Tobias Salquist

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Tobias Salquist. Foto: LSK.no

Tobias Frank Salquist Nielsen (født 18. mai 1995) er en dansk forsvarsspiller som 4. januar 2019 signerte en treårskontrakt med LSK [1]. Salquist kom gratis til LSK fra den belgiske klubben Waasland- Beveren. Samme dag uttalte hovedtrener Jörgen Lennartsson til klubbens hjemmeside at han var meget godt fornøyd med signeringen: "Tobias har vært en spennende midtstopper i dansk fotball i flere år. En moderne midtstopper. Bra pasningsfot med både og venstre. Han er hurtig, og ganske bra på hodet med sine 190 cm og gode defensive egenskaper" [2].

Salquist ble kåret av Romerikes Blad til banens beste spiller i sin debutkamp for LSK borte mot Stabæk i serieåpninga 1. april 2019. "Aggressiv i forsvarsspillet, stakk fram før utlikningen. Delaktig i LSKs ledermål. God kontroll etter pause. Rolig og god med ball", var avisens vurdering og belønnet han med 6 poeng på børsen [3]. To dager senere fortalte Tobias i et åpenhjertig intervju med Romerikes Blad at oppkjøringen til 2019-sesongen hadde vært alt annet enn enkel, da han brått hadde mistet sin storebror Martin i februar [4].

Hans opptreden i cupkampen mot Gjelleråsen IF 1. mai 2019 var derimot alt annet fremragende. Salquist ble utvist midtveis i første omgang etter å ha sparket ned hjemmelagets Eirik Karlsen Steine. La seg flat og beklaget sin oppførsel både på NRK og i et intervju med RB: "Det var et svart øyeblikk. Jeg mistet hodet, og jeg vet ikke hvorfor jeg gjorde det. Det var dumt. Det kostet laget mye og det kan koste meg seriekamper. Det var det verst tenkelige som kunne skje. Jeg har fått rødt kort før, men ikke på denne måten. Det skjer aldri igjen", sa Salquist til RB [5]. 3. mai kom dommen fra NFF. Salquist ble ilagt en karantene på 3 kamper [6]. Returnerte fra karanteneoppholdet og scoret sitt første seriemål for LSK i 16.mai-kampen borte mot Mjøndalen IF.

I et åpenhjertig og ærlig intervju med Romerikes Blad 19. mai 2019 fortalte Tobias Salquist at han hadde satset alt på fotballen: "Jeg har ikke noe å falle tilbake på. Jeg kan ikke bli advokat, eller noe slikt. De neste to årene er de viktigste årene i min karriere. Det er mange i denne ligaen som er mye bedre enn meg, men jeg skal bevise at jeg er for god for å spille i den norske ligaen. Jeg håper å komme meg videre til en større klubb i løpet av to år. Det vil bety at både jeg har prestert, men ikke minst at jeg har hjulpet laget og klubben" [7].

Skrev seg inn historiebøkene og ikke minst i våre hjerter, da han 25. mai scoret det siste målet i 3-0 seieren i derbyet borte mot Vålerenga. En av LSKs nøkkelspillere i 2019-sesongen. Dannet etter hvert midtstopperpar sammen med Joonas Tamm og skjøv dermed veteranen Frode Kippe ut på benken. Var på banen i 25 av LSKs 30 seriekamper i 2019.

Tobias Salquist var også en frispråklig danske som var nådeløs i sin dom av laget og sine lagkamerater i en vanskelig sesong. Likevel ble hans uttalelser som oftest svært godt av supporterne, da de fleste mente at dette var helt på sin plass. Klar tale etter bortetapet mot Odd 3. august: "Selvfølgelig gjorde vi feil i forkant av begge målene. Men de burde vi ha rettet opp. Det var mange helt unødvendige som førte til dette. Det er for dårlig. Det kostet oss poeng. Det var to «pissmål».
Men det var etter tapet borte mot Ranheim 24. november hvor det virkelig rant det over for dansken som slaktet sine egne: "Jeg har spilt på lag som har slitt. Men jeg har før aldri spilt på et lag som ikke klarer å holde ballen fire trekk av gangen. Det sliter vi med. Og det synes jeg er sjokkerende. For vi jobber med det, hver jævla dag. Man får kalle meg en kujon, og en kjempeidiot. Men jeg føler det er spillere som vil ha ballen hele tiden på trening, som gjemmer seg når vi står i kamp. Om det skyldes nervøsitet, vet jeg ikke. Men vi flytter jo oss ikke. Vi står stille alle mann. Ranheim spilte fotball i rom. De neste mulighetene da vi hadde ballen var å spille den til siden. Vi kan jo også spille god fotball. Men klarer man ikke å gjøre det i kamp, rykker man" [8].

I de to kvalifiseringskampene mot Start sto Salquist fram, og særlig i den vanvittige returkampen hjemme på Åråsen 11. desember var han banens gigant - i alle fall i 75 minutter. Så kom tidenes mest brutale kollaps på norsk siden invasjonen i 1940. På seks fattige minutter snudde Start kampen og LSKs gikk på sitt første nedrykk siden 1966.

Under oppkjøringen til sesongen 2020 hadde Salquist mange beilere som var ute etter å sikre seg en meget god midtstopper. I et videointervju med Eurosport.no mente spilleren selv at han hadde en markedsverdi på rundt 1.5 til 2 millioner kroner, men han så heller ikke bort fra at han ble værende i LSK [9]. Likevel ble ikke Salquist hentet av en annen klubb i løpet "vintervinduet". Til nettstedet Bold.dk uttalte han 10. mai 2020 blant annet: "Jeg er rigtig positiv nu. Jeg har faktisk villet væk fra Lillestrøm og har haft lidt her og der, men det har ikke været nok. Så må jeg bare kigge indad, at så er jeg ikke bedre, end der hvor jeg er lige nu. Jeg må få det bedste ud af at være her, og vi har fået nogle dygtige trænere. De går meget op i udvikling, og hvordan vi skal spille, og de har en plan, så det ser rigtig spændende. Så må jeg bare kæmpe mig tilbage, og så må vi se, om jeg er heldig, at der kommer noget. Det skud er jeg klar til at give". Han la også til at han var meget imponert over LSK og Lillestrøm By: "Vi har Lillestrøm-mentaliteten, og at det skal gøre ondt på modstanderne at møde os. For klubben var det nok meget sundt, men for fansene var det tragisk. Vi havde udsolgt med 1800 billetter til vores første udebanetur, og det var der tre måneder før sæsonstart, så der bliver støttet godt op. Lillestrøm er en fodboldby, og byen bakker klubben op. Det er fantastisk at se, og det giver bare spillerne mere lyst til, at vi gerne vil rykke klubben op igen. Lillestrøm går mere op i fodbold, end da jeg var i Silkeborg. Der er nogle Lillestrøms fans, der tager otte-ni timer afsted og stiller 600-700 mand op på en udebanetur. Det ser man ikke mange steder. Der var omkring 1800 til vores første udebanekamp, og der var rygter om 2000. Det er måske kun Brøndby og FCK, der vil kunne matche det i Danmark" [10].
Fullt så positivt ble ikke 2020-sesongen som leverte flere dårlige kamper i OBOS-ligaen før han 24. august ble vraket fra LSKs startellever i bortekampen mot Kongsvinger. Etter kampen ga Salquist uttrykk for at han ville hjem til Danmark først og fremst på grunn av sin gravide samboer, men han innrømmet også at han ikke hadde prestert godt nok for LSK denne sesongen. "Jeg har ikke prestert i nærheten av det jeg presterte i fjor. Det har ikke vært godt nok. Selv om jeg har hatt det tøft personlig, så er ikke det noen unnskyldning for at jeg ikke har vært bedre", uttalte han til RB [11].

7. september 2020 kunngjorde klubben på sin hjemmeside og Romerikes Blad at LSK og Salquist hadde i løpet av helga hadde blitt enige om å terminere kontrakten. Det ble også gjort kjent at Salquist hadde betalt "en viss sum" til LSK for å komme seg ut av kontrakten. " Det gjør jeg fordi jeg ønsker å gi noe tilbake til klubben. Jeg har hatt det fantastisk fint i Lillestrøm, og kommer til å savne både klubben og fansen. Men for min del passer det best å flytte hjem til Danmark nå. Jeg ønsker klubben alt godt i fremtiden. Jeg har mange gode minner som jeg tar med meg fra tiden i Lillestrøm. Ikke minst 3-0-seieren over Vålerenga i fjor", uttalte dansken til LSK.no [12]. - I intervjuet med RB: "Det er mitt eget valg fordi jeg ønsker å være i Danmark i forbindelse med fødselen (samboeren ventet barn). Vi har snakket sammen om dette, og i helga ble LSK og jeg enig. Jeg ville betale litt tilbake. Det skylder jeg klubben. Jeg har ikke ett dårlig ord å si om LSK. Jeg har hadde det veldig bra i LSK den tida jeg har vært der. Men det ble som det ble, og nå skilles vi som venner. Dette er en god løsning for begge parter. LSK er glad og jeg er fornøyd, uttalte Salquist [13]. 9. september 2020 signerte han en kortidskontrakt med den danske klubben Hobro IK [14]. Etter 15 seriekamper for Hobro gikk ferden tilbake til sin gamle arbeidsgiver Silkeborg IF. Reisen ble særdeles vellykket, da Silkeborg etter endt sesong rykket opp til Superligaen.

Tobias Salquist har tidligere spilt for Silkeborg IF, Fjölnir og Waasland-Beveren. Var vinteren 2017 aktuell for en overgang til Vålerenga, men Silkeborg takket - selvfølgelig - nei. Salquist fikk sin debut i den danske superligaen, da han i bortekampen mot FC Nordsjælland 25. april 2015 kon inn som reserve for Thorbjørn Holst Rasmussen i det 25.spilleminutt.

I forbindelse med en gjennomgang av sportssjef Simon Mesfins 40 spillersigneringer 2. juni 2022 ble Tobias Salquist vurdert av Romerikes Blad til terningkast 4. "Hentet gratis fra Waasland Beveren. Det første halvåret så den danske midtstopperen meget bra ut. Da spilte han stort sett sammen med Frode Kippe. I duo med Sheriff Sinyan og Jonas Tamm ble det en annen historie. Så kom korona, og tida alene med gravid samboer i Danmark, ble tung for ham. Fra å se ut som en god spiller i Eliteserien var han i 2020 ikke god nok for LSKs lag i Obos-ligaen. Kjøpte seg ut av kontrakten og flyttet hjem. Denne sesongen spilte han fast i Silkeborg - Danmarks tredje beste lag. Spilte 35 seriekamper og scoret 3 mål" [15].

Karriere som spiller

Klubb Ligakamper Ligamål Periode
Danmark Silkeborg IF 37 1 2015 - 2018
Island Fjölnir (lån) 21 2 2016 - 2017
Belgia Waasland-Beveren 5 0 2018
Norge Lillestrøm SK 25 3 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK Playoff 2 0 2019
Mal:Country alias Norway Lillestrøm SK 10 0 2020
Danmark Hobro IK 16 3 2020
Danmark Silkeborg IF 89 6 2021 - 2023
USA Chicago Fire 7 0 2024 -


Spillerstatistikken for Silkeborg (2015 - 2018), Fjölnir og Waasland-Beveren er hentet fra WIkipedia (engelsk versjon) [16].
Både kampene i grunnspillet og playoff-kampene er med i statistikken for Silkeborg IF 2021 - 2023.