Moa Edrud

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Foto: LSK Kvinner

Moa Jahmekya Edrud (født 14. mai 2000) er en svensk keeper som LSK Kvinner hentet på lån 21. mai 2022. "Jeg gleder meg veldig til å komme på plass i Lillestrøm og å få treffe laget. LSK Kvinner er et lag som sloss om topp fire-plasseringen, dette er noe jeg ønsker å bidra til. For min del fokuserer jeg på å nyte minuttene jeg får spille fotball, samtidig som at jeg ser frem til å forbedre min kampform. Dette blir en stor og spennende utfordring", uttalte hun til LSK Kvinners hjemmeside [1]. Debuterte for LSK Kvinner med å holde nullen i seriekampen hjemme mot Lyn 22. mai 2022. "Jeg følte meg egentlig ganske rolig. Alle på laget har gjort det de kan for at jeg skal føle meg velkommen, så det var godt å kjenne på gleden igjen. Selv om jeg spiller for laget, så spiller jeg også for meg selv. Kampen gikk jo bra den syns jeg. Det har vært helt andre ting å jobbe med taktisk og mye som har vært vanskelig å få inn på 24 timer, men jeg syns at jeg fikk til et godt samarbeid med midtstopperne mine og at vi kommuniserte godt", uttalte hun til RB etter debutkampen [2]. Utlånsavtalen ble gjort om til permanent kontrakt 15. juli 2022, da Edrud skrev under for LSK Kvinner. Avtalen varte ut 2023-sesongen. "Det kjennes helt fantastisk å signere permanent. LSK Kvinner virker som en seriøs som klubb tar godt vare på meg både som spiller og som person. Klubben har ligget i bakhodet mitt helt siden Mimmi kom til klubben i 2014. Det blir kult å endelig kunne kalle meg en LSK Kvinner-spiller, og bli en del av en så stor klubb. Jeg hadde en veldig fin opplevelse fra jeg signerte på våren, hvor spillerne, trenerne og klubben tok meg veldig godt imot. Det var godt å spille kamper igjen, og jeg kjente at jeg kom kjapt inn i laget og spillestilen, sier Moa. Resultatmessig gikk ikke våren slik vi ville, men vi har en bra tropp og jeg vet at vi kan prestere enda bedre. Vi jager 12 poeng, og de håper jeg vi kan ta igjen! Det bli spennende å teste noe nytt med sluttspill", uttalte hun til klubbens hjemmeside [3].
Edrud ble utvist i den viktige seriekampen hjemme mot Avaldsnes 21. august fordi dommerteamet mente at hun fanget ballen utenfor 16-metersstreken. En avgjørelse som kostet LSK dyrt, da bortelaget scoret seiersmålet på det påfølgende frisparket. LSK Kvinner la inn en protest som ikke ble tatt til følge. "Utvalget er av den oppfatning at spilleren berører ballen med hendene utenfor straffesparkfeltet, og at spilleren fratar en klar scoringssjanse", skrev NFF på sin hjemmeside [4]. Kunne likevel vokte LSKs bur i kvartfinalen borte mot Brann 24. august. En kamp som endte med tap 0-6. LSKs største noensinne og Romerikes Blad var ikke nådige i sin dom av den svenske keeperen. "Marerittkveld. Reddet skuddet i forkant av 1-0, men sendte returen rett i bena på målscorer Hansen. På 2-0 ble hun stående å se på at ballen trillet inn i mål. Der burde hun ha prøvd mer. På 3-0 ble hun nok dekket litt, men kunne med hell vært mer offensiv i tankegangen der. 4-0-scoringen må hun ta på sin kappe. Den skal hun ta, enkelt og greit. Dårlig presisjon på utspillene sine. Fikk en hånd på skuddet fra Bergsvand som gikk i tverrligger. Også 5-0-målet må svensken da på sin kappe, mistet rett og slett ballen mellom sine egne bein og inn i mål" [5].

Solgt til Hammarby 29. mars 2023, svært trolig fordi Cecilie Fiskerstrand var tilbake etter sin korsbåndskade og LSK Kvinner ikke hadde råd til å ha tre gode keepere på lønningslista. "Tiden i LSK Kvinner har vært veldig givende, både for meg som person, men også som spiller. Laget tok meg veldig godt imot, og det gikk veldig kjapt fra da jeg kom til at jeg følte meg som en del av gruppa. Vi har tatt mange steg sammen som lag. Jeg ønsker å takke klubben, trenere og spillere for tiden min her, og jeg ønsker lykke til i år! Nå skal jeg tilbake til den andre siden av grensen, som jeg tror er ett rett steg i min karriere. Hammarby er en spennende og stor klubb, som har muligheten til å gjøre det skikkelig bra. Jeg er veldig glad for å få denne muligheten", uttalte hun til klubbens hjemmeside før avreisen til Stockholm [6]. "Det er med tungt hjerte at vi selger Moa til Hammarby, men i konkurranse med Cecilie Fiskerstrand og Thiril Erichsen, ville spilletiden blitt minimal og da er det helt riktig for alle parter at hun går videre", fortalte daglig leder Stein Ellingsen.

I følge det svenske fotballforbundet har Moa Edrud 1 landskamp for Sveriges U23-landslag, borte mot Portugal 12. april 2022. I tillegg har hun 17 landskamper for Sverige på aldersbestemte nivåer [7]. Moa Edrud har tidligere spilt for Holmalunds IF, Alingsås og Växjö DFF i Sverige og Arna-Bjørnar i Norge.

  • Kåret til årets keeper i Toppserien i 2021 av NTB.

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Mal:Country alias Norway Arna-Bjørnar 20 0 2020 - 2022
Mal:Country alias Norway LSK Kvinner 6 0 2022 (lån)
Mal:Country alias Norway LSK Kvinner 3 0 2022
Mal:Country alias Norway LSK Kvinner (Play off) 7 0 2022
Mal:Country alias Sweden Hammarby 9 0 2023 - 2024