Runar Kristinsson

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Runar Kristinsson. Hovedtrener i LSK.
Foto: Knut Håvard Solberg, KFL.

Runar Kristinsson (født 5. september 1969) fra Reykjavik, Island, er en tidligere LSK- spiller og trener. Debuterte i seriekampen hjemme mot Skeid 3. august 1997. Scoret sitt første mål for LSK i den påfølgende seriekampen, borte mot Molde FK 9. august 1997. Utviklet seg til å bli en av LSKs beste midtbanespillere noensinne. En kreativ og briljant ballfordeler med enorm spilleforståelse. Genial, på sitt beste. Etterhvert også en meget god duellspiller, var nesten umulig for motstanderen å ta fra ham ballen på lovlig vis. Var i november 1999 ønsket av Stoke City, men 17. november LSK takket nei til engelskmennenes tilbud på ca. 4. millioner kroner.
Runar Kristinsson har 104 A-landskamper for Island, noe som lenge var rekord på sagaøya. Har senere blitt forbigått av Birkir Bjarnason. I tillegg har han 18 landskamper for Islands U-17, 11 landskamper for U-19 og 11 landskamper for U-21.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Island Leiknir Reykjavik 1983
Island KR Reykjavik 126 21 1984 - 1994
Sverige Örgryte IS 59 13 1995 - 1997
Norge Lillestrøm SK 73 14 1997 - 2000
Belgia KSC Lokeren 189 37 2000 - 2007
Island KR Reykjavik 14 0 2007


Statistikk for LSK

Navn Serien Kvalifisering Cupen UEFA-turneringer Royal League Totalt
Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål
Runar Kristinsson 73 14 0 0 9 2 0 9 2 0 91 18


Trenerkarrieren på Island

Etter endt spillerkarriere startet Runar Kristinsson som sportsdirektør i KR Reykjavik (Knattspyrnufélag Reykjavíkur) i 2008 før han i 2010 tok over ansvaret som hovedtrener for den samme klubben. Høstet store fremganger med hovedstadsklubben med blant annet to seriemesterskap og tre cupmesterskap.


2014

Runar Kristinsson signerte en treårsavtale med Lillestrøm SK 13. november 2014 med tiltredelse fra 1. januar 2015. På sin første pressekonferanse på Åråsen uttalte Kristinsson at det føles godt å være tilbake i Lillestrøm. "Det er en klubb jeg har spilt for og det er en klubb jeg elsker. Jeg har fulgt godt med de senste årene og endelig har jeg fått sjansen. Dette er et stort steg for meg. Jeg er veldig fornøyd", la han til [1]. Kristinsson hadde allerede dagen etter, fredag 14. november, samtale med avtroppende trener Magnus Haglund, samt LSKs daværende bosmannspillere Johan Andersson, Petter Vaagan Moen og Pálmi Rafn Pálmason i et forsøk på å få de til å satse videre i klubben. Alle de tre nevnte spillerne fikk etter sesongslutt tilbud om ny kontrakt med LSK, men Pálmi Rafn Pálmason mente at LSKs kontraktstilbud var alt for dårlig og valgte å reise hjem til Island og signerte i begynnelsen av desember 2014 for Runar Kristinssons gamle klubb KR Reykjavik.

Etter flere forhandlingsrunder klarte Runar Kristinsson og LSK 8. desember å signere islendingen Sigurdar Ragnar Eyolfsson som LSKs nye assistenttrener. Eyolfsson som tidligere har vært hovedtrener for det islandske damelandslaget og IBV Vestmannaeyja takket nei til å bli assisterende sportsdirektør i det australske fotballforbundet og valgte i stedet å bli assistenttrener på Åråsen. "Jeg vil være trener ute på feltet, og det får jeg sjansen til i LSK. Det blir spennende å jobbe med Runar som jeg kjenner godt fra tidligere, men aldri har jobbet sammen med", uttalte Eyolfsson til RB [2]. Eyolfsson som blant annet spilte for Walsall og belgiske KRC Harelbeke i sin aktive karriere var faktisk på prøvespill i LSK vinteren 2002.

2015

Runar Kristinsson ledet sin første LSK-trening 5. januar 2015. En trening som ble overskygget av nyheten om at LSK måtte starte sesongen med ett minuspoeng for ikke å ha oppfylt lisenskravene til NFF. Kristinsson uttalte til TV2 at han håpet klubbens anke ville føre frem, da konsekvensene kunne bli meget store. "Det er langt fram i tid, men ett poeng kan være forskjellen på medalje og en fjerdeplass. Det kan dreie som spill i Europa eller ikke, og dersom vi skulle havne i nedrykksstriden kan det bety Tippeliga eller 1.divsjon. Det kan bli helt avgjørende", sa Kristinsson [3]. Tøff start også for spillerne under den nye sjefen, da hoveddelen av selve treningen i LSK-hallen besto av en knallhard løptest. "Vi ønsker å teste spillerne nå slik at vi kan legge opp et fornuftig treningsopplegg for de kommende ukene", uttalte Kristinsson til RB [4]. Hans første signering ble midtbanespilleren og landsmannen Finnur Orri Margeirsson som ble klar som LSK-spiller 16. januar 2015. I Kristinssons første test som hovedtrener for LSK ble det uavgjort 0-0 hjemme mot svenske BK Häcken 23. januar 2015. Krisinsson var mest glad for at laget holdt nullen. "De skapte ikke veldig mye på oss og det defensive var bra" [5], sa Kristinsson som lot både prøvespillere og juniorspillere slippe til i løpet av kampen. Dagen etter, 24. januar, ble LSK kraftig forsterket, da midtbanespilleren Johan Andersson valgte å signere en ny kontrakt med klubben [6]. - Hans første seier som LSK-trener kom i treningskampen mot danske Randers 7. februar 2015. LSK vant kampen spilt på La Manga 1-0 etter mål av Moryke Fofana. Hans første tap kom i treningskampen hjemme i LSK-hallen mot Sarpsborg 08 28. februar 2015. "Særpingene" vant til slutt 3-1 etter blant annet to mål av tidligere LSK-spiller Kristoffer Tokstad. Det ble seier mot Mjøndalen IF før Kristinssons LSK gikk på ei skikkelig mine i treningskampen borte mot Odd 21. mars 2015. Telemarkingene vant til slutt hele 6-1 etter at LSK kollapset fullstendig i andre omgang. "Jeg lærte mye av den kampen", uttalte Kristinsson til RB 28. mars [7]. "Vi spilte oss selv inn i problemer og at vi på grunn av det fikk press på oss. I tillegg klarte vi ikke å opptre godt nok som kollektiv", var islendingens konklusjon etter tapet.

Ledet for første gang laget i en obligatorisk kamp 7. april 2015, da LSK serieåpnet med å spille uavgjort 1-1 hjemme mot Start. Pussig nok endte også de to påfølgende seriekampene, borte mot Aalesund og Tromsø IL, uavgjort 1-1. Kristinssons første seier kom i cupkampen mot 3. divisjonslaget Rælingen FK 22. april 2015. En kamp LSK vant hele 9-3 etter at blant annet Fred Friday scoret fire mål. Gikk på sitt første serietap, da Stabæk vant 2-0 på Åråsen 26. april 2015. Uttalte til VG etter kampen at Lillestrøm SK denne sesongen i beste fall ender rundt midten av tabellen, men at han visste på forhånd at utfordringene sto i kø hos Kanarifuglene [8]. Var langt mer direkte i sine uttalelser til NRK.no "Hvis de ikke går ut og kriger, kan de finne en annen klubb" [9]. Spillerne reagerte positivt på Krinstinssons utblåsning. I alle fall vant islendingen sin første eliteseriekamp, da Mjøndalen IF ble beseiret 4-1 på bortebane 30. april 2015. Oppturen i Buskerud ble etterfulgt av uavgjort i hatoppgjøret mot Vålerenga hjemme på Åråsen. Ingenting å si på det, men ble direkte beskyldt for feighet, da han i bortekampen mot Rosenborg 9. mai valgte å starte kampen med en ultra-defensiv 5-3-2 formasjon og ikke våget å utfordre hjemmelaget. Allerede etter 34 minutter lå LSK under 0-3 og kampen var i virkeligheten kjørt. Andre omgang ble nærmest en ren transportetappe for trønderne. - Men det svinger i fotball. Det gikk fra feig, puslete kjerringfotball til årsbeste på bare fire dager, da Molde FK ble slått 2-1 i hjemmekampen på Åråsen 13. mai. Da LSK-familien trengte det som mest, ble det trøkk både ute banen og oppe på tribunene. LSK fulgte opp med å gjennomføre en av sine beste bortekamper på svært langt tid, da Sarpsborg ble beseiret 3-1 på fotballens festdag 16. mai. Fulgte opp med en meget sterk 3-0 seier hjemme mot Bodø/Glimt 25. mai, en kamp som LSK dominerte totalt, men mai ble avsluttet med et nytt mageplask i Drammen, da LSK tapte 0-2 31. mai.

I begynnelsen av juni traff Runar Kristinsson derimot på et minefelt. 3. juni ble han den første LSK-treneren som tapte en cupkamp mot Strømmen IF. Et tap som sendte sjokkbølger innad i Kanarifansen. For den eldre garde av Kanarifans finnes det ikke noe verre enn å tape for grånissene. Glem Vålerenga. Strømmen er og blir klubben fra helvete. - Før katastrofen på Strømmen stadion hadde ikke LSK tapt en eneste kamp mot Strømmen på 45 år, sist gang var i seriekampen 17. september 1970. En perfekt maktbalanse var blitt ødelagt. Noe som vil prege hans ettermæle.

LSK slo tilbake fire dager senere og vant 2-1 i seriekampen hjemme mot Viking etter blant annet et nytt drømmemål av Moryke Fofana og Erling Knudtzon sto nok engang fram som en goalgetter og satte inn sitt sjette seriemål for sesongen, da han var først på returen fra Vikings keeper Iven Austbø. - Neste bortekamp ble derimot en nitrist forestilling, da LSK spilte uavgjort 0-0 mot tabelljumboen Sandefjord. Til Kristinssons forsvar skal det nevnes at skadesituasjonen i troppen, og da særlig på sentrale spillere, begynte å merkes. Tre dager før kampen mot Sandefjord hadde Johan Andersson vraket seg selv fra laget grunnet dårlig form. Svensken forklarte senere at han slet med en forstrukket sene i mageregionen og klarte aldri å komme i kampform. Andersson ble borte resten av sesongen. LSKs andre store midtbanespiller, Marius Lundemo, slet også med skader. Lundemo fikk mye av vårsesongen ødelagt og måtte til sist legge seg under kniven og fjerne en beinsplint i ankelen. Lundemo gjorde comeback i Sandefjord-kampen, men klarte verken i den kampen eller senere på sesongen å dominere ute på banen slik han hadde gjort det i 2014-sesongen.

LSK vant ingen av seriekampene i sommermånedene juni og juli. Uavgjort hjemme mot Odd og borte mot FK Haugesund ble etterfulgt av tap hjemme mot Strømsgodset og borte mot Vålerenga. I tilegg til skader og mager poengfangst fikk Runar ytterligere utfordringer, da Bjørn Helge Riise fikk gå vederlagtsfritt til Aalesund mens den briljante teknikkeren Moryke Fofana ikke uventet ble solgt til franske Lorient. I august hentet LSK Malaury Martin og Håkon Skogseid. To solide spillere som begge bidro til å forsterke spillertroppen, men Runar Kristinssons største bedrift i 2015-sesongen var nok at han helhjertet våget å satse på ungguttene Mohamed Ofkir, Bonke Innocent og Jørgen Kolstad som alle slo ut i full blomst. Samtidig fikk han samarbeidet mellom Erling Knudtzon og Fred Friday til å fungere. Derimot fikk han mye kritikk for å gi Finnur Orri Margeirsson et klippekort på plassen som defensiv midtbanespiller. - Likevel, Kristinsson og hans trenerteam har vært med å snu surmulinga på Åråsen til en gryende optimisme.

August startet med seier hjemme på Åråsen mot dumpekandidaten Sandefjord. I en kamp hvor alle håpet at LSK skulle få tilbake selvtilliten med å spille ut Tippeligaens dårligste lag var LSK svært nær en katastrofe. Det startet bra, meget bra. LSK gikk opp i en 3-0 ledelse etter en drøy halv time, men ett selvmål av Marius Amundsen sent i første omgang og da Sandefjords Pål Alexander Kirkevold reduserte LSKs ledelse til 3-2 spredte usikkerheten seg som ild i tørt gress. I stedet for en komfortabel seier utviklet det hele seg til en forsvarskamp for å sikre de nødvendige tre poengene. Nesten-fadesen mot Sandefjord ble etterfulgt av hel-slakt mot serieleder Rosenborg. LSK ble totalt utspilt og ydmyket hjemme på eget gress. Trønderne var best i alt og vant enkelt 5-0. Den store "snakkisen" etter kampen var likevel Runar Kristinsson utblåsning overfor Fred Friday. Friday bommet på et straffespark i første omgang. Et straffespark som Friday aldri skulle ha tatt. Debutanten Malaury Martin var utpekt av trener Runar Kristinsson som straffeeksekutør. Likevel, utblåsningen var en tam unnskyldning og avsporing fra realitetene. LSK var ikke nærheten av å kjempe med de beste lagene i norsk fotball. Noe som fikk tidligere LSK-trener Ivar Hoff til å komme med følgende tirade: "Hva med stolthet, hva med drakta og hva med kulturen? Vi har spilt i Tippeligaen siden 1975. Vi har altså spilt der siden Nixon var president i USA. Det er flaut å se på dette", uttalte Hoff til Nettavisen [10]. - I den påfølgende bortekampen mot Stabæk svingte LSK fra festforestiling i første omgang og ledelse 2-0 til total kollaps i løpet av de siste 45 minuttene og tap 2-3. Runar Kristinsson skaffet seg og LSK et lite pusterom med hjemmseieren over Tromsø IL 21. august. Til sporten.com uttalte Kristinsson at han ikke vil spille på akkord med sin egen filosofi selv om laget har slitt tungt i sommer. "Som trener vil jeg vinne alle kamper. Jeg vil ikke at vi skal ligge bakpå og kontre hele tiden og håpe på det beste. Jeg vil at vi skal skape vårt eget spill og en spillestil Lillestrøm kan være stolte av framover i tid" [11]. August ble avsluttet med at LSK tok med seg et meget viktig poeng fra bortekampen mot Molde FK. En god kamp av LSK hvor Kanarifuglene for en gangs skyld våget å angripe på bortebane.

Kun tre seriekamper i september, men LSK utnyttet landslagspausen godt. Meget godt. Seier hjemme både mot Aalesund og Mjøndalen IF og uavgjort borte mot Start. Seieren mot Mjøndalen IF var også LSKs seier nummer 500 på øverste nivå. I september forlenget både Mohamed Ofkir og Marius Amundsen sine kontrakter med LSK, tidligere i sesongen hadde Fred Friday og Bonke Innocent gjort det sammen. En tydelig og helt nødvendig linje fra LSK sin side, da FIFA 1. mai 2015 innførte en regel som forbyr eksterne investorer å kjøpe spillere [12]. Torgeir Bjarmann og Runar Kristinsson ønsket derfor å vise ungguttene at de ville bli satset på, samtidig som klubben unngikk å miste talentene som "bosmannsspillere".

Oktober måned og ny landslagspause hvor det bare ble spilt tre seriekamper. LSK tapte den første, borte mot Viking i Stavanger, men vant både hjemme mot FK Haugesund og borte mot Bodø/Glimt. De gode resultatene i september og oktober var en inspirasjon for hele LSK-miljøet. Optimismen og troen på en lys framtid var tilbake hos supporterne. Selvfølgelig, det viktigste av alt, etter poengfangsten i september og oktober lå LSK trygt forankret midt på tabellen og en ny sesong i Tippeligaen var sikret. I oktober kommenterte LSK for første gang ryktene om at Runar Kristinsson var akutell som trener for belgiske Lokeren [13]. Kristinsson har en høy stjerne hos belgierne etter å ha spilt for klubben i perioden 2000-2007. Kristinsson på sin side la ikke alt for stor vekt på disse ryktene: "Jeg vet at jeg er blitt nevnt i belgiske aviser etter lørdagens tap. Men det er ikke noe jeg tenker på. Jeg trives veldig godt her i Lillestrøm. Lokeren var på meg for to-tre år siden og ville ha meg som G 19- og reservelagstrener. Det var jeg ikke interessert i. Det vet hvor de har meg", uttalte han til VG. LSK gjorde det klingende klart. Kristinsson ville ikke bli en billig løsning for Lokeren:"Han har gjort en fantastisk jobb for oss. Runar Kristinsson er arkitekten av det nye LSK. Han er ikke verdt noe mindre enn de dyreste spillerne vi har solgt de siste årene", sa Torgeir Bjarmann.

Runar Kristinsson avsluttet sin første sesong som sjef på Åråsen med å vinne sin femte hjemmeseier på rad, da Sarpsborg 1. november ble beseieret med 3-1, men gikk på et gedigent "magaplask" i serieavslutninga borte mot Odd. 5-0 til telemarkingene. Noe som er LSKs største tap i en serieavslutning siden comebacket på øverste nivå i 1975. Dermed havnet LSK på en 8. plass, nøyaktig midt på tabellen, og ble av NRKs skribent Even Smith Wergeland kåret til "årets gylne middelhavsfarar" [14]. "Nøyaktig der dei økonomisk sett høyrer heime", mente Wergeland. - Nærmest som forventet ble LSK plassert nest sist på NFFs Fair Play-liste [15]. Akkurat det bekymrer nok Kristinsson mindre. Før vinterpausen signerte Erling Knudtzon en ny kontrakt med LSK og Erik Næsbak Brenden ble hentet fra Nybergsund. Bassel Jradi ble i desember hentet på lån fra Strømsgodset, mens Stian Ringstad forsvant til portugisiske Braga og Finnur Orri Margeirsson returnerte tilbake til Island og KR Reykjavik.

2016

Samlet spillerne og ledet sin første trening 5. januar. I et videointervju med LSK.no [16] svarte Runar Kristinsson følgende på spørsmålet om hva han trodde om 2016-sesongen: "Trenerteamet er ett år eldre. Vi har litt mer erfaring. Vi har vært ett år her og lært oss litt mer norsk fotball. Vi har lært av det året som vi har vært med på (et år) som jeg syntes gikk greit. Nå håper vi å kunne gjøre en bedre sesong i år. Vi kjenner spillerne mye, mye bedre etter det året og håper å få inn ett par bra nye spillere og lage et bra LSK-lag for 2016-sesongen". Åpnet sesongen med å vinne 1-0 over Ull/Kisa i treningskampen spilt 17. januar 2016. Til LSK.no mente Kristinsson at dette hadde vært en grei gjennomkjøring: "Vi ga bort bare en sjanse, hadde fin kontroll på kampen stort sett, men jeg skulle gjerne ha sett at vi hadde scoret flere mål, men 1-0 holder" [17]. LSK fortsatt med levere gode prestasjoner i treningskampene. LSK fulgte opp seieren mot Ull/Kisa med uavgjort mot sveitsiske Grasshopper, spilt i Spania, og seire hjemme mot henholdvis Sarpsborg og Fredrikstad FK. Kampen mot Newcastle United på La Manga var også meget god til tross for et knepent 1-2 tap mot engelskmennene.

LSKs gode innledning vakte oppsikt i media og Torgeir Bjarmann og Runar Kristinsson fikk mye skryt for klubbens satsning på unge talenter. [18]. I følge Nettavisen 21. februar stilte LSK med Tippeligaens yngste mannskap. Spillere som Mohamed Ofkir (19), Bonke Innocent (20), Fred Friday (20), Marius Lundemo (21), Bassel Jradi (22) og Simen Kind Mikalsen (22) ble alle trukket fram som eksempler på unggutter som hadde kjempet seg til en plass i startelleveren. I tillegg ble også Ole Martin Rindarøy (20), Jørgen Kolstad (20), Arni Vilhjálmsson (21) og Erik Næsbak Brenden (22) nevnt som unge spillere som ville få mye spilletid i årets sesong. - "Det er gutter som jobber hardt, gir alt og ønsker å vise seg frem. Det er ikke enkelt å spille i Tippeligaen, men de vi har i stallen er gode nok, og det har de vist. Det er gutter som kan utvikle seg veldig mye", uttalte Kristinsson til Nettavisen.

LSK skuffet stort i serieåpninga borte mot Start 13. mars 2016. De gode resultatene fra treningskampene hadde skapt opitimse og fansen hadde forventninger til at oppturen fortsatte. Oppturen uteble og forventningene ble ikke innfridd. En svak og tam serieåpning endte skuffende nok i poengdeling på Sør-Arena. Runar Kristinsson var heller ikke fornøyd. Til RB uttalte han blant annet: "Jeg hadde forventet mer av laget mitt. Kanskje var de preget av stress fordi det var serieåpning. I hvert fall klarte vi ikke å prestere så godt som vi ønsket". - Sesongens første hjemmekamp 20. mars var alt annet enn oppløftende. Kun uavgjort, ett poeng mot Bodø/Glimt og med et offensivt spill som i store perioder manglet kretivitet og oppfinnsomhet. Erling Knudtzon, LSKs lagkaptein i Frode Kippes skadefravær, var krystalklar i sine uttalelser etter kampen: "Vi ligger bak skjema. Realistisk sett burde vi hatt fire poeng. Håpet var seks. Men vi har ikke klart å levere godt nok i de to kampene så langt", sa Knudtzon til RB.

LSK benyttet ikke sommer- og EM-pausen særlig godt. 0-5 i treningskampen hjemme mot Stabæk 24. juni for deretter å tape 2-4 i den første seriekampen etter pausen, hjemme mot Tromsø IL 1. juli. Runar Kristinsson uttrykte overfor Romerikes Blad at de svake resultatene kom til å få konsekvenser, "egoistene skal benkes" var Kristinssons tydelige tale. "Det er flere som må se seg selv i speilet. Vi har merket dette i en lengre periode". Han måtte også innrømme at det var enkelte spillere som hadde fått lov til å strekke strikken vel langt. "Lenger enn de burde", uttalte Kristinsson til RB. Til tross for oppvaskmøte var der bare Mohamed Ofkir som fikk merke konsekvensene. Ofkir ble byttet ut i kampen mot Tromsø IL og reiste rett hjem. En oppførsel han senere beklaget, men Kristinsson viste ingen nåde overfor Ofkir. - Nytt hjemmetap mot Stabæk 10. juli og Morten Svesengen, sportsleder i Romerikes Blad, skrev det som mange tenke "Nå er det krise". Bedre ble det ikke etter Runar Kristinssons klønete uttalelse til VG om at "Vi skal ikke prege Tippeligaen, men vi skal være der". En uttalelse som skapte stor aktivitet på de sosiale mediene. Mange LSK-fans spurte om LSK nå hadde blitt en klubb helt uten ambisjoner [19]. Midt oppe i alt dette ble Fred Friday, lagets toppscorer, solgt til nederlandske AZ Alkmaar. Noe som ikke gjorde arbeidsforholdene for Kristinsson lettere og med 0-3 tapet borte mot Sarpsborg 17. juli ble krisen i LSK ytterligere forsterket. For Runar Kristinsson som lagets hovedtrener gikk situasjon fra "vondt til verre". Kanarifansens talsmann, Kenneth Kvebek, gikk ut i Romerikes Blad og mente at Kristinsson burde sparkes. TV2 siterte Kvebek: "Akkurat nå ser det ut som vi ikke har noen plan for hva som utføres på banen. Jeg klarer ikke å se hva vi prøver på. Det er selvfølgelig Rúnar Kristinsson sitt ansvarsområde". - "Med det kampprogrammet vi har nå klarer jeg ikke se hvordan de skal få nok poeng rett og slett. Styret kan ikke bare sitte og se på det her, og det tror jeg ikke de gjør" [20]. - Men styreleder i LSK, Owe Halvorsen, kom ikke fansen i møte. Til Romerikes Blad 19. juli utalte Halvorsen: "En trener har full tillit inntil han ikke har tillit lenger. Rúnar Kristinsson har full tillit i LSK for øyeblikket. Vi har full tillit til at han kan få laget tilbake til det nivået det hadde i fjor høst og i starten på sesongen. Planen er at han skal være med på å bygge opp klubben på lang sikt". En tydelig presset Runar Krisstinsson uttalte til Romerikes Blad 23. juli: "Dette er min verste periode som fotballtrener, og det vet jeg best av alle. Jeg er ikke redd for sparken. Ikke i det hele tatt. Om jeg mister jobben, så mister jeg jobben. Men da skal det skje på grunnlag av feil jeg har gjort, ikke feil andre har bedt meg om å gjøre". Kristinsson fikk ett aldri så lite pusterom, da LSK 24. juli slo Strømsgodset 2-0 på Åråsen, men dette skulle vise seg å være et blaff og en heldig seier mot slitne drammensere. Allerede i den neste serierunden ble det nytt tap, 0-2 borte mot Aalesund. I en kamp hvor LSK gikk fullstendig opp i liminga etter to scoringer av hjemmelaget på tre minutter i begynnelsen av andre omgang. - 6. august kom tidenes dårligste første omgang av LSK på hjemmebane siden fadesen mot Viking i 1996. Rosenborg scoret fire ganger og Fugla ble i løpet av disse første 45 minuttene totalt utspilt og ydmyket hjemme på eget gress. Reaksjonene lot ikke vente på seg. "Runar må gå" kunne høres taktfast fra KFL-tribunen. Kanarifansen viste sin avsky og protesterte med 15 minutters stillhet i andre omgang. Klubbens ære og svært trolig også Kristinssons stilling ble reddet av en meget god andre omgang av LSK som hamret inn tre mål bak Adam Larsen Kwarasey i RBK-målet.

En nytt merkelig utspill kom fra Kristinsson, da han 9. august uttalte til RB at "Jeg har aldri skrytt opp mitt eget lag i media. Det gjorde jeg ikke på Island, og det kommer jeg heller ikke til å gjøre i LSK. Jeg vil heller dempe forventningene enn å legge et unødvendig press på spillerne". De svake resultatene - kun fem poeng på de siste ti kampene - fikk likevel ingen konsekvenser for Kristinssons stilling som hovedtrener. Til RB uttalte styreleder Owe Halvorsen 17. august: "Vi har valgt å styrke laget istedenfor å sparke treneren. Det er gjort noen grep med de vi allerede har som gjør at vi har tro på at vi skal klare å snu dette med Runar og hans stab". Tomas Malec, Gary Martin og Haraldur Björnsson var spillerne som skulle styrke laget.

Nytt styremøte i LSK 23. august hvor Runar Kristinssons stilling var hovedagenda. Til tross for en svak hjemmekamp mot FK Haugesund 20. august, uavgjort 1-1, uttalte styreleder Owe Halvorsen at Kristinsson fortsatt har styrets tillit - men denne gangen kom det fram at styret var delt i sitt syn på Kristinsson. Et mindretall ønsket å terminere trenerens kontrakt med øyeblikkelig virkning [21]. En beslutning som mildt sagt vakte oppsikt blant mange: "En av de merkeligste løsningene jeg har sett i toppfotballen", skrev fotballkommentator Morten Langli på Twitter. "Blytungt å fortsette som trener når det er offentlig at halve styret vil sparke deg. Og håpløse arbeidsforhold i styret fremover", mente Langli [22]. Joachim Jonsson skrev følgende melding: "Har sagt dette tidligere også. Fotballens største fiende er inkompetente styrer. LSK toppet det hele i går kveld". - Dagen etter styremøtet uttalte Kristinsson til RB: "Jeg fikk beskjed fra styrelederen at jeg fortsatt er LSK-trener. Det er det eneste som betyr noe for meg. Om det er noen i styret som ikke vil ha meg, så kan ikke jeg forholde meg til det". LSK valgte å styre støtteapparatet med å hente inn Erik Solér som mental-trener. I tillegg skulle Torgeir Bjarmann arbeide tettere sammen med Runar Kristinsson på treningsfeltet og bidra med sin fotballkunnskap. [23]. -

I motsetning til det "kjøret"og "heksejakten" Henning Berg ble utsatt for i 2011 var Romerikes Blad svært så forsiktige med å kritisere Runar Kristinsson. I sin artikkel "Mye er galt på Åråsen", publisert 23. august, skrev sportsredaktør Morten Svesengen blant annet: "Jeg må innrømme at jeg er i tvil om LSK gjør det rette om de sparker Runar Kristinsson. Først og fremst fordi jeg ikke er sikker på at det automatisk vil bli bedre resultater med et trenerskifte". Videre: "Det er første gang i sin trenerkarriere at Kristinsson møter motgang, og som jeg tidligere har skrevet, synes jeg han har taklet situasjonen på en god måte". En påstand ikke alle Kanarifans var enige i. I et video-intervju med RBs LSK-magasin 26. august slo Kristinsson tilbake: "Det som er viktigst i en fotballklubb er det at han som er sportssjef, han skal styre det. De som sitter i styret trenger ikke å ha peiling på fotball, og det er ikke de som skal komme å se på treningene mine og si at jeg har en dårlig økt eller at kampen min var dårlig for de har ikke peiling. Med all respekt for de som sitter der. Det er kanskje en eller to eller tre som har litt peiling, andre har litt mindre peiling og flere av de har ikke peiling på fotball.".

Etter 2-2 kampen borte mot Viking 28. august fikk Runar Kristinsson uforbeholden støtte av keeper Arnold Origi som uttalte til RB: " Hvis styret sparker Runar nå, kan de også rive kontrakten min i filler. Det er bare for Owe Halvorsen å ta telefonen". Samme Origi kom i hovedfokus, da han på den siste treningen før hjemmekampen mot Odd gikk til angrep på Bassel Jradi og hoppet på ham med knottene først. Noe som utløste en slåsskamp mellom de to LSK-spillerne. Runar Kristinsson valgte å utestenge både Origi og Jradi fra kamptroppen som møtte Odd to dager senere. En avgjørelse det var mange meninger om etter at LSK tapte 2-4 for Telemarkingene 11. september. - Tretten seriekamper på rad med kun en eneste seier var likevel ikke nok til at Kristinsson fikk sparken. Romerikes blads sportsredaktør fortsatte sitt forsvar av islendingen: " Jeg er usikker på om en endring vil gjøre LSK bedre akkurat nå. Den energiutløsende faktoren som vanligvis kan komme med et trenerskifte, er jeg usikker på om vil komme i dette tilfellet. LSK-spillerne kommer neppe til å løpe mer eller blø mer for LSK-drakta om Kristinsson blir byttet ut", skrev Svesengen i en kommentar i RB 12. september.

Nytt tap, denne gangen borte mot Tromsø IL 17. september, og begeret var fullt. Dagen etter, 18. september, fikk Runar Kristinsson sparken [24]. På et ekstraordinært møte ble styret enig om å avslutte samarbeidet med Kristinsson. "«Å bytte trener har vært en siste utvei for oss. Vi ønsket å forsøke alle andre alternative tiltak først. Når disse tiltakene ikke har gitt det ønskede resultat, ser vi oss dessverre nødt til å gå til det skritt å avslutte samarbeidet med Kristinsson", uttalte styreleder Owe Halvorsen. Kristinsson på sin side uttrykte forståelse for avgjørelsen: "Jeg har forståelse for at klubben må ta grep i den situasjonen vi er nå. Vi skilles som venner" [25]. Overfor TV2 uttalte Kristinsson blant annet: "Det er kjedelig å miste jobben. Jeg har likt meg her i klubben. Det har vært en fin periode. Jeg har kost meg veldig, så det er litt synd at jeg ikke får fullføre, men resultatene tilsier at det måtte gjøres endringer [26]. - Dagen etter var tonen derimot litt krassere. Runar Kristinsson valgte ikke å signere en sluttpakke, da kontrakten hans med LSK trolig var ugyldig i forhold til arbeidsmiljøloven. I følge Romerikes Blad 19. september skulle Kristinsson ha seks måneders etterlønn om kontrakten sies opp. Arbeidsmiljøloven tillater ikke avtale om det i midlertidige arbeidskontrakter [27]. To dager senere skrev RB at LSK hadde kommet til enighet med Runar Kristonsson om å betale islendingen etterlønn i 10 måneder.

Seriestatistikk

Lag Nasjon Fra Til Statistikk
Kamper Vunnet Uavgjort Tapt Seier %
Lillestrøm SK Norge 7. april 2015 17. september 2016 54 17 17 20 31.48

Post LSK

Runar Kristinsson ble 28. oktober 2016 ansatt som hovedtrener for belgiske KSC Lokeren. En klubb hvor han i sin aktive fotballkarriere oppnådde stor suksess. Kristinssons hadde kontrakt med klubben ut 2016/2017-sesongen med en opsjon på ytterligere en sesong hvis klubbens resultatkrav ble innfridd. Trolig var en 11. plass i ligaen for dårlig for klubbens ledelse, og da laget også misset i kvalifiseringsspillet til Europa League hang Kristinssons jobb i en tynn tråd. Fikk starte 2017/2018-sesongen som Lokerns hovedtrener, men allerede etter bare to seriekamper var det slutt. 9. august 2017 fikk Kristinsson fyken og ble erstattet med Peter Maes. - 3. oktober 2017 var Runar Kristinsson tilbake i KR Reykjavik og signerte en treårskontrakt med klubben [28]. Førte KR Reykjavik til seriegull i 2019.

Karriere som trener

Klubb Stilling Periode
Island KR Reykjavik Sportsdirektør 2008 - 2010
Island KR Reykjavik Hovedtrener 2010 - 2014
Norge Lillestrøm SK Hovedtrener 2015 - 2016
Belgia KSC Lokeren Hovedtrener 2016 - 2017
Island KR Reykjavik Hovedtrener 2017 - 2023
Island Fram Reykjavik Hovedtrener 2023