Uwe Rösler

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Uwe på pressekonferansen etter 1-1-kampen borte mot Newcastle.

Uwe Rösler (født 15. november 1968 i Attenburg, Øst-Tyskland) var hovedtrener for LSK fra 1. november 2004 til 13. november 2006, da han ble sparket av LSK.

Beste resultater med Lillestrøm er cupfinalen 2005 og finalen i Royal League 2005-06, sammen med 4. plass i Eliteserien i 2005 og 2006. Uwe Rösler fikk sparken som LSKs hovedtrener 13. november 2006.

Biografi

Pre LSK

Uwe Rösler har vært innom en rekke klubber som spiss, men mest kjent er han for å ha spilt for Manchester City. I 1994-95-sesongen i England var også Jürgen Klinsmann en hyppig målscorer. Allerede på denne tiden ble Rösler kjent for sine uttalelser: Rösler ble spurt om han kjente til Klinsmann, hvorpå han svarte "ja, eh, fra tv'n". Rösler ble også meget populær hos fansen fordi han jobbet knallhardt i hver kamp. Faktisk ble han så populær at fansen hadde med seg en oppblåsbar Uwe-dukke rundt i førsesongen, og foran lokalderbyet mot United trykket fansen opp t-skjorter med skriften "Uwe's Granddad bombed Old Trafford".

LSK-epoken

I 2002 bragte Röslers norske kone ham til Norge. På sommeren var han nær ved å delta på et treningsopphold med Fredrikstad FK, men endte heller opp på treningsleir i Eikefjord med LSK. Rösler skrev under en kontrakt med LSK og scoret ni mål på ti kamper, noe som i stor grad var med på å redde LSK fra nedrykkskampen det året. Debuterte for LSK med å score ett mål i hjemmekampen mot Bryne FK 28. juli 2002. Hans solide innsats på sensommeren og høsten førte han til topps på LSK-børsen hos Romerikes blad 2002.
"Livredderen". VGs beskrivelse av Uwe Rösler. "Det var juli. LSK gikk på sitt sjette strake serietap. På tabellen lå romerikslaget på 11. plass. Skadene florerte. Spisskrisen var akutt. Da kom en tysker til Åråsen".

I første serierunde 2003 scoret Rösler på Bodø/Glimt. Men Rösler var meget syk, og bare dager etterpå var det klart at tyskeren hadde lymfekreft i brystet. Han ble i all hast lagt inn på sykehus for behandling [1]. Rösler forsvant fra Åråsen til utpå sensommeren da han igjen hadde bygget seg opp nok til å være tilskuer på kamp. Senere på året ble det klart at Rösler var helbredet. Lenge uttalte Rösler at hans mål var å komme tilbake til LSK som spiller, og at det var det han jobbet mot.

2004 ble det imidlertid klart at veien tilbake som spiller ble for lang. Rösler tok trenerkurs i Tyskland med svært gode resultater, og da det ble klart at Arne Erlandsen ikke fikk forlenget trenerkontrakt med LSK meldte Rösler seg på i kampen om LSK-trenerjobben. Etter at også Ståle Solbakken var inne i bildet, falt imidlertid sportslig utvalg ned på Rösler, og han ble ansatt som trener med tiltredelse 1. november samme år.

I 2005 førte Rösler ikke LSK til noen umiddelbar plass i toppen av Eliteserien i begynnelsen av sesongen. Men utover høsten klatret laget på tabellen, og hadde flere muligheter til å henge med tabell-lederene, men sviktet når det gjaldt som mest. Den oppadgående formen viste seg også i cupen. Rösler førte LSK fram til sin første cupfinale siden 1992. LSK tapte imidlertid cupfinalen for Molde FK. Men i serien oppnådde Rösler og LSK en plass i Royal League for første gang, samtidig som klubben takket ja til en plass i Intertoto.

Med Royal League begynte oppturen for alvor for Uwe Rösler. Han hentet Olivier Occean til klubben og førte laget til en finale i Royal League, som første norske lag. LSK tapte imidlertid finalen på overtid for FC København. I Intertoto sommeren 2006 hadde Rösler et lite eventyr med å ta ledelsen over Newcastle United foran over 30.000 tilskuere på St. James' Park. Hjemme på Åråsen ble imidlertid engelskmennene for sterke, og LSK tapte sammenlagt.

Under Röslers ledelse var LSK tippet som gullkandidat sammen med Brann i 2006. Sesongen begynte bra, men senere avtok resultatene. Rösler holdt LSK lenge i toppen av tabellen til tross for sviktende form. Supporterne hadde ikke stilt et eneste spørsmål ved Rösler før de seneste serierundene 2006. Selv om de fleste også da uttrykte tillit til Rösler, ble det stilt flere spørsmålstegn enn tidligere ved om tyskeren var rett trener for LSK. Det var uansett ikke mange som ønsket hans avgang, Rösler hadde tillit.

13. november ble alle overrasket da Rösler og hans assistent Gunnar Halle ble kastet ut av LSK. Senest uken før uttalte LSK-leder Frank Grønlund at "Uwe blir". Det ble spekulert om det sportslige utvalget fattet beslutningen om fratredelsen, med Per Berg i spissen.

Post LSK

Etter lengre spekulasjoner, ble Uwe Rösler presentert som ny hovedtrener i Viking, 22. november 2006. Rösler ble meget populær i sin første sesong i klubben. Viking endte i 2007 på en meget god 3. plass i eliteserien, plassen foran Lillestrøm SK, og Uwe Rösler ble som den første treneren i klubbens historie tildelt prisen "Årets Viking". I 2008 endte Viking på en tilfredsstillende 6. plass i eliteserien. Etter en sesong med dårlig resultater for Stavanger-klubben i 2009, Viking havnet til slutt på en meget skuffende 10. plass i eliteserien, trakk Uwe Rösler seg som Viking-trener 18. november 2009.

Hedret med en plass i Manchester Citys "Hall of Fame" 28. november 2009 [2].

Ansatt som ny Molde-trener 30. august 2010 etter at daværende trener Kjell Jonevret hadde fått sparken samme dag. Molde var på vei mot nedrykk, da Rösler tok over laget. Men etter en vellykket snuoperasjon endte laget til sist på en komfortabell 11. plass. Var ønsket videre som hovedtrener på Aker stadion, men Uwe Rösler ønsket nye utfordringer og tok hele familien med seg til England.

Signerte en toårskontrakt med opsjon på ytterligere ett år med engelske Brentford 10. juni 2011 [3]. Noe av det første han gjorde var å ta med seg sitt nye lag til treningleir i Lillestrøm sommeren 2011. Ledet Brentford for første gang i treningskampen mot Strømmen IF 12. juli 2011, kampen som ble spilt på Lillestrøm stadion endte 0-0. Hans første obligatoriske kamp kom i seriekampen hjemme mot Yeovil Town 6. august, seier 2-0. Brentford gjennomførte en meget god sesong under Röslers ledelse, og endte til slutt på en meget respektabel 9. plass i Football League One. Brentfords beste plassering på seks år. I sin andre sesong med Brentford var Uwe Rösler svært nære å rykke opp med "The Bees". I den aller siste serierunden kunne Brentford med seier over Doncaster Rovers hjemme på Griffin Park ta steget opp i Championship . På stillingen 0-0 og allerede inne på overtid fikk Brentford tildømt et straffespark, dessverre bommet Marcello Trotta fra krittmerket og som om det ikke var nok. Doncaster kontret og scoret, dermed måtte Brentford ut i play-off hvor de slo Swindon Town i semifinalen, men tapte 2-1 for Yeovil Town i finalen spilt på Wembley. I sin tredje sesong som manager for Brentford måtte Rösler starte med en skikkelig overhaling for å styrke stallen. Ved månedsskiftet november-desember lå Brentford på 4. plass, da tyskeren fikk tilbudet om å overta sjefsstolen i Wigan Athletic.

På sin hjemmeside kunngjorde Wigan 7. desember 2013 at Uwe Rösler var klubbens nye manager. Det ble dessverre en tung debut for den ambisiøse tyskeren. Wigan tapte 2-1 på bortebane for slovenske Maribor 12. desember og mistet dermed muligheten til videre spill i Europa League [4]. Röslers første seier med Wigan kom, da Bolton ble slått 3-2 hjemme på DW Stadium 15. desember 2013. Opplevde at hans første bortekamp i Championship, mot Sheffield Wednesday 18. desember, måtte avbrytes etter 60 spilte minutter på grunn av særdeles dårlige spilleforhold. Hans første borteseier kom bare tre dager senere, 21. desember, da Reading ble slått 2-1 på Madjeski Stadium. Etter en meget god sesong under Rösler endte Wigan til sist på en 5. plass i Championship. Noe som ga laget en plass i play-off. Måtte her gi tapt for Queens Park Rangers etter to svært jevne semifinaler. 0-0 hjemme på DW Stadium, og tap 1-2 på Loftus Road etter ekstraomganger. Etter en elendig seriestart i 2014/2015-sesongen med kun 3 seire på 17 seriekamper, fikk Uwe Rösler sparken 13. november 2014. Nøyaktig på samme dato som han åtte år tidligere fikk sparken i Lillestrøm SK. - Overtok Leeds United før 2015/2016-sesongen og tok blant annet med seg sin nye klubb og spilte treningskamp på Åråsen stadion 25. juli mot tyske Hoffenheim. Ledet Leeds for første gang i Championship, da "The Whites" spilte uavgjort 1-1 hjemme mot Burnley 9. august 2015, men 19. oktober og etter bare 11 ligakamper var det allerede slutt [5]. Leeds lå da på en 18. plass med kun 11 poeng etter 2 seire og 5 uavgjorte kamper. - Tok seg god tid før han takket ja til en ny jobb som manager, men det var likevel overraskende for mange at han valgte League One-klubben Fleetwood Town. Signerte 31. juli 2016 en toårskontrakt med klubben [6]. Ledet Fleetwood for første gang, da Town spilte uavgjort 1-1 i seriekampen borte mot Northampton 8. august. Vant sin første seriekamp, da Oxford United 17. august ble slått 2-0 på Towns hjemmebane Highbury stadium. Kåret av The English Football League til sesongens beste manager i League One 2016/2017. Den påfølgende sesongen ble derimot ingen suksess for tyskeren, etter 7 strake tap fikk Uwe Rösler 17. februar 2018 sparken som manager i Fleetwood Town [7].

Uwe Rösler ble 12. juni 2018 presentert som Malmö FFs nye hovedtrener. Rösler og Malmö hadde blitt enige om en kontrakt som varer ut 2020 [8]. Ledet Malmö FF til en 4-0 seier i sin første allsvenske kamp borte mot Sirius 7. juli 2018.

Gunnar Halle og Uwe Rösler på LSK-treninga 1. okt. 2020. Foto: LSK.

Ble 29. januar 2020 presentert som Fortuna Düsseldorfs nye hovedtrener. Partene hadde da blitt enige om en avtale som varer til 30. juni 2021 [9]. Kunne ikke forhindre at Fortuna rykket ned fra Bundesligaen etter 0-3 tapet borte mot Union Berlin i den siste serierunden spilt 27. juni 2020. Noe som fikk den svenske journalisten og TV-kommentatoren Erik Niva til å skrive på twitter samme dag: "Tror knappt jag varit med om en tränare som så ofta är så nära - men ändå missar målet med så små marginaler - som Uwe Rösler. Fortuna Düsseldorf ur Bundesliga". - Sammen med Gunnar Halle besøkte han LSK-trenings 1. oktober 2021. "Min siste klubb som spiller og min første klubb som trener. Jeg har fantastiske venner og et veldig godt forhold til klubben og supporterne. Lillestrøm vil alltid være en spesiell klubb for meg. Og det er veldig hyggelig å se at klubben kjemper i toppen igjen. Jeg sjekker alltid resultatene til Lillestrøm. Alltid. Gjennom en lang karriere som spiller og trener, så har du alltid noen klubber som virkelig betyr mye for deg. For meg er det Manchester City og Lillestrøm", uttalte Rösler, som da jobbet som TV-ekspert for NENT [10].

  • Ga 31. oktober 2013 ut sin selvbiografi "Knocking down walls". En bok hvor hans tid i LSK også er viet plass [11].

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
BSG Traktor Starkenberg - 1981
Lokomotive Leipzig 1981 - 1988
Chemie Leipzig 1988 - 1989
Tyskland 1. FC Magdeburg 66 22 1989 -1991
TysklandDynamo Dresden 46 7 1991-1992
Tyskland 1. FC Nürnberg 28 0 1992 - 1993
Tyskland Dynamo Dresden (lån) 7 0 1993-1994
England Manchester City 153 50 1994 - 1998
Tyskland 1. FC Kaiserslautern 27 8 1998 - 1999
Tyskland Tennis Borussia Berlin 28 6 1999 - 2000
England Southampton 24 0 2000 - 2002
England West Bromwich Albion (lån) 5 1 2001
Tyskland SpVgg Unterhaching 14 5 2002
Norge Lillestrøm 11 10 2002 - 2003


Uwe Rösler har 5 A-landskamper for DDR.
Kåret til årets spiller i Manchester City 1995.

Trenerkarriere

Fra år Til år Klubb
2004 2006 Norge Lillestrøm SK
2006 2009 Norge Viking
2010 2010 NorgeMolde FK
2011 2013 England Brentford
2013 2014 England Wigan
2015 2015 England Leeds United
2016 2018 England Fleetwood Town
2018 2019 Sverige Malmö FF
2020 2020 Tyskland Fortuna Düsseldorf
2022 Danmark AGF Aarhus