Ruben Gabrielsen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.
Lunan Ruben Gabrielsen.
Foto: KFL.

Lunan Ruben Gabrielsen (født 10. mars 1992) er den femte yngste spilleren LSK har benyttet i eliteserien. Ruben Gabrielsen er en allsidig spiller som kan brukes på flere plasser både i forsvaret og på midtbanen. Debuterte i bortekampen mot Aalesund 5. april 2009. Ruben Gabrielsen var 17 år og 26 dager gammel, da han i det 61. spilleminutt kom inn som reserve for Pål Steffen Andresen og spilte resten av kampen som høyre back. Scoret sitt første seriemål for LSK i hjemmekampen mot Viking 3. juli 2011. Tidlig i i juli 2011 forlenget han kontrakten med LSK. Denne kontrakten hadde en varighet på ut 2013-sesongen [1]. Kjempet gjennom hele 2012-sesongen om en plass i LSKs startellever. Etter tre korte innhopp tidlig i sesongen, fikk Ruben Gabrielsen endelig muligheten til å spille midtstopper i bortekampen mot Fredrikstad 9. juli 2012. En plass han beholdt helt til LSK hentet inn Anders Østli på en overgang fra SønderjyskE i sommervinduet. Ble så først skjøvet over til høyre back, deretter til venstre back. Gjorde sine saker bra og startet i 13 av LSKs seriekamper, men var veldig uheldig i bortekampen mot Brann 29. oktober 2012 og skadet det ene kneet. I et forsøk på å klarere et innlegg landet han forkjært og vred kneet slik at kneskåla kom ut av posisjon. [2]. Ble i midten av november 2012 operert for skaden, men veien tilbake skulle vise seg å bli lang og kronglete. Bortsett i fra noen få kamper i 3. divisjon med LSKs andrelag, måtte Ruben Gabrielsen se hele 2013-sesongen fra sidelinja [3]. Mot slutten av januar 2013 forlenget han sin kontrakt med LSK med ytterligere to år. Den nye kontrakten varte ut 2015-sesongen [4].
Var tilbake i førsteelleveren og spilte hele kampen, da LSK 25. januar 2014 beseiret svenske BK Häcken med 3-0 hjemme i LSK-hallen [5]. Startet og spilte sin eliteseriekamp nummer 50 for LSK i serieåpninga borte mot FK Haugesund 29. mars 2014. Spilte de ni første seriekampene som midtstopper, men ble flyttet ut til høyre back foran hjemmekampen mot Stabæk 24. mai 2014. En posisjon Gabrielsen beholdt fram til han ble presentert som Molde-spiller 17. juli 2014 [6]. En overgang som i følge Romerikes blad kostet Molde FK mellom tre og fem millioner kroner.[7]. Hans siste kamp for LSK ble da seriekampen hjemme mot Sarpsborg 12. juli 2014.
Debuterte for Molde FK i bortekampen mot ukrainske Zorya Luhansk 31. juli 2014. Kampen mot Luhansk var en kvalifiseringskamp til Europa League. Hans første seriekamp for Molde FK kom i bortekampen mot Start 3. august 2014. Gabrielsen spilte hele kampen som venstre back.


Signerte 23. desember 2019 en treårskontrakt med franske Toulouse [8] og [9]. Tung start på sin proffkarriere, da Toulouse tapte 0-1 i cupkampen borte mot St-Pryve St-Hilaire 4. januar 2020. Det ble en spesiell sesong grunnet korona-pandemien. Alle kamper i Frankrike ble stoppet. Seriespillet ble heller ikke gjenopptatt. 30. april utropte det franske fotballforbundet PSG til seriemester etter at klubbene og ligaforeningen hadde godtatt løsningen. Beslutningen betød også at Toulouse og Ruben Gabrielsen rykket ned [10]. - Tung sesong for Toulouse også i 2021/2021. Laget havnet på 3. plass i serien - kvalifiseringsplassen. I kvalifiseringen mot Nantes tapte Toulouse 1-2 hjemme, men vant 1-0 borte. Opprykket glapp da på bortemålsregelen. Lånt ut til FC København høsten 2021. Debuterte for FCK i cupkampen borte mot Nykøbing, 22. september 2021, tap 0-3. Fikk sin første seriekamp 26. september, da han i det 84. spilleminutt borte mot Nordsjælland kom inn som reserve for Davit Khocholava. Returnerte tilbake til Toulouse FC hvor han 23. januar 2022 ble fristilt fra sin kontrakt med klubben etter en gjensidig avtale [11]. Dagen etter, 24. januar, skrev amerikanske Austin FC at de hadde signert nordmannen på en toårskontrakt [12] [13].

Ruben Gabrielsen etter å signert for LSK i 2023. Foto: LSK.no

5. januar 2023 signerte Ruben Gabrielsen en femårskontrakt med LSK, et svært etterlengtet comeback for alle LSK-fans. Stemningen var nærmest euforisk på de sosiale mediene, da nyheten ble kjent, og Ruben var klinkende klar på at LSK var klubben hans: "Jeg kunne reist mange steder både i Norge og utlandet, men det ble Lillestrøm. Det er her jeg har familie, og det er her jeg har venner. Jeg er Lillestrøm-gutt. Har bodd lengre her enn jeg bodde på Toten. Det er den vakre historien om at jeg ble fortalt av klubben at jeg måtte dra i 2014 fordi strømmen gikk på stadion. Jeg skulle ønske det var sant, men det er det ikke. Jeg tenkte på meg selv, var 22 år og hadde ei fotballkarriere foran meg. Klubben trengte penger, og forhandlingene med Molde gikk veldig greit. Men jeg hadde lyst til å dra. Det ville vært løgn om jeg hadde sagt noe annet, og jeg juger aldri", fortale han til RB samme dag. Ruben Gabrielsen la heller ikke skjul på at det var familiære årsaker til at han terminerte kontrakten med Austin FC og avsluttet proffkarrieren noen år tidligere enn han hadde planlagt. "Planen har alltid vært å komme tilbake til klubben min som er LSK, men jeg kommer hjem et eller to år tidligere enn jeg hadde tenkt. Det er fordi jeg har en sønn som trenger litt ekstra hjelp. Da fant vi ut at det er best å få den hjelpen her i Norge på grunn av språk. Derfor kommer vi hjem nå, og vi er veldig fornøyd med det valget. Han må følges opp tett. Vi hadde sikkert fått kjempebra hjelp i USA også, men vi har valgt å ta det på norsk. Vi tror det er mye lettere for ham at det gjøres på norske enn engelsk, og i tillegg er vi mer kjent med systemet her både når det gjelder barnehage og oppfølging. Det er hovedgrunnen til at jeg kommer hjem nå" [14]
Spilte sin første treningskamp hjemme mot Sandefjord Fotball 27. januar 2023 i sitt comebacket for LSK. "Det var gøy å komme i gang og også gøy å vinne selvfølgelig. Vi har jo tunge bein og er slitne, så 2–1 her i dag det er veldig bra det. Det var jo moro da, jeg må jo si det. Jeg syns laget mitt spilte en bra kamp i førsteomgang, og så vant de andre gutta i andreomgang, så dette var bra syns jeg. For meg er det jo et helvete. Jeg er en tung mann vet du, så for meg er det litt annerledes. Disse unggutta flyr jo rundt her, og så kommer jeg løpende litt etter. Det har vært tungt, men det er sånn det skal være også". Om å komme tilbake: "Det er jo det samme på en måte, bare med en garderobe og en gjeng med mer ambisjoner og drømmer, som også kler meg litt bedre. Så jeg er veldig fornøyd. Jeg har det kjempefint, nå kan jeg gå til trening, være mye og ofte med familien, så jeg kan ikke klage. Livet er tungt akkurat nå. Men det er en del av kaka, så nå handler det om å holde ut en ukes tid til så roer det seg litt. Vi må unngå skader, fortsette å løpe og løpe, og så må jeg ned litt i vekt, så tror jeg vi er der", uttalte han til RB etter kampen. [15].

Podcastepisode

Markerte seg som den store forsvarssjefen tidlig i 2023-sesongen. Noe også RB la merker til og ga ham 7 poeng på Marbella-Børsen: "Lederen LSK-forsvaret trenger. Er nok en av spillerne som holder igjen noen prosent så lenge det spilles treningskamper. Var i likhet med de fleste andre et stykke unna sitt beste nivå mot Viking, men meget god mot Haugesund. Spesielt sterk en mot en. Da er han nesten umulig å passere hvis han bestemmer seg for å vinne duellen. Tar mye ansvar verbalt på treningene, og er en leder i dette mannskapet. Vil trolig bare bli bedre og bedre når sesongen sparkes i gang på alvor" [16].

Hans offisielle comeback for LSK kom da han spilte hele cupkampen borte mot Sogndal IL 12. mars 2023. "Hevet seg - viktig mot slutten. Innimellom litt ukonsentrert i pasningsspillet. Lokket Jonsson til å skyte i det lengste hjørnet da Christiansen stoppet Sogndals første sjanse. Spilte seg opp utover i kampen og gjorde mye klokt da LSK skulle kontrollere inn til seier", skrev RB i sin vurdering etter kampen [17]. I et intervju med TV2.no 7. april 2023 fortalte Ruben Gabrielsen om sitt betente forhold til erkerivalen Vålerenga. "For meg er det to ligaer. Det er oss mot Vålerenga. Og så er det oss mot resten av tabellen. Jeg blir nesten litt sint når vi prater om det. Folk sier at de hater ditt og datt. Men jeg hater Vålerenga. Ferdig med det. Når vi spiller mot dem, er det genuint. Jeg synes det skal være sånn. Det er ikke noe stygt å si – det er et fotball-hat. Det handler om fotball. Jeg trenger ikke forklare det mer. Det er ikke sånn at om jeg ser en VIF-fan, så viser jeg han fingeren. Jeg håper han får en fin dag og en fin uke. Men de 90 minuttene ønsker jeg dem nada og null". Mye av "hatet" stammer fra Gabrielsens debut i LSKs startellever, hjemme mot Vålerenga i 2009. "Jeg ble syndebukk i min første start for Lillestrøm. Det har aldri sluppet. Jeg ble kastet til ulvene og var ikke klar for det. Så tapte jeg for dem, liksom. Det var så massivt. Og siden har det bare grodd, sier Ruben Gabrielsen. Det er passion. Jeg har ikke noe problem med menneskene. Onkelen min er Vålerenga-fan. Det er fotball-hat" [18]. Hans første seriekamp i comback-sesongen, kom borte mot Viking 15. april 2023. En kamp LSK tapte 0-2, men Ruben Gabrielsen fikk igjen et godt skussmål på RB-børsen, 6 poeng: "God kamp. I sitt comeback i Eliteserien fikk han LSKs første sjanse, men han fikk ikke nok kontakt med ballen da han skulle heade inn Åsens frispark Mistet kontrollen på ballen og lagde frispark da han havnet i trøbbel på veien framover fra eget forsvar. Kom i veien for et par Viking-skudd før pause og hadde stort sett god kontroll defensivt i 1. omg. Kom på riktig side av Salvesen og ryddet opp da Garnås hadde havnet i trøbbel i en situasjon etter pause. Sto fram utover i kampen og viste han han blir viktig" [19].
I seriekampen hjemme mot Aalesund 19. juli måtte Ruben Gabrielsen forlate banen med en skulderskade. I følge LSKs fysioterapeut Geir Kåsene dreide det seg om en skade i AC-leddet mellom kragebeinet og skulderen på høyre side. " Det er i samme struktur som Akor skadet i fjor. Skademekanismen var den samme. Begge landet på skulderen uten å få tatt seg for med hånda. Skulderen blir da trykket inn, men det er alt fra 100 til 0 når det gjelder skadeomfang. Det kan være veldig lite, men det kan være ganske stort. Noen som får det kan spille veldig kjapt igjen, mens det kan ta tid med andre tid. Og til slutt er det vurdering om operasjon. Det er det vi vil kartlegge først", uttalte Kåsene til RB 21. juli [20].

Fotomontasje: LSK.no

Spilte sin 100. seriekamp for LSK, da Fugla vant 2-1 borte mot Tromsø IL 2. juni 2024 og leverte en strålende kamp som midtstopper i tospann med Espen Garnås. RB skrev i sin vurdering av Gabrielsen: "Brøt mønsteret med en presis langpasning mot Felix Va tidlig. Leverte flere slike av den presise sorten utover i 1. omg. Blant annet kom corneren som ga 1-0 på den måten. Satte seg ned etter drøyt 10 min., men etter en sjekk reiste han seg og fortsatte. Meget god før pause. Alltid i forkant. Fortsatt med det etter pause. Meget god kamp". og ga ham 7 poeng på børsen. Det samme som banens beste spiller, Thomas Lehne Olsen fikk [21].

Ruben Gabrieslen har 2 A-landskamper for Norge. Debuterte på det berømte "nødlandslaget" som klarte uavgjort 1-1 borte mot Østerrike 18. november 2020. Gabrielsen har også 1 kamp både for U23- og U21-landslaget. Videre har han 41 landskamper, 4 mål, på aldersbestemte lag for Norge. 10 landskamper, ingen mål, for U-19. Videre 7 landskamper for U-18, ingen mål. 10 landskamper for U-17, 3 mål. 10 landskamper for U-16, 1 mål, og 4 landskamper for U-15. Debuterte for første gang med flagget på brystet i bortekampen mot Sverige 28. august 2007 [22].
Han har også 3 landskamper for U-21 landslaget, 1 mål. [23].

Ruben Gabrielsen har tidligere spilt for Gjøvik/Lyn.

- Kanarikaféen. Podcastepisode med Ruben Gabrielsen

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Gjøvik/Lyn -
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 63 3 2009 - 2014
Mal:Country alias Norway Molde FK 132 7 2014 - 2019
Frankrike Toulouse FC 45 2 2020 - 2021
Danmark FC København (lån) 4 0 2021
USA Austin FC 33 2 2022
USA Austin FC (Play Off) 3 0 2022
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 40 1 2023 - 2024

Oppdatert: 13.07 2024