Henning Berg

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Henning Berg.
LSKs hovedtrener 2008-2011.
Foto: KFL.

Henning Stille Berg (født 1. september 1969 i Lørenskog) er en tidligere LSK-spiller og trener.

I 1992 valgte den unge VIF-kapteinen Berg upopulært nok å prøve seg i Lillestrøm, der Ivar Hoff var trener. Han klarte overgangen til topplaget på en overbevisende måte, og var fast i førsteelleveren fra sesongstarten. Debuterte for LSK i seriekampen hjemme mot Viking 25. april 1992. Scoret sitt første mål for LSK i cupkampen hjemme mot Lyn 22. juli 1992. Hans eneste seriemål for LSK kom bare fire dager senere, 26. juli, i hjemmekampen mot Brann. I sin eneste sesong på Åråsen spilte Henning Berg 27 offisielle kamper for LSK, 20 seriekamper og 7 cupkamper.

Innsatsen på klubblaget våren 1992 førte til debut på A-landslaget allerede i mai, mot Færøyene på Ullevaal, og deretter fornyet tillit som startmann i ytterligere et par treningslandskamper. I oktober var han reserve i VM-kampen mot England på Wembley, men kom tidlig innpå fordi Tore Pedersen ble tatt av banen. Dette innhoppet førte til at Bergs neste klubb ble engelsk. Blackburn Rovers' manager Kenny Dalglish var primært til stede på kampen for å kikke på Tore Pedersen|Pedersen, men lot seg i stedet imponere av den unge erstatteren. Kontakt ble opprettet, og kort tid etter ble Berg handlet inn for 3,5 millioner kroner. Henning Berg var den første nordmannen som ble seriemester i engelsk fotball, da Blackburn Rovers vant Premier League i sesongen 1994/95.
Henning Berg fikk til sammen 100 A-landskamper for Norge, og er med det nummer tre på den norske adelskalenderen over spillere med flest landskamper. Bare Thorbjørn Svenssen (104) og John Arne Riise (109) har flere A-landskamper.


2008

Henning Berg ble 19. august enig med LSK om en fem-årskontrakt og var tiltenkt å ta over som LSKs hovedtrener f.o.m 1. januar 2009, men ble hentet inn 21. oktober 2008 i et forsøk på å berge plassen i eliteserien. Allerede ved inngåelsen av kontrakten i august viste Henning Berg muskler. Det skulle ikke være tvil om hvem som var den nye sjefen på Åråsen. "En trener skal ha ansvaret for alt det fotballfaglige i en klubb, var Bergs klare svar til Romerikes Blad om han hadde stilt noen krav i forhandlingene med LSK. I klartekst betydde det at Jan Åge Fjørtofts rolle som manager ikke passet inn i LSKs nye organisasjonsmodell. "Jeg kunne godt ha samarbeidet med Jan Åge, men når han ikke er enig i modellen, er det en «fair» sak at han går av, mente Henning Berg, som derimot ville beholde klubbens sportslige utvalg, hvor Svein Rustad hadde tatt over som leder etter Per Mathisen. På spørsmålet om hvorfor han valgte LSK og ikke ble i Lyn svarte Berg: "Det var ikke noe lett valg, og jeg føler meg privilegert og heldig som fikk sjansen til å velge mellom Lyn og LSK. Begge parter hadde et ønske om langsiktighet og forutsigbarhet. Og jeg har ingen planer om å dra noen andre steder i kontraktsperioden på fem år - på samme måte som jeg nå er i ferd med å fullføre kontrakten min med Lyn". Henning Berg innrømmet at "timingen" av offentliggjøringen ikke var helt perfekt. "Erik Hamrén og Aalborg visste det i et halvår at han skulle til Rosenborg, likevel tok AaB seriegullet i Danmark. Jeg skal greie å fullføre jobben min i Lyn. Dessuten er det vanskelig å holde ting som dette skjult i så lang tid. Og når det kommer ut, kommer spørsmålene om hvorfor man ikke sa noe" [1].

Tirsdag 21. oktober valgte LSK å avsette Erland Johnsen som hovedtrener og overlot roret til Henning Berg i et håp om at han kunne berge plassen i Eliteserien. Noe lukrativ avtale var ikke selve redningsjobben, ikke engang for Henning Berg. "Jeg blir ikke søkkrik på denne ekstrajobben, men jeg har masse tid og lider ingen nød økonomisk" uttalte han på pressekonferansen samme dag. LSK på sin side hadde overtatt lønnsforpliktelsene Lyn hadde overfor Berg ut året. Derimot var Hennig Berg krystallklar på hvorfor han takket ja til denne jobben. "Jeg tok jobben fordi jeg mente det var det beste for klubben. Jeg fikk en forespørsel og da var det ikke nei i min munn. Jeg ville aldri gjort det, hvis jeg ikke hadde trodd at det var til det beste for klubben. Det er kort tid igjen av sesongen. Hvilke grep tar du? (RB). "Det er ikke noe hokuspokus. Dessverre - eller kanskje heldigvis - finnes det ingen trylleformel. Det er ingen grunn til å forvente store forandringer, verken når det gjelder spillestil eller bruk av spillere. Det viktigste er å få gutta til å tro at dette skal vi klare", men han la vekt på at laget kom til å jobbe med samhandling, både offensivt og defensivt de kommende dagene [2]. Onsdag 22. oktober ledet han sin første treningsøkt med laget "Det er gøy å være tilbake på treningsfeltet. Vi må raskest mulig skape en felles forståelse for hvordan vi skal opptre, og hjelpe spillerne til å foreta de rette valgene på banen. Jeg har mange gode spillere å velge blant, og det blir en del tette vurderinger. Hvem jeg velger kan også ha å gjøre med søndagens motstander Rosenborg. Men jeg har noen flere treninger til å se det hele an. I utgangspunktet er det 4-4-2 jeg tenker på i LSK i denne omgang. Men jeg utelukker ikke at 4-4-1-1 (slik Lyn spilte under Berg) kan være aktuelt. Vi får se det an noen dager. Simen Brenne er aktuell hvis han viser at han er skadefri denne uka. Han er også en spiller som kan brukes bak en enslig spiss, og både sentralt på midtbanen og på venstresida". "Jeg har ingen fasit. Begge typer kan utfylle hverandre". Noen trenere vil ha to sterke spisser på topp, andre foretrekker en stor og en liten. Hva er best slik du ser det? (RB). "Jeg kommer til å bruke de to jeg synes er best i øyeblikket. Laguttaket er ikke slik at alt gir seg sjøl. Det er en del ting jeg ikke føler meg sikker på ennå", uttalte Henning Berg etter sin første treningsøkt med LSK [3].

Henning Berg overtok Lillestrøm i en situasjon hvor klubben hadde kniven på strupen. Det var bare 3 poeng ned til Aalesund på kvalikplass og 4 poeng ned til HamKam på nedrykksplass. Kampene som sto igjen var Rosenborg hjemme og Aalesund borte. I den første kampen tok Rosenborg ledelsen både 0-1 og 1-2 før Lillestrøm snudde til 4-2 i andre omgang. En snuoperasjon som reddet plassen i Eliteserien, da Ham-Kam og Aalesund tapte sine respektive kamper. Henning Berg var selvfølgelig strålende fornøyd med resultatet selv om han mente at hans rolle midt oppe i dette ikke var stor. Han pekte på spillerne som de store vinnerne i en av de vakreste fotballkveldene på Åråsen. Om selve kampen uttalte han blant annet: "Vi fikk justert oss i pausen og kom ut med et helt annet trøkk de siste 45. Vi fikk en større bevegelse på topp, og pasningsspillet satt godt. Magnus Myklebust kom mer med, samtidig som Bjørn Helge Riise var engasjert og vant duellen med Mikael Dorsin på høyresida. Dessuten begynte Khaled Mouelhi og Espen Søgård for alvor å vinne baller på midten. i lagde vi så store problemer for dem ved å låse dem høyt på banen. Vi ga dem rett og slett få pasningsalternativer. Da kom kampen akkurat inn i det sporet jeg ønsket det skulle være. Fra 2-2 og inn var det ingen tvil hos meg" [4].

Styreleder Per Mathisen varslet at klubbens lønnskostnader måtte kraftig reduseres i neste sesong. Noe som medførte at Ståle Stensaas, den eneste på utgående kontrakt, reiste hjem til Trondheim. Henning Berg uttalte til RB 1. november at han ikke ønsket å kvitte seg med for mange spillere foran neste sesong. "Det er mange gode spillere i LSK, og vi trenger de fleste for å bygge et godt lag. Markedsprisen på LSK-spillere er ikke så høy etter denne sesongen. Derfor vil det være lurt å vente med salg. Med en bedre sesong neste år, vil våre spillerne være langt mer attraktive og dermed bli solgt til en høyere pris enn tilfellet er nå. Foruten de vi allerede har på kontrakt, har vi hentet Lars Kristian Eriksen gratis fra Lyn. Og i tillegg kommer Bjørn Bergmann som er et talent fra Island og Stian Ringstad fra Eidsvold Turn. De skal få tid til å utvikle seg". Den nye treneren varslet også at LSK ville hente inn de utlånte spillerne André Hansen (Skeid) og Kristoffer Tokstad (Lørenskog) tilbake til Åråsen i 2009.

Plassen var sikret og kampen mot Aalesunds FK på bortebane i siste serierunde 2. november endte med en flau forestilling fra LSK sin side og tap 3-0. En naturlig reaksjon etter RBK-kampen, forståelig nok i en kamp som huskes først og fremst for drømmemålet til hjemmelagets Trond Fredriksen fra 50 meter. "Ingen keeper liker å slippe inn slike mål, men det var også godt gjort av (Trond) Fredriksen. Han oppfatter situasjonen raskt og skyter et nærmest perfekt skudd fra det holdet. Det var ingen lompe. Et hardt skudd med litt hjelp fra vinden", uttalte Berg om målet, om selve kampen la han til: "Vi skapte store sjanser i starten av kampen og det var synd at vi ikke satte dem. Da ville kampen ha sett annerledes ut. Jeg er ikke fornøyd med mye av det vi gjør, men føler ikke at 3-0 gir et riktig bilde av kampen. Så stor forskjell var det ikke på lagene. Men generelt var vi for upresise i mye av det vi gjorde. Det ble vi straffet for. Vi får glede oss over at vi har berget plassen og at vi spiller i Tippeligaen neste sesong" [5]. En ny kontrakt var sikret og Henning Berg kunne ta fatt på den virkelige jobben: Å bygge opp et helt nytt lag mens spillerne ble innvilget en tre ukers ferie.

I et intervju med RB publisert 2. desember uttalte Henning Berg at han leter etter med spisskompetanse, når han skal bygge sitt nye lag. "Vi skal utvikle enkeltspillere. Det blir mye individuell, differensiert trening, der vi er bevisst i forhold til enkeltes rolle og utvikling. Målet for meg og støtteapparatet er å få hver enkelt spiller til å bli seg bevisst sine ferdigheter og finne den rette treningen for å få alle til å bli bedre. Vi kan ikke trene en midtstopper som en kantspiller, eller en 17-åring som en på 35. Likhetene er der, men det er også forskjeller. Til slutt skal det bli et godt lag, som vil bite fra seg. Jeg tror det er bra for de eldste å ha unge gutter som puster dem i nakken. Og det er bra for de yngste med erfaring rundt seg. Men vi har også en god balanse med spillere som er midt i 20-årene. Så troppens alderssammensetning er jeg godt fornøyd med. Utgangspunktet er bra. Her er det mange som har mye å gå på. Vi skal bli mye bedre enn i fjor. tropp i løpet en sesong er normalt. Nå har vi de spillerne vi har. Det er jeg godt fornøyd med. Da vi solgte Simen Brenne, var det en totalvurdering ut fra sport og økonomi. Vi ønsker å utvikle spillere som kan gå til utlandet. I framtida vil jeg naturligvis heller at vi skal seige spillere av høy kvalitet til Belgia eller Nederland for 20 millioner. Akkurat nå var det riktig å gjøre det vi gjorde. På spørsmålet om hvor han kunne tenke seg en ny og solid forsterkning svarte Berg: "Ingen steder. Ut fra den kunnskap jeg sitter på nå, er det vi har bra og kan bli bedre. Jeg gleder meg til å utvikle dette laget i samarbeid med resten av støtteapparatet" [6].

2009. Oppkjøringen.


Januar
Samlet troppen til årets første fellestrening i LSK-hallen 3. januar og spillerne merket kjøret med engang. Rett etter oppvarmingen var det rett ut i en "bip-test", men LSK-troppen var ikke fulltallig. Otto Fredrikson (skadet), Ciise Aden Abshir (landslagsoppdrag for Somalia), Olivier Occean (flyet ble forsinket), Lars Ivar Moldskred (syk), Dan Alberto Fellus (lyskeskadet) og Eirik Bertheussen (fri) var ikke til stede. I tillegg var det flere av spillerne som av ulike grunner ikke trener for fullt ennå. Dette gjaldt Riise, Andresen, Riseth og Johnsen. "Vi kommer til å følge det samme opplegget som før jul i neste uke. Da hadde vi fokus på det offensive spillet. De neste ukene kommer vi til å jobbe med det defensive, og etter hvert skal vi sy det sammen. Det fysiske nivået er greit, og det skal i hvert fall ikke hindre oss i å spille den fotballen vi ønsker", uttalte Berg til RB etter den første treningen [7]. - Noen dager senere ble det kjent at LSK slet med dårlig økonomi og la fram et forslag til årsmøtet om selge deler av Åråsen Eiendom. Likevel mente Henning Berg at dette ikke ville være et hinder for klubbens sportslige satsning. "Økonomiske begrensninger kommer til å ramme hele Tippeligaen. Men ikke alle vil være i en situasjon til å ta de grepene LSK gjør allerede nå. Det kan bli et konkurransefortrinn for oss. LSK er godt organisert. Klubben eier sine anlegg. Jeg har full tillit til at styret gjør de rette vurderingene. Vi må ikke glemme at 2008 ble et kostbart år for LSK. Nå handler det å komme over på plussiden igjen", uttalte han til RB 7. januar [8]

LSK vant 1-0 mot Nybergsund i Henning Bergs første treningskamp i 2009-sesongen. Kampen spilt i LSK-hallen 15. januar. "Vi hadde mye bra bevegelser, spesielt i forbindelse med igangsettinger bakfra. Defensivt var det også solid. Det var nok høyere tempo i førsteomgangen, men jeg synes vi fikk utrettet mye i forhold til det vi har trent på", uttalte Berg til RB. Litt overraskende valgte han å bruke unggutten Stian Ringstad som venstre back og ikke som kantspiller på midtbanen. "Første gang jeg så Stian tenkte jeg at han kunne bli en god venstre back. Jeg er veldig fornøyd med hvordan han har taklet den nye rollen. Han har en god venstrefot og har gjennomført gode treninger. Stian er definitivt en "coming man". Fortsetter han slik vil han helt sikkert få flere muligheter, men det er hard kamp om plassene" [9]. Ny seier i treningskampen hjemme mot Ham-Kam 24. januar. "Jeg gleder meg både over det defensive og det som tidvis ble vist offensivt. I andreomgang fikk vi litt mer plass slik at tempoet ble større, men jeg synes vi burde scoret før pause også", uttalte Berg til RB, etter blant annet å ha sett ett drømmemål av unggutten Mathis Bolly [10]. LSK vant også den påfølgende treningskampen, hjemme mot Odd 30. januar, men møtte langt tøffere motstand i denne kampen. "Den offensive samhandlingen kunne vært bedre. Vi slet mer enn mot Ham-Kam, men med god innsats og stor vilje snudde vi fra 0-1 til 2-1. Det er mulig at grunnen til at vi ikke spilte så bra som jeg hadde ønsket, var at vi har lagt inn hardere trening denne uka", mente Berg [11].

Februar
Sesongens første tap kom på La Manga 11. februar mot spanske Real Murcia, men Berg mente likevel at laget i perioder viste svært gode takter. "Bortsett fra åpningen var dette årsbeste for oss. Men mot et lag med bedre ferdigheter kom vi til kort i starten på vår første kamp på gress for året. Vi fikk justert oss inn, og den siste halve timen før pause var riktig god. Murcia skapte sine største sjanser helt mot slutten, da vi ble slitne. Dette ble en svært nyttig kamp for oss og helt klart et steg i riktig retning fra kampen mot Odd. For meg er det mye bedre at vi møter et godt spansk lag enn norske konkurrenter nå. Da får vi virkelig prøvd oss mot ballsikre spillere. Samhandlingen defensivt var god. Vi lyktes i å bryte foran og lot ikke Murcia slippe fram til mange store sjanser i den gode timen vi spilte" [12]. LSK slo tilbake og vant 5-2 mot russiske Rubin Kazan 17. februar og Henning Berg var strålende fornøyd med innsatsen. "I kveld er det ikke eneste ting jeg er misfornøyd med. Dette var gjennomført bra i et oppgjør på høyt nivå av oss. God samhandling defensivt og offensivt, stor forståelse begge veier, og et hurtig en- og to-touchspill som var mulig på grunn av samtidige bevegelser av flere spillere. Vi spilte med stor presisjon og skapte overtall med backene og midtbanespillerne langs sidene. Når også innleggene var gode ble det flotte scoringer av det", uttalte han til RB [[13]].

I et intervju med RB 19. februar hvor han fikk mye skryt for den snuoperasjonen som var gjennomført i LSK på kort tid og ikke minst fordi han våget å bruke unge spillere: "Konkurransen gjør alle bedre. Vi har en tropp der jeg ikke er redd for å bruke en eneste av dem i Tippeligaen. Ingen må glemme at det ble 12. plass i fjor. Vi blir mye bedre i år. Kommer vi på øvre halvdel er vi ikke langt fra å utfordre topp fire. Å snakke om noe mer blir bare synsing. Det er alltid en balansegang i en gruppe. Vi må ha en god fordeling av alle aldersgrupper. Men jeg er aldri redd for å bruke unge spillere bare de er gode nok. Vi skal spille 30 kamper, så snakke om et serielag gjør jeg ikke. Vi har dobbel dekning på alle plasser i forsvaret. Der håper jeg også Marius Johnsen vil melde seg på. Alhassane Dosso tok nivået på et par dager. Khaled Mouelhi har vel aldri vært bedre. Med Espen Søgård og John Anders Bjørkøy i tillegg er vi godt forspent (på sentral midtbane). Bjørn Helge Riise er på vei mot toppform, Magnus Myklebust viste årsbeste mot Rubin Kazan, mens Karim Essediri og Mathis Bolly er på gang for alvor. Får vi skader på Arild Sundgot eller Olivier Occean, er vi litt tynne på topp. Tore Andreas Gundersen er først tilbake etter skade nå, mens Bjørn Bergmann har hatt maksimal uflaks i vinter, og Edwin Eziyoudawe er litt fersk og trenger tid", uttalte Berg om LSK-stallen per februar [14]. Fulgte opp med å slå Molde FK 4-3 i LSK-hallen 28. februar. En artig fotballkamp hvor LSK snudde Moldes ledelse til seier. "Dette var god trening for oss, og vi er stadig i utvikling. Offensivt var vi veldig gode etter pausen", mente Berg.

Mars
I et intervju med RB gjort på Marbella 3. mars var Henning Berg fortsatt ikke helt sikker på hvilke spillere som ville utgjøre LSKs startellever. "Serien er lang, fra 14. mars til langt ut i oktober. Det er styrke for ethvert lag som har en bred stall med stor konkurranse. Det har vi. Det er få som er supersikre på laget. Hvem det er vil jeg heller ikke gå ut med, men vi har sterk konkurranse på mange plasser. Jeg er langt fra sikker på hvem som starter mot Stabæk. Det har jeg egentlig heller ikke tenkt så mye på. Jeg har fokus på å få best mulig utvikling fram mot seriestarten [15].

Den siste treningskampen før seriestart, mot svenske IF Elfsborg 8. mars, var heller tynn suppe fra LSK sin side. Håpet for LSK etter kampen var at "en dårlig generalprøve gir en god premiere". For det Kanarifugla viste mot svenske Elfsborg var pinlig dårlig for å si det mildt. "Offensivt årsverste", mente RB. LSK spilte 85 minutter uten å skape en eneste målsjanse, men hvor Olivier Occean kunne på overtid ha utlignet svenskenes ledelse, helt mot spillets gang. Henning Berg virket derimot ikke så veldig bekymret. "Det hadde vært mye større grunn til bekymring hvis dette hadde vært representativt for vinteren. Men har langt fra vært gjennomgangsmelodien. Vi la lista høyt i forhold til å ta risiko i oppspillene. Da verken pasningskvalitet, bevegelser, timing og valg var som det burde, blir det slik mot gode lag som Elfsborg". LSKs hovedtrener var likevel fornøyd med hvordan LSK klarte å stå imot Elfsborg-presset. "Jeg er godt fornøyd med det defensive. Spesielt måten vi håndterer overganger imot på, var mye bedre enn det vi presterte mot Molde. Så det var ikke hel svart, men det var selvfølgelig ingen god prestasjon".

2009. Serie- og cupspill.


Mars
Serieåpnet med å spille uavgjort 1-1 mot Stabæk i Telenor Arena 14. mars 2009. "Vi gjorde veldig mye bra. Særlig defensivt fungerte det bra. Jeg så Stabæk rundspille Vålerenga for ei uke siden. Slik var det ikke i denne kampen. Jeg synes gutta demmet veldig bra opp for Stabæk. De er et veldig godt kontringslag. I denne kampen så vi ikke så mye til det, og det skal spillerne våre ha æren for", fortalte Berg til RB [16]. LSK med fire debutanter i kampen Håvard Nordtveit, Lars Kristian Eriksen, Alhassane Dosso og Edwin Eziyodawe. Nordtveits utlån fra Arsenal til LSK var en fin fjær i hatten for Berg, da manager Arsène Wenger mente at Håvard Nordtveit best kunne utvikle seg under Bergs ledelse.

Ny 1-1 kamp i serien, denne gangen mot Uwe Röslers Viking 22. mars. En kamp LSK så absolutt burde ha vunnet ut i fra antall sjanser. Henning Berg til RB om kampen: "Vi var veldig gode i første omgang. Vi er bra defensivt, og skapte i tillegg store sjanser. Vi hadde god samhandling både offensivt og defensivt. I andre omgang var det jevnere, uten at Viking skapte så mye da heller, sier Berg som ikke er skuffet over bare to poeng på de to første. Vi er opptatt av å spille god fotball. Det gjorde vi borte mot Stabæk, og det gjorde vi i første omgang i dag. Det må vi ta med oss videre [17]. Arild Sundgot og Olivier Occean innrømmet etter kampen, at de burde avgjort i første omgang. Men Henning Berg ville ikke kritisere spissene sine: "Jeg synes det er bra av Olivier at han kom til de sjansene. Så kan det diskuteres om avslutningene var for dårlige eller om det var keeperen som var god. Jeg synes uansett at bevegelsen og innsatsen til Olivier var god. Av og til ender det slik" Ut i fra sjansestatistikken er det ingen tvil om at LSK burde slått Viking i kveld. De vant 7-2 i sjanser (RB). "Slik er fotballen. Noen ganger vinner du selv om du spiller dårlig. Andre ganger taper du selv om du spiller veldig bra. Vi har ett poeng mer enn vi hadde før kampen. Viking er ingen kasteball man bare kan ta poeng fra. De er et hardt satsende lag, som har kjøpt inn mange gode spillere. Og de forventer å være ett topplag i år", uttalte Berg til RB [18].

På grunn av landslagspausen valgte Henning Berg og kjøre en treningskamp borte mot IFK Göteborg 28. mars. En kamp som LSK vant 2-1 etter at alle målene kom i første omgang. ""Kampen ga oss god matching. IFK var ikke noen dårlig motstander selv om de manglet spillere grunnet U21- landskamper. Vi manglet også noen, og det betydde at de andre fikk sjansen til å vise seg fram". - "Jeg er veldig fornøyd med Occean sin innsats på topp. Samarbeidet med Edwin (Eziyodawe) fungerte bra. I tillegg gjorde Magnus (Myklebust) en ny god kamp for oss", uttalte han til RB etter kampen.

April

Startet april med å tape 1-3 borte mot Aalesund 5. april. En kamp som ble tatt av vinden bokstavelig talt, noe sunnmøringene behersket best hjemme på Color Line stadion. I tillegg måtte Berg rokere om på lagoppstillingen grunnet skadet. Noe som førte til ungguttene Stian Ringstad og Ruben Gabrielsen fikk sin debut i Eliteserien. "Vi behersket ikke den sterke vinden. Det var et viktig punkt for hvorfor vi var svake før pause. Men vi var heller ikke så gode defensivt som lag som vi har vært før i år, og som jeg hadde håpet vi skulle være. Som en tredje hovedårsak var Aalesund flinkere til å plukke opp andreballene, og bedre til å lese spillet under de rådende forholdene. Dere var på vei inn i kampen da Bjørn Helge Riise reduserte? (RB). "Akkurat da hadde vi en god periode, som vi kunne utnyttet til å ta poeng. Selv om Aalesund vant fortjent, skapte de ikke veldig mange sjanser, mens scoringene deres kom på feil av oss. Ved det andre baklengsmålet hadde vi flere muligheter til å klarere". Henning Berg mente også LSK ble snytt for straffe, da Olivier Occean ble tatt. "Jeg synes dommeren skulle dømt. Og jeg tar gjerne en diskusjon om Aalesund skulle hatt frisparket de fikk i forkant av 2-0 målet. Med nye stadioner og stort trøkk fra hjemmepublikum er det lett å la seg påvirke. Men dommeren avgjorde ikke kampen. Aalesund vant fortjent, og vi var ikke gode nok", uttalte Berg til RB etter kampe [19].

Derbyet hjemme mot Vålerenga 13. april ble også en vond opplevelse for alle LSK-fans. I 2008 avgjorde Mohammed Abdellaoue oppgjøret, denne gangen var det Mustafa som ble matchvinneren og Klanen sang "Vi har begge to" som et stikk til LSK-ledelsens forsøk å hente de to tidligere Skeid-spillerne. Henning Berg likte heller ikke det han så på matta - spesielt den siste halvtimen av første omgang. "Strekken igjen ble for stor i laget. I tillegg kom vi ikke nok opp i ballføreren. Dermed framsto vi langt fra slik vi ønsker å gjøre. Jeg er skuffet over prestasjonen som en helhet. Vi kom bra i gang, men skader og baklengsmålet førte til at vi kom ut av rytme". Berg måtte også overfor pressen svare på hvorfor han ikke startet med Vidar Riseth. "Nei, å velge Ruben og Stian foran Vidar var et tøft valg. Men de gjorde på ingen måte bort seg og gjorde en bra kamp. Når det gjelder Håvard står det tross alt Arsenal bak navnet hans". Til slutt valgte LSKs hovedtrener å slakte kvaliteten på skoene som fikk LSK-spillerne til å se ut som Bambi On Ice. " "Dette går ikke lenger. Enkelte var mer på baken enn på beina. Det kan ikke stå på at vi har for glatte sko. Der er rett og slett uakseptabelt. Dette er den siste gangen vi spiller med så glatte sko [20].

Berg beholdt Gabrielsen i forsvarsfireren borte mot Tromsø IL 18. april, men med Nordtveit (banens beste), Kippe og Riseth kom tryggheten tilbake i LSKs bakre rekker. "Dette var et langt steg i riktig retning for oss. Vi gjør mye bra og spesielt defensivt var det solid. Kampen sett under ett er jeg veldig fornøyd. Vi gjør mange gode prestasjoner, skaper mange sjanser og er trygge defensivt. Vi tok et viktig, men ikke minst et veldig fortjent poeng. Frispark inn i boksen har vi nå stålkontroll på, og også på hjørnespark var det veldig solid. Vi klarte å holde lagdelen kompakt, bortsett fra da Tromsø presset som mest i starten av andreomgangen. Men i den perioden skapte de ikke sjanser, så stor ros til gutta bak. De måtte skyte fra langt hold for å få hull på byllen", uttalte Berg til RB etter kampen som endte uavgjort 1-1 [21] og [22].

Med 1-2 tapet hjemme mot Rosenborg 26. april lå LSK sist på tabellen. Ingen lystig lesing etter 6 serierunder. "Vi kan ikke sitte og stirre på tabellen. Det handler ta med seg det positive vi gjør og lære av feilene", hevdet Berg overfor RB. I følge avisen var det heller ingen misnøye å spore på Åråsen. "Henning Bergs prosjekt med å fornye laget og satse på unge spillere har full støtte i LSK. Styret står 100 prosent bak. Denne gangen er det grunn til å tro at leder Per Mathisen er førstemann som går, hvis laget blir liggende i bunnen utover sesongen. LSKs økonomiske situasjon har gjort at en opprydning måtte til. Det er eneste vei for at budsjettene skal gå i balanse", skrev journalist Per Kristian Torvik etter kampen [23]. I et intervju med RB publisert 28. april utdyper Henning Berg sitt syn på situasjonen. "Jeg ser ikke at vi ligger sist. Det jeg ser på tabellen er at det er seks poeng opp til 3. Ser vi bak resultatene, er det lite som har skilt oss fra å vinne tre-fire av kampene så langt. Både mot Stabæk, Tromsø og sist mot Rosenborg ble vi fratatt mål eller store målsjanser på grunn av feil dommeravgjørelser. Det kunne gitt oss ledelsen 2-0 mot Stabæk, 1-0 mot Tromsø og 2-0 mot Rosenborg. Hjemme mot Viking utnyttet vi ikke sjansene våre godt nok. Vi har helt klart tatt færre poeng enn vi hadde regnet med på forhand, og vi er også skuffet over noen av resultatene. Samtidig mener jeg at vi har vært gode spillemessig i perioder. Det er jobben vi har gjort foran begge målene som ikke har vært god nok hele tiden. Vi har scoret færre mål enn det som er normalt med alle de sjansene vi har skapt, og vi har sluppet inn for mange enkle baklengsmål. Det er forbedring på de to områdene som er vår viktigste jobb i tida som kommer. Da vil også resultatene komme, for mye har vært bra", mente Berg som absolutt ikke ville kritisere innsatsen til de unge spillerne. "Jeg er fornøyd med det de unge spillerne våre har prestert. De har stort sett spilt gode kamper, og de er ikke årsaken til at vi ikke har fått de resultatene vi har ønsket" [24]. Nedturen fortsatte med tap 1-3 borte mot Brann 30. april og LSK var fortsatt sist på tabellen, men det var ingen som pekte direkte på Berg. "Den store tilliten fra styre, supportere og mediene til at Henning Berg og Torgeir Bjarmann er de rette for LSK, vil bli satt på prøver de neste ukene. Spesielt hvis laget fortsetter å tape. Sju kamper uten seier, tre fattige poeng, og sisteplass, er den sørgelige fasiten ingen fotballtrener eller sportsdirektør kan bortforklare. Verre har ikke situasjonen vært for LSK siden opprykket høsten 1974. Fortsetter det på samme måte, vil LSK ha 12 poeng etter 28 serierunder og være klar for nedrykk et par måneder i forveien. Den enkleste begrunnelsen for de ivrigste tilhengerne til å støtte de to, er at det ikke finnes noe alternativ. Å kvitte seg med en hovedtrener klubben-ville ha, og påta seg store utgifter de neste årene, er ikke tema. I så fall ville Bjarmann fulgt med på lasset, slik de to har gjort seg avhengige av hverandre. Det er også grunn til å tro at LSKs styre på at de er ferdige med å spise sine trenere og sitte med økonomiske forpliktelser i år etterpå, slik tilfellet var med Uwe Rösler, Gunnar Halle og Tom Nordlie. Leder Per Mathisen & Co har også selv lagt opp til den nye satsingen, der dyre investeringer gradvis skal fases ut, og satsingen på unge, billigere spillere skal være bærebjelken i klubbens videre prioritering. Det er en politikk etter herrene Berg og Bjarmanns smak", var noe av journalist Per Kristian Torvik skrev i sin kommentar i RB. Han la også til: "Torgeir Bjarmann mener han og Berg er de rette personene, ved at de jobber målrettet, holder hodet kaldt, vet å utvikle potensialet i de unge spillerne, og har den tilliten i hele klubben som de trenger. Det er fortsatt grunn til å tro at Henning Berg er rett mann til å løfte laget de neste ukene. Han synes å ha is i magen og trygghet på det han driver med, og en egen evne til å overbevise spillerne om at det vil snu" [25].


Mai

Mai måned startet med en av tidenes LSK-tabber, da John Anders Bjørkøy og André Hansen åpnet bortekampen mot Start 6. mai med å score selvmål. Bjørkøy sendte ballen rolig tilbake til Hansen i LSK-målet, men vår keeper misset fullstendig da han skulle klarere. Vi snakker tidenes sleivspark. Ballen skled av foten til Hansen og trillet sakte inn i det åpne målet. Start vant til slutt 3-0 etter en særdeles svak forestilling fra LSK. Henning Berg var også oppgitt over den svake prestasjonen. "Etter denne kampen er det ikke lett å se lyset. Dette var et tilbakeskritt i forhold til kampen mot Brann og mye av det vi har prestert før i år. Vi sviktet kollektivt og individuelt. Vi manglet defensiv og offensiv samhandling, mens pasningsspillet vårt var altfor dårlig. Resultatet av dette var at Start var klart best og vant fortjent". Dette en så svak kamp og dårlig tabellplassering, hvordan blir det å motivere spillerne i fortsettelsen? (RB). "Det skal ikke være noe problem. I dag var det for mange spillere som hang med hodet. Det må det bli slutt på. Å spille for LSK er jobben deres. Mitt ansvar er å få det beste ut av laget. Jeg vet vi kan mye bedre enn det vi viste i dag". 1-0 var et realt tabbemål. I hvilken grad preget det LSK? (RB). "Det vet jeg ikke. Det skal være mulig må reise seg fra å ligge under med ett mål" [53]. Trenerbytte var likevel ikke et aktuelt tema i spillergruppa i følge lagkaptein Frode Kippe: " Vi er godt fornøyd med trenerne og støtteapparatet. For oss er det intet tema å bytte dem. Og det er helt sant. Vi som spillere må ta vårt ansvar og stå på for å snu dette" [26]. - De neste dagene ble brukt til oppvaskmøter, eller "å rense lufta" som det så fint ble uttalt. "Det nytter ikke å tenke på kampene som har vært. Nå starter vi på nytt. Kall det gjerne back to basic.Nå går det på innstillingen til hver enkelt spiller, og mentaliteten en møter med til trening og kamp. Vi fokuserer på det vi kan gjøre noe med. Og vi vet at spillerne kan langt bedre enn det de viste fram i Kristiansand", uttalte Berg til RB [27]. - Cupkampen borte mot Østsiden IL 10. mai ble ingen stor opptur for Henning Bergs mannskap. LSK dro til slutt i land en knepen 3-2 seier mot østfoldingene etter blant annet to mål av Nosa. "De (Østsiden) scoret på de to skuddene de hadde på mål, men sånn er fotball. Heldigvis kom scoringen såpass tidlig. Det hadde vært verre hvis dette hadde skjedd mot slutten av kampen. Nå fikk vi tid til å komme oss tilbake i kampen, Om vi fikk selvtillit av dette? Jeg regner med at Nosa fikk litt selvtillit. Og så får vi ta med oss at vi kom tilbake og vant" [28].
I serien ble det heller ingen opptur på hjemmebane 16. mai mot Odd. LSK ledet 1-0 etter mål av Vidar Riseth, men Telemarkingene utlignet fire minutter før slutt og tok med seg ett poeng hjem til Skien. Fem dager, 21. mai senere kom endelig "vendepunktet". For første gang på 207 dager vant LSK en kamp i Eliteserien igjen, denne gangen 2-1 borte mot Strømsgodset. Med et nytt spisspar på topp - Sundgot og Nosa - kjempet LSK seg til tre enormt verdifulle poeng og ikke minst en stor dose selvtillit. "Vi lot oss ikke prege av å komme under med 0-1 allerede etter fire minutter. Det sier mye om mentaliteten i laget. Vi var kyniske de gangene vi måtte være det, gode med ballen offensivt, mens vi ikke ga bort noe etter at vi tok ledelsen. At vi fikk 1-1 ganske raskt var naturligvis viktig for oss". Om 2. omgang: "Vi måtte justere avstandene litt mellom lagdelene. Det gjorde oss mer kompakte bakover. Da syntes jeg vi hadde kontroll. Å føre kampen etter at vi gikk opp til 2-1, lyktes vi godt med", uttalte Berg til RB etter kampen [29]. Vant også den påfølgende seriekampen med 2-1, hjemme mot Sandefjord Fotball 24. mai. I en kamp hvor både Arild Sundgot og Sandefjords Erik Mjelde serverte oss drømmescoringer. "Førsteomgangen var meget bra. Vi fikk utfelling. Backene kom høyt i banen. Timingen satt, og vi spilte bra fotball. Klart årsbeste". Annen omgang ikke så bra og Berg listet opp tre ting til det: ■ Liten tid til restitusjon etter Strømsgodset-kampen torsdag. Sandefjord spilte kamp tirsdag. ■ Mange spillere som ikke har full kampform etter skade. Det resulterte i to tidlige bytte. ■ Sandefjord levert en sterk andreomgang og er et godt lag", uttalte Berg etter kampen [30].

Slapp unna med skrekken i cupkampen borte mot Strømmen IF 27. mai. LSK vant til slutt 2-1 e.e.o, men var i sluttminuttene av ordinær tid bare et tverrligger-treff fra å ryke ut av cupen. . "Et mål på det tidspunktet ville gjort det vanskelig å utlikne. Men ellers synes jeg at vi var best i alt bortsett fra å score mål på sjansene våre. Vi hadde spillet og vi skapte mange sjanser. Strømmen hadde egentlig bare tverrliggerskuddet. Målet deres var ingen sjanse før returen fra keeper. Gutta var konsentrerte, og vi scoret.to fine mål. Det var bare tilfeldig at vi ikke scoret flere mål. Hvis vi ikke hadde klart å avgjøre kampen, regner jeg med at vi hadde avgjort på straffer. Vi har mange gode straffeskyttere". mente Henning Berg [31]. Legg til at grånissene også fikk feilaktig annullert en scoring for offside tidlig i annen omgang. Aldri moro å reise til 2010 Mordor.


Juni

Åpnet sommeren allerede 1. juni med å spille uavgjort 1-1 i bunnkampen borte mot Lyn. En kamp hvor nervene tydelig lå uten på drakta hos samtlige spillere. Feilpasningene florerte ute på Ullevaal-matta. Heldigvis trengte LSK bare en målsjanse til å få hull på byllen. Mot slutten av første omgang headet Marius Johnsen ballen i en bue over Lyn-keeperen og i mål, sørlendingens første seriemål for LSK. Lyn kom tilbake etter hvilepausen og det var ikke ufortjent at Oslo-laget utlignet. "Slik kampen ble skal vi være glade for det poenget vi fikk. Men dette kunne også blitt en komfortabel seier, hvis vi hadde vært mer presise i overgangene", uttalte Berg til RB etter kampen [32].

2011

Sesongen 2011 startet med tidenes serieåpning for LSK. Stabæk, av flere sett på som medaljekandidater, ble regelrett overkjørt og knust i Telenor Arena. Seier 7-0 etter fire mål av Anthony Ujah, to av Nosa og ett av unggutten Ohi Omoijuanfo og Fugla var plutselig på topp. Gleden var stor - i alle fall i to uker - til Brann kom på besøk og tok LSK ned på jorda igjen. Likevel, våren og store deler av sommeren 2011 var en god periode for LSK. Rosenborg ble holdt til uavgjort på Lerkendal både i serieoppgjøret og i cupen (tap på straffer). Medaljejagende Tromsø IL ble slått på Åråsen . FK Haugesund feid over med 5-0, og en sterk borteseier mot Odd Grenland etter at Ujah og Nosa hadde blitt solgt henholdsvis til Mainz 05 og Hapoel Tel Aviv lot seg høre. Men fra slutten av august tårnet problemene seg opp for Henning Berg og hans mannskap. Samarbeidsproblemene innad ble tydelige. LSKs styreleder Per Mathisen og Henning Berg brukte lokalavisen som arena for maktkamp og partene motsa hverandre åpenlyst. Sportslig sett var LSK i fritt fall. 25. september satte LSK ny klubbrekord i uduglighet: Fem seriekamper på rad uten scoringer. Fem dager senere tangeres en annen negativ rekord: Seks tapte seriekamper på rad. - Engasjementet rundt klubben var på et bunnivå og Norges mest trofaste og lojale supportere, Kanarifansen, kritiserte LSKs ledelse i et åpent brev som ble publisert i de fleste av landets nyhetsorganer. Noe måtte gjøres.

I midten av oktober sto Per Berg fram. LSKs sterke mann mente at begeret ikke bare fullt, men det rant over. "Skal LSK igjen bli et topplag som folket i gata bryr seg om, må det skje forandringer", en uttalelse fra Per Berg som utløste en hektisk møtevirksomhet på Åråsen. Selv om Lillestrøm-investoren ved senere anledninger har benektet at han ville fjerne Henning Berg så er det likevel dette som oppfattes av både vanlige klubb-medlemmer og av LSKs ledelse. Saken ble ikke bedre av at lokalavisen Romerikes Blad bedrev en heksejakt på LSKs hovedtrener. 27. oktober 2011 var striden og jakten over. Henning Berg ble løst fra sin stilling som trener for LSK etter en periode med svake resultater og indre uro i klubben. I ettertid ble Bergs "eneveldige" lederstil og dårlige mediestrategi fremstilt som hovedårsakene til hans avgang. Manglende samarbeidsvilje og uten evne til å tåle kritikk fra andre, og da særlig fra nære kollegaer, samt at han ikke evnet til å skape entusiasme og begeistring rundt laget og klubben var utdypende grunner til Henning Bergs sorti .

2012

Henning Berg

Ble tidlig i januar 2012 ansatt som ekspertkommentator i TV2. En stilling som Berg hadde til slutten av oktober måned samme år, før han reiste over til England og innledet forhandlinger med sin gamle klubb Blackburn Rovers. Onsdag 31. oktober 2012 bekreftet Blackburn at nordmannen hadde akseptert deres tilbud og signert en treårskontrakt som manager for klubben [33]. Neste dag, 1. november, ble Henning Berg presentert som klubbens nye sjef og manager [34]. Fikk ingen drømmedebut, da han ledet Blackburn Rovers for første gang i seriekampen borte mot Crystal Palace 3. november 2012. Rovers tapte 2-0 på Selhurst Park. Henning Bergs første seier som Blackburn-manager kom i seriekampen borte mot Peterborough 17. november 2012. Etter ett mål av Mauro Formica og ett hattrick av Jordan Rhodes vant Rovers til slutt 4-1 på London Road. Dette ble også Bergs eneste seier som Blackburn-manager. For etter en rekke med dårlige resultater fikk Henning Berg sparken 27. desember 2012. Dermed ble det kun 10 seriekamper og 57 dager som sjef på Ewood Park for nordmannen [35].

2013-2014

Etter sin korte manager-karriere i Blackburn Rovers valgte Henning Berg likevel å bosette seg på fotballøya og jobbet som speider for Norwich City [36] fram til han ble presentert som Legia Warszawas nye manager 20. desember 2013. På pressekonferansen ble det kjent at Hennig Berg hadde skrevet under på en kontrakt med en varighet på to og halvt år [37]. Ledet Legia Warszawa for første gang i en obligatorisk kamp, da laget 14. februar 2014 vant 1-0 på hjemmebane mot Korona Kielce. Fulgte opp med en meget sterk borteserier, 3-0, mot Górnik Zabrze en uke senere. Hans tredje seriekamp, hjemme mot Jagiellonia Bialystok 2. mars, ble dessverre stoppet på grunn av supporterbråk. Det polske fotballforbundet reagerte med kraftige sanksjoner. En uke senere ble det bestemt at Legia tapte kampen på walkover med sifrene 0-3. Legia måtte også spille de neste tre serierundene uten tilskuere samt betale en bot på nærmere 200.000 kroner [38]. Likevel hadde Legia små problemer med å sikre seg sitt andre seriemesterskap på rad. Både i grunnspillet og i sluttspillet endte Legia hele ti poeng foran nærmeste rival, Lech Poznan.
Legia startet 2014/2015-sesongen heller svakt med 1-1 hjemme mot irske St.Patrick's i Champions League-kvalifiseringen etterfulgt av et sjokktap i serien hjemme mot nyopprykkede GKS Bełchatów. Slo kraftig tilbake i returkampen mot St.Patrick's og vant hele 5-0 i Irland. Gikk deretter seirende ut av prestisjeoppgjøret med Ronny Deila og hans Celtic i kvalifiseringen til Champions League. Legia vant 4-1 hjemme og 2-0 borte mot et meget tamt skotsk lag. "En av mine beste trenerprestasjoner", uttalte Henning Berg til NRK.no etter kampen. Til liten nytte. Fredag 8. august omgjorde UEFA resultatet fordi Legia Warszawa i den andre kvalifiseringskampen satte inn reserven Bartosz Bereszynski fire minutter før slutt. Bereszynski var ikke spilleberettiget, da han skulle ha sonet karantene på grunn av et rødt kort fra forrige sesong. Bartosz Bereszynski sto over kampene mot St. Patrick, men Legia hadde glemt å registrere spilleren til disse kampene. En "skrivebordsfeil" som trolig vil koste Legia flere titalls millioner kroner [39]. Legia anket avgjørelsen og til VG uttalte Henning Berg 10. august. "Det vil være rart om avgjørelsen ikke blir forandret når man ser på tilsvarende saker, konsekvensene, fotballens verdier, fair play og hvordan man ønsker at fotballen skal fremstå" [40]. Likevel valgte UEFA å forkaste anken 14. august [41]. Legias styreformann og eier Dariusz Mioduski varslet på klubbens hjemmeside at de tok saken videre til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Til liten nytte. CAS forkastet anken 18. august, da Legia hadde bedt om en hurtigbehandling. CAS skrev imidlertid i sin pressemelding at de kommer til å se nærmere på saken utover høsten [42]. Legia og Henning Berg slo kraftig tilbake og opplevde stor sportslig framgang utover høsten. Legia gjeninntok tabelltoppen og ledet med tre poeng, da polakkene tok vinterpause 14. desember. I Europa League vant Legia sin gruppe fem poeng foran tyrkiske Trabzonspor og er nå klare for 16-delsfinalene hvor Berg sitt mannskap møter den nederlandske storklubben Ajax.

2015

Legia Warzawa kunngjorde på sine hjemmeside 14. januar 2015 at Henning Berg hadde forlenget kontrakten med ytterligere to år. Med den nye kontrakten vil Berg å være hovedtrener for polakkene fram til 30. juni 2018 [43]. Tapte sin første offisielle kamp etter vinterpausen, da Legia gikk på et uventet hjemmetap for Jagiellonia Białystok 15. februar 2015. Spilte uavgjort 0-0 borte mot Korona Kielce i den påfølgende serierunden for Legia igjen var på vinnersporet og vant 3-0 hjemme mot Podbeskidzie Bielsko-Biala 1. mars. Til tross for noen ujevne prestasjoner i mars og april, med tap borte både mot Lech Poznan og Lechia Gdansk, vant Legia likevel grunnspillet to poeng foran sin argeste konkurrent, Lech Poznan. - I sluttspillet gikk det derimot "trått" for Henning Bergs mannskap og måtte se Lech Poznan stikke av med det gjeveste trofeet. Noe som fikk klubbledelsen til å se rødt og innkalte Berg til krisemøte [44]. Henning Berg slapp å få sparken [45] og tok grundig revansje, da Legia vant den polske cupfinalen 2-1 mot Lech Poznan 2. mai [46].

Legia startet 2015/2016 med to overbevisende seire i den polske serien, før Henning Berg og hans mannskap 30. juli opplevde at UEFA-cupkampen borte mot albanske Kukes ble stoppet og avbrudt, da Legias Ondrej Duda ble truffet av en stein som ble kastet ned fra tribunen [47]. Berg var enig i dommerens beslutning om å stoppe kampen, da arrangørene ikke kunne ivareta sikkerheten for spillerne og dommertrioen.


Henning Berg fikk 4. oktober sparken på grunn manglende resultater i 2015-sesongen. Klubbens president, Bogusław Leśnodorski, kom med følgende uttalelse på Legias hjemmeside: "I årets sesong har ikke klubben oppnådd de sportslige resultatene vi hadde håpet på. Vi ser heller ikke at klubben har utviklet seg i den retningen vi hadde ønsket" [48]. Berg ledet Legia for siste gang, da de spilte uavgjort 2-2 borte mot Górnik Zabrze samme dag som han fikk sparken. Legia Warszawa lå da på en fjerde plass i serien, ti poeng bak serieleder Piast Gliwice.

2016 - 2017

Ble i mai 2016 ansatt som hovedtrener for ungarske Videoton. En klubb med ambisjoner om å vinne tittelen i den hjemlige ligaen. Videoton knivet med Honved helt inn til målstreken. Begge lagene sto helt likt før den siste serierunden 27. mai 2017 hvor de to lagene møttes i en ren finale som Honved til slutt vant 1-0. Grunnet tapet og en tidlig exit i den ungarske cupen fikk Henning Berg 2. juni 2017 sparken [[49]]


2018 - 2019

Henning Berg ble 4. juli 2018 presentert som ny hovedtrener i Stabæk. Berg hadde da signert en kontrakt på halvannet år, ut 2019-sesongen. Med bare 14 poeng ved halvspilt serie lå Stabæk utsatt til under streken på kvalifiseringsplassen, da Berg overtok roret på Nadderud. Ledet Stabæk for første gang, da Bærumslaget 8. juli tapte 1-2 borte mot Start. Fikk en tøff oppgave i kampen for å overleve i Eliteserien, men Stabæk var kun ett fattig mål - faktisk scoret på overtid i den siste serierunden hjemme mot Strømsgodset - fra å havne på trygg plass over streken. I kvalfiseringskampene mot Aalesund var Stabæk det beste laget og vant 2-1 sammenlagt. Ny tung sesongstart for Stabæk og Henning Berg. Etter 8 serierunder lå Stabæk nest sist på tabellen med kun 7 poeng, kanskje ikke helt rettferdig bilde, da de nærmeste konkurrentene hadde spilt både 9 og 10 kamper. 6. juni 2019 meddelte Stabæk på sin hjemmeside at Henning Berg folot klubben for å ta over den kypriotiske klubben Omonia Nicosia. Berg hadde da et halvt år igjen av sin kontrakt med Nadderud-klubben. "Vi vet at Henning har hatt ambisjoner om å komme seg til en utenlandsk klubb igjen, og vi ønsket ikke å legge noen hindringer i veien for det. Det var en grei prosess med forståelse fra begge parter", uttalte Jon Tunold, Stabæks daglige leder, til NRK [50]. I den samme artikkelen ga Berg uttrykt for at han gledet seg til å ta fatt på den nye oppgaven: "Det er en spennende sportslig utfordring. De har nye eiere og ny ledelse, og de vil satse og komme tilbake til gamle høyder. De er en stor kypriotisk klubb som ikke har vunnet så mye i det siste. Det er en tradisjonell klubb, som har flest seriemesterskap sammen med APOEL. De kjemper om å være med i Europa, og da må de være topp fire. Det er klubbens ambisjoner. Det er fint at man ikke legger lista helt øverst først".

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Lørenskog IF - 1987
Norge KFUM Oslo 30 7 1987 - 1988
Norge Vålerenga IF 66 2 1988 - 1991
Norge Lillestrøm SK 20 1 1992
England Blackburn Rovers 159 4 1992 - 1996
England Manchester United 66 2 1996-2000
England Blackburn Rovers 91 3 2000 - 2003
Skottland Rangers 20 0 2003 - 2004

Karriere som trener

Lag Nasjon Fra Til Statistikk
K V U T Seier %
Lyn Norge 22 April 2005 9 September 2008 97 40 22 35 41.24
Lillestrøm Norge 22 oktober 2008 27 oktober 2011 89 28 28 33 31.46
Blackburn Rovers England 31 oktober 2012 27 desember 2012 10 1 3 6 10
Legia Warszawa Polen 1. januar 2014 4. oktober 2015 64 37 14 13 57.81
Videton Ungarn 7. juli 2016 27. mai 2017 33 18 8 7 54.55
Stabæk Norge 4. juli 2018 6. juni 2019 23 5 7 11 21.74
Omonia Nicosia Kypros 6. juni 2019 28. februar 2022 0 0 0 0 0
Pafos FC Kypros 12. juni 2022 3. april 2023 0 0 0 0 0
AIK Sverige 2. juli 2023 14. juni 2024 29 12 7 10 41.38


  • Kun seriekamper er tatt med i statistikken.
  • For Legia Warszawa er både kampene i grunnspillet og i sluttspillet tatt med i statistikken.

Meritter som spiller

Engelsk ligamester:

Engelsk ligacupmester:

Europacupmester (Champions League):

Norge

  • 100 landskamper (nummer 3 på adelskalenderen), 9 mål.

Priser

Meritter som trener

  • 2005 - Seriebronse med Lyn i Tippeligaen.
  • 2014 - Polsk seriemester og sluttspillsmester med Legia Warszawa.
  • 2015 - Polsk serie- og cupmester med Legia Warszawa
  • 2017 - Seriesølv med ungarske Videoton.
  • 2021 - Kypriotisk seriemester med Omonia Nikosia.
  • 2021 - Vinner av den kypriotiske supercupen med Omonia Nikosia.

Eksterne linker