Kaan Kairinen

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK.no

Kasper Kaan Özden Kairinen (født 22. desember 1998) er en finsk fotballspiller som LSK hentet på lån fra FC Midtjylland 5. februar 2020. "Det er en spiller som vi har fulgt en god stund. Han var aktuell også da vi hentet Daniel Pedersen sommeren 2018. Nå er han blitt litt eldre, er fortsatt ung - men har fått litt mer erfaring. Han har vist seg fram på en god måte. Vi føler at vi får inn en spiller som har et høyt repertoar, og absolutt er god nok til å spille på et høyere nivå enn OBOS-ligaen i 2020. Det er også en veldig gunstig avtale for oss der Midtjylland dekker en stor del av lønna. I utgangspunktet dreier det som et lån for hele året, men Midtjylland har en mulighet til å hente ham ut av avtalen til sommeren, men hvis han blir solgt i sommervinduet vil vi få en kompensasjon", uttalte sportsdirektør da signaturen var på plass [1].

Kaan Kairinen borte mot Strømmen 25.09.20. Foto: Fredrik Tyskeberg.
Pysy Kanssamme. Bli hos hos. KFLs oppfordring til Kairinen i serieavslutninga mot Grorud Foto: Fredrik Tyskeberg.
Foto: Emil Saglien Ruud, LSK.no Gjengitt med tillatelse.

Spilte sin første treningskamp, da LSK vant 3-0 hjemme mot Ull/Kisa 7. februar 2020. Etter kampen uttalte finnen til LSK.no: "Vi vinner 3-0, det er veldig bra. Vil ikke si vi hadde noen problemer, med unntak av starten når Ull/Kisa hadde mange cornere. Jeg synes vi spilte bra. Glad for at jeg fikk spille hele kampen. Jeg synes nivået var bra. Selvom de ikke hadde så mange sjanser, det betyr bare at vi har et bra forsvar. Vi forsvarte oss bra hele kampen" [2]. Debuterte for LSK i serieåpninga borte mot Grorud IL 3. juli 2020. I sin rolle som indreløper sammen med Mathew og Krogstad kom finnen brukbart fra det i sin debut, men uten å overbevise. Fikk en kraftig trøkk også i hodeduellen med hjemmelagets Trace Akino Murray. Begge tildelt gult kort. Byttet ut med Torbjørn Kallevåg etter en times spill. Innrømmet i et intervju med RB 14. juli at rollen som indreløper ikke var hans vanlige posisjon. "Jeg har stort sett spilt som en av to defensive midtbanespillere tidligere. Indreløperrollen er en helt ny posisjon for meg. Jeg har aldri spilt det tidligere, og det tar litt tid å bli vant til å spille der. Men jeg føler jeg utvikler meg", fortalte Kairinen, som også synes koronaperioden hadde vært vanskelig. "Jeg hadde kommet fint i gang i klubben, men da korona stoppet alt ble det også en tøff periode for meg. Skal innrømme at jeg følte meg veldig alene da. Det var deilig å komme i gang med kampene. Nå skal det spilles mange kamper på få måneder, og det ser jeg fram til", la han til [3].
Scora sitt første seriemål for LSK i bortekampen mot Stjørdals-Blink 3. oktober 2020. Målet kom på straffespark. "Det var på tide at det ble mål. Jeg spurte Thomas (Lehne Olsen) og Fredrik (Krogstad) om jeg kunne ta den. De sa det var greit. Jeg har ikke tatt mange straffespark i karrieren, men det gikk heldigvis greit", fortalte han til RB. Kairinen ble også kåra av Romerikes Blad til banens beste spiller. Finnen var meget godt fornøyd med både kampen og ikke minst LSK som klubb. "Jeg liker meg veldig godt i klubben. Både spillerne, støtteapparatet og fansen får meg til å trives. Det er ingen tvil om at jeg ønsker å bli her. I en perfekt verden så vil jeg fortsette i LSK", uttalte Kairinen til RB [4]. Kairinen ble ikke mindre populær, da han fortalte at han valgte å prioritere LSK framfor å spille kamp for Finlands U21-landslag. "Vi har en viktig kamp til helga (Øygarden FK), og derfor ønsker jeg å være her", innrømmet Kairinen.

15. desember 2020 kom julegaven supporterne hadde håpet på og drømt om. LSK kjøpte Karininen fra danske FC Midtjylland. En overgang som i følge RB hadde kostet om lag to millioner kroner, samt klausuler om videre utbetalinger ut fra prestasjoner og prosenter ved et eventuelt videresalg. "Det er de lengste forhandlingene jeg har vært med på siden jeg ble sportssjef. Kaan har vært den minste utfordringen siden vi begynte å snakke om dette for flere måneder siden. Han har vært veldig tydelig på at ha ville spille i LSK, og vi ble enig med ham for en måned siden. Den store prosessen var å komme til enighet med Midtjylland. Vi har fått en avtale som ligger på et beløp vi kan leve med. I tillegg til overgangssummen vi betaler nå ligger det noen klausuler etter prestasjoner og en videresalgsprosent for dem", uttalte sportsdirektør Simon Mefsin til RB. [5]. Samme dag meldte både RB og LSK.no at finnen hadde signert en fireårskontrakt med LSK. "Jeg er bare så glad for dette. Dette er noe jeg har ønsket i lang tid, og nå er det endelig i orden. Nå ser jeg bare fram til neste sesong. Jeg har egentlig ikke vært direkte involvert i forhandlingene, men jeg har fortalt agenten min og LSK hva som er mitt ønske. Bortsett fra en samtale med sportsdirektøren har ikke jeg snakket med Midtjylland om overgangen. Jeg har stolt på at klubbene skulle komme til enighet. I Midtjylland har jeg vært på flere utlån. Det er blitt et år et sted, så neste år et annet sted. Jeg ser fram til å være ett sted hvor jeg kan bli og fokusere på fotball. Jeg har en fin rolle i laget, og jeg tror jeg kan utvikle spillet mitt i LSK. Det er nok de to viktigste årsakene til at jeg vil være i klubben. De har også vist meg at de virkelig liker meg som spiller, og de er også interessert i å selge meg i framtida", uttalte han til RB, som skrev at Kairinen egentlig ble hentet for å spille defensivt anker på midtbanen, men ble omskolert til indreløper etter Ifeanyi Mathew forlenget med LSK. "Har aldri spilt i denne rollen tidligere. I starten måtte jeg justere spillet mitt litt og bli vant til, men jeg synes det har gått bedre og bedre. Jeg tror det kan utvikle meg videre som spiller fordi jeg kan være med i begge ender, både bygge opp spillet og avslutte angrepene. Det tror jeg passer meg veldig bra", fortalte Kairinen som virkelig så fram imot neste sesong. "Det var viktig for meg at vi rykket opp. Neste sesong vil bli helt annerledes når vi skal spille i Eliteserien, og det betyr at jeg må løfte mitt spill også. Jeg har hørt litt om Eliteserien er, men vet ikke hvordan det blir. Det kommer til å bli spennende. Hvis jeg spiller for LSK i Eliteserien tror jeg at jeg har en god sjanse til å komme med i troppen til EM" [6].

I et intervju med RB 25. februar 2021 kom det fram at det var stor interesse for Kairinen i utlandet og da særlig i Tyrkia, men finnen ønsket å bli værende på Åråsen. "Jeg vet om interessen fra andre klubber, men jeg har gjort det klart at jeg ønsker å være her", uttalte han, og la til at sesongens store mål var å komme med i den finske landslagstroppen. "Hvis jeg spiller her tror jeg det øker sjansen for at jeg kommer med" [7] - men den utsatte seriestarten grunnet koronapandemien gjorde situasjonen vanskeligere for finnen. "Slik sesongen er blitt spørs det om jeg rekker å spille mange før EM-troppen blir tatt ut. Jeg hørte at troppene kanskje blir utvidet, og da kan det hende at jeg har en mulighet til å være med i troppen. Jeg håper selvfølgelig på det, men jeg stresser ikke for mye med det. Mitt fokus er å spille god kamper her i LSK, så får vi se hva som skjer. Jeg har fått beskjed fra den finske fotballforbundet at jeg er på en lang liste over spillere som er i «troppen» før EM-uttaket. Så gjenstår det å se om jeg er i den endelige troppen som ut fra hva jeg har hørt blir utvidet til 26 spillere", uttalte midtbanespilleren til RB 29. april [8]. Hans første kamp i eliteserien kom i serieåpninga borte mot Strømsgodset 16. mai 2021.

Plaget med en fotskade i 2021-sesongen som holdt ham ut av spill fra 11. september til 21. november. I tillegg til å stå over 8 seriekamper for LSK gikk han også glipp av flere viktige landskamper for Finland. "Det er det lengste oppholdet jeg har hatt fra fotball noen gang. Det forteller at jeg har vært heldig fram til nå. Men det har vært vanskelig å være tålmodig. Nå er jeg veldig glad for endelig å være tilbake. I mange uker var jeg i styrkerommet og trente fysisk. Etter jeg kom tilbake fra Finland, har vi jobbet med å styrke foten, drevet skadeforebyggende trening og hatt behandlinger. Også har jeg gradvis begynt med ball igjen. Nå er jeg smertefri og føler meg sterkere. Det gikk fint på trening, og jeg håper i det minste at det vil bli slik ut året. Håpet er at jeg kan spille noen av kampene som er igjen av denne sesongen. Jeg er tilgjengelig for kampen på søndag (borte mot Bodø/Glimt), så er det opptil trenerne hvordan de velger å bruke meg", uttalte han i et intervju med RB 18. november [9]. Var tilbake på banen, da han i det 92. spilleminutt kom inn som reserve for Magnus Knudsen i bortekampen mot Bodø/Glimt 21. november.

Ble 18. januar 2022 operert for sin fotskade. I følge Geir Kåsene vil finnen være ute i tre måneder. "Det ble tatt nye MR-bilder og undersøkelser i januar. Skaden han slet med i fjor, hadde utviklet seg. Da ble det anbefalt å operere. Seriestarten skal holde hardt", uttalte Kåsene til VG dagen etter operasjonen [10]. - Litt mer variabel i sine prestasjoner i 2022-sesongen. Noe han også innrømmet i et intervju med RB 26. august: "Jeg har ikke hatt noen veldig gode kamper, og jeg føler jeg har mye å forbedre. Alt i alt synes jeg likevel det har vært ganske bra. Det er vanskelig å sammenlikne med både sesongen i fjor og året før fordi det er flere nye spillere og ny formasjon. Siden jeg ikke hadde en oppkjøring med de andre, har det kanskje tatt litt ekstra tid. Men jeg er ganske fornøyd med det jeg har levert i kampene jeg har spilt så langt". Om den tidligere fotskaden: "Alt er helt normalt. Jeg har ikke hatt noen smertefølelse i foten på lang tid, det er jeg glad for. Det er deilig å kunne trene og spille uten noen smerte i det hele tatt" [11].

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Kaan Kairinen vurdert av Romerikes Blad til terningkast 6. Hentet på lån Lån fra FC Midtjylland, senere kjøpt for 3 mill. kroner. Viste fra første trening at han hadde noe spesielt med sitt overblikk og sin pasningsfot. LSKs beste spiller i opprykksåret. Brukte også tida til å utvikle seg som spiller. I den første sesongen i Eliteserien spilte han hele tiden med smerter i den presise venstrefoten, men likevel var han god. Nå er foten operert, og etter pausen er han trolig tilbake for fullt. Da kan han heve LSK ytterligere. Har spilt 51 seriekamper og scoret fem mål" [12].
I desember 2022 var Kairinen aktuell for en overgang til Sparta Praha. Tsjekkerne anført av sin sportsdirektør Tomas Rosicky besøkte Åråsen, men måtte likevel reise tomhendte tilbake, da klubbene ikke ble enige om en overgang [13]. Kontakten mellom klubbene ble opprettholdt og 20. desember 2022 ble Kaan Kairinen solgt for 15 millioner kroner. I tillegg har LSK en klausul på ytterligere en millioner kroner hvis Sparta Praha lykkes sportslig [14]. "Tiden min er nå over i denne fantastiske klubben. Etter tre år med hardt arbeid, glede, smerte, tårer og lykke er det tid for å si farvel. Jeg vil være evig takknemlig for muligheten LSK ga meg for tre år siden når ingen trodde på meg. Fra et førstedivisjonslag til et av de beste lagene i Norge er en utrolig prestasjon. Takk til spillere, trenerteam, styremedlemmer, fans og alle rundt denne vakre klubben. Jeg kommer til å savne hver og en av dere. Lillestrøm og Åråsen vil alltid ha en plass i hjertet mitt. Jeg ønsker klubben alt godt for fremtiden! Forza Fugla", fortalte Kairinen til klubbens hjemmeside samme dag [15].

  • Årets LSK-spiller på RB-børsen 2020.
  • Tapende cupfinalist med Sparta Praha 2022/2023. Kairinen spilte hele finalen, da Sparta tapte 0-2 mot Igoh Ogbus Slavia Praha.
  • Tsjekkisk seriemester med Sparta Praha 2022/2023.
  • Tsjekkisk seriemester med Sparta Praha 2023/2024.
  • Tsjekkisk cupmester med Sparta Praha 2023/2024.

Scoret ett mål sin seriedebut for Sparta Praha, hjemme mot Mladá Boleslav 5. februar 2023.

Kaan Kairinen debuterte allerede som 15-åring i den finske eliteserien for Inter Turku. Ble to år senere solgt til den danske storklubben FC Midtjylland. Utlånt til HJK Helsinki i 2019. I sitt første intervju med LSKs hjemmeside presenterte finnen seg slik "Jeg er en teknisk spiller med en god venstrefot. Jeg har gode pasningsegenskaper, og et godt blikk for spillet. Og så synes jeg at jeg har en bra skuddfot med venstrebenet mitt. Det er vel mine gode egenskaper. Jeg ønsker å spille mye, slik jeg gjorde for HJK i fjor. Jeg ønsker å ta et nytt steg, og jeg synes Lillestrøm er en bra mulighet for meg. Og jeg ønsker selvsagt å hjelpe Lillestrøm tilbake til den øverste ligaen. Jeg har bare hørt gode ting om byen og klubben" [16].

Kaan Kairinen er halvt tyrkisk (på fars side) og fortalte til Romerikes Blad at han også hadde tilbud fra Tyrkia før han valgte LSK: "Jeg hadde muligheten til å gå til to klubber i den tyrkiske toppserien. Men ..., jeg vet ikke, det føltes litt for spesielt. Det var en for stor risiko. For det første var jo spilletiden en stor del og så har man jo slike ting som manglende lønnsutbetalinger. Det er litt eksotisk [17].

I følge det finske fotballforbundet har Kairinen 17 A-landskamper for Finland. Debuten kom i landskampen mot Sverige 8. januar 2019. Han har i tillegg 18 U21-landskamper, 4 mål for Finland [18].


Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK (lån) 28 4 2020
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 42 2 2021 - 2022
Tsjekkia Sparta Praha 43 3 2023 - 2024