Ifeanyi Mathew

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Sideversjon per 22. mai 2024 kl. 16:39 av Sparwasser (diskusjon | bidrag) (→‎Karriere som spiller)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Ifeanyi Mathew. Foto: KFL.no

Ifeanyi Mathew (født 20. januar 1997) er en nigeriansk fotballspiller som 28. juli 2016 signerte en fireårskontrakt med LSK etter å overbevist klubbledelsen via prøvespill. Fikk sin arbeidstillatelse 25. august og ble spilleklar til bortekampen mot Viking 28. august 2016. Spilte sin første Eliteseriekamp for LSK, da han i hjemmekampenmot Odd 11. september 2016 kom inn som reserve for Tomas Malec i det 74. spilleminutt. Var for første gang LSKs startellever og scoret ett kremmerhus av et mål, hans første seriemål, da LSK tapte 1-2 hjemme mot Sogndal IL 25. september 2016. Fast plass i LSKs startellever i 2017 og spilte samtlige seriekamper og var på banen i samtlige minutter i Eliteserien 2017. Kun Mats Haakenstad matchet dette.

Ifeanyi Mathew spilte sin eliteseriekamp nummer 50 for LSK borte mot Vålerenga 26. mai 2018 og ble på mange måter syndebukken, da VIF vant 1-0 fem minutter på overtid. Bare sekunder tidligere hadde Mathew muligheten til å servere Charles Chinedu Ezeh tidenes målsjanse på en megakontring, men valgte i stedet å gå på avslutning og satte ballen langt utenfor. Sett sesongen under ett var ikke Mathew like blendende som i 2017. Likevel, en av LSKs nøkkelspiller også i 2018-sesongen, da han var på banen i samtlige av LSKs offisielle kamper dette året. I august 2018 fikk nigerianeren en makker i Daniel Pedersen som var minst like god som han selv i den sentrale midtbanerollen. En duo som burde ha styrt LSK-skuta til trygg grunn, men høsten 2018 ble en kamp for å overleve i Eliteserien. Borteseieren mot Sandefjord 26. august var særdeles viktig, men LSK ble aldri kvitt nedrykksspøkelset denne høsten og hele laget nådde "rock bottom" - bånn i bøtta - i bortekampen mot Start 16. september. I en kamp hvor Mathew burde ha bidratt til å balansere vår midtbane, men i en vanskelig kamp kom aldri til sin rett og hadde flere stygge balltap. Langt bedre i den påfølgende hjemmekampen mot Tromsø IL, men var likevel anonym og konsentrerte seg om å løse sine defensive oppgaver. Heldigvis våknet Mathew i den særdeles viktig bunnkampen mot Stabæk 30. september. VG kåret ham til banens beste spiller, akkurat det kan diskuteres, men Mathew tok på seg arbeidshanskene og leverte en solid defensiv jobb og var god til å gjenvinne ballen og hindret dermed raske overganger for Stabæk. - Arbeidsoppgavene mellom Daniel Pedersen og Mathew ble etterhvert langt tydligere. Pedersen sto fram som playmakeren. Mathew tok seg mer og mer av grovjobbinga på midtbanen. Likevel vartet Mathew opp med et drømmemål i bortekampen mot Ranheim 28. oktober. På en halv-volley fra drøye 25 meter fikk Mathew et vanvittig treff på ballen som føk inn i vinkelen. Dessverre var scoringen til liten nytte, da LSK tapte 2-3 for Rosenborgs lillebror. - Forferdelig svak i hjemmekampen mot Bodø/Glimt 5. november. Slurvete og serverte alt for mange feilpasninger. Virket som om han hadde hodet helt andre steder. Kunne ha blitt stor helt i bortekampen mot Strømsgodset, men misset på en eventyrlig sjanse, da han like før pausehvilen snappet opp ballen fra Godsets keeper. Heldigvis hadde vi Frode Kippe som reddet dagen og det i grevens tid.

Fra derbyet hjemme mot VIF 26.10.19
Foto: Onion Bag. Gjengitt med tillatelse.

I et intervju med Rb før den viktige serieavslutninga hjemme mot Kristiansund BK uttrykte Mathew at han håpet på å bli solgt i det neste overgangsvinduet. "Jeg både håper og tror det blir min siste kamp. Jeg er klar for noe nytt. Jeg har snakket med agenten min (Atta Aneke). Vi får se hva som skjer i januar" [1]. Gjorde mange feilvalg i serieavslutninga hjemme mot Kristiansund BK, men bidro likevel med en solid første omgang til at LSK sikret kontrakten.

Med bakgrunn i Mathews uttalelser var det ingen som ble overrasket, da han 31. januar 2019 ble lånt ut til tyrkiske Osmanlispor. Et utlån som i følge RB sikret LSK ca. 2 millioner kroner samt at den tyrkiske klubben overtok alle lønnskostnadene i låneperioden. Osmanlispor sikret seg opsjon på et eventuelt kjøp ved neste overgangsvindu [2]. LSKs sportssjef Simon Mefsin fortalte i det samme intervjuet med RB at det var spillerens eget ønske om å komme seg videre som gjorde at LSK valgte å la ham forlate klubben. "Dette startet med at Mathew har vært ekstremt desperat på å komme seg ut av Norge. Jeg har hatt gjentatte møter med ham siden i sommer, og hans ønske har vært klart. I sommer aksepterte vi et godt bud fra en norsk klubb, men Mathew ville ut av Norge. Kretsløpet til nigerianske spillere er slik at når de ønsker seg videre ut av Norge og LSK vurderer totalrammen som god, så blir det en avtale", uttalte Mefsin. Hans første seriekamp for Osmanlispor kom borte mot Adana Demirspor 9. mars 2019. Mathew var i startelleveren, men ble byttet ut etter 61 minutter. Det ble 8 seriekamper for Osmanlispor, men tyrkerne valgte å ikke bruke sin opsjon på kjøp selv om både spilleren og LSK ønsket at han skulle bli i Tyrkia.
Ifeanyi Mathew måtte derfor returnere tilbake til Norge og trente med LSK igjen fom. 2. august. I et intervju med Romerikes Blad samme dag uttalte Mathew at han "ikke vil spille for noe norsk lag. Jeg vil spille i et annet land og søke andre utfordringer enn i Norge" [3]. Likevel var Mathew nær en overgang til Rosenborg. I følge Romerikes Blad ble LSK og RBK 29. august enige om en overgang som hadde en verdi på 5.5 millioner kroner ved signering, og "en mulig total pakke på drøyt sju millioner kroner med ulike klausuler innfridd" (sitat RB 31.08.19) [4]. Men hele overgangen gikk i vasken, da Ifeanyi Mathew valgte å takke nei til Rosenborg, da det ikke kom til enighet om spillerens kontrakt. Sportsjef Simon Mefsin uttalte blant annet dette til europsport.no 31. august: " Med tanke på at vi har vært veldig åpne på at vi har tenkt å selge Mathew, så er det ikke sånn at vi kunne tenke oss at det skulle ende slik. Men sportslig sett og kortsiktig er Mathew en veldig god spiller, som vi kan bruke allerede i morgen mot Brann. Så vi tar det derfra". Han la også til: " Vi planla å selge ham allerede i fjor sommer, så da sier det seg selv at vi tenker at det hadde vært fint å få inkassert det salget i dag. Men slik er det, og det er ikke noe vi kan styre, annet enn at vi får prøve igjen neste vindu [5].

Ifeanyi Mathew gjorde comeback for LSK i seriekampen hjemme mot Brann 1. september 2019. Startet kampen som venstre kantspiller på midtbanen. Flyttet inn sentralt, da Sheriff Sinyan ble byttet ut med Kristoffer Ødemarksbakken i det 61. spilleminutt. Var rimelig usynlig i sin rolle på kanten. Langt bedre sentralt, men hverken Mathew eller LSK kunne forhindre at bergenserne vant 3-1 og stakk av med alle poengene. Med Daniel Pedersen ute med skade fikk Mathew en langt mer sentral rolle på laget. Nigerianeren vokste på oppgaven og var på høsten blant lagets aller beste spillere. LSK slet tungt gjennom hele høsten 2019 og vant ikke en enste seriekamp hverken i september eller i oktober. Likevel sto Mathew fram leverte flere gode kamper. Ikke uventet dukket flere speidere opp på Åråsen for å ta en titt på midtbanespilleren. Størst interesse kom fra den andre siden av dammen (USA). 13. november skrev RB på sin hjemmeside at LSKs sportssjef Simon Mefsin hadde vært i Madrid og snakket med 30 klubber i håp om å få solgt Mathew i det neste overgangsvinduet [6]. - Situasjonen ble ikke bedre av korona-pandemien som satte en stopp for all fotball i vårsesongen 2020. I et intervju med RB 18. april utelukket ikke Mathew at han forlenget med LSK. " Jeg har ikke kontrakt med noen annen klubb, og slik situasjonen er nå er det også en mulighet for at jeg ønsker å forlenge avtalen med LSK. Det er i hvert fall noe jeg vil vurdere så lenge vi ikke får spilt kamper". Sportsdirektør Simon Mefsin var svært usikker på om LSK ville forlenge med Mathew. "Generelt jobber vi nå langsiktig med spillere som vi ønsker å ha med oss videre. Det betyr at vi jobber for å finne en erstatter for Mathew. Vi ønsker i utgangspunktet minimum å ha det laget vi har nå, og de som så treningskampene i vinter vet hvilken god spiller Mathew er. Hvis han er interessert i en forlengelse, er det noe vi selvfølgelig vil vurdere. Men foreløpig har vi som sagt vært mest opptatt av å tenke langsiktig både når det gjelder våre egne spillere og mulige erstatter for Mathew [7]. - En av de klubbene som viste interesse for Mathew var danske Aalborg og klubbens nyansatte sportssjef Inge André Olsen (tidl. Stabæk) [8]. Gjorde en fullstendig helomvending 3. juli, dagen etter serieåpninga, og signerte en ny kontrakt med LSK. "Jeg har lyst til å hjelpe klubben tilbake til Eliteserien før jeg drar fra Lillestrøm. Det er viktig både for laget og supporterne, og jeg vil bidra til at det skjer", uttalte han til RB [9], og la til at han hadde avslått et langt bedre tilbud fra Danmark.

Kåret av RB til banens beste i den viktige hjemmeseieren mot Strømmen IF 27. august, men innrømmet overfor lokalavisen at sesongen hadde vært tung. "Det var veldig tøft i fjor. Det var tungt mentalt for meg. Da vi begynte å slite i år igjen, kunne jeg ikke tenke på fortiden og dårlige resultater. Jeg har vært nødt til å se framover. Men, det er klart det har preget meg" [10]. Kåra også til BB i hjemmekampen både mot Sandnes Ulf 25. oktober og Jerv 18. november. Spilte sin seriekamp nummer 100 for LSK 28. oktober. Jubileet kom i bortekampen mot Raufoss.
En av LSKs nøkkelspillere i 2020-sesongen i sin rolle som defensivt anker på midtbanen. Mathew var på banen i 29 av sesongens 30 seriekamper, og det var mange som gjerne ville ha med nigerianeren videre. Spilleren selv var heller ikke fremmed for å forlenge kontrakten med LSK, men i et intervju med RB 1. desember sa Mathew at han ikke hadde bestemt seg. "Jeg vet ikke så mye om framtida nå. Mitt fokus er først og fremst at vi skal rykke opp, så kan jeg tenke på framtida etter at det er i orden. Vi ligger godt an til opprykk, og vi jobber hardt hver dag på trening og i kamper for å lykkes med det før sesongen er over. Sesongen har vært bra for min del. Jeg føler at jeg har blitt bedre og bedre. Kontrakten min går snart ut, men jeg konsentrerer meg om å spille ferdig sesongen først, fastslår han. Jeg vet ingenting om andre klubber nå. Min konsentrasjon er på de kampene vi har igjen, og vi skal sammen sørge for at LSK skal spille i Eliteserien igjen. Lillestrøm er også aktuelt for meg. Det er en mulighet for at jeg blir her om klubben spiller i Eliteserien. Jeg har vært glad for å spille i Lillestrøm, og jeg liker også stedet godt [11].

9. januar 2021 skrev Romerikes Blad at Mathew oppholdt seg ulovlig i Norge, da han manglet arbeidstillatelse. "Det visste jeg ikke. Trodde jeg kunne være her mens jeg venter på en avklaring om ny kontrakt siden jeg kom før den forrige kontrakten gikk ut. Hvis det ikke blir enighet om en ny kontrakt i løpet av januar. Jeg kom hit før min arbeidstillatelse gikk ut, og nå venter jeg på at min agent skal bli enig med LSK om ny kontrakt. Han har også kontakt med andre norske klubber. Jeg forholder meg til min agent og vet ikke noe mer om forhandlingene". uttalte Ifeanyi Mathew til RB [12]. - "Jeg har ikke snakket med ham siden han dro i desember, og han har heller ikke tatt kontakt med oss. Han har ikke arbeidstillatelse og kan ikke være i Norge nå. Om det stemmer er ikke det noe LSK kan være bekjent av, og det er ikke noe klubben har noe med å gjøre. Det betydde mye å få avklart dette før han dro hjem på ferie fordi hans arbeidstillatelse gikk ut ved årsskiftet. Både fordi vi ønsket å ha ham med oss videre, men også fordi vi visste det ville tatt lengre tid å få på plass en ny arbeidstillatelse etter at den gamle gikk ut. Uten ny arbeidstillatelse kan han ikke være i Norge, og da ville han trolig mistet en del av oppkjøringen til sesongen", fortalte sportsdirektør Simon Mefsin i samme intervju. Han la også til: " Vi holdt på fram til jul, men vi kom ikke til enighet. Han fikk et tilbud fra oss etter sesongen gjennom sin nye agent. Fra agenten fikk vi da et motkrav som er ekstremt langt unna det LSK kan betale for en slik spiller, ja egentlig uansett hvilken spiller det hadde vært. Da måtte vi bare legge «ballen død. Det kom et nytt krav torsdag, og slik jeg leser det er det noe nedjustert sammenliknet med det vi har fått tidligere. Men det er et utilstrekkelig krav hvor vi må få ytterligere presisering for å kunne vite hva totalen blir. Slik det er nå er det umulig å se hva bunnlinjen blir. Uansett er det langt over det vi kan betale" [13]. En ny vending i saken kom 14. januar, da meldte RB at Mathew og LSK hadde blitt enige om en ny toårskontrakt, men siden 23-åringen ikke hadde arbeidstillatelse i Norge var det ikke det en gyldig kontrakt. Likevel håpet sportsdirektør Simon Mefsin på forståelse hos myndighetene grunnet en misforståelse mellom spiller og agent. "Nå ligger saken hos utlendingsmyndighetene. Vi skal gjøre alt som ligger i vår makt for å løse saken, men vi vet ikke hvordan de vil reagere. I verste fall vil de ikke behandle saken. Det er også mulig at Mathew må reise tilbake til Nigeria i påvente av behandlingen av søknaden. Men håpet vårt er at han får lov til å være her fram til den er behandlet. Han kan ikke trene eller jobbe i påvente av avgjørelsen", fortalte Mefsin til RB [14]. 12. februar 2021 bekreftet LSK på sin hjemmeside at Mathew var innvilget arbeidstillatelse. Tre dager senere, 15. februar, startet nigerianeren å trene med laget igjen [15]. Før seriestart rangerte RB-sporten Mathew som den beste LSK-spilleren i oppkjøringen til comebacket i Eliteserien med 8 poeng på børsen. " Nå er han i den beste formen han har vært siden han ble LSK-spiller og er nesten som en ny spiller å regne. Han er ballvinner og balanserer midtbanen samtidig som han kan slå den avgjørende nøkkelpasningen. Det blir spennende å se 24-åringen i Eliteserien igjen", skrev sportsredaktør Morten Svesengen [16]. Glimrende i sin rolle som defensivt anker på midtbanen, men ikke all verden av en målscorer. Scoret sitt første seriemål siden kremmerhuset borte mot Ranheim (28. oktober 2018), i kampen mot Stabæk på Nadderud 21. juli 2021. Denne gangen en gavepakke av Stabæks keeper Marcus Sandberg som glapp ballen mellom sine egne bein og over målstreken. Var på banen i samtlige av LSKs 30 seriekamper i 2021. I følge statistikkoversikten til Helge Børresen lagt ut på issuu.com var Mathew den LSK-spilleren med nest flest spilleminutter i Eliteserien 2021. 2644 minutter fordelt på 30 kamper. Kun Vetle Dragsnes fikk mer spilletid i Eliteserien av LSK-spillerne, totalt 2673 minutter av 2700.
I oppkjøringen til 2022-sesongen måtte Mathew vente lenge og vel før han ble innvilget innreisevisum til Norge. Først i treningskampen borte mot Djurgården 12. februar var nigerianeren tilbake på banen igjen. "Det er flott å være tilbake og spille med laget igjen, sier Mathew. Det har vært frustrerende å vente, mens laget har trent i Lillestrøm. Å trene alene er kjedelig. Heldigvis gikk det i orden slik at jeg kunne dra. Jeg har løpt mest alene, men også spilt litt fotball med noen venner. Formen blir bedre og bedre, men det blir aldri det samme uten å spille fotball. Nå er jeg tilbake med laget, og jeg har heldigvis en måned på meg før sesongen starter", uttalte Mathew til RB, som la til at han nå har søkt om permanent opphold i Norge. "Simon (Mesfin) har sagt at det vil gå i orden med permanent opphold, så jeg håper dette er siste gangen jeg har dette problemet. Nå kan jeg fokusere på sesongen og levere en best mulig prestasjon for laget. Jeg elsker dette laget. Det er som en familie for meg" [17]. Før derbykampen mot Vålerenga 25. mai [[2022] ble Mathew intervjuet av RB. Midtbanespilleren så da tilbake på to tidligere oppgjør mot VIF. I august 2017 ble han matchvinner: "Jeg husker at jeg tuppet ballen inn med høyrefoten. Målet var viktig, og det var en fantastisk følelse å score mot Vålerenga. Det var veldig spesielt å bli matchvinner i en kamp som betyr så mye for så mange. Jeg blir det gjerne igjen. Et minne for livet" [18]. I 2018 ble han den store syndebukken, da han valgte å avslutte selv istedenfor å spille Charles Ezeh som var i en langt bedre posisjon. Istedenfor et nytt seiersmål avgjorde hjemmelaget kampen i neste angrep. "Jeg har fått høre om den situasjonen noen ganger. Det var en feil, og det skjer i fotballkamper noen ganger. Jeg har lært av den feilen, så det vil ikke skje igjen" [19]. Spilte sin seriekamp nummer 150 for LSK i bortekampen mot Strømsgodset 26. juni 2022. Kampen ble ingen stor feiring for nigerianeren. LSK tapte 0-3 og Mathew var direkte skyld i drammensernes andre scoring.

Høsten 2022 var Ifeanyi Mathew igjen "bosmanspiller". Noe han tok med fullstendig ro: "Jeg er blitt ganske vant til at kontrakten min går ut. Foreløpig vet jeg ikke hva jeg skal gjøre i januar, men det bekymrer meg ikke. Nå har jeg fire viktige kamper å tenke på, og det er alt jeg har fokus på. Jeg kan ikke bruke tiden min på å tenke på kontraktsituasjonen. Jeg er uansett ikke en person som går rundt og er bekymret. Jeg kan ikke si nå hva som vil skje etter sesongen. Akkurat nå er jeg åpen for alt, og jeg vet ikke hvor jeg er i januar. Vi får se. Jeg har hatt det veldig bra i LSK, byen er hyggelig og folkene her er det samme. Jeg er ikke skuffet over at jeg fortsatt er her. LSK er en stor klubb, og jeg er glad for å være her og representere klubben. Har utviklet meg hele tiden, og med de trenerne som er i LSK nå forbedrer jeg meg og lærer noe hele tiden. Vi er som en familie i garderoben, tar vare på hverandre og hjelper hverandre. Internt er vi en sterkt enhet, et lag som jobber hardt sammen", uttalte han til Romerikes Blad 21. oktober 2022 [20]. I følge sportsdirektør Simon Mesfin hadde LSK allerede fått en forespørsel om Mathew: "Det var interesse for flere av våre spillere i det forrige overgangsvinduet, men vi var klare på at vi i utgangspunktet ikke ønsket å selge noen spillere. Vi ønsket å beholde spillerne for å gjøre en best mulig sesong. Mathew var en av dem vi fikk konkret henvendelse på, men med halvt år igjen av kontrakten hans var det mer verdi for oss å beholde ham enn å selge", fortalte Mesfin til RB [21].

Signerte for sveitsiske FC Zürich 16. februar 2023. Avtalen varer ut sommeren 2025.

  • Norgesmester med LSK i 2017.
  • Kåret av Romerikes Blad til Årets LSK-spiller 2017.
  • Kåret av Romerikes Blad til Årets LSK-spiller 2022.
  • 167 seriekamper for LSK.
  • Totalt 196 offisielle kamper for LSK.

I følge nettstedet africanfootball.com ble Ifeanyi Mathew afrikansk ungdomsmester, da Nigeria i 2015 vant turneringen som ble spilt i Senegal [22]. Nettstedet mener også at Nigeria senere i 2015 ikke klarte å innfri favorittstempelet i VM for U20-landslag, da Ifeanyi Matthew ble skadet i åpningskampen mot Brasil. VM U20-landslag ble spilt i New Zealand. Ifeanyi Mathew har tidligere spilt for de nigerianske klubbene Kano Pillars og El-Kanemi Warriors

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Lillestrøm 68 9 2016 - 2018
Tyrkia Osmanlispor (lån) 8 0 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm 11 0 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK Playoff 2 0 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm 88 4 2020 - 2022
Sveits FC Zürich 49 4 2023 - 2024

Statistikk for Lillestrøm SK

Sesong Serie Kvalfisering Cup Mesterfinale Europacup Treningskamper
Kamper Ant. Mål Kamper Ant. Mål Kamper Ant. Mål Kamper Ant. Mål Kamper Ant. Mål Kamper Ant. Mål
2016 8 2 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0
2017 30 3 0 0 7 0 0 0 0 0 12 1
2018 30 4 0 0 6 3 1 0 2 0 6 0
2019 11 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0
2020 29 0 0 0 0 0 0 0 0 0 11 0
2021 30 2 0 0 4 1 0 0 0 0 6 2
2022 29 3 0 0 3 1 0 0 4 1 6 0
Sum 167 14 2 0 20 5 1 0 6 1 42 3


  • Merknad: Både Frode Kippes testimonial og veldighetskampen mot Gjerdrum IL er tatt med i statistikken for treningskampene.