Igoh Ogbu

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no

Igoh Ogbu (født 8. februar 2000) er nigeriansk forsvarsspiller som LSK hentet fra Sogndal IL 29. januar 2021. I følge RB betalte LSK ca. 3 millioner kroner for den talentfulle spilleren som samme dag signerte en femårskontrakt med LSK. "Det føles veldig bra. Jeg er veldig glad for å være her. Jeg er en ung spiller som har lært mye i Rosenborg og Sogndal. Jeg ønsker å bli bedre hver eneste dag, og gleder meg til å spille for Lillestrøm", uttalte Ogbu til LSKs hjemmeside [1]. Til Romerikes Blad uttalte forsvarsspilleren: "Jeg valgte Lillestrøm fordi klubben likner litt på Sogndal. De har vært som en familie for meg, og da jeg snakket med folkene her så opplevde jeg noe av det samme. Spillestilen er kanskje litt annerledes, men måten folk i klubben er på er lik. Jeg må føle meg velkommen, og det har jeg gjort her. Grunnen til at jeg valgte å gå fra Sogndal er at jeg ønsker å utvikle meg videre som spiller. Da tro jeg det er riktig å søke nye utfordringer for å få mer erfaring og lære mer om fotball. Jeg tar min jobb som spiller seriøst, og jeg prøver å redusere mine feil til et minimum. Fysisk har jeg fått en gave som gjør at jeg er sterk. Jeg prøver å lære hver eneste dag, for du kan aldri stoppe å lære. For å bli komplett må jeg fortsette å lære. Ogbu startet sin fotballkarriere som venstreving, men valgte etter hvert å bli midtstopper. "Jeg så på John Terry på tv som gutt fordi faren min er Chelsea-supporter. Han ble min rollemodell og mitt idol, og da bestemte jeg meg for å bli forsvarsspiller. Jeg likte måten han spilte på, og jeg hadde lyst til å følge i hans fotspor", fortalte Igoh Ogbu til RB [2].

I følge sportsdirektør Simon Mefsin var det mange som ønsket å hente Ogbu i dette overgangsvinduet: "Det har vært knallhard kamp om signaturen hans. Det har vært toppklubber på øverste hylle i Skandinavia, og klubber i Europa, som har ønkset å kjøpe Igoh. Da synes vi det er utrolig artig at han har lyst til å komme til LSK. Her skal han ta de neste stegene for å gjøre seg klar for større ligaer, men først og fremst skal han være med på å bygge LSK videre i årene som kommer" [3]. Hovedtrener Geir Bakke var også strålende fornøyd med signeringen av Ogbu: "Han er en spiller vi har sett at har et enormt potensial. Det er en fart og kraft i ham som gjør ham spennende. Samtidig er han ikke ferdigutviklet, og vi må ikke lage ham til noe han ikke er foreløpig. Han har flere ting han må utvikle, og Eliteserien blir et nivå opp også for ham. Forhåpentlig kan vi påvirke ham slik at han tar de stegene raskt. Uansett er han er en god signering, er i en fin alder og har stort potensial" [4].
Igoh Ogbu scoret ett mål sin debut for LSK, serieåpninga borte mot Strømsgodset 16. mai 2021. En av LSKs viktigste spillere i 2021-sesongen. En knallhard midtstopper av god internasjonal standard. Nestoren i tremannsforsvaret til LSK hvor Ogbu, Granås og Pettersson utfylte hverandre. Måtte sone to kampers karantene etter utvisningen hjemme mot Kristiansund BK 16. oktober. Angivelig for å ha slått gjestenes Dan Peter Ulvestad. "Coly holdt meg rundt halsen og brøt nakken min. Jeg fikk ikke puste. Dette er fotball og ikke bryting, og det var grunnen til at jeg ble provosert og alt dette skjedde. Jeg skulle spørre Coly om hvorfor han gjorde det. Den andre spilleren (Ulvestad) trodde at jeg skulle slåss og kom inn fra siden, men min intensjon var bare å snakke. Uheldigvis så løftet jeg armen, og det skulle jeg ikke gjort. Det har jeg lært nå, og det skal jeg ikke gjøre igjen", uttalte han til RB [5].

Best på RB-børsen etter oppkjøringen til 2022-sesongen. "Ser ut til å være i rute til en enda bedre sesong enn i fjor. Den unge midtstopperen har i motsetning til i 2021 hatt en nærmest prikkfri oppkjøring. Fikk riktignok en liten vridning i kneet under treningsleiren, men det holdt ham ikke unna treninger. Går mot en meget god sesong". RB ga ham 8 av 10 poeng sin børs [6]. Fortsatte fremgangen i de første serierundene i 2022, og var blant lagets beste spillere i hver eneste kamp. Noe som også ble lagt merke til utenfor Åråsen, men Ogbu lot seg ikke forstyrre av spekulasjonene " For øyeblikket tenker jeg ikke på å forlate LSK. Det er ikke i mine tanker. Jeg vil nyte hvert øyeblikk her, og jeg stresser ikke med å komme meg videre. Jeg er her for å kjempe for laget og Lillestrøm, men jeg er også her for å kjempe for meg selv. Har en kjærlighet til dette laget, og det vil jeg alltid ha. Jeg tenker ikke på å dra noen steder, og jeg tenker bare på det som skal skje her framover. Jeg har gode lagkamerater og gode trenere, og jeg stresser ikke. Her kan jeg utvikle meg som fotballspiller hver eneste dag", uttalte han i et intervju med RB 28. april [7].

Spilte sin seriekamp nummer 50 for LSK i seriekampen hjemme mot Bodø/Glimt 1. oktober 2022.

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Igoh Ogbu vurdert av Romerikes Blad til terningkast 6. "Kjøpt for 3 mill. kroner fra Sogndal. Imponerte for Sogndal i Obos-ligaen. LSK var tidlig på banen og skaffet seg det nigerianske stoppertalentet som ble hentet til Norge av Rosenborg. Har et potensial som helt rått. Fysisk sterk og rask, men fortsatt litt vill i spillestilen innimellom. Må nytes av LSK og lagets supportere så lenge han blir i klubben" [8].

Igoh Ogbu ble 6. januar 2023 LSKs største salg noensinne og i følge Romerikes Blad samme dag "tidenes dyreste stopper ut av Norge". For 25 millioner, samt videre utbetalinger basert på prestasjoner (opp mot 5. millioner kroner) og en prosent av videresalget, ville ikke sportsdirektør Simon Mesfin la sjansen gå fra seg. "Når vi nå selger Igoh til den prisen vi gjør, så mener vi at vi har tatt ut det maksimale det var mulig å få for ham nå". "Vi har sjekket markedet, og det er ingen som kunne matche det Slavia Praha var villig til å betale. De har også strukket seg lengre når det gjelder overgangssum enn det de har hatt for vane å gjøre de siste årene. Hvis vi skulle klart å få mer måtte Ogbu ha spilt mer i europacup eller vært på landslaget", uttalte han til RB [9]. På LSKs hjemmeside viste Igoh Ogbu sin takknemlighet på denne måten: " Lillestrøm har vært en så stor del av livet mitt, og jeg vet hvor mye jeg kommer til å savne det. Støtten fra Kanarifansen har vært fantastisk og inspirerende, og det er noe jeg kommer til å verne om resten av livet. Det har vært et absolutt privilegium å representere LSK, og jeg har elsket hvert minutt av å spille for de beste supporterne i verden. Det har vært en fantastisk reise. Det har vært noen strålende høyder og noen knusende nedturer, men gjennom hele reisen har fansen gitt meg fantastisk støtte, og det vil jeg aldri glemme. Jeg har vært veldig heldig som har fått spille sammen med noen utrolige spillere og for noen trenere som alle har hjulpet meg med å forbedre og utvikle meg videre. Jeg er stolt av alt det vi har ofret og jobbet knall hardt for over lang tid. Men i tillegg til alt dette, tror jeg at tiden er inne for å åpne et nytt kapittel med meg på å flytte til Praha, og ser frem til å ta fatt på en ny utfordring. Jeg vil beholde alle minnene fra Lillestrøm i hjertet mitt for alltid!" [10].
Spilte sin første seriekamp for Slavia Praha, da hovedstadslaget slo Zbrojovka Brno 2-0 på hjemmebane 11. februar 2023.

  • Tatt med på "Årets Lag" i Eliteserien 2021 hos NTB.
  • Kåret av Norsk Toppfotball til Eliteseriens beste spiller for april måned 2022.
  • LSKs beste spiller på VG-børsen 2022 med et snitt på 5.32. Noe som holdt til 26. plass.
  • Tsjekkisk cupmester med Slavia Praha i 2022/2023. Ogbu spilte hele finalen, da Slavia vant 2-0 mot Kaan Kairinens Sparta.
  • Seriesølv med Slavia Praha i 2022/2023.

Igoh Ogbu har tidligere spilt for Rosenborg, Levanger FK og Sogndal IL.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Rosenborg 0 0 2018
Mal:Country alias Norway Levanger FK (lån) 9 0 2018
Mal:Country alias Norway Sogndal IL (lån) 15 1 2019
Mal:Country alias Norway Sogndal IL (Play Off) 1 0 2019
Mal:Country alias Norway Sogndal IL 26 1 2020
Mal:Country alias Norway Sogndal IL (Play Off) 2 0 2020
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 54 4 2021 - 2022
Tsjekkia Slavia Praha 46 1 2023 - 2024