Daniel Gustafsson

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Daniel Gustafsson
Foto: LSK.no

Hans Daniel Gustafsson (Daniel Gustavsson, født 29. august 1990) er en svensk fotballspiller som 14. januar 2019 signerte en treårskontrakt med LSK. I følge Romerikes Blad kostet overgangen fra IF Elfsborg ca. 960.000 kroner. Til klubbens hjemmeside kom Dainel Gustavsson med følgende beskrivelse av seg selv: "Jeg kan spille på begge kanter, er rask og like å gå i bakrom" [1]. I et intervju med Romerikes Blad begrunnet han overgangen slik: "Jeg har spilt ti år for tre klubber i Allsvenskan, mot de samme lagene på de samme arenaene. Nå ville jeg prøve noe nytt" [2]. Sportssjef Simon Mefsin var utvilsomt fornøyd med signeringen av svensken: ""Daniel var vårt førstevalg og har en spisskompetanse som vi er sikre på vil heve laget." Scoret sitt første mål i treningskampen mot Ham-Kam 16. mars 2019 - med hodet - noe som visstnok er sjelden kost fra svensken. "Jeg kan ikke huske at jeg har scoret med hodet på dette nivået. Nei, det må være det første", uttalte Gustavsson til RB etter kampen [3]. Fikk sin offisielle debut i serieåpninga borte mot Stabæk 1. april 2019, men slet med å beherske de vanskelige spilleforholdene på Nadderud og fikk ikke utnyttet sin store fart på høyrekanten. Gustafsson måtte tåle en god del kritikk for sin innsats i de første serierundene, men i hjemmekampen mot Rosenborg 11. mai ble han brukt som spiss. Dermed kom svensken mer til sin rett og scoret også sitt første seriemål for LSK. Tilbake i sin kantrolle allerede i den påfølgende hjemmekampen mot Odd 19. mai. Viste en enorm arbeidsmoral i den vanvittig deilige seieren borte mot Vålerenga 25. mai. Tok mange tunge løp og hjalp Mats Haakenstad i det defensive arbeidet på høyresiden. I tillegg til å skape rom og true Vålerenga framover på banen. VIF-keeper Adam Larsen Kwarasey måtte blant annet gi retur på Gustafssons langskudd i første omgang, returen fanget Thomas Lehne Olsen opp og løftet ballen inn i det tomme buret. Prøvd som (ensom) alene-spiss i bortekampen mot Brann 23. juni. Den hardtarbeidende svensken gjorde så godt han kunne, men ble dessverre et lett offer for overmakten. Fungerte bedre som spiss i tospann med Arnór Smárason i hjemmekampen mot Tromsø IL og ble belønnet med en ny deilig scoring på halv-volley i 4-0 seieren mot nordlendingene. Smárason og Gustafsson så derimot langt ifra ut som et radarpar i bortekampen mot Kristiansund BK 5. juli. Gustafsson ble også byttet ut etter første omgang. Fikk likevel ny tillit som spiss - i Thomas Lehne Olsens fravær - hjemme mot Strømsgodset 14. juli. Var blant annet sterkt involvert i LSKs første scoring i 2-1 seieren selv om han ikke ble kreditert en assist på målet.

Gustafsson prøver skuddfoten. Foto: Fredrik Tyskeberg, KFL

Daniel Gustafsson var uheldig og dro på seg en strekkskade og måtte så over seriekampene mot Mjøndalen IF, Tromsø IL, FK Haugesund, Brann og Rosenborg. Gustafsson kom tilbake og fikk et kort innhopp i hjemmekampen mot Kristiansund BK 22. september. Tilbake i sin rolle som høyre kantspiller på midtbanen i de tre neste seriekampene. Prøvd som midtspiss i tospann med Thomas Lehne Olsen i hjemmekampen mot Vålerenga 26. oktober. En kamp hvor tribunelivet fullstendig overskygget prestasjonene ute på banen. For spillemessig var dette ett av de dårligste derbyene (trolig også det dårligste derbyet) som er blitt spilt mellom LSK og VIF. - Flyttet over til venstresiden i de to siste serierundene av sesongen uten at dette bidro noe vesentlig til å styrke laget. LSK havnet på 14. plass og måtte ut i kvalifiseringsspill mot Start. - I sin første sesong var Gustafsson på banen i 25 av LSKs 30 seriekamper og scoret to mål. I kvalifiseringskampene mot Start våknet endelig Gustafsson og fikk vist noe av grunnen til at LSK hentet han fra Elfsborg. I den første kvalifiseringskampen mot Start sto Svensken hadde fått mye kritikk i sesongen for å være tannløs og direkte veik plutselig fram som en avslutter i verdensklasse, og scoret blant annet et drømmemål. På en gjennombruddspasning fra Thomas Lehne Olsen rundt han Start-keeperen i stor fart og la ballen iskaldt i hjørnet. Likevel tapte LSK 1-2 og svensken var ikke helt fornøyd etter kampen. "Vi ble for feige. Vi ble litt redde, og det skal vi ikke være. Vi kom litt lavt og lot dem spille for mye. Samtidig hadde vi også gode perioder og muligheten til å score flere mål", oppsummerte Gustafsson til RB [[4]]. Scoret også ett mål i hjemmekampen mot Start etter sesongens beste og vakreste kontring. Regissert, iscenesatt og utført av Sheriff Sinyan som på ren vilje og kraft fra egen 16-meter brøytet seg fram over halve banen før han la ballen ut til Daniel Gustafsson. Alene med Deumeland var svensken iskald og plassere ballen i det lengste hjørnet. I 75 minutter var vi alle sammen i den syvende himmelen, men som kom tidenes mest brutale kollaps. Start scora tre ganger og rykket opp på grunn av bortemålsregelen. En tung stund for LSK som for første gang siden 1975 ikke vil spille på landets øverste nivå.

I et intervju med Romerikes Blad 10. februar tok han selvkritikk for sin innsats i 2019-sesongen: "Jeg ble litt for defensiv i kantrollen i fjor. Spilte nesten som høyreback i noen kamper, spesielt på bortebane. Nå ser det ut til at vi skal være litt mer offensive og presse høyere i en 4-3-3 formasjon. Det tror jeg vil passe meg bra", fortalte Gustafsson. Han forklarte også hvorfor han i 2020 hadde valgt draktnummer 90. " Jeg har hatt nummeret tidligere i en bra periode da jeg spilte for Örebro. Det er kanskje min beste tid i karrieren. I fjor spilte jeg med nummer 7, og det gikk ikke så bra. Med det samme nummer i Elfsborg, spilte jeg heller ikke så bra som jeg ønsket. Derfor tenkte jeg det var en fin anledning å bytte nummer nå. Det blir som en ny start", mente svensken.

8. november 2020 spilte Daniel Gustafsson sin seriekamp nummer 50 for LSK. Jubileet kom i hjemmekampen mot Åsane. I august 2021 var den allsvenske klubben Örebro interessert i å hente Gustafsson. Kantspilleren var på utgående kontrakt og familien hadde allerede flyttet tilbake til Sverige. "Vår datter skal begynne på skole hjemme i Sverige. Derfor flyttet resten av familien har hjem til huset vi har hatt i 5–6 år for et par uker siden. Min prioritet er å flytte hjem for familiens skyld. Jeg har ikke bodd på mitt hjemsted på 12–13 år (Kungsör), og mye taler for at dette er tidspunktet for å flytte hjem, uttalte Gustafsson til RB. Sportsdirektør Simon Mesfin fortalte at LSK ikke ville la Gustafsson gå: "Örebro har ringt og forhørt seg om vi kunne tenke oss å slippe DG nå, men det har ikke kommet noe konkret tilbud fra dem. Vi har de spillerne vi har, og vi har ikke et så råflott antall med spillere at vi bare kan la noen gå nå. Han er anvendelig spiller for oss, og vi kan ikke bare kan gi ham bort. Jeg opplever at han er lojal i forhold til vår avgjørelse". Gustafsson forsto og aksepterte beslutningen. "Det var litt 50/50 hva jeg ønsket. Jeg var åpen for å dra, men samtidig skjønner jeg ar det er vanskelig å få til slik situasjonen er i klubben nå. Uansett om jeg ikke starter hver kamp, så er jeg en viktig spiller. Det skjønner jeg, og da er det bare å kjøre på. Vi har hatt en god sesong hittil, og vi har fortsatt bare 2–3 poeng opp til europacupplassene. Jeg ser positivt på det. Jeg har blitt brukt i flere ulike posisjoner, så det er nesten slik at jeg har tatt opp plass for to spillere kanskje. Forstår derfor at det ikke er så lett å la meg gå nå" [5].

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Daniel Gustafsson vurdert av Romerikes Blad til terningkast 4. "Kjøpt for ca. 1.1 mill. kroner fra Elfsborg. Kom til LSK etter lang fartstid i Allsvenskan. Slet med å markere seg den første sesongen. Hans beste kamper var de to kvalifiseringskampene som endte med nedrykk. Varierte også i 2020, men scoret viktige mål i den perioden LSK snudde sesongen og ble et opprykkslag. Tilbake i Eliteserien leverte han en solid sesong som «potet» og spilte i flere roller for han dro tilbake til Sverige. Spilte 82 seriekamper og scoret 10 mål". [6].

I midten av desember 2022 bestemte Daniel Gustafsson seg for å legge fotballskoa på hylla [7].

I følge det svenske fotballforbundets hjemmeside har Daniel Gustafsson tidligere spilt for Väsby United, AIK, Örebro SK og IF Elfsborg [8]. Han har 6 landskamper for Sverige på aldersbestemte nivåer. 3 landskamper for U17 og 3 landskamper for U19.

  • Svensk seriemester med AIK i 2009.
  • Svensk cupmester med AIK i 2009.
  • Cupfinalist med Ôrebro i 2015.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Sverige Väsby United 14 1 2009
Sverige AIK 1 0 2009
Sverige Väsby United 15 2 2010
Sverige AIK 52 3 2010 - 2013
Sverige Örebro SK 92 19 2013 - 2016
Sverige IF Elfsborg 64 10 2016 - 2018
Norge Lillestrøm SK 25 2 2019 -
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK Playoff 2 2 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 57 8 2020 - 2021
Sverige Örebro SK 23 1 2022


  • Spillerprofil og statistikk er hentet fra det svenske fotballforbundet [9]