Erland Johnsen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: Kopi av LSKs kampprogram

Erland Johnsen (født 5. april 1967 i Moss) er en tidligere norsk fotballspiller. Johnsen var en kompromissløs midtstopper som fikk 24 A-landskamper, 2 mål, for Norge, og deltok i fotball-VM i 1994. Johnsen har også 16 U-21 landskamper, 11 G-19 landskamper og 3 G-16 landskamper. Var spillerutvikler i LSK 2007 - 2011. Var hovedtrener for klubben sammen med Frode Grodås fra 29. mai tom. 16. juni 2008. Ledet sin første LSK-trening sammen med Grodås 30. mai hvor Erland Johnsen drillet utespillerne mens Grodås tok seg av keeperne. I tillegg stilte Jan Åge Fjørtoft opp som assistenttrener og veiledet spissene.

Serie- og cupspill 2008

I deres første kamp som hovedtrenere tapte Johnsen og Grodås 0-1 borte mot Bodø/Glimt 2. juni. "Jeg synes vi var inne på mye før pause, men det tar tid å øve inn angrepsspill og vi har bare hatt laget i noen få dager. Det ble for få innlegg og trøkk i boksen. Etter det irriterende baklengsmålet på dødball, ble vi preget og stresset og da var det mye av det samme vi har sett før i år", uttalte Johnsen til RB etter kampen. Til tross for den dystre tabellsituasjonen ville verken Johnsen eller Grodås avlyse spillernes ferie. " "Jeg tror ikke vi trenger mye ferie, men vi trenger sårt en mental opptur - og jeg tror ikke det hadde vært så lurt å fortelle spillerne at vi nå inndrar ferien deres. Men det er helt klart at vi først og fremst trenger å trene" [1]. Vondt gikk fra ille til katastrofe, da LSK 5. juni tapte 0-1 borte mot Eidsvold Turn i cupens 2. runde. "Jeg trodde ikke det var mulig å synke dypere enn dette, men det gjorde vi. Skikkelig pinlig. Jeg har ingen forklaring. Dette må spillerne ta ansvar for; du får spørre dem. For meg handler dette om stolthet for drakta" [2], uttalte trenerkollega Frode Grodås til RB etter det pinlige tapet. 9. juni fortalte Erland Johnsen til RB at han ønsket å ha hovedansvaret for laget alene. Noe Frode Grodås var enig i. "Vi har vært likestilt til nå, men fra nå er det naturlig at Erland får siste ord, så blir jeg hans høyre hand og keepertrener. Vi setter oss ned allerede mandag for å spikre opplegget", uttalte Grodås til RB.

LSK og Erland Johnsen fikk en kort opptur med 3-0 seieren hjemme mot Aalesund 8. juni, og lysten på trenerjobben ble ikke mindre av den grunn. "Det er dette jeg ønsker. Jeg stiller meg helt klart positiv til å fortsette". Et ønske Johnsen ville fremme i møte med sportslig utvalg samme dag. Frode Grodås på sin side ønsket ikke å fronte LSK som hovedtrener og ville tre til side: "Vi har vært likestilt til nå, men fra nå er det naturlig at Erland får siste ord, så blir jeg hans høyre hand og keepertrener. Vi setter oss ned allerede mandag for å spikre opplegget, men det er klart denne seieren hjelper på lysten til å bidra videre. Et nytt 0-1-tap og enda en svak kamp hadde vært tungt" [3]. Åtte dager senere, 16. juni, gikk LSKs sportslige utvalg, styret i LSK ASA og styret i Lillestrøm SK inn for denne løsningen. "Dette var min klare anbefaling. Jeg mener det var viktig å unngå enda et trenerbytte nå. Spillerne er tilfredse med det nye teamet, og nå er målet å klatre på tabellen", uttalte leder Per Mathisen til RB [4]. Men så kom tre strake tap som svei skikkelig. 1-2 borte mot Strømsgodset 28. juni. Likevel mente ikke Erland Johnsen at LSK ikke trengte å gå ned i den dypeste kjelleren nok en gang: "Jeg tror faktisk ikke det, selv om vi har tapt mye borte i år. Jeg får ta ansvar for tåpene i Bodø og her. Strømsgodset i Drammen er en tøff kamp, det var vi forberedt på. 1. omgang var bra og vi var nær 2-0, men da vi havnet under i 2. omgang så vi veldig sårbare ut. Vi hadde en lang prat i garderoben og jeg lot gutta få snakke ut. Basert på den praten - og engasjementet de viste - ser det lyst ut. Det er positivt at mange tar tak i problemet" [5]. Hjemmetap mot Lyn, også 1-2, 8. juli, og deretter hele 0-4 borte mot Fredrikstad 13. juli. "Vi står med gjørme til knærne. Verken keeper eller forsvar var ikke gode i 1. omgang", uttalte Johnsen som i pausen byttet ut både Vidar Riseth og Khaled Mouelhi med Pål Steffen Andresen og Karim Essediri. "Vi gjør noen endringer, men åpningen på kampen var forferdelig og ødelegger voldsomt for kampen" [77]. "Vi trener hver eneste dag på å mestre situasjonen vi er kommet i. Men når personlige feil ødelegger før pause, og Fredrikstad scorer på alle sine fire sjanser, er det vanskelig å gjøre noe med det", la Johnsen til, som ikke syntes det isolert sett var så ille å tape mot Fredrikstad på bortebane. " Men måten vi gjør det på er betenkelig. Det er ikke bra at spillere melder seg ut når motstanderne scorer". Selvtilliten er ikke blitt noe bedre den siste måneden? (RB). "Vi jobber med det, men jeg innser at vi må bli bedre både individuelt og kollektivt". Kan du som hovedtrener greie å snu dette? (RB). "Det tror jeg. Jeg synes responsen på treningene er bra. Men vi makter ikke å få det vi trener på til i kamp", mente Johnsen [6].

Fikk en etterlengtet seier og opptur, da LSK vant 3-0 i seriekampen hjemme mot Bodø/Glimt. En livsviktig seier fordi LSK fikk kontakt med lagene som lå like over nedrykksstriden. I tillegg var Erland Johnsen særdeles glad for at han hadde satset på Arild Sundgot i denne kampen. "Arild er utrolig god i dag og leverte en sterk søknad til Ham/Kam-kampen". Hva var grunnen til at du startet med han i dag? (RB). "Jeg regnet med mange innlegg og visste vi skulle styre kampen. Han (Arild Sundgot) har det i blodet, men han er ikke uunnværlig. Jeg startet ikke med han (i) forrige kamp", uttalte Johnsen som heller ikke ville friskmelde laget. "Vi glipper markeringene et par ganger, dessuten kommer en ny nøkkelkamp allerede neste søndag som vi absolutt ikke lov til å tape", men var fornøyd med hvordan spillerne responderte på denne kampen. "Etter de to første scoringene så jeg en spilleglede i laget som det er lenge siden jeg har sett" [7]. Triumfen mot Glimt ble fulgt opp med to nye seire, henholdsvis Ham-Kam borte 27. juli og Strømsgodset hjemme 3. august. "Fortsetter vi å spille slik, er vi friskmeldt. Vi kan fremdeles gå på en smell, men vi er stabile på et høyere nivå. Det mest gledelige er hva vi presterer offensivt", uttalte han til RB etter Godset-kampen. LSK kom ned på jorda igjen i bortekampen mot Lyn 10. august. En horribel forsvarstabbe og en feilaktig annullering av Oliviver Occean var nok til at Oslo-laget beholdt alle tre poengene på Ullevaal i en kamp hvor LSK skapte nok sjanser til minst å klare uavgjort. Erland Johnsen prøvde å se positivt på det "Jeg er fornøyd med mye av det vi presterte, men spillerne var litt for hete i avslutningssituasjonene. Vi kunne definitivt fått med oss noe herfra. Det gledelige er at vi skaper mange sjanser"." [8]. Nytt tap i UEFA-cupkampen borte mot FC København 14. august, men Frode Kippes sene redusering til 1-3 ga oss et lite håp om videre avansement etter returen på Åråsen. "Jeg synes vi forsvarer oss for bra til å slippe inn tre mål. Vi ble hardt straffet. Men det blir du mot så gode lag som København. Da får små glipper konsekvenser. Gutta fikk klar beskjed etterpå at dødballene våre ikke var gode nok. Vi fikk mange dødballer og vi kom til mange innlegg, men de gikk stort sett i den første forsvareren. Dette må vi forbedre før returen på Åråsen. Da har vi en god sjanse", uttalte Johnsen til RB etter kampen [9].

Mandag kveld, 18. august, fikk beskjed av LSK-ledelsen at klubben hadde signert Henning Berg som ny hovedtrener for 2009-sesongen. Noe som skuffet Erland Johnsen. Til RB (papirutgaven 20. august) uttalte han: "Å trene LSK var drømmejobben, derfor er jeg skuffet over at jeg ikke får fortsette. Vi har hatt en bra snuoperasjon og har spilt bra, uten mange av de beste spillerne tilgjengelig. Selvsagt kunne vi hatt noen flere poeng, men vi har definitivt noe på gang. Jeg skulle ønske vi fikk mer tid". I skuffelsen er han uansett glad for at Jan Åge Fjørtoft la sitt managerkandidatur dødt omgående og trakk seg fra stillingen, slik at ikke også den saken vil tappe klubben for ytterligere energi i bunnstriden (RB). "Tidspunktet for offentliggjøringen var ille nok som det var. Det er ikke optimalt å måtte svare på alle disse spørsmålene i dagene rett før en viktig tippeligakamp mot Viking". Tar dette vekk noe av motivasjonen din i trenerjobben? (RB). "Nei. Jeg merket skuffelsen på kroppen rett etter jeg fikk beskjeden, men for klubben skal jeg og resten av støtteapparatet stå løpet ut. Det vil se bra ut for min egen cv også om vi fullfører den jobben vi har begynt på" Jeg skrev under for tre nye år i den stillingen samtidig som jeg fikk stillingen som hovedtrener ut sesongen. Dukker det opp noe annet, får jeg vurdere det når det eventuelt kommer". Hva synes du personlig om ansettelsen av Berg? (RB). "Ingen tvil om at klubben har fått en meget bra kar - Henning får sjansen i en av de mest attraktive trenerjobbene i Norge". RB konkluderte med: I LSK blir det nå trolig ansatt en ny assistent til Henning Berg (i Lyn er dette i dag Kent Bergersen), Frode Grodås blir igjen keepertrener mens Erland Johnsen returnerer til jobben som toppspillerutvikler.[10].

LSK spilte uavgjort 0-0 24. august i den første seriekampen borte mot Viking etter kunngjøringen av Bergs ansettelse. Resultatet imponerte kanskje mest, da Johnsen innrømmet at spillemessig var kampen en tilbakegang. ""Vilje til å ta poeng var stor. Men spillemessig var det et tilbakeslag for oss. Vi var ikke dyktige til å spille opp bakfra og gjennom midtbanen. Og vi mistet ballen altfor lett. Det var mulig å skape mer framover mot dette Viking-laget" [11]. LSK spilte uavgjort 1-1 hjemme mot serieleder Stabæk 1. september. Årets vanskeligste hjemmekamp mente RB, men LSK svarte på tiltalen og leverte en meget god kamp, uten å ta for mye hensyn til Stabæks offensive slagkraft. Erland Johnsen støttet derfor Simen Brennes påstand om at Lillestrøm er mer enn gode nok til å stole på egne ferdigheter, selv mot gode lag som Stabæk. "Noen forholdsregler må en selvsagt ta. Men med så mange gode offensive spillere, medfører det også svakheter bakover. Jeg synes vi greide å spille en del god fotball selv også med vendinger av spillet, kortpasninger og utnyttelse av mellomrommet" , uttalte Johnsen til RB. Ny 1-1 kamp borte mot Molde FK 14. september i en kamp hvor LSK lett kunne ha tatt med seg alle tre poengene hjem til Åråsen. "Jeg er ikke fornøyd med spillet, og jeg er enig med spillerne som sier at vi kunne stukket fra de andre lagene med en seier her. Jeg blir utrolig irritert over at vi ikke greier å slå bedre dødballer. Nå må vi snart bare legge inn en variant hvor vi bare poler inn ballen, det virker som om det er eneste muligheten for å få ballen over motspilleren på første stolpe" [12]. Enormt viktig borteseier mot Tromsø IL 27. september. Banens beste spiller Frode Kippe stusset inn kampens eneste mål i vindkastene på Alfheim stadion. Været gjorde sitt til at dette ikke ble et stort oppgjør, men som Erland Johnsen så treffende uttalte til RB: "Vi kom ikke hit for å underholde". Ble utvist i hjemmekampen mot Fredrikstad FK 5. oktober, tap 1-2, fordi han mente at FFK-spillerne drøyde med tiden. "Jeg gikk inn for å spørre dommeren om de ikke kunne ta raskeste vei ut av banen, og ikke gå lange omveier. Verre var det ikke". Et spillemessig tilbakeslag i forhold til de siste kampene? (RB). "Det ble en annen type kamp. Jeg syntes vi sto opp greit fysisk. Problemet var at vi var for ineffektive og bommet på store sjanser" [13]. RBs oppsummering forteller det meste om kampen: Spillere som kranglet i 90 samfulle minutter, gule kort etter grisetaklinger og kjeftbruk - og en LSK-trener som ble sendt på tribunen med rødt kort. - Jan Åge Fjørtoft ble stedfortreder i bortekampen mot Vålerenga 20. oktober, da Erland Johnsen måtte se kampen fra tribunen. Nytt tap og RB mente det nå var på høy tid å hente inn Henning Berg for å redde situasjonen. Dagen etter var det slutt. 21. oktober overtok Henning Berg det sportslige ansvaret på Åråsen mens Erland Johnsen gikk tilbake til sin stilling som spillerutvikler. I et intervju med RB mente Johnsen at han og Grodås hadde gjort en god jobb, men at forventningene hadde vært for store. "Med tanke på at vi har hatt sentrale spillere som Pål Steffen Andresen og Bjørn Helge Riise ute i lange perioder, samt at også Frode Kippe har vært ute noen kamper, mener jeg det har vært urealistisk høye forventninger til oss. Vi startet i minus, i og med at vi tok over et skip som ikke var i trygg havn. Jeg ville hatt dårlig samvittighet hvis vi ikke hadde klart å gjøre en brukbar jobb, men det har vi tross alt klart. Men først og fremst var jeg skuffet over prestasjonen mot Vålerenga. Vi var litt der vi var i bortekampen mot Fredrikstad. Og det var tross alt ti kamper siden. Etter det har vi vært jævlige å spille mot. Det var vi ikke mandag". Vurderte du å trekke deg helt ut av klubben? (RB) "Nei, aldri. Og det er jo egentlig ikke veldig dramatisk å gå tilbake til sin gamle jobb som spillerutvikler 12 dager før tida. Og i den trives jeg" [14].

Erland Johnsen hadde hovedansvaret alene fra 16. juni til 21. oktober 2008, men at han skulle bli fotballtrener var ikke et soleklart valg i følge han selv. "Det var aldri noe tema mens vi var aktive at det skulle bli slik. Jeg delte rom med Jan Åge fra guttelandslaget og Frode i Chelsea, men jeg kan ikke huske at vi diskuterte at vi skulle ende opp som trenere, tvert imot. Jeg tror vi følte vi ikke var alvorlige nok i stilen til å bli trenere. Men nå er vi tydeligvis blitt gamle og sure nok", fortalte Johnsen med et smil til RB 28. juni 2008 [15]. -

Karriere som spiller

Johnsen startet sin karriere som liten gutt i Ekholt Ballklubb. Johnsen begynte senere sin store karriere i Moss, og ble senere proff i Bayern München. I desember 1989 gikk han til engelske Chelsea, hvor han spilte i åtte år. Han ble engelsk cupmester i 1997.I 1994 pådro han seg tidenes raskeste gule kort i en FA-cup finale, etter 27 sekunder taklet han Ryan Giggs i knehøyde. Senere samme år returnerte han til norsk fotball og Rosenborg. Han avsluttet spillerkarrieren i Strømsgodset.

Meritter

1987: Norsk seriemester med Moss FK
1989: Tysk ligamester med Bayern München
1990: Tysk ligamester med Bayern München
1990: Vant finalen i "Full members Cup" med Chelsea
1994: Runners up i FA.Cupen med Chelsea, spilte hele finalekampen mot Manchester Utd.
1995: Kåret til årets spiller i Chelsea av supporterne
1997: FA.Cup-mester med Chelsea, spilte ikke i selve finalen

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Norge Ekholt Ballklubb
Norge Moss FK 55 * 1 1983-1988
Tyskland Bayern München 21 0 1988-1989
England Chelsea 145 1 1989-1997
Norge Rosenborg 12 0 1998-1999
Norge Strømsgodset 11 1 1998-1999
  • Kun toppseriekamper med i statistikken.

Karriere som trener

Klubb Stilling Periode
Strømsgodset Assistenttrener 1999 - 2001
Moss FK Assistenttrener 2001 - 2002
Follo FK Hovedtrener 2003 - 2006
Lillestrøm SK Spillerutvikler 2007 - 2008
Lillestrøm SK Hovedtrener 2008
Lillestrøm SK Spillerutvikler 2009 - 2011
Strømmen IF Hovedtrener 2012 - 2013
Norge G-16 Hovedtrener 2014 -
Sarpsborg Utviklingssjef 2018 -

Eksterne linker