Knut-André Skjærstein

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no (utsnitt)

Knut-André Søyland Skjærstein (født 6. juli 1995) er en norsk fotballkeeper som 11. august 2021 signerte en kontrakt med LSK som varer ut 2024-sesongen. Samme dag presenterte han selv i et intervju med RB: "Jeg er en offensiv keeper som liker å gå ut i feltet og plukke ballen. Liker å tro at jeg er ganske bra en mot en, og at jeg egentlig er en ganske ålreit allroundkeeper". Han fortalte også at han er vant til å bruke beina ganske mye fra sin tid i KFUM Oslo. "Vi har hatt en veldig spillende stil, og det har jeg trivdes ganske godt med. Men det blir selvfølgelig et knepp opp når du møter spillere som er litt raskere og smartere i hodet som skal presse meg. Jeg kjente allerede på første trening at jeg må skru på når jeg har ballen i beina". Om konkurransen med Mads Hedenstad Christiansen: "Jeg har planer om å bli her da. Å utvikle meg sammen med Mads. Jeg er blitt fortalt at de ser for seg en fair fight med Mads og meg hvor den beste står. Men så er det jo slik at Mads har hatt en veldig god sesong, og da blir det en utfordrerposisjon for meg til å begynne med. Jeg kan ikke komme hit nå, prikke Mads på skulderen og si at jeg skal spille. For meg blir det å komme inn og støtte han til ting har satt seg, og så ta opp kampen. Jeg tror det blir en veldig bra fight hvor begge får utviklet seg godt sammen med hverandre" [1].
Skjærstein har tidligere spilt for Kolbotn, Follo FK og KFUM Oslo.

Med Mads Hedenstad Christiansen ute med en håndskade (pådro seg ett brudd i hånda på landslagssamlingen) kom sjansen Knut-André Skjærstein hadde ventet på. Debuterte for LSK i seriekampen hjemme mot Brann 11. september 2021. Til tross for tap 2-3 og en noe usikker opptreden i starten av kampen ble jan likevel kåret av RB til LSKs beste spiller mye takket være at han holdt Fugla inne i kampen med flere gode redninger: "Ingen lett debut. Usikker med beina i starten og fikk nesten sin første involvering blokkert. Den andre gikk rett til en Brann-spiller. Vartet opp med en sterk redning fra Sery Larsen rett etter. Tålmodig og holdt seg oppe da Strand ble spilt alene med ham, holdt LSK inne i kampen. Holdt på å slippe Finnes skudd over streken, men rakk den akkurat. Fikk hånda på Finnes 1-2. Kan ikke lastes for noen av målene", var lokalavisens bedømming av debutanten [2]. Etter kampen var Skjærstein ærlig i sin vurdering av egen innsats: "Det ble en tung debut. Jeg skal innrømme at jeg følte trykket, spesielt etter at de første involveringene med beina ikke ble bra. Etter jeg fikk redningene kom mer inn i det. Jeg følte jeg gjorde en ok kamp, men skulle gjerne blant annet ha klarert lenger i forkant av et par av målene" [3].

Fikk et lite gjennombrudd, da han i cupkampen hjemme mot Aalesunds FK 29. juni holdt nullen. " "Dette var veldig gøy. Det var selvfølgelig deilig å få tillit i cupen, seier og ikke minst holde nullen var godt. Det har lugga litt, det har det. Særlig mot Junkeren. Da tenkte jeg «Ah, typisk å slippe inn akkurat i dag», men mot Aalesund følte jeg meg egentlig fin. Jeg var litt nervøs selvfølgelig. Jeg ønsker jo å vise meg fra min beste side og vise at jeg kan brukes til dette her jeg også hvis Mads (Hedenstad Christiansen journ.anm) skulle bli skadet eller finne på noe annet. Ja, skulle gjerne spilt hver uke. Jeg viste at jeg er i stand til å prestere når jeg får muligheten. Og så er det jo en stund til cupen da, så vi får se om jeg får klarer å få meg noen minutter før det, men vi får se hva som skjer. Dette var fint for meg og godt for selvtilliten. Å holde nullen bygger selvtillit absolutt. Det viser også at uansett hvem som spiller hos oss, så er vi et slagkraftig lag. Selv om vi gjorde mange bytter så viste seieren i dag at det har så mye å si så mye hvem vi setter inn i ulike posisjoner" [4]

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Knut-André Skjærstein vurdert av Romerikes Blad til terningkast 3. "Kjøpt for 400.000 kroner fra KFUM. Fast i Obos-ligaen før han kom på høsten i 2021. Fikk fire kamper da Mads Hedenstad Christiansen ble skadet. Slapp inn flere mål enn sin kollega, men alle målene var ikke bare hans skyld. Har etter det virket litt usikker de gangene han har fått sjansen. Et klart andrevalg. Bidrar til å opprettholde gode treninger for keeperne. Ikke enkelt å hente en keeper med mer erfaring når det er stor sjanse for en benketilværelse" [5].

Knut-André Skjærstein ble 21. august 2023 lånt ut til Egersund for resten av sesongen, etter blant annet å ha blitt utvist i cupkampen borte mot Skedsmo FK 24. mai. En av svært sjanser Skjærstein fikk i 2023. Det var derfor heller ikke uventa at han valgte å forlate LSK til fordel for Egersund i januar 2024. "Jeg er ferdig her. Fra mandag er jeg i Egersund, og jeg trener den siste økta med i LSK fredag før jeg sier ha det. Alle ønsker å spille kamper, men det er blitt mange treninger og lite kamper i min tid i LSK. Det har vært en god treningshverdag, men en dårlig kamparena", fortalte han til RB 11. januar 2024. Om overgangen til Egersund: "Det er trygt for meg fordi jeg kjenner Egersund, og det er trygt for dem fordi de kjenner meg. Trivdes godt da jeg var der i fjor høst, og nå ser jeg fram til å komme i gang". Skjærstein skal kombinere spill i Egersund med en lærerjobb på dagtid. [6]. I følge RB gikk Skjærstein gratis til Egersund, men eventuelle prestasjoner kan gi LSK noen kroner i framtida.

  • Rykka opp fra PostNord-ligaen med Egersund i 2023.

Knut André Skjærstein var i sine ungdomsdager en meget talentfull håndballkeeper for Kolbotn og ble tatt ut på flere regionale landslagssamlinger. I et intervju med RB 6. september 2021 forklarte han hvorfor valgte å satse på fotball i stedet for håndball: "Det ble litt mange skudd i hodet på håndballen. Det ble en del hjernerystelser. Vi var ikke så gode. Da ble fotballen morsommere. Samtidig var det litt fare for helsa. Kombinasjonen med det, og at håndball-resultatene ikke var gode nok, gjorde at valget ble som det ble. Men, jeg var klart nærmere U-landslag i håndball enn fotball" [7].

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Kolbotn - 2013
Norge Follo FK 2014 - 2017
Norge KFUM Oslo 2018 - 2021
Norge Lillestrøm SK 4 0 2021 - 2023
Norge Egersund (lån) 9 0 2023
Norge Egersund 11 0 2024