Holmbert Fridjonsson

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no

Hólm­bert Aron Briem Friðjóns­son (født 19. april 1993) er en islandsk spiss som 6. februar 2022 ble hentet på lån fra tyske Holstein Kiel. I følge sportssjef Simon Mesfin har LSK også sikret seg en opsjon på å kjøpe ut islendingen, når låneavtalen går ut. I sitt første intervju med LSK.no og RB.no la ikke Fridjonsson skjul på at han så på LSK som en mulighet til få fart på karrieren igjen etter å ha opplevd både motgang og skader i sin tid i Brescia og Holstein Kiel. "Lillestrøm er en stor og kjent klubb på Island, så jeg kjenner jo godt til klubben. Mange islandske spillere har vært innom og gjort det bra. Da jeg hørte at LSK ønsket meg gikk det fort, og jeg er veldig glad for å være her", uttalte Fridjonsson til LSK.no [1]. "Jeg hadde store forventninger da jeg dro ut fra Skandinavia, men det ble ikke som jeg håpet. I Italia hadde jeg seks forskjellige trenere i løpet av sesongen. Samtidig slet jeg med skade i starten av oppholdet. Jeg føler at jeg har vært litt uheldig, og det har vært en tøff tid. Nå håper jeg bare at jeg kan klare å holde meg skadefri og kunne bidra for Lillestrøm" [2]. Spilte sin første treningskamp for LSK, da han borte mot Djurgården 12. februar 2022 kom inn som reserve for Akor Jerome Adams i det 61. spilleminutt. Debuterte for LSK, da han startet og spilte de første 65 minuttene i cupkampen borte mot Nardo FK 13. mars 2022. Scoret sitt første mål for LSK i generalprøven borte mot Sarpsborg 08 26. mars. I følge Romerikes Blad var dette Holmbert Fridjonssons første mål på 479 dager. "Gjermund (Åsen) hoppet over ballen, og det var kanskje litt heldig at den kom til meg. Men det var veldig godt å sette den inn. Da slipper jeg å tenke på at jeg skal få det første målet. Når du ikke scorer mål som spiss, så går du alltid rundt og tenker på om det er noe du gjør galt. Jeg føler meg trygg på at det vil komme mer etter hvert som jeg kommer bedre form og blir enda mer kjent med de andre på laget. Jeg har jobbet hardt siden jeg kom til LSK, og jeg føler meg bedre og bedre. Det er fortsatt litt å gå på, men jeg har holdt meg skadefri og har fått mange minutter på banen. Nå er jeg på 90–95 prosent. Det mangler bare litt kraft før jeg er der jeg skal være. Det har vært veldig tøffe treninger, og det har vært bra for meg. Jeg har klart å holde meg skadefri og har også kommet i god form. Nå er jeg over den tøffe perioden, og jeg kan begynne å se framover og nyte det å spille fotball", uttalte islendingen til RB etter kampen [3]. Fridjonsson spilte sin første seriekamp for LSK i serieåpninga borte mot Ham-Kam 2. april. Fikk en tøff jobb som LSKs oppspillspunkt og ble byttet ut med Adams etter ca. 60 minutter. Ble matchvinner langt inn på tilleggstiden, 97 minutter 9 sekunder, med sitt første seriemål i bortekampen mot Molde FK 18. april 2022.

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Holmbert Fridjonsson vurdert av Romerikes Blad. "På lån fra Holstein Kiel. Skadeplaget etter at han forlot Aalesund etter 2020-sesongen. Kom til Åråsen et stykke unna å være i form, men er beviselig en målscorer når han er spilleklar. Matchvinner både mot Molde og Haugesund. Har fått mindre spilletid enn Adams, men de to utfyller hverandre når det gjelder ferdigheter. Meget profesjonell selv om han starter en del på benken"[4].

I et intervju med Romerikes Blad 27. juli 2022 ga Holmbert Fridjonsson uttrykk for at han måtte være tålmodig: "Å sitte på benken er ikke noe jeg vil. Jeg ønsker å spille. Samtidig har jeg en god dialog med trenerne om dette. Akor har også spilt bra. Han er en annerledes spiller enn meg og har fart, og det er noe vi kan utnytte i en mange kamper. I andre kamper er det naturlig at jeg brukes mer som target-spiss. Jeg må bare være tålmodig, så vil minuttene komme. Når jeg har fått sjansen, har jeg scoret mål. Det jeg gjør når jeg er på banen, er det eneste jeg kan gjøre noe med". Islendingen la heller ikke skjul på at ha mer enn gjerne spiller spiss sammen med Akor Jerome Adams: "Trenerne har den muligheten i lomma, og så det er opptil dem når de ønsker å bruke den. Jeg synes det fungerte godt da vi møtte Kristiansund. Da viste vi at vi også kan spille sammen. Jeg er glad for at jeg har klart å holde meg skadefri hele sesongen. Slik har ikke vært de to siste årene, og derfor har det vært viktig for meg. Nå er det slik at jeg har kunnet trene hver dag, hver uke, og det tror jeg vil bringe meg opp på et annet nivå etter hvert" [5].

To dager etter intervjuet med RB, 29. juli, scoret islendingen likegodt hattrick i Conference League-kampen hjemme mot SJK Seinäjoki. "I dag var det en dag hvor alt stemte rett og slett. Så det var en fantastisk følelse. Det første målet var en corner, hvor jeg rett og slett var høyest. Det andre var nok litt flaks for ballen var vel borti to-tre spillere først, men veldig gøy. Det tredje var en veldig bra pasning fra Gjermund (Åsen) og en god heading syns jeg jo, hvis jeg skal være ærlig". Etter en opptelling sammen med RB kom islendingen fram til at dette var karrierens sjette hattrick. "Det er alltid like gøy, men det er jo klart at det er ekstra gøy å gjøre det i Europa" [6].


  • Opprykk fra 2. Bundesliga med Holstein Kiel i 2023/2024.


I følge det islandske fotballforbundet har Holmbert Fridjonsson 6 A-landskamper for Island og scoret 2 mål. Debuterte på A-landslaget mot Canada 16. januar 2015. Han har også 10 U21-landskamper, 5 mål, for Island samt 10 landskamper på aldersbestemte nivåer, 3 mål. [7]. På Island har Holmbert Fridjonsson tidligere spilt for HK, Fram Reykjavik, Stjarnan og KR Reykjavik. I Norge spilte Fridjonsson for Aalesund og noterte småpene 36 mål på 57 seriekamper i løpet av tre sesonger, hvor av to av sesongene var i OBOS-ligaen. Etter tiden hos tangotrøyene gikk turen til italienske Brescia og tyske Holstein Kiel. Har også seriekamper for Celtic og Brøndby IF.


Spillerkarriere

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Aalesunds FK 67 36 2018 - 2020
Mal:Country alias Norway Aalesunds FK (Play Off) 4 1 2018
Italia Brescia 9 0 2020 - 2021
Mal:Country alias Germany Holstein Kiel 4 0 2021 - 2022
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK (lån) 27 5 2022
Mal:Country alias Germany Holstein Kiel 21 3 2023 - 2024

Statistikk for LSK

Navn Serien Kvalifisering Cupen UEFA-turneringer Royal League Totalt
Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål
Holmbert Fridjonsson 27 5 0 0 3 5 4 3 0 0 34 13