Espen Garnås

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Espen Bjørnsen Garnås. Foto: Emil Saglien Ruud, LSK.no

Espen Bjørnsen Garnås (født 31. desember 1994) er en norsk fotballspiller som 2. september 2020 signerte for LSK. Midtstopperen signerte en kontrakt som varer ut 2023-sesongen. Overgangen kom etter en byttehandel med Ull/Kisa. I følge RBs artikkel publisert 2. september. betalte LSK ca. 300.000 kroner for å kjøpe ut Garnås [1]. I tillegg ble Kristoffer Ødemarksbakken lånt til Kisa for resten av 2020-sesongen. "Det er veldig kult. Jeg er veldig stolt. Jeg går til en stor klubb, en av Norges største. Jeg gleder meg til å komme i gang. Jeg går til en klubb i samme divisjon, men samtidig er det et steg opp for meg. All ære til Ull/Kisa, selvfølgelig, men jeg følte at dette var et fint tidspunkt til å ta et steg opp. Komme til en større klubb med stort støtteapparat, masse bra spillere, masse fans og en fantastisk stadion. Jeg tror jeg kan få en fin utvikling her", uttalte Espen Garnås til klubbens hjemmeside [2]. Debuterte for LSK, da han i seriekampen hjemme mot Ranheim 8. september 2020 kom inn som reserve for Philip Slørdahl i det 87. spilleminutt. Garnås gjorde seg bemerket med en eneste gang og satte inn en susende takling på Ranheims Ole Hammerfjell Sæter. Trønderen måtte ikke bare ta telling, han forlot også banen med en skade. En ny 4er så dagens lys på Åråsen. LSK kan ha fått en arvtager til Torgeir Bjarmann og Bård Bjerkeland. En midtstopper laget av stål og herdet på LSKs treningsfelt. Burde også fått en assist på sitt framspill til Thomas Lehne Olsen, da Fugla gikk opp til 2-1. TLO sentret videre til Fredrik Krogstad som scora. Var for første gang i LSKs startellever, da Fugla vant 1-0 i Tromsø IL 100-årsjubielum 15. september 2020. På nytt sendte Garnås en spiller tidlig i garderoben med en skade. Denne gangen noe mer uforskyldt, da ballen traff hodet til Eric Kitalano. "Jeg har blitt tatt veldig godt i mot. En fin gjeng. Masse bra spillere. Det merker jeg fotballmessig selv også. Jeg tar steg. Jeg blir bedre av det selv. Det ser bra ut. Vi fikk satt godt trykk på Tromsø fra start, og fikk et relativt tidlig mål. Jeg føler at vi har god kontroll gjennom hele kampen. Utrolig deilig å få en smultring her oppe", uttalte hallingdølen til klubbens hjemmeside etter 1-0-seieren på TILs 100-årsdag [3].

I et større intervju med Romerikes Blad publisert 17. september 2020 fortalte Garnås at han syntes det var gøy å bli sammenlignet med Bjerkeland, Bjarmann og Kippe, men også alt for tidlig: "Jeg har sett mange har slengt ut de navnene. Jeg tar det som en anerkjennelse. Men jeg har kun spilt én god kamp. Det er altfor tidlig å begynne å prate om sånt. Det er så mye arbeid som ligger fram til jeg kan måle meg med de der. Men skulle jeg gå 10-15 år fram i tid, håper jeg at jeg vil ha gjort det så bra at folk vil huske meg". Han la også til at hans tøffe og kompromissløse spilestil alltid hadde vært en del av ham: " Jeg har alltid vært en tøffing. Jeg er oppvokst på fjellet med tre storebrødre. Det gikk for seg. Jeg var nesten minst av alle da jeg var i ungdomsskole-alder. Jeg var bitte liten som 15-16-åring og var ryddegutt på midtbanen. Da lærte jeg meg å trykke til i duellene. Jeg måtte gi alt i hver duell for å klare meg. Det er jo i ungdomsårene man blir formet. Jeg var ikke noe stort talent. Jeg var på kretslag, men aldri i nærheten av aldersbestemte landslag. Jeg har gått min vei. Det har tatt tid. Sånn er det, alle kan ikke være på landslaget når man er 15. Men bakgrunnen min har nok vært viktig. Nesbyen er jo både veldig kaldt om vinteren og veldig varmt om sommeren. Jeg vet ikke om det er temperaturforskjellene som har formet meg, la han til med et smil. Stemplet som en tøffing hadde han derimot ingenting i mot: "Jeg går ikke etter å skade folk. Men det er viktig å være tøff i duellene. Det er min største styrke og den må utnyttes. Jeg skal ikke være en enkel mann. Det skal gjøre vondt å møte meg" [4]. Scora sitt første mål for LSK i seriekampen borte mot Strømmen IF 25. september 2020.

"Garnås-tabellen" publisert i lokalavisen Hallingdølen.

Etter toppkampen hjemme mot Tromsø IL 1. november gikk TIL-trener Gaute Helstrup til frontalangrep på Garnås og beskyldte LSK-stopperen for bevisst å gå inn for å skade motspillere. "Tror du han bevisst takler for å skade motspillere?", spurte journalist i Nordlys, David Nyvoll. "Ja, vi har møtt ham flere ganger tidligere og han har skadet flere av våre spillere, og det har jeg erfart med andre lag også. Men det er hans måte å spille på, så det er opp til dommerne å beskytte spillerne. Dommerne må ta sine avgjørelser, men jeg mener at den type spillere må straffes, men det er ikke mitt bord", svarte Helstrup. Konfrontert med Helstrups angrep uttalte Garnås: "Jeg har en tøff spillestil, så det har han rett i. Men jeg går ikke etter å skade spillere. Jeg er tøff i duellene og håper at jeg kan få en mental fordel av det, at jeg setter meg i respekt, men jeg ville aldri gått ut for å skade motspillere. Sånn har jeg spilt hele livet, jeg har alltid vært tøff i duellene, og jeg skjønner at han blir frustrert hvis spillerne hans blir skadet, men det er ikke noe jeg gjorde bevisst" [5].Espen Garnås sin innsats i LSK ble lagt merke til. 25. november publiserte lokalavisen Hallingdølen "Garnås-tabellen" (se eget bilde) hvor LSK lå på førsteplass etter Garnås sin inntreden i laget med 32 poeng på 14 kamper. "Jaså? Når du seier det, så er det ikkje overraskande. Det har stort sett vore gode resultat i haust. Me hadde ei solid sigersrekke ei stund. Det har vore moro å kome til eit lag som kjempar heilt i toppen. LSK var storfavorittar før sesongen, men låg litt bakpå då eg kom dit. Det har vore moro å hente inn gapet. I lange periodar har me spelt veldig god fotball, utan frykt og som eit topplag", uttalte Garnås til Hallingdølen.no [6].
Hans første kamp i eliteserien kom i serieåpninga borte mot Strømsgodset 16. mai 2021. Garnås kom inn som reserve for Philip Slørdahl i det 91. spilleminutt. Var tilbake i startelleveren, da LSK vant 1-0 i seriekampen hjemme mot Odd 27. mai 2021. En midtstopper av den gamle sorten. Knalltøff og duellsterk, men med begrensede tekniske ferdigheter. Likevel overrasket han positivt gjennom 2021-sesongen, tilpasset seg nivået og tok nye steg hele tiden. I hjemmekampen mot Kristiansund BK 16. oktober fikk vi se en langt mer ballsikker forsvarsspiller. "Aldri vært så god med ball. Viste fram sider av seg selv man ikke trodde at fantes. Kraftstopperen så ut som en ballelegant, uten at det gikk utover noe annet. Veldig god med ball i starten av kampen, frispilte kantene flere ganger. Vant stor sett det som var av dueller og brøt foran motstanderne flere ganger. Litt het da han pådro seg gult kort", var RBs vurdering etter kampen [7]." Da jeg kom inn mot Odd, så var førsteprioriteten min å gjøre det veldig enkelt. Hovedfokuset var å spille på mine styrker som det å rydde unna i egen boks. Det hadde vi slitt med i de to første kampene. Etter hvert som jeg fikk mer selvtillit, så torde jeg mer og mer med ballen", uttalte Garnås i et intervju med RB 2. mars 2022 [8]. Etter å ha gitt LSK ledelsen i seriekampen hjemme mot Stabæk 27. oktober skrev VG: "Hallingdølen – halvt stopper, halvt stuntmann – fløy gjennom luften og springskallet inn ledelsen Åråsen-publikummet hadde skreket seg hese og trommet seg stive etter" [9].

Pådro seg et brudd i båtbeinet i april 2021. Hadde hånda og håndroten gipset en stund, men tok den av og spilte resten av sesongen uten at bruddet hadde skikkelig grodd. "Skulle egentlig hatt på gips i 10-12 uker, men vi klippet den av før det og jeg spilte for fullt med de konsekvensene det kunne få. Hånda ble teipet opp til hver trening og kamp". fortalte Garnås i et intervju med RB 19. januar 2022. En måned tidligere. 20. desember, valgte midtstopperen å operere skaden. "Hvis jeg ikke hadde operert nå, så ville jeg fått varige mén. Det var et lite brudd først, men jeg fått en del smeller og i tillegg har det ikke grodd. Derfor er det blitt et krater inni der og et bein som begynte å bli dødt. Nå satser vi på at det gror godt" [10]. I et senere intervju la han også til: "Det kunne blitt en annen situasjon i laget om jeg hadde tatt en pause i fjor. Plutselig kunne det blitt hentet inn en ny spiller på grunn av det, og hvordan hadde min posisjon i laget vært da? Valget var derfor enkelt for meg så lenge jeg kunne spille med det. Tross alt er ikke høyre håndledd avgjørende for å spille" [11]. I følge RB vil Garnås være ute i 10 uker, men kan være med på deler av LSKs treninger. Klubben hadde håp om at han kunne rekke seriestarten borte mot Ham-Kam 2. april. Noe han også gjorde. Spilte sin seriekamp nummer 50 for LSK 16. mai hjemme mot Sarpsborg 08. En kamp LSK vant 1-0 etter scoring av Ylldren Ibrahimaj.

Espen Garnås hjemme mot RBK i 2022. Foto: Fredrik Tyskeberg.

Espen Garnås var trolig den LSK-spilleren som utviklet seg mest i løpet av vårsesongen 2022 og tok nye steg som eliteseriespiller. I et intervju med RB 24. mai 2022 forklarte han framgangen slik. "Trenerne er flinke til å be oss om å være modige. Vi får beskjed om ikke å være redde for å gjøre feil eller i hvert fall gjøre de «riktige» feilene. Det handler om å tørre å by på seg selv. Hvis vi ikke gjør det, så kommer vi ingen vei, og da får vi heller ingen utvikling. Veldig mye handler om å tørre å gjøre det. Det føler jeg meg trygg på, og det er moro å se at man kan ta steg. Vi har vært veldig sterke på venstresida, og noen lag har prøvd å stenge den og lede over på min side. Det må jeg benytte meg av, og da må jeg finne måter jeg kan gjøre det på. Jeg gjør det fortsatt ganske enkelt med ballen, men det handler om å gjøre riktige valg". [12]. Han la også til at han brukte mye tid til å se på videoklipp av LSKs kamper. "Jeg kan gå inn og se bare på mine involveringer i kampene. Det gjør at jeg kjenner igjen situasjoner i kampene som jeg tidligere har sett på video. Da er det lettere å gjøre det riktige når du er i øyeblikket. Du blir mer bevisst på hva du gjør. Jeg er jo fortsatt inne i dueller og takler like mye som jeg alltid har gjort, men nå er jeg litt tidligere ute. Jeg føler meg tryggere. Vet ikke om det har noen sammenheng, men det kan være årsaken til at jeg ikke har fått så mange kort i år. [13]. Han innrømmet også at kroppsvekten hadde gått ned. "Har jobbet veldig hardt i år for å få den kroppen jeg har nå. Det kan selvsagt bli enda bedre, men jeg har blitt sterkere der det er viktig å være sterk for min del. Slik jeg har jobbet nå, så føler jeg at jeg er litt kvikkere og raskere, og det gjør også at jeg kommer raskere inn i situasjonene hvor jeg tidligere kanskje kom for seint" [14].

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Espen Garnås vurdert av Romerikes Blad til terningkast 5. "Kjøpt for ca. 340.000 kroner fra Ull/Kisa. Hentet fra naboen midtveis i Obosliga-sesongen. Kom inn med sin fysikk og duellstyrke, og det var det LSK trengte for å rykke opp. Før 2021 var det usikkert om han ville ta nivået i Eliteserien. Startet de to første kampene på benken. Kom inn og spilte på det trygge i starten. Etterpå har han ikke sett seg tilbake. En av spillerne som har utviklet seg mest det siste året. Nå er hallingdølen en viktig brikke i det som for øyeblikket er landets beste forsvar. 53 seriekamper og 4 mål" [15].

I et større intervju med lokalavisen Hallingdølen.no 10. november 2022 fortalte Garnås om sin tid i Lillestrøm Sportsklubb: "Eg har det veldig fint i LSK. Det er ein klubb og ein kultur som passar meg veldig godt. Eg var sikker på at eg kom til å like meg her. Det er ein stor klubb og alt frå kjøkkentilsette til spelarar og trenarar er fine folk. Og dei har mange fans og supportarar. Det var ei trygt val. Eg vart henta for å spele frå dag ein. Det var eit steg opp, men likevel mykje kjent. Eg tenkte at folk rundt meg ikkje trudde at eg var god nok for det øvste nivået. Slike tankar sneik seg inn, men eg visste eg hadde noko der å gjera. Eg måtte berre få kroppen i gang". Du grov deg ikkje ned, spurte Hallingdølen.no. "Nei, eg tenkte berre. Gi meg tid, gi meg moglegheita så skal eg vise at eg er god nok". Fleire høgdepunkt til nå? "Det er lett å seie dei store kampane ifjor. Rosenborg heime og borte. Molde borte. Vålerenga heime. Eg har scora i begge derbyene mot Vålerenga. Det er stort". Om årets sesong: "Det har vore ein del dårlege resultat i haust, det er synd. Me hadde veldig lyst på medalje. Men stemninga i laget er god, og me har jamt over levert mykje bra". Om kampene i Conference League: "Det var ei ny, spennande oppleving for veldig mange av oss, som ikkje hadde slike erfaringar frå tidligare. Når ein kjem på banen så gjer ein eigentleg litt faen i at dei er betre på papiret. Men du merkar at desse er gode. Det gjer meg berre ekstra skjerpa. Så handlar det om å klare å vera seg sjølv uansett kven ein møtar". Om planene for framtida og en mulighet for å komme på landslaget: "Eg tenkar ikkje så mykje på kor langt eg skal nå. Eg har kome lengre enn eg hadde trudd og er like motivert som eg alltid har vore. Landslaget har eg ikkje tenkt på. Det er jo ein draum, men eg går ikkje å ventar på ein telefon. Skal ein dit må ein levere på et høgt nivå over lengre tid" [16].

LSKs kaptein Gjermund Åsen om lagkompisen Espen Garnås, Hallingdølen.no 10. november 2022 [17]: "Garnås har vorte sjølve symbolet på den utviklinga LSK har hatt. Han har vorte heilproff på alle måtar. Både med å ta plass i laget, bli meir verbal og betre med ball. Også er han ein mann mange har stor tillit til, ein det er lett å prate med. Han har skjønt at du kjem langt med å ta ansvar for eigen utvikling og har vorte ein av kulturberarane i laget med å trene mykje. Du blir aldri ferdig utlært, og du må vere nysgjerrig. Det er Garnås, nysgjerrig og svolten. Så lenge han er det kan han nå så langt han vil", .
"Det er viktig at me har spelarar som har gått arbeidsvegen og ikkje berre dei som har gått vegen via yngre landslag og større klubbar. Det viser at ein får att for godt tolmod og hard jobbing, også er han ein fin fyr å prate med og ha i garderoben. Han er ein som spøker og får folk til å senke skuldrene", Vetle Dragsnes til Hallingdølen [18].
"«Han er framleis ein tøffing og god i hovudspelet, men han har vorte betre med ball og mykje smartare i spelet. Når han vinn duellar er det ikkje om å gjere å heade lengst, men å styre spelet vidare". Helland har tidligere uttalt om Garnås at det er en spiller "ein eg er glad eg spelar med og ikkje imot". En karakteristikk som trønderen fortsatt står for: "Garnås er ein tøffing på feltet og på kamp, ein fin fyr i garderoben og i laget. Det er fint å ha slike "rævhol" på laget, som kan terge på seg motspelarar og ta i bruk alle triks for å fyre opp litt. Han er ein bra mann, ein sabla god fotballspelar, og glad i kvinnfolk. Garnås er ein fin mann eg vil ha i garderoben, i skyttargrava og på fest. Han går aldri fyrst heim. Han er frå Hallingdal, trass alt», Pål André Helland om Espen Garnås til lokalavisen Hallingdølen 10. november 2022 [19].


Signerte en ny treårskontrakt med LSK 8. januar 2024. "Jeg har vært med på en veldig fin reise. Spesielt i fjor var det mye som skjedde, og da var det godt å få en pause og litt tid til å tenke litt. Nå har jeg kommet fram til det rette valget for meg. Jeg vil at vi skal fortsette den gode stimen vi har hatt. I fjor var den litt nedadgående, så vi må tilbake der vi har vært og kjempet om topp 3-plassering. Det er noe jeg virkelig har lyst til å bidra til. Så har jeg troen på det nye trenerteamet og spillerne her", uttalte han til klubbens hjemmeside samme dag. Overfor RB innrømmet Garnås at han hadde fått tilbud fra klubber både i Polen og Romania, men at Gjermund Åsen ble med videre betød mye for ham. "Når du er ute av kontrakt, vurderer du de tilbudene du får ut fra en totalpakke. Det har vært interesse både fra utlandet og Norge, men jeg følte at det beste for min del var å bli i LSK. Selvfølgelig kan man vurdere bedre økonomiske tilbud, men det er viktigere ting i livet enn det. Da falt valget mitt på LSK. Det har vært en vurdering tett på. Jeg har sittet med en følelse på hva jeg ville velge en god stund. Også var det ikke negativt for meg at Gjermund Åsen signerte for noen dager siden heller. Det var kanskje det som gjorde at det bikket over til LSK. For meg betyr det mye for meg å ha ham her som kaptein" [20].

Spilte sin seriekamp nummer 100 for LSK i bortekampen mot FK Haugesund 7. april 2024.

Espen Garnås har tidligere spilt for Nesbyen IL, Hallingdal FK, Mjøndalens 2. lag, Kjelsås og Ull/Kisa.

Spillerkarriere

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Kjelsås IL 2014 - 2017
Mal:Country alias Norway Ull/Kisa 2017 - 2020
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 107 10 2020 - 2024