Tor Egil Johansen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm

Tor Egil "Toro" Johansen (født 8. august 1950) er en tidligere Skeid- og Lillestrøm- spiller som signerte for LSK 16. oktober 1975, men det ble mye bråk rundt overgangen til "Toro". Forhandlingene med Skeid var vanskelige. LSK ble beskyldt for "aktiv fisking" og ble suspendert av serieforeningen for ikke å ha overholdt bestemmelsene om gjensidig kontakt mellom de berørte klubbene i spillerovergangen. Kun noen uker før seriestart, 5. april 1976, kom klubbene til enighet. LSK måtte til slutt betale en kompensasjon på 25.000 kroner til Skeid. I 1976 var dette tidenes dyreste overgang mellom to norske klubber. "Jeg synes det er en urimelig høy pengesum. — Argumenter som at klubben har lagt ut så og så mye på meg. synes jeg ikke har noe for seg. Tross alt bar jeg kanskje bidratt til å få penger i kassa når jeg har vært i form", utalte Toro til VG 10. april 1976. (VIF måtte den samme uka i april 1976 betale like mye for å hente Odd Iversen fra RBK. Pengegaloppen i norsk fotball var i gang)

Spilte sin første seriekamp for LSK, da Kanarifuglene serieåpnet med 2-1 seier borte mot Molde FK 25. april 1976. Hans første seriemål kom på straffespark i hjemmekampen mot Viking 15. mai 1976.

"Toro" blir av mange regnet som den beste midtbanespilleren Norge hadde i 70-årene. Først og fremst huskes "Toro" for sin utrolig arbeidskapasitet, gikk alltid ut på banen med innstillingen om å vinne hver eneste nærduell med motstanderen. Tor Egil Johansen var tacklingssterk og god på hodet, men hadde også brukbar teknikk og hans mest brukte steg-finte bærer fortsatt hans navn, "Toro-finta".

"Vi hadde Hooley som trener, og han satte samspill i høysetet. Toro var en ypperlig lagspiller, så de gikk godt sammen. For meg ble han også en god kamerat, så jeg ser med glede tilbake på tida sammen med ham, Tom Lund om Tor Egil Johansen [1].

I et intervju med RB 29. mars 2017 ble "Toro" spurt om hans beste minne fra 77-sesongen. "Jeg må få lov til å være litt ego. Hjemme mot Moss i sjette serierunde. Jeg putta to og fikk ni poeng på VG-børsen. Det var herlig, men det å score mot et Ajax-lag fullt av stjerner på Ullevål er det vanskelig å beskrive uten å bruke for mange klisjeer. Det var helt uvirkelig. Vi trakk 20.000 i flomlyset, og banka proffene. De skjønte ikke en dritt". Bortekampen husket han som en heksegryte. "Tommy sa at alle mann måtte i forsvar og at vi skulle spille langt på ham, så skulle han ordne resten. Men Hooley sa nei. Han ville spille offensivt som på hjemmebane for å overraske. Men denne gangen var nederlenderne forberedt. Kampen begynte med at Maler´n fikk et batteri i hue fra tribunen, så scora Birkelund sjølmål. Vi fikk kjørt oss det nede, men var som alltid farlige på dødball. Trur en ball var i treverket på 3-0. De var livredde når Grønlund, Birkelund og Lønstad kom opp på corner. Med 3-1 hadde vi vært videre". Videre om laget som tok "The Double". "77-laget er det desidert beste jeg har spilt på. Hadde det fått lov til å utvikle seg videre, hadde Sportsklubben hatt samme posisjon som RBK i dag. Forresten var det litt artig at RBK rykka ned det året. Hooley var verdens beste trener og ingen var som Tommy. Det var to fine år. Det var seriøst den gangen, men det var en del som røyka på spillermøtene. Spesielt Terje Olsen. Han røyka i pausen også. Men ellers var Hooley jævlig streng. En gang møtte jeg på en januartrening ett minutt over tida fordi kjerringa hadde bilen og ble sein på en handletur. «Toro, you are not training today», slo Hooley fast. Jeg trente likevel med B-laget for å få ei økt. Mens jeg sto i dusjen etterpå, ville Hooley ha meg med på spillermøte. «Det blir vanskelig, for jeg trener ikke i dag», svarte jeg. Jeg venta spent på reaksjonen hans, og det var å utnevne meg til visekaptein" [2].

Tor Egil Johansen har 2 seriemesterskap og 1 cupmesterskap med Lillestrøm. 1 cupmesterskap med Skeid. 52 A-landskamper for Norge, 7 mål. Han var landslagskaptein i 14 av kampene.

Han debuterte på A-laget til Skeid i 1968 i samme kamp som Jan Birkelund.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Manglerud/Star - 1967
Skeid 1968 - 1975
Lillestrøm SK 43 11 1976 - 1977
Skeid 1978 - 1980
Manglerud/Star 1981 - ?

Eksterne linker