Arnold Origi

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Arnold jubler etter seieren mot VIF 30. april 2016.
Foto: Knut Håvard Solberg/KFL.

Arnold Origi Otieno (født 15. november 1983) er en kenyansk fotballkeeper som 21. desember 2012 signerte en to-årskontrakt med LSK. Debuterte for LSK, da han i bortekampen mot Molde FK 2. april 2013 kom inn som reserve for Kenneth Udjus i det 68. spilleminutt. Fikk en tøff start på Røkkeløkka og var knapt nok varm i trøya før Moldes Joona Toivio satte ballen i mål uten at Origi kan lastes for den scoringen. Tok det lille som kom i resten av kampen, og bidro til at LSK til slutt kunne innkassere en meget viktig borteseier. To uker senere var han for første gang i LSKs start-ellever, da Fugla 17. april gjestet Skedsmo FK i cupen. Var også LSKs siste skanse i den påfølgende cupkampen mot Grorud IL 2. mai 2013. Fikk sin første seriekamp fra start, da LSK møtte Tromsø på bortebane 23. juni. Spilte også hele seriekampen, da LSK tapte 1-0 for Vålerenga hjemme på Åråsen 30. juni 2013. Samt de påfølgende seriekampene mot Rosenborg, Sarpsborg, Molde FK, Viking og Brann. En reaksjonssterk og meget solid sisteskanse for LSK som kun kan lastes for tapet mot Rosenborg 7. juli 2013. Trønderme vant kampen etter en gedigen tabbe av Origi. Ble skadet i kampen mot Brann 9. august 2013. For andre gang i 2013-sesongen ble det konstatert et brudd i en finger [1]. En skade som gjorde at Kenneth Udjus tok tilbake rollen som førstevalget mellom stengene for LSK. - I 2014-sesongen var det aldri tvil. Arnold Origi var LSKs førstevalg mellom stengene og Kenneth Udjus ble ikke bare henvist til benken, han ble også lånt ut til Sogndal IL 12. juli 2014. - I følge Romerikes Blad 4. september undertegnet Arnold Origi en ny kontrakt med LSK som varer ut 2016-sesongen. Ble etter 2014 sesongen nominert til Årets Keeper av NFF, samt tamt med på Årets lag av Nettavisen med hvor det blant annet ble begrunnet med: "Origi har kapret keeperplassen og bidratt til å spre etterlengtet trygghet i Lillestrøms bakre rekker. Kenyaneren har vært stabil og god hele sesongen, og har en fysikk som gjør at han tar bra for seg i feltet. God reaksjonsevne".
Origi spilte sin eliteseriekamp nummer 50 for Lillestrøm SK, da Kanarifuglene vant 3-0 hjemme mot Bodø/Glimt 25. mai 2015. Signerte en ny kontrakt med LSK 23. oktober 2015. Den nye kontrakten gjør ham til LSK-spiller ut 2018-sesongen [2]. Til LSK.no uttalte den populære keeperen: "Jeg har fått andre tilbud fra norske klubber hvor jeg kunne ha tjent mye mer penger, men her i Norge er det bare én klubb som gjelder, det er LSK. I Lillestrøm er det en bombe av entusiasme som venter på å eksplodere, det har jeg lyst til å være med på. Det var et enkelt valg for meg." Storspilte gjennom hele 2015 sesongen og var Tippeligaens beste keeper med både flest antall redninger (127) og den høyeste redningsprosenten (74,7%) og ble natrulig nok kåret til Årets keeper av VG.
Suspendert av Runar Kristinsson foran hjemmekampen mot Odd på grunn av håndgemeng med Bassel Jradi på treningsfeltet. Origi angrep Jradi og traff dansken i låret med et karatespark. Tabbet seg skikkelig ut, da han var tilbake i LSK-buret mot Tromsø ILAlfheim stadion 17. september 2016. Lot et enkelt skudd gå under seg og i mål, en tabbe som kostet LSK minst ett poeng i en situasjon, da laget sto på kanten av stupet og kjemper for å overleve i Eliteserien. Ny enorm tabbe som kostet poeng i hjemmekampen mot Sogndal IL 25. september. Origi mistet et enkelt innlegg fra Sogndals høyrekant. Ballen havnet hos Ole Amund Sveen som upresset nikket inn seiersmålet for bortelaget.
Spilte sin seriekamp nummer 100 for LSK i bortekampen mot Rosenborg 20. mai 2017. En av de store cupfinaleheltene, da LSK 3. desember 2017 vant 3-2 mot Sarpsborg. I de hektiske sluttminuttene vartet Arnold opp med flere feber-redninger og bidro sterkt til at LSK vant sitt 6. norgesmesterskap. Tar også med at Origi i 2017 ble norsk statsborger.

Møtte ikke opp til årets første trening, da Arne Erlandsen samlet sine spillere i LSK-hallen 3. januar 2018. Origi hadde fått lov til å prøvespille for den engelske Premier League-klubben Crystal Palace. Det ble ingen kontrakt med London-klubben. Origi var også innom Oxford United før han 23. januar var tilbake på LSK-treninga igjen. Treningsoppholdet skapte problemer både for Arnold. Hovedtrener Arne Erlandsen var tydelig på at klubben ville satse på andre keepere og hentet inn estlenderen Matvei Igonen som en erstatning for Arnold Origi. Det var rett og slett ingen plass til Arnold i LSKs spillertropp i 2018. LSK og Arnold Origi ble derfor 31. januar enige om å terminere spillerens kontrakt. Overfor Romerikes Blad uttrykte Arnold samme dag at han aldri ønsket å forlate LSK, men at hele denne situasjonen bygget på en misforståelse mellom ham selv og klubben. Han ga også uttrykk for at han ikke var sur og bitter på LSK og understreket at termineringen ikke kom som resultat av en konflikt.

Origi valgte kort tid etter vrakingen å bli med Sarpsborg til deres treningsleir på Marbella, Spania. Trente også sammen med Ham-Kam før han 11. april 2018 signerte en toårskontrakt med Sandnes Ulf [3]. Debuterte for rogalendingene med å holde nullen i Sandnes Ulf sin hjemmekamp mot Levanger 15. april 2018. Oppholdet hos rogalendingene ble kortvarig. Allerede 21. juli 2018 meddelte Sandnes Ulf på sin twitterkonto at klubben og spilleren hadde "kommet til enighet om å terminere kontrakten". "Det var ingen god match", uttalte Sandnes Ulf-trener Bengt Sæternes til Aftenbladet [4]. Noe av dette kan skyldes Origi kraftige temperament. I hjemmekampen mot Aalesund 17. juni ble kenyaneren utvist på grunn av kraftige protester mot dommeren. Dette skal ikke ha falt i god jord hos Sandnes-ledelsen. I følge Aftenbladet ville ikke Origi automatisk få tilbake jobben som første-keeper etter at karantenen var sonet ferdig. Noe som Origi mislikte svært dårlig. - Signerte 4. september en kortidskontrakt med Kongsvinger. Kontrakten varer ut 2018-sesongen. Debuterte for KIL i seriekampen borte mot Aalesund 16. september 2018. En kamp Kongsvinger tapte 1-2. Det ble 7 seriekamper for rødtrøyene fra de store skoger, mulig det ikke holder til å kalle seg "hel ved". 9. mars 2019 meddelte den finske klubben IFK Helsingfors (Idrottsföreningen Kamraterna, Helsingfors - forkortes ofte med HIFK Fotboll) at de hadde signerte Arnold Origi. "Jag såg klubben och bekantade mig med staden och allting verkade bra. När jag tränade med laget så såg jag ett ambitiöst lag, som nu är på högsta serienivå och också förtjänar att vara på högsta serienivå. Människorna som jag stötte på var ambitiösa och positiva. Jag kände att jag ville vara en del av det" [5], uttalte Origi til klubbens hjemmeside. IFK ledes av den norske treneren Tor Thodesen. Debuterte for IFK Helsingfors i bortekampen mot SJK Seinäjoki 6. april 2019. En kamp IFK tapte 0-1.

  • Kåret til Årets Kisa-spiller i 2012.
  • Tatt med på Årets lag i Nettavisen [6].
  • Kåret av Kanarifansen til Årets spiller både i 2014 og i 2015.
  • Kåret til Årets keeper av VG i 2015 [7].
  • Kåret av Romerikes Blad til Årets LSK-spiller 2015.
  • Norgesmester med LSK i 2017.
  • I kampen om opprykk til OBOS-ligaen tapte Hødd sammenlagt 3-5 i playoff-finalen mot Stjørdals-Blink. Kampene spilt henholdsvis 1. og 4. desember 2021.

Arnold Origi har 45 A-landskamper for Kenya [8]. Han har tidligere spilt for de norske klubbene Moss FK, Fredrikstad FK og Ull/Kisa. I hjemlandet Kenya har han representert Mathare United og Tusker FC. Origi kommer fra en kjent kenyansk fotballfamilie. Hans far, Austin, spilte på høyestet nivå i Kenya mens hans onkel, Mike, var proff i Belgia. Hans fetter, Divock Origi, spiller for Liverpool.


Profil på Soccerway.com [9].

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Moss FK 44 0 2007 - 2011
Mal:Country alias Norway Fredrikstad FK (lån) 2 0 2011
Mal:Country alias Norway Ull/Kisa 29 0 2012
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 119 0 2013 - 2017
Mal:Country alias Norway Sandnes Ulf 11 0 2018
Mal:Country alias Norway Kongsvinger 7 0 2018
Finland HIFK Fotboll 31 0 2019 - 2020
Mal:Country alias Norway Hødd 20 0 2021
Mal:Country alias Norway Hødd (Play Off) 4 0 2021
Mal:Country alias Norway Hareid IL 3 1 2022