Akor Jerome Adams

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no

Akor Jerome Adams (født 29. januar 2000) er en nigeriansk fotballspiller som 2. desember 2021 signerte en treårskontrakt med LSK. Adams kom til LSK på en "Bosmanovergang" fra Sogndal IL. "Jeg er stolt over å få muligheten i Lillestrøm. Jeg har sett laget mye i år, og tror jeg vil passe bra inn i systemet. Igoh (Ogbu) har også fortalt mye bra om klubben. Jeg gleder meg også å møte supporterne. De skal vite at jeg alltid vil gjøre mitt beste for å hjelpe klubben", uttalte Adams til LSKs hjemmeside [1]. I forbindelse med overgangen la sportssjef Simon Mesfin til: "Vi var klar over Akor allerede da han dro til Norge for å prøvespille. Den gang hadde vi allerede signert Ebiye Moses, så det var ikke aktuelt på det tidspunktet. Men vi har fulgt ham lenge, og han har vært i et veldig godt utviklingsmiljø i Sogndal. Det er bare å se på jobben de gjorde med Igoh Ogbu. Akor er en meget talentfull spiller som kan bekle flere roller i angrepet, men er fortsatt i en utviklingsfase. Han skal få tid til å bli god i Lillestrøm". I et videointervju med LSK.no 10. desember la Adams blant annet til: "Jeg gleder meg bare til det som venter. Jeg elsker stadion her, og er også glad for at det er naturgress her. Min ambisjon er å gjøre det best mulig for laget og vinne trofeer. Alt er mulig, det er mitt utgangspunkt, og målet er at Lillestrøm skal vinne ligaen eller cupen" [2].

Fikk ufrivillig noen ekstra "feriedager" i starten av sesongen 2022, da han måtte vente på innreisevisum til Norge. "Jeg likte ikke å starte opp etter at de andre var i gang. Vil ikke si at jeg var bekymret, men jeg ville komme tilbake for å jobbe og skal innrømme at jeg ble litt utålmodig", uttalte Adams til RB 1. februar etter å ha gjennomført sin første treningsøkt dagen før. Søknaden om arbeidstillatelse ble ikke ferdigbehandlet før jul. Adams måtte derfor søke om visum. Noe som den norske ambassaden i Ghana tar seg av. "Jeg måtte vente på noen dokumenter fra ambassaden. Det var jeg forberedt på, men det tok lengre tid enn jeg hadde forventet. Jeg trodde det bare skulle ta et par dager, og da blir ei uke veldig lenge", la Adams til. Han la heller ikke skjul på at han hadde sett fram imot å samarbeide med Thomas Lehne Olsen: "Det var planen at Thomas og jeg skulle være her sammen, men fotball er ikke alltid slik at alt går som planlagt. Jeg er glad for at han fikk seg ny klubb og en god kontrakt. Men samtidig vet jeg at om han hadde vært her, så ville jeg kunne lært av ham. Han har vært lenge i Eliteserien og har gjort det så bra at han også ville hjulpet meg. Nå som han ikke er her, må jeg gjøre det beste for laget og sørge for at vi ikke vil savne ham for mye. Jeg er her og er klar for å jobbe hardt" [3].

Adams' første seriemål. Foto: Fredrik Tyskeberg

Fikk en drømmestart i LSK, da han i sin første treningskamp hjemme mot Stabæk 4. februar scoret to mål i løpet av de første 20 minuttene han var på banen. "Selvfølgelig er jeg fornøyd med to mål, men dette var en treningskamp, så man skal ikke legge altfor mye i det. Men jeg er selvfølgelig veldig glad for at jeg klarte å score to mål. Helt ærlig, dette var helt fantastisk. Og jeg kunne ikke bedt om en bedre start", uttalte han til RB etter kampen [4], også hovedtrener Geir Bakke var meget godt fornøyd med sin nye spiss. "Det var to fine mål, gode angrep, og gode prestasjoner. Men det er klart at det er utrolig godt for en spiss å score mål såpass tidlig, og føle at det er på plass sånn at ikke det blir et mas gjennom vinteren. Han har masse å jobbe med når det gjelder timing, når gjøre hva og hva som lønner seg til enhver tid i de ulike situasjonene. Men det er et råmateriale der, en kraft og fart som det skal bli veldig spennende å jobbe med fremover. Jeg tror ikke vi skal legge for mye på skuldrene hans, men han er utrolig hard i huet, og utrolig lærevillig. Så jeg tenker at vi bare må vente å se. Han skal i alle fall få arbeidsro og vi skal jobbe med de riktige tingene. Uansett så vet vi at vi har en kraftpakke der fremme på over 190. [5]. Scoret ett mål, da han i cupkampen borte mot Nardo FK 13. mars 2022 debuterte for LSK etter å ha kommet inn som reserve for Holmbert Fridjonsson i det 65. spilleminutt. Scoret også ett mål i sin første seriekamp for LSK, borte mot Ham-Kam 2. april 2022. "Det var fantastisk. Jeg har drømt om å score foran fansen, og jeg håper å kunne gjøre det mange ganger til. Det var godt vi ikke måtte dra hjem uten poeng. Nå fikk vi med oss ett poeng, og vi ser bra fremover", uttalte han til LSK.no [6]. Scoret også ett mål i sin første seriekamp hjemme på Åråsen, og sto fram som et "enmannsangrep" som herjet med med motstanderlagets forsvar (Jerv): "Jeg er så utrolig takknemlig, og jeg takker Gud for at jeg i det hele tatt har fått sjansen til dette, og at jeg også fikk score et mål er jo en helt fantastisk følelse. Det var veldig godt å få starte. Min første start i Eliteserien, det er stort. Det var elektrisk. Helt magisk. Fansen er fantastisk. De synger og heier i 90 minutter og gir oss energi. De er rett og slett best", uttalte han til RB etter kampen [7].

To mål i bortekampen mot KBK 3. juli

Nytt mål, da LSK klarte uavgjort borte mot Bodø/Glimt 8. mai. ""Jeg takker Gud for målet. Gjermund la et veldig godt innlegg, og jeg takker ham for det". Litt uheldig, da han handset innenfor egen 16-meter og Glimt ble tildelt straffespark, men Mads Hedenstad Christiansen reddet mesterlig. ""Handsen kunne jeg ikke kontrollere, men heldigvis gjorde Mads en god redning" [8]. Kåret til banens beste spiller i hjemmekampen mot Sarpsborg 16. mai: "Et angrep alene. Bevegelig og utrolig sterk. På den måten bandt han opp hele Sarpsborg-forsvaret alene. De klarte aldri å håndtere ham, og til slutt kom også målet. Da driblet han seg fri på venstresiden og la inn til Ibrahimaj som bredsidet inn 1-0. Kom alene med keeper etterpå, men da traff avslutningen keeperen. Eneste minus hans valg i noen avgjørende situasjoner hvor han både kunne og burde spilt lagkamerat istedenfor å skyte", skrev RB i sin vurdering av LSK-spissen [9]. Scoret også ett mål i bortekampen mot Sandefjord 21. mai. En gavepakke av enn pasning fra hjemmelagets Jesper Taaje. - Var enorm i bortekampen mot Kristiansund BK 3. juli og scoret blant annet to mål. Nok en gang ble Adams kåret til BB, da LSK for første gang vant på Kristiansund stadion: "Meget sterk etter pause. Fikk ikke kontroll på ballen og avsluttet da en KBK-forsvarer dempet ballen rett i beina hans. Sterk i duellen med Coly da han kom alene skrått ute til venstre, men hans forsøk på å sette ballen i nærmeste hjørnet ble stoppet av hjemmekeeperen. Var ganske usynlig lenge, en utover i 2. omg. ble han mer og mer involvert. Først stupheadet han inn utlikningen på Petterssons gode innlegg. Deretter curlet han ballen på innsiden av stolpen og ut. Så skulle han lykkes bedre. I enden av Kairinens pasning gjorde han ingen feil og satte inn 2-1. Etterpå serverte han spisskameraten med en like god pasning. Eneste minus i 2. omg. at han dro av seg trøya og fikk gult kort. I løpet av de siste 45 minuttene fikk han vist mye av sitt enorme potensiale" [10] - Ikke fullt så strålende i hjemmekampen mot Viking 10. juli. Ble etter hvert frustrert og lot det gå utover bortelagets David Brekalo. I kampreferatet ble det notert. "Akor Adams er en fantastisk fotballspiller, men har i de siste to kampene dratt på seg to helt unødvendige kort. Dro av seg trøya borte mot Kristiansund - den kan vi faktisk både forstå og tilgi - men å kjøre kneet i rumpa på en motstander (David Brekalo), det gjør ikke en LSK-spiller uansett hvor frustrert man er. Sånn "dritt" overlater vi til Dønnum og hans likesinnede i Vålerenga. Ferdig diskutert". - Rettet opp inntrykket igjen med solid innsats både borte mot Odd, 17. juli, og i den første Conference League-kampen borte mot SJK Seinäjoki 21. juli . I begge kampene ble motstanderne tatt med på noen saftige løpeturer i den stekende sommervarmen, i tillegg skapte Adams flere gode målsjanser.

Ble skadet i bortekampen mot Sarpsborg

Adams ble hvilt i returoppgjøret mot finnene for å være klar til seriekampen borte mot Sarpsborg 08 31. juli. Dessverre inntraff uhellet. I en løpsduell med bortelagets Jørgen Horn ble Adams taklet og var maksimalt uheldig, da han falt og skadet skulderen. "Det er et leddbånd i skulderen som trolig har gått, så det blir trolig operasjon nå og en lang opptreningsperiode", fortalte Geir Bakke etter kampen [11]. Måtte operere skaden, men fraværet ble kortere enn antatt. Allerede i hjemmekampen mot Bodø/Glimt 1. oktober var Akor Adams tilbake på banen igjen, da han i det 82. spilleminutt kom inn som reserve for Ylldren Ibrahimaj. "Veldig fornøyde med at han trener med laget allerede nå, det må jeg si. Det var ikke selvsagt det, så det har gått veldig bra. Så vi er veldig fornøyd med operasjonen, den opptreningen han har gjort og hans innstilling ikke minst. Han er utrolig motivert og har trent veldig bra de siste ukene. Han har trent den styrken han skal, den kondisjonen han skal, så den dagen vi slipper han løs så skal han være i nærheten av sitt toppnivå", uttalte Geir Kåsene til RB dagen før Glimt-kampen [12]. "Et etterlengtet comeback. Fikk en nestenmulighet rett etter at han kom inn fra benken, men den ble blokkert. Vant igjen ballen uten at han fikk noe mer ut av det", skrev RB i sin børs etter kampen [13].

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Akor Adams vurdert av Romerikes Blad. "Hentet gratis fra Sogndal. Et scoop av LSK å hente spissen med det råmaterialet gratis fra Sogndal. Har hele pakka med fart, styrke og avslutteregenskaper. Den dagen han får enda mer sluttprodukt ut av jobben han legger ned, så vil det bli kamp om hans signatur. Det er tidlig, men vanskelig å se for seg noe annet enn at han blir en terningkast-6-signering" [14].

Akor har nettopp sikra seieren mot Vålerenga og kan feire foran den gule veggen. Foto: Fredrik Tyskeberg. 01.05.23

Starten på 2023-sesongen var forrykende hvor Akor Adams ble matchvinner i tre av de fire første seriekampene. Hjemme mot Godset 19. april og Molde 23. april, og på toppen av kransekaka ruvet overtidsmålet borte mot Vålerenga 1. mai. "Helt fantastisk. Rett og slett helt fantastisk. Det er en følelse man nesten ikke kan beskrive, det må oppleves. Det var elektrisk fra første til siste sekund i dag. Følelsen av å komme til Intility, spille foran Kanari-Fansen og ta tre poeng. Det er rett og slett helt magisk. Jeg er så takknemlig for at jeg får muligheten til å gjøre dette. Det å gi fansen den gleden. Jeg så hvor mye det betydde for fansen, og det betydde selvfølgelig mye for oss også, men det å gi fansen den følelsen, det gleder meg. Jeg elsker fansen rett og slett. De gir meg så mye energi, og jeg vil gi dem denne gleden hver gang. Jeg elsker dem, og jeg tror de liker meg også. Vi spiller for laget og oss selv, men fansen er vår 12. mann. De er grunnen til at vi får energi og at vi klarer å gi alt hver eneste kamp. De er helt fantastiske, og jeg gleder meg til hver kamp med de på tribunen", uttalte han til RB etter kampen på Intility [15]. - Interessen ble ikke akkurat mindre etter en slik serieåpning, uten at Akor Adams valgte å fokusere på dette. "Det kan jeg ikke svare på, det må du spørre Mesfin om. Akkurat nå er jeg fokusert på å spille, hjelpe, score og holde meg skadefri", svarte han til VG om en mulig overgang allerede denne sommeren [16]. Simon Mesfin la til: " Jeg har sagt det tidligere at vi kunne solgt ham for ganske mye penger. Vi kunne solgt ham allerede i fjor hvis han ikke hadde blitt skadet, men det var jo også klubber som ringte og spurte om situasjonen hans også etter at han opererte skulderen" . Agenten til Adams, Atta Aneke utdypet: "Interessen for ham er veldig stor. Det er mange klubber som følger ham og ser kampene nå, men det er fortsatt en stund igjen til overgangsvinduet åpner. Interessen er såpass stor at jeg blir veldig overrasket om det ikke kommer bud og konkrete henvendelser allerede i sommer. Det blir et veldig spennende vindu, sier Aneke, som røper at klubber i Belgia og Nederland følger ekstra nøye med spilleren" [17].
Stor matchvinner, da han i seriekampen borte mot Rosenborg 9. juli scoret begge LSKs mål i 2-1 seieren. Det siste målet kom nok engang på overtid. Av Adams 12 scoringer så langt i sesongen kom halvparten - seks - av dem på overtid. Pussig statistikk.

I seriekampen borte mot FK Haugesund 23. juli fikk vi se en ny og negativ side av Adams, da han etter kampslutt ble utvist (to gule kort) av dommer Marius Hansen Grøtta, Usikkert hva det var som provoserte nigerianeren mest, dommeravgjørelsen eller provoserende motstandere. Uansett, hans overreaksjon og det sinnet han viste hører ikke hjemme på en fotballbane. Frode Kippe, Fredrik Vestgård samt flere av spillerne hadde store problemer med å holde Adams under kontroll. - Dagen etter, 24. juli, angret han på sin oppførsel og la seg langflat i et intervju med RB. "Jeg tar fullt ansvar for måten jeg oppførte meg på i går. Dommeren tok en avgjørelse, og jeg reagerte på en måte som er uakseptabel. Det forventes at jeg ikke oppfører meg på den måten, og det tar jeg fullt ansvar for. Det er ingen tvil om at jeg respekterer dommerne og deres avgjørelser, men i kampens hete skjer slike ting. Det er veldig ulikt meg. Når jeg tenker på det nå, tenker jeg at jeg ikke bare spiller for meg selv, men at jeg er en rollemodell for mange barn. Dette er veldig ulikt meg, og det vil ikke skje igjen. Jeg må bare lære av erfaringen og bli bedre" [18]. En uttalelse sportssjef Simon Mesfin støttet. "Når det kommer til selve oppførselen, så er den helt uakseptabel. Det må vi ha krystallklart. Jeg har aldri opplevd Akor sånn før, og jeg håper det aldri kommer til å skje igjen. Men noen ganger når folk gjør feil må man gi dem mulighet til å rette opp i det, og det synes jeg han gjør nå [19]. - 25. juli fortalte Mesfin til RB at NFF hadde kommet med sin dom: "Vi har blitt informert av NFF om at Akor har fått to kampers karantene. Det tar vi til etterretning. Vi visste allerede at han ikke kan spille mot Ham-Kam, så vi er forberedt på det og vil håndtere det. Akor er også informert om avgjørelsen" [20].

29. juli skrev RB at den franske klubben Montpellier hadde lagt inn flere bud på Adams, det høyeste lå i følge avisen på rundt 50 millioner kroner [21]. 7. august signerte Adams for franskmennene, en overgang som sikret LSK ca. 50 millioner kroner. Det største salget i klubbens historie. I sin avskjedshilsen avskjedshilsen sa Adams: " Tiden i Lillestrøm har vært som en drøm for meg. De mange oppturene og de få nedturene, tårene og latteren, vil for alltid være i hjertet mitt. Tusen takk for all støtten jeg har fått. Åråsen vil alltid være et hjem for meg" [22]. Scoret to mål i sin debutkamp for Montpellier, hjemme mot Le Havre 13. august 2023.

Ble 4. desember 2023 tatt med på Årets Lag i Eliteserien med følgende begrunnelse: Nigerianeren ble i sommer solgt til den franske toppklubben Montpellier for 50 millioner kroner. Spissen står likevel med lekre 15 scoringer på like mange kamper. "En naturkraft av en fotballspiller. Det var nesten komisk hvor avgjørende god han var for Lillestrøm på vårsesongen. Han scoret de fleste målene på overtid. Vi har tidligere snakket om «Fergie-time», men det var «Akor Adams-time» da han ble utslagsgivende gang på gang", sier TV2s ekspert Yaw Amankwah.


Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 38 23 2022 - 2023
Frankrike Montpellier 32 8 2023 - 2024