Kristoffer Ødemarksbakken

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Ødemarksbakken signerer for LSK. Foto: LSK.no

Kristoffer Ødemarksbakken (født 5. desember 1995) er en norsk fotballspiller som 7. september 2017 signerte en fireårskontrakt med LSK. En overgang fra Ull/Kisa som i følge Romerikes Blad 8. september kostet LSK 800.000 kroner. LSK har også forpliktet seg til å utbetale ytterligere 300.000 kroner hvis Ødemarksbakken spiller 60 eliteseriekamper for Fugla. Kontrakten gjør ham til LSK-spiller fra 1. januar 2018. Til LSKs hjemmeside uttalte han: "Dette er en drøm som går i oppfyllelse for meg. Jeg har vært på Åråsen og sett mange kamper med venner og familie" [1]. Nå skal jeg endelig spille der selv".

Kristoffer Ødemarksbakken fikk sin eliteseriedebut, da han i serieåpninga borte mot Bodø/Glimt 11. mars 2018 kom inn som reserve for Gary Martin rett etter pausehvilen. Var første gang i LSKs startellever og scoret sitt første eliteseriemål i hjemmekampen mot Sarpsborg 17. mars 2018. Kristoffer ble både av VG og RB også kåret til banens beste i denne kampen. Resten av vårsesongen slet han med en lyskeskade og måtte etter hjemmekampen mot Start 9. april ta en pause. Var tilbake i startelleveren i bortekampen mot Stabæk 30. april. Trolig var dette for tidlig, da Ødemarksbakken igjen havnet på benken og fikk mye av 2018-sesongen spolert, men scoret også et utrolig viktig mål, da han i bortekampen mot Brann 7. oktober utlignet hjemmelagets scoring og sikret LSK et særdeles kjærkomment poeng i kampen for å unngå nedrykk.

Inngangen til 2019 ble langt bedre for den lovende kantspilleren. I et intervju med Romerikes Blad 15. februar 2019 fortalte han blant annet: "I fjor var jeg skadet og kunne ikke trene fotball med laget. Denne vinteren har jeg ikke stått over et eneste minutt av fotballøktene" [2]. Var utvilsomt en av LSKs aller beste spillere i oppkjøringen til 2019-sesongen og leverte meget godt i treningskampene. Grunnen til framgangen forklarte Ødemarksbakken slik: "Jeg tror jeg trente like mange timer i desember (spillernes feriemåned) som jeg gjorde i januar med laget. Jeg trente kanskje litt annerledes, ikke alltid to knallharde økter. Det ble ofte en fotballøkt og så en styrke- og skadeforebyggende økt på kvelden. Jeg hadde fokus på mobilitet. Jeg brukte en del yoga. Det var et hardkjør, det tror jeg at jeg vil få betalt for" [3]. - Dessverre klarte ikke Ødemarksbakken helt å følge opp de lovende taktene fra treningskampene. Forventningene til den unge kantspilleren var kanskje for store. I den blytunge sesongen stagnerte han i takt med lagets dårlige prestasjoner. I 2019 var Ødemarksbakken på banen i 29 av de 30 seriekampene LSK spilte, hvor av 24 kamper i startelleveren. Matchvinner i seriekampen hjemme mot FK Haugesund 28. april 2019 med kampens eneste scoring. Ny lekker scoring i bortekampen mot Odd 3. august. En "signaturscoring" typisk for Ødemarksbakken, mente Romerikes Blad. Ødemarksbakken skjærer inn fra sin kantposisjon og skrur ballen forbi keeper og inn i motsatt hjørne. Totalt 3 seriemål i 2019-sesongen. Tar også med at Ødemarksbakken også var delaktig i et historisk øyeblikk. I bortekampen mot Strømsgodset 20. oktober ble han byttet ut med Frode Kippe. LSKs legende ble da den eldste spilleren LSK har benyttet i eliteserien, 41 år 276 dager

Kristoffer Ødemarksbakken hjemme mot VIF 26.10.19. Foto: Onion Bag. Gjengitt med tillatelse.

Samme dag som sesongoppkjøringen til 2020 startet, 6. januar, ble det kjent at Ødemarksbakken hadde takket nei til et tilbud fra Bodø/Glimt. "LSK er klubben min og jeg har virkelig tro på dette prosjektet. De fikk inn Geir Bakke. Det er også et tydelig signal. Samtidig ville det vært ekstra tungt å dra herfra. Jeg tror jeg at jeg tok den riktige avgjørelsen", uttalte kantspilleren til RB. Sportsdirektør Simon Mefsin la til: "Vi fikk et bud fra en eliteserieklubb på Kristoffer. Det var ikke noe «fille-bud». Det var anstendig. Men i samråd med spilleren ble det tydelig at han hadde LSK-hjerte og at han føler for mye av det samme som Thomas ytret da han forlenget kontrakten. Han har en drøm om å gjøre suksess på Åråsen. Det viser dette at han fortsatt håper å innfri". [4]. Var uheldig i den første treningskampen hjemme mot Tromsø IL 1. februar og måtte forlate banen etter bare 6 minutters spille med en ankelsakde. Var tilbake på laget igjen i treningskampen hjemme mot Kristiansund BK, spilt på Åråsen 9. juni, og scoret LSKs mål som sikret uavgjort 1-1 mot eliteserielaget fra Nordmøre. Ødemarksbakken var påpasselig frampå og sklei ballen i mål, da keeper Serigne Mor Mbaye mistet kula rett ut i boksen. "Det var kjempedeilig å spille kamp igjen. Godt å være tilbake på gresset på Åråsen selv om jeg merket godt at banen er tung å løpe på. Vi trenger å spille noen kamper her for å bli vant til banen igjen. Da bør den bli en fordel for oss mot motstandere som kommer fra kunstgress. Åråsen-matta blir bare tyngre og tyngre utover i sesongen", uttalte Ødemarksbakken til RB [5]. Spilte sin seriekamp nummer 50 for LSK borte mot Jerv 31. juli 2020.

Ødemarksbakken ble 2. september 2020 lånt ut til Ull/Kisa i en byttehandel mellom klubbene. LSK hentet Espen Garnås på en permanent overgang mens Ødemarksbakken ble lånt ut for resten av sesongen. Kisa har også sikret seg opsjon på et eventuelt kjøp etter at låneperioden er over. "Kanskje trenger jeg et miljøskifte og ny energi. Men aller mest trenger jeg spilletid og tillit. Slik det har vært i LSK denne sesongen har jeg ikke fått så mange minutter som ønskelig. Det har heller ikke vært noe andrelag å spille seg i form på. Jeg må ta selvkritikk på at det ikke har vært godt nok. De sjansen jeg har fått har jeg ikke benyttet, og jeg kan ikke skylde på så mye. Nå håper jeg å finne tilbake gløden slik at jeg kan komme tilbake etter sesongen og fortsette karrieren i LSK. I Ull/Kisa håper jeg på mye spilletid. Jeg kjenner både systemet og spillerne, så det ser jeg fram til", uttalte Ødemarksbakken til RB 2. september [6].

Signerte en treårskontrakt med Aalesund 28. januar 2021. "Det blir en litt ny start for min del. Jeg har havnet litt i et spor der jeg ikke har fått ut det beste av meg selv, og ikke klart å bryte ut av det. Derfor synes jeg denne muligheten er fin for meg. Starte litt på nytt. Som romeriking er det ekstremt trist for min del å forlate Lillestrøm. Når man er fra Romerike, så er det å spille for Lillestrøm det kuleste man kan gjøre. Så jeg gjør dette med blandede følelser. Men fotballmessig tror jeg det er riktig for meg nå. Men jeg vil alltid følge Fugla, og jeg vil alltid være Fugla-gutt. Det er lett å huske de dårlige stundene når man tenker tilbake nå - som nedrykket og den dårlige starten på fjorårets sesong med skadeproblemer. Men jeg har mange gode minner. Som da jeg scoret i den første hjemmekampen min, og da jeg kjempet meg inn på laget igjen i høstsesongen i 2018. Og selvsagt matchvinnerscoringen mot Haugesund og 3-0-triumfen over Vålerenga. Det har vært en ære å få spille for Fugla. En guttedrøm. Jeg er veldig takknemlig for å ha fått muligheten", uttalte Kristoffer Ødemarksbakken til LSK hjemmeside sammen dag som avtalen med AaFK ble undertegnet [7].
Debuterte for tangotrøyene med å score kampens første mål i serieåpninga hjemme mot Bryne FK 15. mai 2021.

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Kristoffer Ødemarksbakken vurdert av Romerikes Blad til terningkast 3. "Kjøpt for ca. 900.000 kroner fra Ull/Kisa. Hentet til LSK etter en strålende sesong for Ull/Kisa i Obos-ligaen. For LSK-supporteren gikk drømmen i oppfyllelse. Det ble aldri et mareritt, men heller ikke den suksessen som alle parter hadde håpet på. Virket etter hvert preget av den tøffe sportslige situasjonen favorittklubben befant seg i. Det endte med utlån til Ull/Kisa i 2020 og salg til Aalesund året etter. Spilte 54 kamper og scoret 5 mål" [8].

  • Rykket opp til Eliteserien med Aalesunds FK i 2021. AaFK ble nummer to i OBOS-ligaen, bak Ham-Kam.
  • Rykket ned fra Eliteserien med Aalesunds FK i 2023. AaFK ble helt sist.

Kristoffer Ødemarksbakken har tidligere spilt for Nannestad og Bjerke IL.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Ull/Kisa 75 14 2013 - 2017
Norge Lillestrøm SK 45 5 2018 - 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK Playoff 1 0 2019
Norge Lillestrøm SK 9 0 2020
Norge Ull/Kisa (lån) 17 5 2020
Norge Aalesund 76 8 2021 - 2023
Færøyene KÍ Klaksvik 0 0 2024