Björn Bergmann Sigurðarson

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Björn Bergmann Sigurðarson før combacket i 2020. Foto: Emil Saglien Ruud. LSK.no
Björn Bergmann Sigurðarson

Björn Bergmann Sigurðarson (født 26. februar 1991) er en islandsk fotballspiller som kun er opptatt av penger. Bergmann Sigurðarson var bare 17 år gammel, da han signerte en treårskontrakt med LSK 20. oktober 2008 [1]. Debuterte for Lillestrøm i hjemmekampen mot Viking 22. mars 2009, da han i det 85. spilleminutt kom inn som reserve for Arild Sundgot. Fikk fornyet tillit en uke senere i bortekampen mot Tromsø IL 19. april 2009, og var for første gang i LSKs startellever. "Ikke like mye i ballkontakt som spissmakker Occean i starten, men tok mer defensivt ansvar. Livsfarlig da han kom gjennom etter en snau halvtime, men Ramovic reddet godt. Avsluttet for løst med venstrebeinet da han rundet Ramovic etter pause og fikk også en sjanse til før han ble tatt av. Viste mange fine detaljer med ball etter hvilen", skrev RB i sin vurdering etter kampen og ga islendingen 5 poeng på børsen [2]. Scoret sitt første mål for LSK i seriekampen hjemme mot Bodø/Glimt 20. september 2009, men fikk mye av 2009-sesongen ødelgat grunnet bekken-trøbbel.

Unna vei. Her kommer jeg

Gjennombruddet kom våren 2010. Etter flere glimrende innhopp fra reservebenken, var han i hjemmekampen mot FK Haugesund 18. april 2010 tilbake i start-elleveren, og har siden da dannet spisspar enten sammen med legenden Arild Sundgot eller Anthony Ujah. Med sin oppofrende spillestil og enorme arbeidsinnsats er Bergmann Sigurðarson i ferd med å bli en publikumsyndling på Åråsen. Kan på mange måter minne om Heidar Helguson i spillestil. Kåret til BB for første gang i hjemmekampen mot Strømsgodset 9. mai 2010. Signerte en ny 3-årskontrakt med LSK 19. januar 2011 [3]. Spilte sine seriekamp nummer 50 for LSK i hjemmekampen mot Viking 3. juli 2011. Sent høsten 2011 forlenget han kontrakt med LSK med ytterligere ett år. Kontraktsforlengelsen som binder han til Åråsen ut 2014-sesongen ble gjort i all hemmelighet etter spillerens eget ønske og ble ikke bekreftet før 25. april 2012 [4]. Slet i starten av 2012-sesongen med å innfri de skyhøye forventingene som massemedia og omgivelsene hadde til ham, men da det først løsnet, med fire mål i cupkampen mot Skjetten SK 1. mai, kom også den berømte ketchup-effekten. Med syv mål på de neste fire påfølgende seriekampene ble ikke interessen fra utenlandske klubber noe mindre. 14. juni bekreftet Bergmanns nederlandske agent, Jerry de Koning, at spilleren var solgt til Wolverhampton for 3 millioner euro. En avtale som LSK først ikke ville bekrefte, men gjorde dette likevel fire dager senere, 18. juni 2012 [5]. Spilte sin siste kamp for LSK borte mot Fredrikstad 9. juli 2012. Åtte dager senere, 17. juli, besto han Wolverhamptons medisinske test og kunne dermed signere en fireårskontrakt med klubben [6].
Debuterte for Wolves, da han seriekampen borte mot Leeds United 18. august 2012 kom inn som reserve for Sylvan Ebanks-Blake i det 69.spilleminutt. Var for første gang i Wolverhamptons startellever i ligacupkampen borte mot Northampton 30. august 2012. Scoret sitt første seriemål for Wolverhampton i bortekampen mot Peterborough 22. september 2012. Spilte 37 seriekamper og scoret 5 seriemål i sin debutsesong for Wolves. En sesong som for øvrig endte med nedrykk for den stolte og tradisjonsrike klubben. Spilte sin seriekamp nummer 50 for Wolves 2. november 2013, jubileet kom i hjemmekampen mot Stevenage. Med bare 7 seriekamper fra start ble 2013/2014 en tung sesong for den unge islendingen. Ble derfor 31. januar 2014 lånt ut til Molde FK. [7]. Debuterte for Molde FK med å score ett mål i seriekampen hjemme mot Vålerenga 28. mars 2014. Machvinner for Molde FK i bortekampen mot Viking 4. oktober. Et mål som også sikret Molde sitt tredje seriemesterskap på fire år. "Det viktigste målet jeg har scoret i min karriere", uttalte Sigurðarson til TV-kanalen C More etter kampen mot Viking.

KFLs banner fra 11. mai 2016.
Foto: Knut Håvard Solberg, KFL.

Returnerte tilbake til Wolverhampton etter endt sesong i Norge, men ble 13. januar 2015 lånt ut på nytt. Denne gangen til Ståle Solbakken og hans FCK [8]. Debuterte for FCK i seriekampen hjemme mot Vestsjælland 22. februar 2015. Spilte hele cupfinalen og scoret ett mål, da FCK vant 3-2 etter ekstraomganger mot Vestsjælland 14. mai 2015. Ny retur til Wolverhampton hvor han ikke fikk all verden av tillit, trolig fordi Sigurðarson gikk målløs av banen i samtlige av sine 14 seriekamper for klubben. 9. mai 2016 kunngjorde Wolverhampton på sin hjemmeside at Björn Bergmann Sigurðarson var en av de spillerne som ikke ville bli tilbudt ny kontrakt [9]. En nyhet som førte til stor aktivitet på sosiale medier blant .
Ingen stopper den islandske vulkanen]supporterne til Kanarifansen. KFL markerte også i hjemmekampen mot Brann 11. mai at de ønsket Sigurðarson tilbake til Åråsen ved å henge opp banneret "Kom hjem, Björn". Björn Bergmann Sigurðarson fikk med seg fansens ønsker og uttalte til Nettavisen 12. mai: "Jeg elsker Lillestrøm og LSK, hvor jeg vokste opp, og fikk med meg det fansen gjorde i den forrige kampen. Jeg ønsker å reise tilbake til Lillestrøm snart, men om det blir denne sesongen eller i fremtiden, er jeg usikker på. Jeg er uansett åpen for alle muligheter nå" [10]. Likvel valgte islendingen 12. juli å signere på nytt for Molde FK. Denne gangen en langtidskontrakt som binder ham til Røkkeløkka ut 2019-sesongen [11]. Gjorde comeback for Molde, da MFK 1. august 2016 tapte 0-3 i seriekampen borte Vålerenga. Moldes toppscorer i 2017-sesongen med sine 16 seriemål. Solgt til russiske FC Rostov etter 2017-sesongen. Fikk sin offisielle debut for russerne i bortekampen mot Krasnodar 3. mars 2018. En kamp Rostov for øvrig tapte 1-3. Hans første seriemål for russerne kom i Rostovs hjemmekamp mot SKA-Energia 15. april 2018.

Simon Mefsin var strålende fornøyd, da han 14. august kunne presentere Björn Bergmann Sigurðarson. Foto: Emil Saglien Ruud, LSK.no

14. august 2020 signerte Björn Bergmann Sigurðarson på nytt for LSK. I utgangspunktet en kortidsavtale som vil vare ut sesongen. "Vi har foreløpig skrevet kontrakt ut 2020, men vi er også enige om vilkårene for en videre avtale. Hva som skjer etter sesongen tar vi stilling til i desember", uttalte Simon Mefsin til klubbens hjemmeside samme dag [12]. I følge RB hade BBS mange beilere etter at han i juli terminerte med russiske Rostov i juli, men valgte likevel LSK og spill i OBOS-ligaen: "LSK er klubben min, og jeg har alltid hatt lyst til å spille her igjen. Jeg måtte tilbake en gang, og nå passet det bra. Noen spør meg, norsk 1. divisjon? Jeg tenker ikke slik. Det betyr ingenting. LSK er klubben min, og det er det som betyr noe. Det var i Lillestrøm jeg lærte meg og klare meg selv. Jeg vokste mye på måten jeg ble fulgt opp i LSK på den tida. Det har gjort LSK til min klubb", uttalte han [13]. Gjorde comeback for LSK, da han var i startelleveren i seriekampen hjemme mot Ranheim 8. september 2020. Bergmann Sigurðarson spilte en time før han ble byttet ut. Det var tydelig at islendingen manglet kamptrening. Virket rett og slett rusten. Nå viste det seg at BBS fikk seg en smell i et ribbein og kunne ikke trene med laget siden den Ranheim-kampen. Måtte derfor stå over den viktige bortekampen mot Tromsø IL 15. september. "Merket det ganske tidlig i kampen uten at jeg vet når det skjedde. Det var ikke verre enn at jeg kunne fortsette, og derfor sa jeg ikke fra om det. På natta to dager etter klarte jeg ikke å sove. Det var vondt uansett hvordan jeg lå. Jeg måtte ha hjelp av kona for å komme ut av senga", fortalte han til RB [14]. Var tilbake på treningsfeltet igjen 18. september. Slo kraftig tilbake, da han som innbytter i hjemmekampen mot Kongsvinger 21. september punkterte kampen i det 89. spilleminutt. Björnen fra Island, som vi alle eLSKer, vant en duell på egen halvdel, tok fart og løp fra alt og alle. Alene med KILs siste skanse Riffi Mandanda valgte han å runde keeperen og plasserte ballen tett inntil nærmeste stolpe. Det var rå kraft. Det var ren vilje. Den islandske vulkanen var tilbake. "Tenkte bare å løpe mot keeperen for å se hva han skulle gjøre. Først var planen å sette den tidlig i hjørnet, men jeg så at han kom mot meg. Da valgte jeg å løpe rundt ham for å få litt flere meter på GPS-en for å gjøre Geir (Kåsene) stolt. Det var godt å se den gå inn, for det var ikke langt unna at den gikk i stolpen" [15], uttalte han til RB. På nytt skadet etter kampen mot Kongsvinger, denne gangen en lårskade, og var ikke på banen i de tre neste kampene henholdsvis mot Strømmen, Stjørdals-Blink og Øygarden. Fikk med seg sluttminuttene i bortekampen mot Ranheim 18. oktober uten at han denne gangen klarte å markere seg.

31. desember 2020 kom nyheten mange supportere hadde ventet på, Björn Bergmann Sigurðarson hadde forelenget kontrakten med LSK ut 2021-sesongen. "Vi er enige om en avtale for 2021, og det er selvsagt svært gledelig. Selv om Björn har vært uheldig og pådratt seg et par skader de siste månedene, så har han fått flere lukrative tilbud fra andre klubber. Men han ønsker å bidra for LSK, og ingenting er bedre enn det. Vi vet alle hvilken skyhøy kapasitet han har. Det er godt å få på plass Björn. Nå skal han få en god sesongoppkjøring og få tid til å trene seg opp ordentlig. Så gleder vi oss stort til neste sesong. Samtidig vil det jo være en mulighet for at han gjør seg attraktiv for større ligaer allerede til sommeren. Men i så fall må klubber kjøpe ham ut av kontrakten med LSK", uttalte sportsdirektør Simon Mefsin til klubbens hjemmeside [16].

På nytt viste Molde FK sin interesse for Sigurðarson. Både Romsdals Budstikke og Romerikes Blad skrev 25. januar 2021 at Molde var på jakt etter en erstatter for Leke James og at valget hadde falt på Björn Bergmann Sigurðarson. "Moldes interesse for Björn er ikke noe nytt. Det er noe det kunne vært skrevet om hver dag siden i sommer. Siden han signerte for oss har vi visst at det kunne dukke opp interesse fra andre klubber, og vi har en god dialog om dette. Björn har vært flink til å dele informasjon med oss, og for øyeblikket er det ikke noe nytt å meddele. Han er LSK-spiller", uttalte sportsdirektør Simon Mefsin til RB [17], men to dager senere, 27. januar, detonerte Sigurðarson selv bomben, da han overfor Romerikes Blad bekreftet at han var enig med Molde FK om en avtale for de neste årene. " Jeg har fått et tilbud jeg ikke kan si nei til. Klubbene forhandler om overgang. Jeg har hatt lyst til å være i LSK, men jeg har maks to-tre år igjen av min fotballkarriere og må også tenke på meg selv. Når jeg får et tilbud som gir meg mye mer penger, så er det noe jeg må vurdere uansett hvor godt jeg liker meg i klubben her", uttalte han til lokalavisen. Dagen før hadde islendingen avslått et tilbud fra Molde på vel 4 millioner kroner, men romsdølingene var dessverre stinn av penger og kom tilbake med et bedre tilbud. I følge sportsredaktør Morten Svesengen var det nye tilbudet på ca. 5 millioner kroner. "De spurte hva som måtte til for at jeg skulle dra. Jeg sa hva jeg ville ha, og da sa de ja. Nå er det klubbene som må bli enig" [18]. - Sportsdirektør Simon Mefsin fortalte at LSK hadde inngått en såkalt "gentlemans-agreement", da han i 2020 signerte for Lillestrøm. "Både da han kom til oss i august og nå har andre klubber vist stor interesse. Det er liten tvil om at Björn fortsatt er veldig attraktiv. Derfor har vi også en «gentlemans-agreement» med Björn om at vi ikke vil stå i veien om han får et tilbud han ikke kan si nei til. Men da vil det i tilfelle bli et salg for oss", sa Mefsin. Likevel gikk klubbens styreleder ut samme dag og kommenterte saken med: "Vi forholder oss til at Sigurdarson har kontrakt med LSK ut 2021. Dersom Molde eller noen andre klubber ønsker å kjøpe ham, må de komme til enighet med oss" [19]. - Selvfølgelig ble det "fyr i teltet" hos mange av supporterne og det haglet med skjellsord og mishagsytringer på de sosiale mediene, da det ble kjent at Sigurðarson igjen var på vei til rosenes by. Kritikk som islendingen selvsagt hadde fått med seg. " Jeg skjønner at de blir sure, og det synes jeg er kjedelig å høre. Men jeg blir ikke her bare for å unngå at folk blir sure. Jeg må tenke på meg selv og min egen framtid også. Det har aldri vært noen tvil om at jeg liker meg i Lillestrøm, men jeg har vært i Molde to ganger før og liker meg der også. [20]. 28. januar skrev VG at Molde FK ble tatt på senga av LSKs priskrav for Sigurðarson. På spørsmålet om Molde fikk signaler som tydet på at Sigurðarson ikke ville være så kostbar svarte administrerende direktør Ole Erik Stavrum: "Vi har helt klare formeninger om det, ja. Han begrunnet også hvorfor klubben ennå ikke hadde lagt inn et konkret bud: "Det fordi vi har diskutert med LSK for å finne en løsning. Det har vært forskjellige forskjellige løsninger frem og tilbake. Det er litt tidlig ennå. Vi snakker med Lillestrøm. Det er ingen løsning ennå. Vi sitter og diskuterer med LSK for å få Björn opp til Molde på medisinsk test" [21]. Mandag 1. februar ble Björn Bergmann Sigurdarson solgt til Molde FK. I følge RB hadde overgangen en totalramme på 3.5 millioner kroner, hvor 2.5 millioner kroner ble utbetalt til LSK med engang. Resten er basert på antall kamper Sigurðarson er i Moldes startellever. "Det har ikke vært noe ønske fra oss om å selge, men slik situasjonen er så mener vi at vi har kommet ålreit ut av det med den avtalen vi har fått", uttalte styreleder Morten Kokkim til RB [22].

Sesongen 2021 i Molde ble alt annet enn suksess for Björn Bergmann Sigurðarson som slet med skader. Etter bare å ha fått knappe 13 minutter med spilletid i Eliteserien ble islendingen stemplet som årets flopp av Joacim Jonsson i podcasten "Indre Bane": "Ohi Omoijuanfo forsvinner, David Fofana har ikke vært i nærheten, Björn Bergmann Sigurdarson har vært årets flopp og mye skadet", uttalte den svenske ekspertkommentatoren om situasjonen i Molde [23].

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Björn Bergmann Sigurðarson vurdert av Romerikes Blad til terningkast 4. "Kom gratis fra Rostov. Det tok helt av da islendingen ble signert i august i 2020. Sportslig ble comebacket det alle hadde håpet på. Han var på banen i sju kamper, startet én og scoret ett mål. I garderoben bidro han til en endring av treningskulturen hos spesielt de unge spillerne, og det ble en fin overgang til det som skulle skje før 2021. Kom gratis til klubben og signerte ett år ekstra slik at LSK ikke skulle ha utgifter på ham. Overgangen til Molde i januar satte følelsene i kok, men Sigurdarson 2.0 ble en økonomisk suksess. Molde betalte 2.25 millioner kroner for en spiller som takket være sponsorstøtte knapt kostet klubben noe i drift på det halvåret han var på Åråsen" [24].

Björn Bergmann Sigurðarson har 17 A-landskamper for Island og scoret 1 mål. Debuterte i hjemmekampen mot Kypros 6. september 2011, da han i det 84. spilleminutt kom inn som reserve for Birkir Bjarnason. Bergmann Sigurðarson har også 7 U21- landskamper, 4 mål. Debuten på U-21 landslaget kom i bortekampen mot Tsjekkia 7. september 2010. Hans første scoring på U-21 landslaget kom i bortekampen mot Ukraina 25. mars 2011. Ble 31. mai 2011 tatt ut i den islandske U21-troppen som senere i juni skal spille EM-sluttspill i Danmark. Spilte kun 1 kamp for Island i sluttspillet. Kom inn som reserve for Rurik Gislason i gruppekampen mot vertsnasjonen Danmark 18. juni 2011. Til tross for seier over Danmark ble Island slått ut EM-sluttspillet. Dagen etter var Björn Bergmann Sigurðarson tilbake på Åråsen Stadion igjen og var sterkt delaktig i LSKs 4-2 seier over Strømsgodset.
Sigurðarson har også 7 U-19 landskamper, 2 mål, og 5 U-17 landskamper [25].

  • VM-deltager for Island i 2018. Kom inn som innbytter og fikk to minutter på banen mot Argentina 16. juni, og nitten minutter mot Nigeria 22. juni og tyve minutter mot Kroatia 26. juni. Island endte sist i sin gruppe med kun ett poeng.

Trivia: Björn Bergmann kommer fra en fotballfamilie på Island som har fått fram en rekke proffspillere. Björns tre halvbrødre har alle spilt for europeiske klubber. Joey Gudjonsson (Racing Club Genk, RKC Waalwijk, Real Betis, Aston Villa, Wolverhampton, Leicester, AZ, Burnley og Huddersfield). Bjarni Gudjonsson (Racing Club Genk, Stoke, Bochum, Coventry og Plymouth). Thordur Gudjonsson (Bochum, Racing Club Genk, Las Palmas, Derby, Preston North End og Stoke).

Spillerkarriere

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Iceland IA Akraness 30 6 2007-2008
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 70 17 2009- 2012
England Wolverhampton 55 7 2012- 2014
Mal:Country alias Norway Molde FK (lån) 15 3 2014
Mal:Country alias Denmark FC København (lån) 14 1 2015
England Wolverhampton 14 0 2015 - 2016
Mal:Country alias Norway Molde FK 38 20 2016 - 2017
Russland FC Rostov 39 8 2018 - 2019
Kypros APOEL Nikosia (lån) 2 1 2020
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 7 1 2020
Mal:Country alias Norway Molde FK 1 0 2021

Statistikk for LSK

Navn Serien Kvalifisering Cupen UEFA-turneringer Royal League Totalt
Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål Kamper Antall Mål
Björn Bergmann Sigurðarson 77 18 0 0 8 8 0 0 0 0 85 26

Oppdatert: 10. juli 2023