkrati som skal gjerast i tenesteveg. Dei hoppa over nokre ledd og trudde det var i orden, men så var det ikkje i orden likevel. Det vart mykje rot der frå deira side. Det var jo litt dramatisk på slutten, for vindauget var berre ein månad, og om dei ikkje hadde rydda opp innan månaden var over, kunne vi fått Lehne Olsen tilbake til LSK. For oss hadde det vore ein gledesdag om vi kunne fått tilbake Lehne Olsen. Det snakka eg med Lehne Olsen om, òg", la Mesfin til [34]. Scoret ett mål for Shabab Al-Ahli Club, da han i seriekampen hjemme mot Emirates Club 6. februar debutere for sin nye klubb. Var svært toneangivende, da Shabab Al-Ahli tok seg til ligacupfinalen 8. mars. I den andre semifinalen scoret han 2 mål i 3-1 seieren mot Al-Wedha.

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Thomas Lehne Olsen vurdert av Romerikes Blad til terningkast 6. "Kjøpt for ca. 2 mill. kroner fra Tromsø. Leverte 20 mål i sine to første sesonger i Eliteserien. Året i Obos-ligaen startet tyngre, men han endte opp med 9 mål og 10 målgivende og var en viktig brikke i opprykkssesongen. Potensialet til noe mer var der hele veien, og i 2021 skulle han slå ut i full blomst. Da var han god i alle spillets faser og bedre trent enn noen gang. Resultatet ble en målbonanza ingen LSK-spiller har vært i nærheten av på dette nivået. Totalt leverte han 55 seriemål på 114 kamper før han ble solgt til Dubai" [35].

Sommeren 2022 trengte LSK å hente inn offensive forsterkninger og Thomas Lehne Olsen var sterkt ønsket. 20. august startet spekulasjonene for alvor, da VG skrev at "Thomas Lehne Olsen har bestemt seg for å returnere tilbake til LSK, til tross for mer attraktive tilbud fra klubber i utlandet" [36]. En melding som sendte forventningsfulle LSK-supporterne ut på en sjelden lykkerus. Ventetiden var ulidelig spennende, men to dager senere bekreftet Shabab Al-Ahli Club at klubben og spilleren hadde gjensidig blitt enige om å terminere Thomas Lehne Olsens kontrakt. Noen timer kom nyheten alle hadde ventet på. Thomas Lehne hadde signert en langtidskontrakt med LSK, en avtale som varte ut 2026-sesongen. " Det blir jo selvfølgelig deilig. Garderoben, Åråsen og Kanari-Fansen betyr mye for meg. Vi har mye å spille om i de 11 siste kampene også, så dette gleder jeg meg til. Det var et veldig vanskelig valg. Jeg hadde mange fine tilbud, men jeg elsker å spille på Åråsen. Lillestrøm har jo blitt «klubben» min, og det å kunne vinne noe med LSK hadde vært helt fantastisk. Nå er jo muligheten der", uttalte Lehne Olsen til RB [37]. Overfor LSK.no la han til: "Fotballmessig blir dette veldig bra! Vi har hatt det veldig bra her nede også, så det blir jo samtidig litt vemodig, men jeg skal ikke legge skjul på at jeg har tenkt på LSK og fulgt med hele veien. Jeg gleder meg til de siste 11 kampene, for nå ligger vi mye bedre an enn i fjor. Formen er det ingenting å si på, men jeg har ikke spilt kamp siden 26. mai. Det eneste jeg vet, er at jeg bare har én kamp å komme i form på. For 4. september er jeg uansett klar! melder Lehne - og sikter til datoen for derbyet borte mot Vålerenga" [38]. Dagen etter, 23. august, gjennomførte Lehne Olsen sin første trening med LSK etter comebacket. På den påfølgende pressekonferansen uttalte han blant annet: "Det er utrolig deilig å være hjemme igjen. Vi har jo tulla litt med det, at dette bare har vært en liten permisjon og at jeg nå er tilbake igjen fra den. Det var godt å få på seg treningsklærne, gå ut på Vigernesjordet og se gutta her igjen. Det var veldig deilig". På spørsmålet om det hadde vært flere klubber enn Standard Liege og Brøndby som hadde vist sin interesse, svarte Lehne Olsen: " Hehe, ja det har vært mye rart, det har det. Og så har det vært noen morsomme og kule klubber på banen, som det ville vært morsomt å spille for. Men som sagt tidligere også; det valget jeg har tatt har jeg tatt trygghet og trivsel, den garderobe-kulturen som er her og den muligheten for å vinne noe med Lillestrøm syns jeg er veldig spennende, så da ble valget mitt veldig enkelt om å komme hjem.....Det har jo vært noen arabiske land også, som sikkert kunne vært spennende på mange måter. Men etter hvert ble valget enkelt. Selv om jeg brukte litt lang tid på å bestemme meg, så visste jeg innerst inne at hjertet mitt ville tilbake hit igjen" [39]. I følge Simon Mesfin var dette den største avtalen han hadde inngått sin periode som sportssjef: "Det er den største avtalen jeg har vært med på å signere i min tid som sportssjef, men den er også på 4,5 år så det er naturlig. På ett- og toårskontrakter er det begrenset hvor mye du kan gi. Vi er åpne på det når vi snakket med agenter at vi har et lønnstak på 70.000 kroner i måneden. Det er fortsatt et etablert lønnstak på grunnlønn. Men ekstraordinære saker vil forekomme, og da er det mulig med både sign-on og lojalitetsbonus for å øke avlønningen over tid. Sign-on er et engangsbeløp ved signering, mens lojalitetsbonus betinger at spilleren må være i klubben. Det gjelder ikke alle, og det er ikke samme størrelse på beløpene heller. Attraktiviten til spilleren avgjør", uttalte Mesfin til RB [40].

Gjorde comeback for LSK, da han i seriekampen hjemme mot Kristiansund BK 28. august 2022 kom inn som reserve for Holmbert Fridjonsson i det 65. spilleminutt. "Det var utrolig deilig å være tilbake. Det var deilig å ta på seg drakta igjen og gå ut på matta. Det er en skikkelig gåsehud-følelse når Kanari-Fansen synger navnet ditt så klart. Så det var fantastisk. Det var bare synd vi ikke var gode nok i dag. Det var perioder i første omgang hvor vi var ganske gode, men i andreomgang syns jeg vi var under pari og slapp inn et billig mål. Kroppen er grei den altså. Jeg mangler litt kamptrening så klart, men det var deilig å få 25 minutter pluss her i dag og komme inn igjen i dette flotte laget. Det var deilig å spille kamp igjen og komme i gang. Synd resultatet ikke gikk vår vei. Nå må vi bare riste av oss skuffelsen og ha en god treningsuke inn mot Vålerenga, så skal det bli veldig gøy", uttalte Thomas Lehne Olsen, [41] som var ytterst nær et drømmecomeback på en av sine fire store sjanser. En heading traff tverrliggeren, mens hans scoring i sluttminuttene ble annullert fordi Pål André Helland sto i offside. "Skapte nok til å bli matchvinner. Trengte noen minutter på å komme inn i kampen, men etter hvert skulle det skje mye med ham involvert. Først fikk han et skudd blokkert, så headet han i tverrliggeren. Rett etterpå hadde han en sterk heading fra vanskelig posisjon som nesten gikk inn. Og han headet rett på keeper. Til slutt scoret han, men den ble tvilsomt annullert for offside på Helland", skrev RB i sin vurdering på børsen [42].

 • LSKs toppscorer i Eliteserien 2018 med sine 12 mål.
 • LSKs toppscorer i Eliteserien 2019 med sine 8 mål.
 • LSKs toppscorer i OBOS-ligaen med sine 9 mål.
 • Klubbrekord: Thomas Lehne Olsen er den LSK-spilleren i Eliteserien som har scoret flest seriemål i en og samme sesong, 26 mål.
 • LSKs beste spiller på VG-børsen 2021, 5.83 poeng og 4. plass.
 • Hans frisparksperle i seriekampen borte mot Molde FK ble kåret Årets mål i Eliteserien 2021.
 • Tatt med på "Årets Lag" i Eliteserien 2021 hos NTB.
 • Tatt ut på Årets lag i 2021 av NISO.
 • 79 mål på 161 seriekamper for LSK.
 • Totalt 94 mål på 184 offisielle kamper for LSK.
 • Cupfinalist 2022 med LSK. Finalen mot Brann spilt 20. mai 2023, tap 0-2.
 • Kåret til Årets Spiller på RB-børsen 2023.

Til VGs LSK-magasin hvor artikkelen om toppscorerne ble publisert på nett 19. november uttalte Thomas Lehne Olsen blant annet: "Jeg var 15 år da jeg debuterte på A-laget til Moelv, som da spilte i 4. divisjon. Vi rykket opp, så ble det to sesonger i 3. divisjon før jeg tok steget til Ham-Kam som 17-åring. Jeg bare trente, spiste og sov, men Jeg skulle ikke valgt Strømsgodset (i 2013). De hadde Ola Kamara, Peter Kovacs, Thomas Sørum, konkurransen var knallhard for en ung gutt der. Men Ronny Deila solgte inn klubben godt – og valget ble enkelt for meg den gangen. Det var (også) snakk om Sheffield United – og at Ole Gunnar Solskjær og Molde ønsket meg. Men jeg burde uansett valgt en klubb der konkurransen på topp var litt mindre". Han kom til Lillestrøm, via utlån til Ull/Kisa og en overgang til Tromsø, i 2018. Og han gjorde det «ok». Før det tok helt av i 2021. Thomas Lehne Olsen var blant de første som forlenget med Lillestrøm da klubben rykket ned i 2019."Jeg ville raskt gjøre det. Det var ingen tvil, jeg ville være med å skyte klubben opp igjen så lenge jeg hadde vært med å ta dem ned". I 2021 kom gjennombruddet. " Jeg har lagt ned flere treningstimer enn noen gang, før denne sesongen og under sesongen. Jeg har hatt mange samtaler med Petter Myhre, gjort noen små justeringer, som å plassere meg smartere inne i 16-meteren, blitt flinkere der, og så har effektiviteten gått opp" – og nevner en viktig ting til: "Gjermund Åsen, samarbeidet vårt. Vi hadde det i Tromsø – og nå i Lillestrøm. Og vi hadde det på yngres landslag. Han er en fantastisk medspiller og kompis", fortalte Thomas Lehne Olsen til VG-magasinet [[43].


I følge NFFs hjemmeside har Thomas Lehne Olsen 1 landskamp for Norges A-landslag. Debuterte i VM-kvalifiseringen borte mot Nederland 16. november 2021. Thomas Lehne Olsen kom inn som reserve for Marcus Holmgren Pedersen i det 87. spilleminutt. Han har også 1 kamp for U21-landslaget. Fikk 14 minutter i bortekampen mot Portugal 8. februar 2011. Han har også 13 landskamper på aldersbestemte nivåer og har scoret 4 landslagsmål. 8 kamper for G19, 2 mål, og 5 kamper for G18, 2 mål.
Thomas Lehne Olsen debuterte i Eliteserien 24. mai 2013 for Strømsgodset. I Godsets hjemmekamp mot Aalesund kom han inn som reserve i det 58. spilleminutt for Gustav Wikheim.

Funfact: Han har valgt å beholde sitt mors navn - Lehne -.

Spillerkarriere

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Moelven - 2009
Mal:Country alias Norway Ham-Kam 77 24 2009 - 2012
Mal:Country alias Norway Strømsgodset 8 0 2013 - 2014
Mal:Country alias Norway Ull/Kisa 12 5 2014
Mal:Country alias Norway Strømsgodset 7 1 2015
Mal:Country alias Norway Tromsø IL 58 19 2016 - 2017
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 55 20 2018 - 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK Playoff 2 0 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 59 35 2020 - 2021
Shabab Al-Ahli Club 11 5 2022
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 46 24 2022 - 2024

Statistikk for Lillestrøm SK

Sesong Serie Kvalfisering Cup Mesterfinale Europacup Treningskamper
Kamper Ant. Mål Kamper Ant. Mål Kamper Ant. Mål Kamper Ant. Mål Kamper Ant. Mål Kamper Ant. Mål
2018 29 12 0 0 5 4 1 0 2 1 3 0
2019 26 8 2 0 2 2 0 0 0 0 11 2
2020 30 9 0 0 0 0 0 0 0 0 10 3
2021 29 26 0 0 2 2 0 0 0 0 4 1
2022 11 5 0 0 4 3 0 0 0 0 0 0
2023 26 14 0 0 2 0 0 0 0 0 9 5
2024 10 5 3 3 9 3
Sum 161 79 2 0 18 14 1 0 2 1 44 14