1. divisjon 1949 - 1950. Distrikt 2. Avdeling A

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Lag Spilt V U T MF MM MD Poeng
1. Geithus 14 10 3 1 25 16 +9 23
2. Sagene IF 14 10 1 3 35 12 +23 21
3. Lillestrøm SK 14 8 3 3 30 14 +16 19
4. Asker 14 6 4 4 25 19 +6 16
5. Drammens BK 14 6 2 6 32 27 +5 14
6. Frigg 14 5 2 7 20 18 +2 12
7. Birkebeineren 14 1 2 11 14 44 -30 4
8. SK Varg 14 1 1 12 17 48 -31 3

1. divisjon 1949-1950. Serierunde 1

Lørdag 6. august, 1949
Drammens BK 2 - 0
(1 - 0)
Lillestrøm SK 18:00 - Marienlyst stadion, Drammen

Dommer: Nils Christiansen, Eiker
Tilskuere:

Knut Hvitsten Scorte etter 5. minutter 5.'

Åsmund Sandli Scorte etter 54. minutter 54.'


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Johnny Andersen, Kolbjørn Andresen - Gustav Hansen, Sverre Hansen, Ivar Christiansen - Odd Karlsen, Ivar Hansen, Sverre Borgersen, Ivar Wahl, Johnny Krogstad (Hans Hansen fra 30.).


 • Akershus Arbeiderblad 08.08.49: "Det gikk bedre enn ventet i Drammen - Sportsklubben tapte 2-0." "Seriekampen mellom Sportsklubben og Drammen Ballklubb ble spilt på Marienlyst lørdag og hadde samlet ganske mange tilskuere. Drammens Ballklubb stilte som favoritt og vant også kampen, men Sportsklubben bet ganske godt fra seg. Kampen var underholdende og ble av drammenserne betegnet som langt bedre enn oppgjøret Ballklubben - Mjøndalen.
  Drammenslaget tok initiativet etter avspark og lå over de første opprevne minuttene. Etter klyngespill foran Sportsklubbmålet tok hjemmelaget ledelsen i det 5. min. ved ytre venstre som skjøt i nettet fra 10 meters hold. Sportsklubben overtok så spillet og lå over de neste 35 min. Banespillet gikk pent, men det var for liten brodd over angrepene, som sjelden resulterte i skudd. Drammenslaget hadde faktisk flere sjanser på sine spredte oppløp enn Sportsklubben på sitt jevne press, og bare Midtsteins ypperlige arbeid mellom stengene hindret Drammenslaget i å øke ledelsen. Sportsklubbens angrep resulterte i et straffeskudd i det 20. minutt, og bare 2 minutter senere måtte Drammenslagets keeper overende for å redde. Men spillet jevnet seg etter hvert, og det var Ballklubben som var toneangivende de siste minutter av omgangen, da laget spilte flytende og effektivt.
  Sportsklubben lå over også de første minutter av annen halvtid, men heller ikke i denne periode lyktes det de gule og sorte å utligne. I stedet ble det Ballklubben som scoret, også denne gang etter klyngespill i Sportsklubbens straffefelt, center forward nådde en poleball før Midtstein, og ballen skrudde i nettet. Da var omgangen 9 minutter gammel og scoringen betød et vendepunkt i spillet. Heretter var det Drammensguttene som dominerte, bare avbrutt av noen spredte Sportsklubbangrep. Spillet hårdnet også betraktelig, og dommeren som ikke i tide strammet tøylene, maktet ikke å legge demper på gemyttene. De mange harde tacklinger gikk ut over spillets kvalitet og forestillingen ble etter hvert for preget av cup til å bli velspilt. Så vel Drammenslaget som Sportsklubben hadde et par til bud som kunne gitt resultat, men ingen av lagene maktet å endre stillingen før dommeren blåste av for full tid.
  Drammens seir var fortjent. Laget var langt mere effektivt enn Sportsklubben, det var mere fremdrift over løperrekkens spill, og de fleste angrep resulterte i skudd. Lagets beste spillere var center half og venstre back i forsvaret. Løperrekken fremhevet center forward og ytre venstre seg fordelaktig. For øvrig var laget uten direkte svake punkter. Sportsklubben viste som nevnt pent midtbanespill i første omgang, men spillet var lite effektivt. Angrepene gikk for meget på tvers av banen, og det hele var for meget preget av lek med ballen. Spillemåten var underholdende for publikum, men ga få målsjanser og slet for meget på kreftene. Avslutningene uteble dessuten i 9 av 10 tilfeller. Best i løperrekken var Ivar Hansen som var primus motor gjennom hele kampen. Ivar Wahl laget en god første omgang, men hans spill i annen halvtid ble skjemmet av overdrevne driblinger. Bergersen i center klarte ikke å forsere Drammens velspillende center half, og var ikke hurtig nok til å utnytte de situasjoner som kunne gitt resultat. Ingen av vingene kom særlig godt fra kampen, Krogstad ble dessuten skadet i 1. omgangs 30. minutt og måtte gå av banen. Han ble erstattet av forsvarsspilleren Hans Hansen som, som ventelig var, fikk lite utrettet på vingen. Sidehalvene Ivar Kristiansen og Gustav Hansen spilte imidlertid godt, og Johnny Andersen og Kjell Midtstein var blant de beste på laget. Dommeren, Kristiansen, Nedre Eiker, var den svakeste vi har sett hittil i år [1].

1. divisjon 1949-1950. Serierunde 2

Søndag 14. august, 1949
Lillestrøm SK 5 - 2
(2 - 0)
Birkebeineren 17:00 - Vigernes, Lillestrøm

Dommer: Johan Bjørndal, Haga IF
Tilskuere:

1-0 Ivar Hansen Scorte etter 6. minutter 6.'

2-0 Ivar Wahl Scorte etter 25. minutter 25.' (str.)
3-0 Odd Karlsen Scorte etter 48. minutter 48.'
4-1 Odd Karlsen Scorte
5-2 Ivar Wahl Scorte etter 84. minutter 84.'

3-1 Scorte etter 57. minutter 57.'

4-2 Scorte etter 65. minutter 65.' (str.)


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Johnny Andersen, Kolbjørn Andresen - Gustav Hansen, Sverre Hansen, Ivar Christiansen - Odd Karlsen, Ivar Hansen, Sverre Borgersen, Ivar Wahl, Rolf Wahl.


 • Akershus Arbeiderblad 15.08.49: Sportsklubben scoret points igår. Sportsklubben 5 - Birkebeineren 2. Lillestrøm Sportsklubb møtte Birkebeineren i seriekamp på Vigernes i går og sikret seg som ventet begge poengene. Seiren var fortjent etter lagets spill i første omgang. Sportsklubben stilte uten Rolf Andresen og Leif Kristiansen, som begge er på sykelisten. I stedet var Odd Karlsen §att opp som ytre høyre og Rolf Wahl som venstre fløymann.
  Sportsklubben som spilte med vinden i første halvtid, viste pent og effektivt spill, som skaffet laget ledelsen allerede i det 6. minutt. Rolf Wahl fikk ballen, førte mot dødlinjen og la pent inn til Ivar Hansen som skjøt velplasert i hjørnet. Birkebeineren kom ikke i gang og bare spredte oppløp brøt Sportsklubbens jevne press. Laget pådro seg straffespark i det 25, minutt, og Ivar Wahl øket ledelsen til 2-0. 5 minutter senere kom centerforward Borgersen helt igjennom, men polet ballen over mål fra 5-meteren. 10 minutter senere fikk han igjen sjansen, men skuddet ble en løs pole til. keeper.
  I annen omgangs 3. minutt kom Sportsklubbens mål nr. 3, denne gang ved Odd Karlsen, som driblet av backen og trillet ballen i motsatt hjørne. Birkebeineren som hittil hadde spilt statistens rolle, øket farten betraktelig og tilrev seg spillet lange perioder. Ytre venstre reduserte til 3-1 i det 12. minutt på et nydelig skudd som via stolpen havnet i nettet, og et par minutter etter hadde centerforward nær seoret på corner, men Kjell Midtstein snappet ballen av hodet på ham. Sportsklubbens angrep ga imidlertid også sjanser, og Odd Karlsen, som var blitt spilt fra av Ivar Hansen, øket til 4-1 på et skudd fra dødlinjen. I det 20. minutt pådro Sportsklubben seg straffespark, og Birkebeineren reduserte til 4-2 ved ytre venstre, som ikke levnet Midtstein noen sjanse. Medgangen stimulerte, og Birkebeineren var toneangivende resten av kampen. Hjemmelaget ble revet ut av stilen og spilte til sine tider fullstendig hodeløst. Forsvaret holdt imidlertid og klarte å holde buret rent, og Sportsklubben, som, takket være indreløperne Hansen og Wahls gode innsats bragte noenlunde balanse i spillet de siste minutter av kampen, øket til 5—2 ved Ivar Wahl etter korrekt innlegg fra Ivar Hansen før dommeren blåste for full tid.
  Birkebeineren spilte primitivt og overbeviste aldri — selv ikke i sine bedre perioder. Best på laget var ytre venstre, som teknisk lå langt foran sine medspillere. Også indre venstre og høyre back fremhevet seg. På Sportsklubben var indreløperne Hansen og Wahl klart de beste. Begge viste serier av tekniske finesser, og Ivar Wahl hadde lagt driblingene på hylla og gikk inn for spillet denne gang. Odd Karlsen åpnet godt, men falt sterkt av, det samme gjorde sidehalvene som i annen halvtid leverte svært få brukbare pasninger. Forsvaret kom stort sett godt fra kampen, med Johnny Andersen som bestemann. Johan Bjørndal, Haga, var kampens gode dommer [2].


1. divisjon 1949-1950. Serierunde 3

Mandag 22. august, 1949
Frigg 0 - 1
(0 - 1)
Lillestrøm SK 18:00 - Ullevaal stadion, Oslo

Dommer: Bjarne Bech, Mercantile/Trygg
Tilskuere: 1.265

Odd Karlsen Scorte etter 10. minutter 10.'


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Johnny Andersen, Ivar Christiansen - Gustav Hansen, Sverre Hansen, Reidulf Wahl - Odd Karlsen, Ivar Hansen, Ivar Wahl, Leif Kristiansen, Sverre Borgersen.


 • LSK misbrukte et straffespark i første omgang som "ble sendt høyt over" (Aftenposten).
 • Arbeiderbladet (Oslo) 23.08.49: "God representant for Romerike. Lillestrøm - Frigg 1-0". Lillestrøm Sportsklubb var et meget sympatisk bekjentskap Laget har ingen typiske «stjerner», men på den andre siden er det heller ingen direkte svake punkter. Gutta har en jamt bra teknikk, det er flyt over rekkene, samtlige er energiske og ganske hurtige og forstår å finne nye posisjoner etter å ha levert ballen. Ennå mangler det skikkelig tyngde i gjennombruddene, og kondisjonen er heller ikke helt prima. Mye tyder imidlertid på at laget kan komme - det er utvilsomt vel så homogent og samspilt som storebror Strømmen.
  Frigg skuffet svært, og Lillestrøms seier kunne gjerne vært større når en legger hovedvekten på lagets renere og riktigere spill. Hjemmelaget hadde nok like mange åpne målsjanser, men de kom oftest som resultat av harde rush og» virket underlig lite "Friggske". Åsmund Torp manglet i forsvaret, og dermed manglet også roen og planen. Kjell Jensen slet trutt og tappert som sidehalf, mens løperne virket helt utenfor. Nei, det må ganske andre boller til hvis ikke lørdagens cupkamp mot Ørn skal bli en rendyrket katastrofe. Lillestrøm scoret seiersgoalen etter ti minutter i første omgang. Den var resultat av vakkert kombinasjonsspill i rekken, og indre høyre hadde ingen vansker med å putte ytre høyres overlegg forbi Hartig. Lillestrøm brente for øvrig et straffespark denne omgangen. Bjarne Bech dømte i kledelig six-pence, og det var 12—1300 tilskuere.


1. divisjon 1949-1950. Serierunde 4

Søndag 28. august, 1949
Lillestrøm SK 2 - 3
(1 - 0)
Geithus 13:00 - Vigernes, Lillestrøm

Dommer: Knut Fossum, Hauerseter
Tilskuere:

1-0 Odd Karlsen Scorte etter 35. minutter 35.'

2-3 Ivar Wahl Scorte etter 85. minutter 85.' (str.)

1-1 Scorte etter 51. minutter 51.'

1-2 Scorte etter 60. minutter 60.'
1-3 Scorte etter 72. minutter 72.'


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Ivar Christiansen, Johnny Andersen - Gustav Hansen, Sverre Hansen, Reidulf Wahl - Odd Karlsen, Ivar Hansen, Ivar Wahl, Leif Kristiansen, Rolf Wahl.


 • Merk. LSK har kreditert Odd Karlsen kampens første mål, men svært trolig var det et selvmål. Akershus Arbeiderblad: "....fikk Odd Karlsen ballen på høyresiden. Han la en passning inn foran mål hvor Geithus’s høyre back fra kloss hold skrenset ballen i eget nett".
 • Akershus Arbeiderblad 29.08.49: "Geithus - Sportsklubben 3-2". "Det var stort publikumsinnrykk i går på Vigernes hvor Sportsklubben spilte seriekamp mot Geithus. Kampen var satt opp på ukens tippekupong, og etter hjemmelagets gode spill mot Frigg på Ullevål i uken som gikk, var interessen særlig stor. Regnværet hadde imidlertid gjort banen tung, forholdene lå ikke særlig godt an for Sportklubbens langt lettere spillere. De som hadde håpet på seir for hjemmelaget, ble da også skuffet, selv om de en halvtime i første omgang fikk være vitne til pent spill av Sportsklubben.
  Geithus dominerte etter avspark. Laget hadde 3 gode sjanser før kampen var 5 minutter gammel, men Kjell Midtsteins effektive arbeid i feltet avverget Geithus-ledelse i denne periode. Kampen jevnet seg imidlertid snart, og etter et kvarters spill overtok Sportsklubben initiativet. Løperrekken organiserte da en rekke gode angrep, men avslutningene uteble. I det 25. minutt hadde laget sin første gode sjanse. Rolf Wahl fikk ballen på vingen, førte opp langs linjen og la korrekt inn i centrum til Ivar Wahl som skjøt. Keeper sto imidlertid godt plasert og reddet hårfint. Hjemmelaget øket så farten ytterligere og tok ledelsen i det 35. minutt.Etter klyngespill i Geithus’s straffefelt fikk Odd Karlsen ballen på høyresiden. Han la en pasning inn foran mål hvor Geithus’s høyre back fra kloss hold skrenset ballen i eget nett. Scoringen stimulerte, og Sportsklubben beholdt taket på spillet omgangen ut tross Geithus energiske forsøk på å overta.
  Gjestene tok sin mon igjen i annen halvtid. Laget satte farten opp etter avspark, og center forward utlignet i det 6. minutt på et ypperlig skudd. Geithus spillemåte var enkel, men effektiv, og Sportsklubben ble revet fullstendig ut av stilen. Hjemmelaget hadde riktignok en del spredte sjanser, men spillet var stort sett preget av nonchalanse og liten innsats. Geithus tok ledelsen etter et kvarters spill. Center forward fikk ballen på 5 meteren og Sportsklubbens forsvar sto passive og så på at han plaserte ballen i motsatt hjørne. 5 minutter senere hadde Odd Karlsen sjansen til å å skaffe balanse, men bomsparket på 5 meteren. I stedet ble det Geithus som øket, denne gang ved ytre venstre som etter å ha driblet av Ivar Kristiansen, førte inn og nettet via stolpen.
  Nå tok Sportsklubben seg synlig sammen. Med Ivar Hansen som driver ble spillet skjøvet over på Geithus banehalvdel, men da Geithus svarte med å trekke alle mann ned i forsvaret, ble sjansene få. I det 40. minutt ble Sportsklubben tildelt straffespark, og Ivar Wahl reduserte til 3-2, men hjemmelaget klarte ikke å redde det ene poenget før dommeren blåste av for full tid.
  Geithus’ seir var fortjent. Lagets spill var kanskje ikke så teknisk fullkomment som hjemmelagets, men det var større tyngde over angrepene, og framfor alt var innsatsene i avslutningene langt bedre enn Sportsklubbens. Lagets bestemann var den sympatiske høyre back, men også det øvrige forsvar kom pent fra det. I løperrekken festet vi oss ved center forward og ytre venstre. Laget var for øvrig uten svake punkter.
  Sportsklubben laget som nevnt en god første omgang, og to ledermål ved pause ville ha gitt et bedre bilde av spillets fordeling. Effektiviteten i løperrekken later imidlertid fremdeles meget tilbake å ønske, innsatsviljen og gåpåhumøret mangler. Nå får riktignok banen ta en del av skylden for at laget sprakk i annen halvtid. Det løse dekket tok på kreftene og hindret spillerne i teknisk utfoldelse, men vi tror det ville være en fordel om laget ofret noe av teknikken til fordel for farten og la spurt-treningen inn som hovedpost i treningsprogrammet. I går ble de gule og sorte gjentagne ganger distansert av sine motspillere, og det tar på humøret. Forsvaret var forbausende passivt ved Geithus’ 2 siste scoringer, men var ellers på høyde — Ivar Kristiansen endog langt bedre enn vanlig. Sidehalvene trykket seg for tett opp under løperrekken i første halvtid, slik at det for lite luft mellom lagene, men arbeidet energisk kampen igjennom. Ivar Hansen var løperrekkens bestemann. Hans plasering helt ut på sidelinjen i første omgang var nokså uforståelig — ledd i noe system kunne det iallfall ikke være — men etter hvert rykket han inn hvor han hørte hjemme, og det hele ble mer effektivt. Ellers gjorde Rolf Wahl en god figur i annen halvtid, og Leif Kristiansen oppvartet med en rekke kropsdriblinger av klasse, mens Ivar Wahl i annen halvtid øyensynlig var misfornøyd med sine medspillere i angrepsrekken og henfalt til sin skjødesynd, hemmende dribling og stopping av spillet. Knut Fossum, Hauerseter, var dommer. Kampen var ikke lett, og Fossums avgjørelser var ikke alltid på høyde [3].


1. divisjon 1949-1950. Serierunde 5

Søndag 4. september, 1949
Sagene IF 2 - 0
Lillestrøm SK 17:30 - Dæhlenengen, Oslo

Dommer: Birger Nilsen, Spero
Tilskuere:


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Ivar Christiansen, Johnny Andersen - Gustav Hansen, Sverre Hansen, Reidulf Wahl - Ivar Hansen, Ivar Wahl, Sverre Borgersen, Leif Kristiansen, Rolf Wahl.


 • Svært sparsommelig med kampfakta fra denne kampen.
 • Dagbladet 05.09.49: Sagene hadde hellet med seg mot Lillestrøm Sp.Kl - og Harry Larsen dukket opp igjen". "Selv om Sagene vant 2-0 over Lillestrøm Sportsklubb på Dahlenenga i går, er det all grunn til å merke seg Lillestrøms innsats i seriekampene hittil i år. Det er et typisk grusbane-lag og Sagene kan takke sine beskyttende helgener - de var visst i aktivitet alle sammen - for at de berget seieren til slutt. Lillestrøm skulle ikke ha mål, selv om chansene av og til kom så fort at de nesten ikke greide å følge med selv en gang. Vi spår Lillestrøm en sikker sesong i serien, de kommer nok ikke tilbake til 2. divisjon som de forlot i sommer.
  Endelig har Sagene fått en løperspiller i rekken, og han ønskes sikkert velkommen. Det er den kjente juniorspilleren fra Sagenes velmaktsdager i 1945 og 1946, Harry "Juve" Larsen som er ferdig med sin militærtjeneste. Lille spretne Harry har ikke forandret seg stort og det er like morsomt å se ham nå som før. Sagene-guttene fant seg ikke helt til rette på grusen, det var lettest å se i tilslaget på ballen. Ytre høyre, Ole Marthinsen, er like suverent hurtig som på bandbybanen og det er synd at han ikke blir utnyttet bedre. Det ble mål på en av de farlige spurtene hans denne gang, det skulle ha vært mange fler.
  Ellers så ble det en travel dag for Sagenes forsvarsspillere og lykken tilsmilte i høy grad John Bjørklund & co. Venstre back Einar Jensen var Sagenes beste. Taklingene og utspillene viste at han kan bli lagets store mann i løpet av høsten. Vi så for første gang dommer Birger Nilsen virke usikker, og savnet myndigheten" [4].


1. divisjon 1949-1950. Serierunde 6

Lørdag 17. september, 1949
Lillestrøm SK 3 - 1
(2 - 0)
SK Varg 17:00 - Vigernes, Lillestrøm

Dommer: Knut Fossum, Hauerseter
Tilskuere: 1000

1-0 Odd Karlsen Scorte

2-0 Rolf Wahl Scorte
3-0 Ivar Wahl Scorte

3-1 Scorte


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Ivar Christiansen, Johnny Andersen - Gustav Hansen, Fredrik Engelund, Reidulf Wahl - Odd Karlsen, Ivar Hansen, Ivar Wahl, Leif Kristiansen, Rolf Wahl.


 • LSK misbrukte to straffespark i annen omgang.
 • Akershus Arbeiderblad 19.09.49: "Lillestrøm Sportsklub - Varg 3-1". Vigernes var meget tung å spille på etter alt regnværet, da Lillestrøm sportsklubb og Varg stilte opp til kamp lørdag ettermiddag. Til tross for dette ble det levert bra spill, særlig fra Sportsklubbens side. Hjemmelaget kunne da også notere en fortjent seier. 3-1 ble sluttresultatet. Det første mål kom ved Odd Karlsen. Samme spiller medvirKet også indirekte ved mål nr. 2 og nr. 3, idet først Rolf Wahl og senere - i 2. omgang, Ivar Wahl scoret på hans gode overlegg. Han er en farlig mann den samme Odd Karlsen på grunn av sin store fart og innsatsvilje. Sportsklubben hadde to straffespark i annen omgang, men det ene ble satt i stangen og det annet reddet Vargs målmann. Varg fikk sitt mål i 2. omgang ved i. høyre. Knut Fossum, Hauerseter var en god dommer. Det var ca. 1000 tilskuere [5].


1. divisjon 1949-1950. Serierunde 7

Søndag 25. september, 1949
Lillestrøm SK 1 - 0
(1 - 0)
Asker 15:00 - Vigernes, Lillestrøm

Dommer: Adolf Walstad, Spartacus
Tilskuere: 1200

Leif Kristiansen Scorte etter 35. minutter 35.'


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Hans Hansen, Johnny Andersen - Gustav Hansen, Ivar Christiansen, Reidulf Wahl - Odd Karlsen, Ivar Hansen, Ivar Wahl, Leif Kristiansen, Rolf Wahl.


 • Akershus Arbeiderblad 26.09.49: "Knepen, men fortjent seier for Sportsklubben i går. Sportsklubben 1 - Asker 0". Seriekampen på Vigernes i går ble ikke av dem man husker utover dagen. Asker som lå på annenplass i serien før kampen, stilte som favoritt, men Sportsklubben som delvis lå over i første halvtid og helt dominerte annen, sikret seg begge poengene ved en knepen, men fortjent seir.
  Kampen var jevnspilt det første kvarteret, med en del spredte sjanser for begge lag. Etter hvert overtok så Sportsklubben mere av spillet, og i det 20. min. hadde hjemmelaget nær tatt ledelsen. Rolf Wahl fikk ballen på vingen og la pent inn i centrum hvor Ivar Hansen fra trengt posisjon tuppet ballen mot mål. Keeper vrir imidlertid påpasselig og reddet liggende. Etter nok et par gode tilbud som mislyktes, tok Sportsklubben ledelsen i det 35. min. ved Leif Kristiansen som fra 5-meteren plaserte et skudd utenfor keepers rekkevidde. Den spurt som Asker nå satte opp, drev spillet over på Sportsklubbens banehalvdel, men da løperrekken hang dårlig sammen, oppnådde ikke laget målgivende sjanser.
  Det begynte å regne mot pause, og i annen omgang var banen tung å spille på, og spillets kvalitet ble ikke bedre av den grunn. Sportsklubben som tok hånd om spillet allerede fra avspark, dominerte stort omgangen igjennom. Presset var kanskje for jevnt til å skaffe gode sjanser. Asker spilte med 8 mann i forsvaret, og Sportsklubbens angrepsspill var ikke så variert og riktig trukket opp at det kunne eliminere tettheten i Askers forsvar. På den annen side ble Askers løperrekke for tynn til å forsere Sportsklubbens forsvar, og gjestene kunne ikke notere seg for skudd mot mål i omgangen, bortsett fra indre venstres ufarlige langskudd i det 20. min.
  Sportsklubbens Odd Karlsen på høyrevingen skapte ved sin hurtighet en rekke sjanser, men løperrekken som helhet manglet den nødvendige besluttsomhet. Skudd på mål hørte til sjeldenhetene, og under disse omstendigheter gir resultatet 1-0 det riktige bilde av Sportsklubbrekkens styrke - selv om spillets fordeling ikke kommer til uttrykk i sifrene. Hos Asker var det indre forsvar upåklagelig, med venstre back som den beste. I løperrekken var indre venstre, tett fulgt av indre høyre, de beste.
  Sportsklubbens indre forsvar, Midtstein unntatt, overbeviste ikke de første 20 minutter av kampen, men spilte seg etter hvert godt opp. Ivar Kristiansen var helt pålitelig i 2. halvtid. Derimot leverte så vel Gustav Hansen som Reidulf Wahl ypperlig spill og var klart banens beste spiller. Løperrekken kom på langt nær så godt fra det. Innsatsen i avslutningene manglet, og angrepene var for tilfeldige. Odd Karlsen dannet en hederlig unntagelse. Med sin hurtighet skapte han de fleste av sjansene Sportsklubben hadde [6].

1. divisjon 1949-1950. Serierunde 8

Søndag 2. oktober, 1949
Lillestrøm SK 4 - 0
(3 - 0)
Drammens BK 15:30 - Vigernes, Lillestrøm

Dommer: Anker Kristiansen, Gardermoen
Tilskuere: "Fullt hus"

Ivar Wahl Scorte etter 20. minutter 20.' (str.)

Ivar Wahl Scorte etter 25. minutter 25.'
Rolf Wahl Scorte etter 37. minutter 37.'
Odd Karlsen Scorte etter 79. minutter 79.'


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Hans Hansen, Johnny Andersen - Fredrik Engelund, Ivar Christiansen, Reidulf Wahl - Odd Karlsen, Ivar Hansen, Ivar Wahl, Leif Kristiansen, Rolf Wahl.


 • Merk: LSKs tredje mål var trolig et selvmål. "Rolf Wahl fikk ballen og skjøt. Et drammensben nådde imidlertid ballen på målstreken, men utspillet gikk i keepers kropp og i goalen" (Akershus Arbeiderblad).
 • Akershus Arbeiderblad 05.10.49: "Sportsklubben tok revansje over Drammens Ballklub søndag. Seiret fortjent 4-0". "Det var langt fra ideelt spillevær i går under seriekampen mellom Sportsklubben og Drammens Ballklub. Det blåste en uhyre sjenerende vind som ødela svært meget av spillet og til dels gjorde kampen til en sjanseseilas. Men det sure været til tross og i konkurranse med overføringen fra en spennende landskamp, kunne Sportsklubben glede seg over fullt hus. Og denne gang skuffet ikke Sportsklubben sitt trofaste publikum. Laget viste i store perioder godt og riktig spill, og en rekke spennende situasjoner eliminerte noe av kaldværet. Seir ble det også — hele 4-0 og jeg tror Drammens Ballklub var vel fornøyd med resultatet.
  Det første kvarteret var jevnspilt, men allerede tidlig i kampen framhevet Sportsklubbens løperrekke seg fordelaktig. Drammensguttene hadde riktignok en rekke angrep, men denne gang var det Drammenslaget som glemte å skyte. Sportsklubbens angrep derimot hadde større brodd, og etter hvert tok hjemmelaget initiativet. Laget tok ledelsen i det 20. minutt på straffespark, korrekt idømt etter at Rolf Wahl ble huket bakfra i det øyeblikk han skulle avslutte et angrep. Ivar Wahl tok sparket som gikk over keepers armer og i nettet. Bare to minutter senere hang scoring nr. 2 i luften. Odd Karlsen skapte selv sjansen ved et hurtig gjennombrudd, men ødela den også ved å bomsparke på en opplagt ball på 5-meteren. Skuffelsen over den ødelagte sjanse var imidlertid glemt da Karlsen i det 25. minutt la en ønskeball til Ivar Wahl som skjøt direkte i mål utenfor keepers rekkevidde. Drammens Ballklub hadde så et blaff. Spillet ble presset over på Sportsklubbens banehalvdel, og i det 35. minutt hadde gjestene sitt første skudd mot mål. Det hadde da også nær redusert Sportsklubbens ledelse, men Hans Hansen reddet på målstreken mens Kjell Midtstein fra en lettsindig posisjon ute i feltet sto og så på. I det 37. minutt øket hjemmelaget til 3-0. Sportsklubben ble tildelt frispark på 16-meteren, Rolf Wahl fikk ballen og skjøt. Et drammensben nådde imidlertid ballen på målstreken, men utspillet gikk i keepers kropp og i goalen. Enda hadde Sportsklubben en rekke sjanser før halvtid. To ganger skjøt Rolf Wahl over mål fra god posisjon, og også Odd Karlsen hadde et par sjanser som kunne øket ledelsen, men skuddene mislyktes.
  Sportsklubben fikk vinden med seg i annen omgang. Vinden bød imidlertid på tvilsom hjelp. Pasningene ble i svært mange tilfeller for hårde, og en riktig fordeling av ballen til vingene ble vanskeliggjort. Drammens Ballklub likte seg tilsynelatende også bedre i motvind. I hvert fall ble det mere presishet i pasningene, og angrepene ble flere og farligere. Sportsklubben innså faren i tide og brøt angrepene med 8 mann i forsvaret. Bare en gang ble derfor Midtsteins inngrep absolutt nødvendig for å averge scoring før Sportsklubben atter fikk samlet seg og gikk over til offensivt spill igjen. Og det siste kvarteret ble helt Sportsklubbens. Odd Karlsen burde således ha økt ledelsen til 4—0 i det 30. minutt, men for annen gang i kampen spolerte han en opplagt sjanse ved å skyte over åpent mål. Også denne gang reiste han kjerringa. I det 34. minutt avsluttet Ivar Wahl et pent angrep med et knallhardt skudd. Ballen gikk imidlertid i motspiller, men Karlsen som hadde trukket inn i midten, oppfanget returen og scoret på kloss hold. Drammen Ballklubb spilte humørløst resten av kampen, og Sportsklubben hadde en lett oppgave. Flere scoringer ble det imidlertid ikke, og med en solid, men for liten seir kunne hjemmelaget gå av banen.
  Sportsklubben viste seg som nevnt fra sin beste side. Løperrekken som svært ofte i sommer har vist liten målappetitt, viste at de minimale tall på scoringstabellen ikke skyldes udugelighet, men manglende selvtillit. I går slapp de seg løs, og resultatene uteble ikke. Riktignok ville seiren vært langt større hvis det hadde vært mere presisjon i skuddene, men de vanskelige spilleforhold tatt i betraktning må en være vel fornøyd med resultatet.
  Best i løperrekken var også denne gang Ivar Hansen. Hans teknikk og blikk for spillet er av vesentlig betydning for laget. Kan han i tillegg tilegne seg større skuddferdighet, er han moden for større oppgaver. Men også Ivar Wahl og Leif Kristiansen var i slag og var blant de beste på laget. Reidulf Wahl fordelte riktig sin innsats mellom forsvar og angrep og var best av sidehalvene, men Engelund som spilte i Gustav Hansens fravær, kom også godt fra kampen selv om oppleggene ikke alltid var prima. Forsvaret var som helhet solid. Individuelt var Johnny Andersen bestemann.
  Drammen Ballklubs spill var langt fra så fornuftig som Sportsklubbens. Pasningene hadde en oppadstebende tendens gjennom hele kampen, og de lange drivere halfrekken forsøkte seg med, ble bokstavelig tatt av vinden. Løperrekken viste også svært lite oppfinnsomhet i angrepene. Best på laget var venstre half, som viste en uoppslitelig energi og bygget opp de fleste drammensangrep. I løperrekken laget indre venstre en god første omgang, mens center forward aldri kom til med kanonen. Center half var best i forsvaret.
  Anker Kristiansen, Gardermoen, var dommer. Han viste gode anlegg og kom godt fra kampen — selv om vi ikke alltid kunne dele hans syn på tingene [7].


1. divisjon 1949-1950. Serierunde 9

Søndag 9. oktober, 1949
Birkebeineren 2 - 3
(1 - 2)
Lillestrøm SK 15:30 - Nedre Eiker gressbane, Mjøndalen

Dommer: Sverre Jansen, Skiold
Tilskuere: 500

Arne Nordmark Scorte etter 4. minutter 4.'

Roger Støa Scorte etter 65. minutter 65.'

Ivar Wahl Scorte etter 18. minutter 18.'

Rolf Wahl Scorte etter 28. minutter 28.'
Odd Karlsen Scorte etter 68. minutter 68.'


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Hans Hansen, Johnny Andersen - Fredrik Engelund, Ivar Christiansen, Reidulf Wahl - Odd Karlsen, Ivar Hansen, Ivar Wahl, Leif Kristiansen, Rolf Wahl.


 • Akershus Arbeiderblad 10.10.49: "Sportsklubben slo Birkebeineren 3-2". "Seriekampen mellom Sportsklubben og Birkebeineren ble spilt på Mjøndalens nye, vakre gressbane i går i overvær av 500 tilskuere.
  Sportsklubben vant målvalget, og kampen var jevn de første minuttene, men Birkebeineren var heldig og skaffet seg ledelsen i det 4. minutt ved indre Høyre Nordmark, som skjøt langskudd og nettet, idet Midtstein var dårlig plasert. Scoringen stimulerte Birkebeineren som etter hvert tilrev seg spillet. Laget hadde også en farlig sjanse i det 12. minutt etter at Johnny Andersen hadde sleivsparket på et innlegg. Det gikk imidlertid bra, og Sportsklubben utlignet i det 18. minutt ved Ivar Wahl etter innlegg fra Odd Karlsen. Skuddet var meget godt og sto ikke til å redde I det 27. minutt hadde Birkebeineren igjen sjansen etter hands ved Sportsklubbens 16-meter, men Midtstein grep inn og klaret opp i situasjonen. Nu overtok imidlertid Lillestrøm spillet, og i det 28. minutt scoret Rolf Wahl etter klyngespill i Birkebeinerens straffefelt, og få minutter senere hadde laget sjansen til å øke ledelsen, men Ivar Haugens skudd gikk over tverrliggeren. Like etter hadde Leif Kristiansen sjansen, men skuddet gikk i keepers armer.
  Birkebeineren tok hånd om spillet de første 10 minutter av 2. omgang, men spillet jevnet seg ut igjen til midt i omgangen. Birkebeineren utlignet til 2—2 i det 20 minutt på et godt skudd av center forward Roger Støa, men Sportsklubben tok påny ledelsen i det 23. minutt ved Odd Karlsen som nettet fra trengt posisjon. Birkebeineren hadde imidlertid sjanse til å utligne få minutter senere, men skuddet strøk i tverrliggeren. Sportsklubben lå over i delt siste kvarteret, men på tross av en rekke gode tilbud lyktes det ikke å øke ytterligere, slik at sluttresultatet ble 3 —2. Sportsklubbens seir var fortjent, men kunne vært større hvis laget hadde gått sterkere inn for kampen.
  Hos Birkebeineren festet vi oss ved keeper, indre høyre, ytre venstre og høyre half. Hos Sportsklubben leverte Ivar Wahl en ypperlig kamp, det samme gjorde Ivar Hansen. Av halvene var Reidulf Wahl best i første omgang, mens Engelund, godt assistert av Ivar Kristiansen, tok sin mon igjen i annen. Dommeren. Jahnsen, Skjold, Drammen, var både — og [8]

Vinterpause
1. divisjon 1949-1950. Serierunde 10

Søndag 30. april, 1950
Lillestrøm SK 3 - 0
(2 - 0)
Frigg 14:30 - Vigernes, Lillestrøm

Dommer: na
Tilskuere: 1700

Ivar Wahl Scorte etter 15. minutter 15.'

Gunnar Lund Scorte etter 35. minutter 35.'
Gunnar Arnesen Scorte etter 79. minutter 79.'


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Kjell Lund, Johnny Andersen - Gustav Hansen, Ivar Christiansen, Reidulf Wahl - Odd Karlsen, Ivar Hansen, Ivar Wahl, Gunnar Arnesen, Gunnar Lund.


 • Akershus Arbeiderblad 03.05.50: "Sportsklubben slo Frigg 3-0 - og ligger nå som toer i sin avdeling." 1700 mennesker var møtt frem for å se Sportsklubben og Frigg i seriekampen på Vigernes søndag. Det var godt spillevær og banen var i utmerket stand.
  Sportsklubben 1å godt over gjennom hele første omgang. Frigg hadde sin beste periode i første kvarter av omgangen. Banespillet gikk da til sine tider flytende, men angrepene gikk for meget på tvers av banen til å være sjangsespillende. Dessuten var for meget av spillet basert på Hennum som lite eller intet fikk utrettet overfor Gustav Hansen som hadde fått til oppgave å nøytralisere denne Friggs nøkkelspiller. Sportsklubbens angrepsspill manglet noe av flyten. Gunnar Arnesen som var med igjen, måtte på grunn av skaden spille for halv maskin, og løperrekken. ble noe haltende av den grunn. Allikevel var hjemmelagets spill langt mere effektivt. Angrepene ble trukket opp av vingene, og en rekke gode innlegg skapte forvirring i Friggforsvaret. Sportsklubben tok. ledelsen i det 15. min. ved Ivar Wahl som tuppet ballen i mål fra trengt posisjon, etter at keeper hadde halvklart Bergersens heading som kom etter corner fra venstre. 20 minutter senere øket Gunnar Lund til 2-0 etter forståelsesfullt lukespill av Borgersen. Også senere i omgangen hadde hjemmelaget en rekke sjanser, men det lykkes ikke å score ytterligere før pause.
  Frigg hadde et blaff i første del av annen omgang, men ineffektiviteten var iøynefallende. Sportsklubben presset imidlertid spillet over på Friggs banehalvdel og øket til 3-0 i det 34 minutt ved Gunnar Arnesen som narret keeper ut av mål og lobbet pent i nettet. Etter denne scoring ga Frigg fullstendig opp, og Sportsklubben dominerte fullstendig gjennom resten av kampen.
  Friggs spillere var teknisk gode og banespillet var det lite å utsette på. Kondisjonen var imidlertid ikke helt prima, og det klikket ettertrykkelig i avslutningen. Laget overlot alt av det slaget til Hennum som ble pumpet for alt som heter spillehumør av Gustav Hansens gode halfspill. Lagets beste spillere var centerhalf Torp, tett fulgt av høyre half Jensen. Høyre backen Finn Lund som intet hadde å si mot Gunnar Lund, ble byttet ut like før pause uten at det var mulig å konstatere at han var skadet. Reserven viste seg imidlertid å passe bedre til oppgaven som Lunds oppasser, og en fristes til å tro at innbytningen var et taktisk trekk. Smakelig var det ikke.
  Sportsklubben slet for poengene denne gang. Hele laget arbeidet godt og frem for alt var forsvaret bedre enn tidligere. Ivar Kristiansen var beste mann, men både Johnny Andersen og Kjell Lund spilte godt, med god oppdekning og befriende utspill. Gustav Hansen gjennomførte sin oppgave og nøytraliserte Hennum fullstendig. I annen halvtid klarte han ved siden av å organisere en rekke angrep og må alt i alt betegnes som Sportsklubbens beste spiller. Gunnar Arnesen måtte som nevnt spille for halv maskin. De øvrige i løpererkken var jevne uten å nå sitt beste. Dommeren var middelmådig [9].

1. divisjon 1949-1950. Serierunde 11

Søndag 7. mai, 1950
Geithus 1 - 1
(0 - 1)
Lillestrøm SK 16:00 - Geithus stadion, Geithus

Dommer: Nils Kristiansen, Eiker
Tilskuere: 2152

Hilmar Larsen Scorte etter 60. minutter 60.' Gunnar Lund Scorte etter 45. minutter 45.'


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Kjell Lund, Johnny Andersen - Arne Olsen, Ivar Christiansen, Gustav Hansen - Ivar Hansen, Leif Kristiansen, Sverre Borgersen, Gunnar Arnesen, Gunnar Lund.


 • Toppoppgjør i avdelingen mellom nummer 1 på tabellen (Geithus) og nummer 2 (Lillestrøm SK).
 • Fremtiden 08.05.50: "Geithus var uheldig og måtte dele poengene med Lillestrøm Sportsklubb". "Begge disse lag aspirerte til avdelingsmesterskapet og trengte således poengene godt. Dette ga også kampen dens karakter. Det var før stor innsats, og spillerne ga seg sjelden tid til å dempe ballene og få i gang et fleretrekks pasningsspill. I stedet var det bare å få ballen hurtigst mulig bort, uten at det dog kan gi kampen karakteren svak.
  Det var Geithus som i første omgang viste kampens beste spill, særlig i en periode i midten av omgangen ble pasningsspillet ganske godt og skaffet laget tre store scoringssjanser, men hellet var ikke med laget, og da de så i omgangens nest siste minutt satte et straffespark i stolpen, syntes de motgangen var litt før stor. Det ble til gjengjeld Lillestrøm som skaffet seg 1-0 ledelse i omgangens siste minutt ved indre venstre.
  I annen omgang var spillet noenlunde jevnt, men også nå var det oppstykket. Etter 15 min. spill sørget Geithus' indre venstre, Hilmar Larsen, for å redusere til 1-1 etter flott skudd. Begge lag hedde i omgangens siste del sjanser til å skaffe seg ledelse; men begge målmennene var både heldige og gode.
  Lillestrøm er et meget jevnt lag med et solid forsvar. Løperspillet gikk ganske godt ute på banen, men foran mål klikket det. Best i løperrekken var ytre venstre. Geithus var ikke forfulgt av hellet i denne kamp, ellers burde begge poengene gått til hjemmelaget. Det var foretatt et par forandringer på laget fra Askerkampen som nok i forsvaret var til det bedre, men løperspillet er svakt og ineffektivt. Målmannen, Fredriksen, og halfrekken, Einar Larsen, Bjørn Skalstad, Gunnar Olsen var lagets beste, men oppleggene fra halfrekkens vedkommende kunne vært bedre, med litt mer kraft og brodd i angrepsrekken kunne avdelingsmesterskapet vært innen rekkevidde. Dommer var Nils Kristiansen, Eiker [10].
 • Akershus Arbeiderblad 08.05.50: "Sportsklubben delte poeng med Geithus". "Seriekampen Geithus - Lillestrøm Sportsklubb ble spilt på Geithus Stadion igår kl. 16. Det ble en meget spennende, men ikke særlig god kamp. Første omgang gikk stort sett til Geithus, som hadde 2 opplagte målsjanser og dertil også et straffespark i omgangens 52. minutt. Skuddet gikk i stangen, og det ble i stedet Lillestrøm som scoret 2 minutter senere ved Gunnar Lund.
  Annen omgang fortsatte i samme rivende tempo, men Sportsklubben fikk nu spillet til å gli noe bedre uten på noen måte å komme opp mot sitt vanlige lagsspill I det 15. minutt kom Geithus i. v., Hilmar Larsen, fri og hans skudd fra nært hold sto ikke til å redde. Kampen ble etter hvert hardere og hardere, men ingen av partene maktet å score ytterligere. Sluttresultatet ble således 1-1, og Geithus beholdt fortsatt ledelsen i avdelingen, mens Sportsklubben ligger på 3. plass etter Sagene, som gjester Lillestrøm førstkommende lørdag. Alt tatt i betraktning var Geithus det beste laget, og hadde fortjent en snau seier. Laget hadde sine beste spillere i h. backen og indre høyre. Sistnevnte spilte tilbaketrukket og organiserte angrepene utmerket.
  Hos Sportsklubben var det det bakre for- svar som bar dagens byrde og hete. Johnny Andersen, Ivar Kristiansen og Kjell Lund spilte kontant og sikkert gjennom hele kampen. Videre var Midtstein pålitelig i mål. Halfene maktet ikke sin offensive oppgave, men slet godt i forsvar. Som følge herav ble ikke løperrekken understøttet tilstrekkelig, og angrepene ble følgelig haltende. Gunnar Lund spilte imidlertid en meget god kamp, og var ved hvert høve en fare for hjemmelaget. Løperrekken trekkes imidlertid med mange skader f. t., således er såvel Ivar Hansen som Gunnar Arnesen og Sverre Borgersen skadet, nesen samtlige viste allikevel mange men pene ting. Leif Kristiansen spilte sin første kamp på A-laget i år. Han er ikke fullkommen ennå, men vil sikkert komme for fullt i nærmeste framtid. 2152 tilskuere overvar kampen, og dommer var Nils Kristiansen, Eiker [11].


1. divisjon 1949-1950. Serierunde 12

Lørdag 13. mai, 1950
Lillestrøm SK 0 - 0 Sagene IF 18:00 - Vigernes, Lillestrøm

Dommer: na
Tilskuere: na


Lillestrøm SK: Håkon Johansen - Kjell Lund, Johnny Andersen - Gustav Hansen, Ivar Christiansen, Fredrik Engelund - Ivar Hansen, Leif Kristiansen, Ivar Wahl, Gunnar Arnesen, Gunnar Lund.


 • Arbeiderbladet (Oslo) 15.05.50: "Ett poeng for lite til Lillestrøm, som presset Sagene uten å score" "Den viktige 1. divisjonskampen på Lillestrøm utviklet seg fra en laber bris for hjemmelaget, gjennom svak og sterk kuling til den rene storm mot Sagenes mål i slutten av annen omgang. L.S.K.-spillerne gikk mye ivrigere inn for oppgaven og fikk overtaket på større hurtighet i duellene og bedre plan over midtbanespillet. Men det klikket i de avgjørende øyeblikk, enten på løpernes nerver eller på Sagenes bomsterke forsvar.
  Et hardt slag for hjemmelaget og publikum var at det korrekt idømte straffesparket to ganger ble reddet av Sagenes gode keeper, Arnesen.
  Lilllestrøms unge løperrekke bør kunne nå fram til et effektivt angrepsspill. Gutta er unge og er gode teknikere med riktig forståelse, men har ennå ikke rutine og sikkerhet nok til å overvinne den siste og avgjørende hindring i et sterkt forsvar. Friske Gunnar Lund på ytre venstre viste de beste takter og klarte seg forbausende godt mot Sagenes Helge Rus. Gunnar Arnesen og Ivar Wahl gjør konstruktivt indreløperarbeid, men er ikke dristige nok til å følge helt opp i angrepet.
  Sagene fikk aldri samlet sine elve til planmessig spill. Men fordi L.S.K, hadde overtaket, fikk Sagene en del lynangrep som kunne gitt mål, særlig fordi Lillestrøms forsvar, særlig under motvinden i første omgang, spilte svært usikkert. Forsvaret (til Sagene) reddet det ene poenget med en heroisk innsats. Særlig trioen Russ, Bjørklund og Arnesen klarte opp i mange truende situasjoner [12].
 • Akershus Arbeiderblad 19.05.50: "Sportsklubben delte poeng med Sagene. Men hjemmelaget var nærmest seiren." "Det var stort publikumsinnrykk på Vigernes lørdag til kampen mellom Sportsklubben og Sagene. Det blåste en noe sjenerende vind under kampen, men banen var i ypperlig stand. Kampen manglet ikke spennende situasjoner, men ingen av lagene fikk til det store spillet.
  Den første halve timen følte lagene hverandre på tennene, og farten var minimal. Sportsklubben spilte seg imidlertid fram til et par gode sjanser det første kvarteret, og Odd Karlsen burde ha skaffet sitt lag ledelsen da han fikk ballen for åpent mål i 15. minutt. Men skuddet mislyktes og ble en pole til side for mål. Sagenes løperekke hang ikke godt sammen og hadde vanskeligheter med å forsere Sportsklubbens forsvar som spilte meget godt. Mot slutten av omgangen hadde imidlertid Oslo-guttene nær tatt ledelsen. Ytre høyre fikk ballen, driblet av sin oppasser og la presist til center forward som fikk ballen i åpen posisjon. Han nølte et sekund med skuddet, og Ivar Kristiansen nådde å få satt benet til ballen. 2 minutter senere hadde Sagene igjen sjansen. Også denne gang var ytre høyre sjelen i angrepet og denne gang skjøt center forward direkte, men skuddet ble pent reddet av Håkon Johansen.
  Det ble mer fart over spillet i annen omgang. Sagene hadde initiativet de første 10 minutter, men lagets beste sjanse kom i det 25. minutt under et overraskende angrep. Håkon Johansen var rykket ut i feltet for å klare opp i situasjonen. Han ble imidlertid narret, og det var bare Kjell Lunds hurtighet som avverget scoringen. Sportsklubben var toneangivende den siste halvdel av omgangen, og med Ivar Wahl som primus motor organiserte løperekken mange pene angrep. Det var også Ivar Wahl som viste de beste skuddenf” Et fluktskudd i det 30. minutt skapte store vanskeligheter for keeper, som imidlertid reddet flott, og selv et straffespark 9 minutter senere ble reddet av keeper. Det var Ivar Wahl som var eksekutør, og straffesparket kom etter unfair tackling i feltet. Keeper sto ikke stille da sparket ble tatt, men også omsparket ble reddet flott. Vi tror ikke noen av lagene har særlig sjanse til å hevde seg i hovedserien - i hvert fall ikke etter lørdagens kamp å dømme. Sagenes lag var jevnt, uten påviselig svake punkter. Men det var ikke det store suset over løperspillet. Best var ytre høyre, keeper og center half. På Sportsklubben var Ivar Kristiansen, Kjell Lund og Ivar Wahl de beste. Hverken Gunnar Arnessen eller Gunnar Lund kom opp på vanlig nivå [13].


1. divisjon 1949-1950. Serierunde 13

Tirsdag 16. mai, 1950
SK Varg 0 - 6
(0 - 2)
Lillestrøm SK 19:00 - Ullevaal stadion, Oslo

Dommer:
Tilskuere:

0-1 Sverre Borgersen Scorte

0-2 Sverre Borgersen Scorte
0-3 Ivar Wahl Scorte
0-4 Ivar Wahl Scorte
0-5 Gunnar Lund Scorte
0-6 Gunnar Arnesen Scorte


Lillestrøm SK: Kjell Midtstein - Arne Olsen, Johnny Andersen - Gustav Hansen, Kjell Lund, Reidulf Wahl - Odd Karlsen, Ivar Wahl, Sverre Borgersen, Gunnar Arnesen, Gunnar Lund.


 • Akershus Arbeiderblad 22.05.50: "Sportsklubben laget målfest mot Varg". Sportsklubben spilte seriekamp mot Oslo-laget Varg tirsdag kveld. Kampen gikk i Oslo, og Sportsklubben sikret seg en overlegen seir etter å ha ligget jevnt over kampen igjennom. Sportsklubben scoret 2 ganger i første omgang ved Sverre Borgersen. I annen halvtid øket Ivar Wahl med jevne mellomrom til 4-0, G. Lund til 5-0 og Gunnar Arnessen til 6-0. Varg gikk på banen som et slagent lag, og spillet var tydelig preget av det. På Sportsklubben var Ivar Wahl best i angrepet. I forsvaret var Kjell Lund den dominerende skikkelse [14].

1. divisjon 1949-1950. Serierunde 14

Fredag 26. mai, 1950
Asker 1 - 1
(0 - 0)
Lillestrøm SK 19:15 - Asker Grusbane, Asker

Dommer:
Tilskuere:

(ukjent) Scorte etter 83. minutter 83.' Sverre Olsen Scorte etter 56. minutter 56.'


Lillestrøm SK: Hans Kristiansen - Kjell Lund, Johnny Andersen - Gustav Hansen, Ivar Christiansen, Reidulf Wahl - Leif Eriksen, Ivar Hansen, Sverre Olsen, Gunnar Arnesen, Gunnar Lund.


 • Merk: Kampen skulle opprinnelig ha blitt spilt på Asker Idrettsplass (kunngjort i kampannonsen). Den ble først flyttet til Kadettangen, og til slutt ble den spilt på "Askers gamle grusbane". Akershus Arbeiderblad: "Det var bestemt at seriekampen mellom Asker og Sportsklubben skulle spilles på Kadettangen, men i siste øyeblikk ble det besluttet å henlegge matchen til Askers gamle grusbane".
 • Asker og Bærums Budstikke 31.05.50: "Asker - Lillestrøm 1-1." "Seriekampen mellom Asker og Lillestrøm sist fredag ble en spennende forestilling med god fart, stor innsats og pent spill. Lillestrømlaget skuffet ikke. Laget besto av teknisk gode spillere som alle gikk inn for å la ballen gjøre arbeidet. De løp stadig i posisjon for å hjelpe den som hadde ballen og var innstilt på å levere den videre uten unødvendig opphold. Kan laget beholde den spillemåte det viste i Asker kan Lillestrøm se fremtiden lyst i møte. Spillerne på laget har nemlig også en lav gjennomsnittsalder. Så godt fotballag har Lillestrom ikke hatt tidligere. Skulle jeg komme med en ørliten kritikk måtte det være på mangelen på krossballer. Best på laget var keeper, v. back og i.v.
  Askerlaget spilte også godt, nesten i samme stilen kan en si. Ikke en eneste på laget spilte under pari. De som overrasket mest var kanskje sidedehalfene Arne Backer og Ove Kristiansen som hver laget sin beste kamp for året. Laget nytter fortsatt for lite krossballer med nøyaktig adresse til motsatt indre- eller ytreløper. Dessuten ble yv. Jonny Orre sulteforet denne gang. Det var synd for Orre var meget effektiv de få gangene han fikk ballen, og gledet dessuten med stadig riktig plasering under angrepene. Det er meget viktig dette at en ytreløper ikke straks løper inn not midten av banen når han synes at det blir for lite å gjøre ute på siden. Dette er nemlig en sikker måte å ødelegge sitt eget lags angrep på. Lagene spilte jevnt i begge halvlekene og fikk et mål hver i annen halvlek. Resultatet helt rettferdig både etter spill og sjanser [15].
 • Akershus Arbeiderblad 31.05.50: "Sportsklubben delte poeng med Asker. 1-1 et rettferdig resultat etter spill og sjanser." "Det var bestemt at seriekampen mellom Asker og Sportsklubben skulle spilles på Kadettangen, men i siste øyeblikk ble det besluttet å henlegge matchen til Askers gamle grusbane. Vel er Kadettangen mindre god, men allikevel betegner Askers bane bunden.
  Det er neste for meget forlangt at det skal bli vist god fotball under slike forhold og kampen ble også preget av de mange vanskeligheter banen voldte spillerne. Upresise pasninger og feilregninger var intet særsyn og var likt fordelt på såvel hjemmelaget som Sportsklubben.
  Sportsklubben dominerte banespillet det første kvarteret, men laget var ineffektivt. Pasningene gikk i 9 av 10 tilfeller på tvers av banen, og 1øperrekken spilte uten skrupler småspill innfor Askers straffefelt. Det var i grunnen Askers angrep, som kom med lange mellomrom, langt farligere. 3 ganger i løpet av det første kvarteret måtte Hans Kristiansen i aksjon, og hans redning av center forwards skudd i det 12. minutt var en pen prestasjon.
  Asker kom imidlertid hedre i gang etter hvert og farget spillet de neste 20 minutter. Lagets landslagskandidat Kjell Kristiansen var sjelen i angrepene, og et par ganger spilte løperekken seg fram til virkelig gode sjanser. Men skuddene var også Askers svakhet, og laget maktet ikke å score innen Sportsklubben igjen overtok mot slutten av omgangen.
  Sportsklubben var toneangivende det første kvarteret også i annen omgang, venstresiden i angrepet og gjorde det ofte broket for Askerforsvaret. Nå hadde hjemmelaget sine beste folk i høyre half og høyre back, men allikevel gikk Gunnar Lund solo gjennom forsvaret da omgangen var 8 minutter gammel. Dessverre kom han ut av takten i det avgjørende øyeblikk, og keeper reddet skuddet som kom. Få minutter etter åpnet imidlertid en ypperlig 3-trekkskombinasjon Askerforsvaret. Gunnar Lunds presise innlegg gikk til Sverre Olsen som dempet ballen pent og skjøt rolig til side for keeper. Scoringen ga signalet til større innsats på Askerlaget, som satte farten betraktelig opp. Sportsklubben måtte riktignok gi en rekke cornere, men klarte å holde buret rent inntil en misforståelse i det 38. minutt ga ytre høyre sjansen til utligning. Hans Kristiansen kan ikke lastes for målet som kom - ytre høyres skudd sto ikke til å redde. Sportsklubben overtok delvis spillet mot slutten av omgangen, men tross anstrengelsene lyktes det ikke å forandre resultatet.
  På Askers lag var det i første rekke Kjell Kristiansens spill på indreplassen som interesserte. Han laget en god første omgang, men klarte ikke å heve seg over gjennomsnittet i annen. Lagets bestemann fredag var høyre back, men også høyre half kom meget pent fra kampen. Av Sportsklubbens spillere festet vi oss ved Hans Kristiansen. Han viste meget godt spill mellom stengene, og hans utspill kan stå som eksempel for en hvilken som helst keeper. Også Kjell Lund og Ivar Kristiansen vartet opp med jevnt godt spill, og Gustav Hansen arbeidet som vanlig utrettelig på halfplassen. Reidulf Wahl åpnet svakt, men spilte seg opp etter hvert. Det samme gjorde Ivar Hansen som i annen halvtid viste gamle gode takter. Såvel Gunnar Arnesen som Gunnar Lund kom pent fra det, med sistnevnte som løperekkens beste spiller. Lagets unge center forward Sverre Olsen har gode anlegg, men trenger atskillig instruksjon, mens Leif Eriksen på venstrevingen lite fikk utrettet [16].