Stian Ringstad

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no
Stian Ringstad. Foto: KFL

Stian Ringstad (født 29. august 1991) er en norsk fotballspiller som signerte en treårskontrakt med LSK 16. oktober 2008. "For to uker siden hadde jeg et møte med Henning (Berg), og han la fram hvordan hverdagen min kom til å bli. I løpet av den samtalen ble jeg bare mer og mer sikker på at jeg burde velge LSK. Alle har sett hva Henning har gjort i Lyn, og han er en trener som ikke er redd for å bruke unge spillere. Det er veldig positivt, og viktig for oss unge. LSK var et godt og trygt valgt. Klubben har mye spennende på gang, og de gir inntrykk av at de satser på ungdommene. I tillegg har jeg holdt med Lillestrøm siden jeg var en liten gutt. Målet mitt er å bli Tippeligaspiller. Jeg må stå på hardt, og gjøre min jobb for å klare det. Det hadde vært utrolig moro for meg som romeriking å få det til i denne klubben", uttalte Stian Ringstad til RB etter å ha signert overgangspapirene [1].

Allerede i sin første treningskamp, hjemme mot Nybergsund 15. januar, ble Stian Ringstad prøvd ut som venstre back. Noe som overrasket kantspilleren. "Henning sa han så meg både som kant og back, men jeg trodde vel ikke at jeg skulle slippe til på backen så tidlig. Selvfølgelig er det veldig moro. Det er mange som har sagt at jeg ikke har defensive fibre i kroppen, så det er nok flere som er overrasket nå", uttalte han til RB, og la ikke skjul på at han hadde noen utfordringer i omskoleringen. "Som back må jeg tenke på en helt annen måte enn som kant. Det defensive er viktigere. Den største utfordringen er kanskje å vite om når man skal falle av og hvordan man skal posisjonere seg i forhold til resten av forsvarsfireren. Dessuten er det helt annerledes som back å møte et 4-3-3 lag, kontra 4-4-2" [2]

Stian Ringstad begynte karrieren i Haga IF, men gikk til Eidsvold Turn som 13-åring og ble den yngste spilleren som noensinne har spilt seriekamp for Eidsvold Turn, da han 30. april 2007 debuterte i bortekampen mot Odd Grenland 2. Allsidig og teknisk meget god spiller. I utgangspunktet var Stian Ringstad back, men kunne også brukes som kantspiller på midtbanen. Etter overgangen til LSK takker han sin tidligere klubb for mange gode år: "Jeg har hatt en veldig bra tid i Turn. Jeg kom dit som 13-åring, og hadde ikke trodd at jeg skulle ta stegene så fort. Turn skal ha en stor del av æren for at jeg er der jeg er nå. Klubben har betydd mye for meg, sier Stian Ringstad.
Debuterte for LSK i bortekampen mot Aalesund 5. april 2009. Skadet i den påfølgende hjemmekampen mot Vålerenga 12. april, to ødelagte leddbånd i venstre ankel, men kom forholdsvis raskt tilbake og fikk med seg 7 seriekamper i 2009- sesongen, alle fra start. Måtte derimot vente lenge på sin neste sjanse i 2010-sesongen. Etter to innhopp mot henholdsvis Hønefoss Ballklubb og Sandefjord Fotball, leverte Stian Ringstad en meget god søknad som venstre back i treningskampen mot FC København 26. juni 2010 og fikk tillit fra start i hjemmekampen mot Rosenborg 10. juli. Dessverre endte kampen allerede etter knappe syv minutters spill for den unge nesbuen som måtte bæres av banen med en stygg skade. På AHUS ble det senere konstatert to brudd i høyre leggbein og Ringstad måtte se resten av sesongen fra sidelingen [1]. Tilbake i troppen igjen og spilte andre omgang av treingskampen mot Nybergsund 15. januar 2011 [2]. Startet i serieåpninga borte mot Stabæk 20. mars 2011. Tidlig i i juli 2011 forlenget han kontrakten med LSK. Denne kontrakten varte ut 2013 [3].
Spilte sin eliteseriekap nummer 50 for Lillestrøm SK i serieåpninga hjemme mot Sarpsborg 17. mars 2013. Scoret sitt første seriemål for LSK i bortekampen mot FK Haugesund 29. mars 2014. Målet kom i hans 73. eliteseriekamp for Fugla. Nytt seriemål for LSK, hans andre, i bortekampen mot Odd 11. mai 2014. Hadde en fantastisk start på 2014-sesongen og ble belønnet med en plass på det norske landslaget, se avsnittet nedenfor, men slet med skadeproblemer gjennom hele sommeren. I oktober sa det hele stopp og Stian Ringstad misset serieinnspurten grunnet en leggskade [4].
Spilte sin eliteseriekamp nummer 100 for LSK 3. mai 2015. Jubileet kom i hjemmekampen mot Vålerenga. Hans siste kamp for LSK ble hjemmekampen mot FK Haugesund 18. oktober 2015. Fikk tilbud om ny kontrakt med LSK, men valgte 22. desember å signere for portugisiske Braga [5]. Kontrakten med den portugisiske klubben varer til juni 2019. Debuterte for Braga i Ligacup-kampen borte mot Leixões 20. januar 2016 [6]. En kamp Braga vant hele 4-0. Fikk sin seriedebut fire dager senere, 24. januar, da han i hjemmekampen mot Rio Ave kom inn som reserve i det 80. spilleminutt. Braga vant kampen 5-1. I et intervju med Romerikes Blad 22. januar 2022 fortalte Ringstad blant annet dette om sin tid i Portugal: "Paulo Fonseca var jo treneren som hentet meg og hadde veldig stor tro på meg, men da han forsvant etter seks måneder så ble det veldig tøft (Fonseca ble byttet ut med Jorge Simão). "Det er litt klisjé kanskje, men det er tøft i utlandet fra før av, men det trenerbyttet endret dynamikken og alt. Jeg bodde der nede alene og det ble veldig tøft. Så jeg ble nesten litt desperat etter å komme meg hjem. Men den muligheten med Braga etter LSK var såpass stor og spennende, så den måtte jeg jo bare ta. Jeg kunne og burde nok ha valgt annerledes med klubber og sånn da jeg kom hjem. Men det er lett å sitte her i dag og være etterpåklok" [7].

Signerte 22. desember 2016 en treårskontrakt med Strømsgodset [8]. Debuterte for Godset, da han i seriekampen hjemme mot FK Haugesund 2. april 2017 kom inn som reserve i det 83. spilleminutt. Fikk ikke all verden av spilletid i Godset. 11 kamper, 7 fra start, før han 28. juli 2018 ble lånt ut til Sandefjord Fotball. Debuterte for "blåhvalene" i 2-2 kampen borte mot Vålerenga 5. august 2018. Scoret sitt første seriemål for Sandefjord i deres hjemmekamp mot Start 4. november 2018. Spilte 13 seriekamper (må oppdateres) for SF høsten 2018, men kunne ikke forhindre at Sandefjord rykket ned. Returnerte tilbake til Strømsgodset, men fikk ikke all verden av spilletid. Situasjonen ble ikke bedre for backen, da Godset hentet en rekke nye spillere i sommervinduet. 9. august 2019 valgte han derfor å signere for FK Haugesund. «Dette var en god løsning for meg slik situasjonen er blitt i Godset, både med tanke på spilletid og at kontrakten gikk ut, sier 27-åringen. Sportslig har det ikke blitt som jeg eller klubben forventet. På den annen side har jeg blitt kjent med masse fine mennesker og en flott klubb. Jeg ønsker alle masse lykke til videre», uttalte han til Strømsgodsets hjemmeside [9].
Debuterte for FKH i seriekampen hjemme mot Ranheim 11. august 2019. En kamp FKH for øvrig tapte 0-1. Var nesten hele høsten plaget med skader og fikk deretter konstatert kyssesyken. Ringstad fikk således ikke all verden med spilletid hos araberne fra Haugesund. "De valgene jeg tok da jeg kom hjem (etter profftilværelsen i Portugal) var ikke riktige, og når man merker det, samtidig som man ikke har den tilliten man er vant til, så får man litt høye skuldre. Det ble litt for lite ut av alt føler jeg", innrømmet Ringstad overfor RB 22. januar 2022 [10].

26. mai 2020 valgte Stian Ringstad å signere for Ull/Kisa. Den nye kontrakten varte ut 2021-sesongen. "Tror Ull/Kisa er en veldig fin løsning for meg nå. Jeg bor på Jessheim og har vært lenge borte fra fotballen på grunn av kyssesyken. Det blir fint for meg å bygge meg opp igjen i Ull/Kisa som har store ambisjoner. Den totalpakka de kunne tilby var den beste for meg nå", uttalte Ringstad til RB 26. mai [11]. Spilte 17 seriekamper for Kisa før sesongen ble ødelagt på grunn av en skade. "Jeg skadet skulderen i bortekampen mot Sandnes Ulf. Det ble tatt bilde, men de viste ikke noe som var verre enn at jeg kunne spille videre. Jeg har hatt smerter og har sovet lite om nettene, men med tape og smertestillende har det gått greit å spille kamper. Planen har vært å fullføre sesongen selv om jeg har følt meg litt halvveis og har hatt mye smerter. Men en ny undersøkelse ga et helt annet svar. Jeg fikk klar beskjed om det vil være risiko for varige mén om jeg fortsetter nå", uttalte han til RB 23. oktober [12]. Til tross for nedrykk til PostNord-ligaen etter 2021-sesongen valgte Ringstad å signere en ny ettårskontrakt med Jessheim-klubben. "Jeg kjenner at vi ikke kan avslutte dette sånn som vi gjorde. Jeg ser for meg at her kan jeg være i mange år og derfor har jeg nå signert en ny kontrakt. Det har vært en voldsom bismak etter fjoråret og nedrykket, så jeg vil være med å snu det og rykke opp igjen. Kombinert med jobb på kontoret her også, så er dette en kjempefin løsning for meg. Men det som trigger meg aller mest er den sportslige biten med å rykke opp igjen og gjøre dette godt igjen for alle som er glad i Ull/Kisa", uttalte Ringstad som også skal jobbe i klubbens markedsavdeling. "Det å kunne skape noe her, både på og utenfor banen, det trigger meg. Og så er jo det å få ansvar på marked her en myk overgang til det som kanskje skal skje etter fotballen også" [13].

Landslag
Stian Ringstad har 1 A-landskamp for Norge. Debuterte 27. mai 2014, da han i bortekampen mot Frankrike kom inn som reserve for Martin Linnes i det 91. spilleminutt. Han har også 3 U21-landskamper for Norge. Debuterte på U21-landslaget i bortekampen mot Østerrike 29. mars 2011. I følge hjemmesiden til NFF har han også 5 landskamper, 1 mål for U-19 landslaget. 1 U-18 landskamp, 1mål. 11 U-17 landskamper, 1 mål, samt 9 U-16 landskamper, 1 mål [3].


Spillerkarriere

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Haga IF
Mal:Country alias Norway Eidsvold Turn 2004 - 2008
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 115 3 2008 - 2015
Portugal Braga 7 0 2016
Mal:Country alias Norway Strømsgodset 11 0 2017 - 2018
Mal:Country alias Norway Sandefjord (lån) 14 1 2018
Mal:Country alias Norway Strømsgodset 13 0 2019
Mal:Country alias Norway FK Haugesund 2 0 2019
Mal:Country alias Norway Ull/Kisa 65 2 2020 - 2022
Mal:Country alias Norway Ull/Kisa (Play Off) 2 0 2022
Mal:Country alias Norway Eidsvold Turn 17 1 2023

Oppdatert 29.10 2023

Fotnoter