Karly Røstbakken

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK-Kvinner.no
Foto: Hentet fra spillerens Twitter-konto

Karly Røstbakken (født 17. januar 2001) er en australsk fotballspiller som i mars 2020 signerte for LSK Kvinner. Hentet til LSK for å spille back, men vikarierte som midtstopper i Malin Brenns skadefravær. Debuterte for LSK Kvinner i seriekampen borte mot Rosenborg 3. juli 2020. Forlenget kontrakten med LSK Kvinner 12. oktober 2020. Den nye avtalen varte ut 2022. På grunn av smittevernreglene var hun usikker på når hun kunne reise til Australia og møte sin familie igjen. "Vi skal spille Champions League i desember og så kommer det landslagssamlinger i Europa allerede i januar. Neste sommer håper jeg å være opptatt med OL, så ... Julen om over et år kan bli neste gang jeg drar hjem. Det er litt skremmende å tenke på. Jeg krysser fingrene for at de kan komme hit før det. Men akkurat nå er det vanskelig. Å flytte til et nytt land, på den andre siden av verden, er jo ganske tøft. Men det har gått fint, jeg trives med å bo alene. Jeg har alltid vært selvstendig. Jeg har vært her fem måneder og kjenner at jeg savner å være hjemme. Men jeg gjør det jeg elsker. Jeg kan ikke klage. Jeg liker landet, klubben og lagvenninnene. Jeg kunne ikke ha spurt om mer enn det jeg har fått her. Målet er å snakke flytende snart, men foreløpig er jeg vel mellom to og tre på en skala til ti. Jeg skjønner mer enn jeg kan snakke", uttalt hun til RB [1].

I et intervju med det australske fotballforbundet oppsummert hun sin første sesong (2020) i Norge slik: "“I’ve really enjoyed my first time overseas and that’s why I’ve decided to sign on because I want to stay here. It’s been quite challenging trying to find my feet a little bit and try to get consistent game time and try to find my best spot in this team. The team has been great, so I’ve really enjoyed it. You really need to believe in yourself and be patient and work really hard. You’re playing football to have fun as well and don’t put much pressure on yourself, enjoy every single moment of it because a lot people don’t get this opportunity to be in another country and experience a different culture. Living here is amazing and a lot people can’t say they’ve done that” [2].

Karly Røstbakken mistet nesten hele 2021-sesongen grunnet en ankelskade som måtte opereres samt fjerne et benstykke i foten, dermed røk også plassen i Australias OL-tropp. "The Olympics have been one of my biggest dreams, ever since I was a little girl, so for it to come to this, and be so close to it as well, was very, very hard. But I do believe that everything happens for a reason and I think going through this is going to make me mentally stronger and has made me realise how much I want it and love the game", uttalte hun til Canberra Times [3]. Først 16. oktober var hun tilbake på banen igjen og fikk med seg sluttminuttene i bortekampen mot Stabæk. Ble 3. desember lånt ut for en kort periode til Canberra United [4].

Fikk med seg 6 seriekamper i 2022, alle som innhopp, før LSK Kvinner 30. september skrev på sin hjemmeside at klubb og spiller gjensidig hadde blitt enige om å terminere kontrakten. "Min tid i LSK Kvinner har dessverre vært annerledes enn det jeg håpet på. Jeg hadde ambisjoner og mål som jeg ønsket å oppnå, men dessverre ble det ikke slik. Å være skadet i to sesonger var definitivt ikke noe så for meg eller ønsket, og det har vært tøft, men slik er fotballen noen ganger. Jeg har lært masse om meg selv, noe som har gjort at jeg vokst som person. Jeg har fått meg venner som jeg nå ser på som familie, og jeg har også fått sterkere kontakt med den norske delen av min familie mens jeg har vært her. Nå er jeg klar for en restart og for å få foten min bra igjen for å kunne komme tilbake til den fotballspilleren jeg vet jeg er. Tusen takk til alle i LSK Kvinner. Lagkamerater, trenere og supporter – jeg ønsker alle sammen det beste for fremtiden", uttalte hun til LSK-kvinner.no

Karly Røstbakken som har aner fra Østerdalen i Norge, hennes far vokste på Elverum, har i følge NRK.no dobbelt statsborgerskap [5]. Hun har i følge det australske fotballforbundet 6 A-landskamper for sitt hjemland [6].

  • Kåret til Årets unge spiller i Australia i desember 2018.
  • VM-deltaker i 2019 for Australia. VM arrangert i Frankrike. Australia ble slått ut av Norge etter straffespark-konkurranse i 16-delsfinalen. Røstbakken spilte tre av kampene i VM.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Australia Canberra United 23 3 2016 - 2019
Mal:Country alias Norway LSK Kvinner 18 0 2020 - 2021
Australia Canberra United 5 0 2021
Mal:Country alias Norway LSK Kvinner 6 0 2022