Josef Baccay

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Josef Baccay. Foto: LSK.no (skjermdump)

Josef Brian Baccay (født 29. april 2001) er en norsk fotballspiller som 11. juni 2018 signerte en treårig proffkontrakt med LSK. Debuterte for LSK, da han i seriekampen hjemme mot Molde FK 22. april 2019 kom inn som reserve for Daniel Gustafsson i det 78. spilleminutt. Josef Baccay var da 17 år og 358 dager gammel, noe som gjør han til en av de yngste spillerne LSK har benyttet i Eliteserien. "Jeg har alltid drømt om å debutere på Åråsen i Elitserien. Så det er en drøm som går i oppfyllelse". uttalte Baccay i et videointervju med klubbens hjemmeside [1]. Var for første gang i LSKs startellever i cupkampen borte mot Gjelleråsen IF 1. mai. Startet også i seriekampene borte mot Bodø/Glimt 5. mai, hjemme mot Rosenborg 11. mai, borte mot Mjøndalen IF 16. mai og borte mot Odd 19. mai. Mot Odd var Baccay uheldig og felte hjemmelagets Vebjørn Hoff som var rutinert nok til å falle som den berømte poetetsekken innenfor LSKs 16-meter. Likevel, en litt klønete inngripen av Baccay. I Eliteserien fikk han et kort innhopp i bortekampen mot Vålerenga 25. mai før han var tilbake i startoppstillingen, da LSK røk for Strømmen IF 19. junii cupens 3. runde. Flere muligheter til å vise seg fram på A-laget fikk ikke Baccay i 2019-sesongen. Fra supporterne ble det spekulert om tabben mot Odd og den svake kampen mot Strømmen (han var absolutt ikke alene om det) kostet ham plassen. Fram til Simen Kind Mikalsen var tilbake etter sin skade valgte hovedtrener Jörgen Lennartsson å bruke Mats Haakenstad som høyreback mens Simen Rafn ble flyttet over til venstre. Ikke alle var enige i den beslutningen, for å si det mildt.

Fra treningskampen hjemme mot Ham-Kam 3. juni 2021.
Foto: Fredrik Tyskeberg, KFL.

En talentfull spiller med et stort potensiale, ingen som har vært uenige i den beskrivelsen. Likevel slo det ned som en bombe, da Romerikes Blad 9. januar 2020 brakte nyheten om at Josef Baccay var nær en overgang til Chelsea. I første omgang var det snakk om å trene med klubbens U23-lag. "Chelsea er veldig seriøse. Hadde de ikke vært det, ville de ikke hentet ham over i januar. De har sett ham spille kamper, men nå vil de å se ham trene i sine egne omgivelser før de tar en avgjørelse. Ingenting er sikkert, men han får en fin mulighet til å vise seg fram. Uansett blir det en ny erfaring hvor han får se hva som kreves. Det er sjelden at Chelsea henter spillere fra Skandinavia, uttalte Baccays agent Imad El Hammichi til RB [2].
Baccay var tilbake på LSKs treningsfelt igjen i uke 5. 28. januar skrev RB at Chelsea ikke ville legge inn et bud på Baccay. "Vi har fått tilbakemelding fra Chelsea om at han klarte seg bare. De har fulgt ham lenge og ser at han har et stort potensial, men pr. i dag vil de ikke vil legge inn noe bud på ham" uttalte LSKs sportsdirektør [3]. "Det var gøy. En fin opplevelse, og jeg tar med meg dette som en stor motivasjon til å utvikle meg videre i LSK. Jeg følte at jeg hang ganske greit med både på trening og i kamp. Intensiteten var ganske lik den jeg er vant til i LSK, men ferdighetene til spillerne var generelt bedre. For min del gikk bedre og bedre, og jeg fikk se hvor lista ligger", fortalte Josef Baccay til RB.

Ble 6. juli 2020 lånt ut til Fredrikstad FK [4]. "I utgangspunktet hadde vi ikke planlagt utlån av noen A-spillere i starten av sesongen, og som kjent har vi føreløpig kun spilt en seriekamp. Men FFK har fått en skade på en av sine faste spillere, de tok derfor kontakt med oss i løpet av helgen med forepørsel om utlån av Baccay. Fast spilletid hos en helprofesjonell klubb som FFK i postnordligaen vil være det beste for Josef gitt dagens situasjon", uttalte sportsdirektør Simon Mefsin til klubbens hjemmeside. Baccay var også positiv til utlånet: "Jeg tror det er bra for begge parter. Får møte nye mennesker i et nytt miljø. I tillegg får jeg spille kamper og få litt rutine under belte, det blir spennende", uttalte han. Debuterte for "plankebyen", da han i seriekampen hjemme mot Hødd 18. juli 2020 kom inn som reserve for Tomas Boye Lopez Borgersen og spilte hele 2. omgang. Returnerte tilbake til LSK og var med på oppkjøringen til 2021-sesongen, men ble 2. juli lånt ut til Kongsvinger. "Det blir morsomt. Jeg gleder meg masse. KIL er en profesjonell klubb, og jeg ønsker å hjelpe til så mye som mulig. Og eventuelt bidra til et opprykk, det hadde vært morsomt", uttalte Baccay til LSKs hjemmeside [5]. Hentet tilbake etter å ha kun spilt 2 seriekamper for Kongsvinger. Likevel ble det svært lite med spilletid på LSKs A-lag. Kun i cupkampen borte mot Fu/Vo 24. juli var Baccay på banen for Fugla. Baccay valgte derfor å ikke fornye kontrakten med LSK, men heller å se etter nye muligheter og finne seg en ny arbeidsgiver. "Det er best for alle parter slik sesongen i år har vært. For meg har det ikke vært optimalt med tanke på spilletid. Jeg er i en alder hvor jeg trenger å spille for å kunne utvikle meg. Da ser jeg at det er fornuftig å finne noe nytt. Jeg har lyst til å spille fotball videre og holder alle muligheter åpne. Håper på en klubb i Obos-ligaen eller Eliteserien, men det viktigste for meg er spilletid. Det trenger jeg siden jeg nesten ikke har spilt på toppnivå på to år", uttalte han til Romerikes Blad 8. desember 2021 [6]. Spilte sin siste kamp for LSK, da han i serieavslutninga hjemme mot Sandefjord 12. desember 2021 kom inn som reserve for Vetle Dragsnes i sluttminuttene.
3. mars 2022 signerte Josef Baccay en toårskontrakt med Odd. Debuterte for Skienslaget i cupkampen borte mot Molde FK 13. mars. To dager senere, 15. mars, ble han tatt ut troppen til U21-landslaget. "Jeg smiler om dagen. Jeg har det først og fremst veldig gøy om dagen og føler jeg endelig kan vise hva som bor i meg. Det har vært to tunge år. Jeg hadde det bra sammen med laget (LSK), men sportslig var det kjipt. Jeg fikk knapt spille i det hele tatt og følte jeg var langt unna. Det er ikke en digg følelse. Fra tiden min i Fredrikstad lærte jeg at det ikke er skummelt å dra ut, og at man alltid finner kule mennesker man kan ha det fint med. Slik er det i Odd også. Det er deilig at veien til trening er kort nå", uttalte Josef Baccay i et intervju med Eurosport.no [7].

Josef Baccay har tidligere spilt for Kolbotn. I følge NFFs hjemmeside har Josef Baccay 1 kamp for U21-landslaget. Videre har han 31 landskamper for Norge på aldersbestemte nivåer. 2 kamper for G19-landslaget. 11 kamper for G18-landslaget. 12 kamper for G17-landslaget, 2 mål, og 5 landskamper for G16-landslaget, 1 mål.

  • EM-sluttspill med G17-landslaget 2018. Norge gikk ubeseiret gjennom gruppespillet, men måtte gi tapt for vertslandet England i kvartfinalen.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Lillestrøm SK 6 0 2019
Norge Fredrikstad FK (lån) 11 0 2020
Norge Lillestrøm SK 0 0 2021
Norge Kongsvinger (lån) 2 0 2021
Norge Lillestrøm SK 1 0 2021
Norge Odd 64 1 2022 - 2024