Intertoto 1976

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm

Lillestrøm og Start ble i 1976 de første norske klubbene som deltok i intertotocupen. Puljevinnerne i 1976 fikk ca. 25.000 kroner i seiersbonus (kilde:VG). I 1976 var lagene delt inn i 11 grupper, men Norsk Tipping var det eneste tippeselskapet i Europa som ikke hadde intertotokamper på sine tippekuponger. - Fram til og med 1994 var Intertoto rene "tippekamper". Vennskapskamper i sommeroppeholdet, sponset av tippeselskapene ute i Europa. Siden 1995 har Intertotocupen fungert som kvalifisering til UEFA-cupen.


Intertoto. Gruppe 6, 1. kamp

Lørdag 26. juni, 1976
Spartak Trnava 5 - 1
(0 - 1)
Lillestrøm SK 17:00 - Spartak stadium *, Trnava

Dommer: Michal Jursa, Bratislava
Tilskuere: n/a

n/a Scorte etter 65. minutter 65.'

n/a Scorte etter 75. minutter 75.'
n/a Scorte
n/a Scorte
n/a Scorte

Terje Olsen Scorte etter 7 minutter 7'


Historisk, den første intertotokampen.

Spartaks tropp i følge kampprogrammet: Jozef Geryk og Peter Polak, keepere. Karol Dobias, Pavel Benco, Milan Zvarik, Ladislav Kuna, Dusan Kablat og Toth, forsvar. Josef Adamec, Alojz Fandel, Michal Gasparik og Tibor Jancula, midtbane. Pavol Kvasna, Vladimir Kayser, Ludovit Badura, Jaroslav Masrna, Marian Sevcik og Viliam Martinak, angrep.

 • Spartak stadium byttet navn til Štadión Antona Malatinského i 1998.
 • Tom Lund var ikke med i troppen grunnet hans flyskrekk. Han hadde i den samme uka spilt landskamp mot Danmark i Bergen og LSK sto også foran en viktig bortekamp mot Bryne FK.
 • Romerikes Blad 27. juni 1976: "I LSK tapte hete 5- 1 for Spartak Tranava, men: Holdt uavgjort 1 — 1 til det var igjen ett kvarter av kampen!. "LSK fikk seg en real baksmell rent resultatmessig;, da de lørdag møtte det tsjekkiske laget Spartak Tranava i sin første kamp i Intertoto-cupen i fotball i Tsjekkoslovakia. Det gikk imidlertid ikke så dårlig som sluttresultatet kan tyde på for kanarifuglene. Laget ledet nemlig helt til 20 minutter ut i andre omgang etter å ha tatt ledelsen tidlig i kampen. Videre sto det uavgjort til det gjensto 15 minutter av kampen. Da «sprakk» det imidlertidig helt for lillestrømlingene, og tsjekkerne scoret fire mål i løpet av ti minutter. Rent spillemessig leverte lillestrømlingene en meget brukbar kamp. Det var et glimrende lag de møtte, og det ligger an til en riktig godbit når tsjekkerne skal gjeste Åråsen. LSK motstandere har vært tsjekkiske mestere uavbrutt i tidsrommet 1967 — 73 Laget spilte omtrent som det tsjekkiske landslaget vi så på TV 1 finalen mot Vest-Tyskland.
 • Ivar Hoff til RB: "Bortsett fra det rent resultatmessige er vi godt fornøyd med denne kampen mot Spartak Travana. Vi sto distansen i 75 minutter, men når det gjensto et kvarter mistet vi stilen, og ble fullstendig overkjørt".
 • Ivar Hoff til RB om LSKs mål: "Vårt mål kom allerede etter sju minutter, og det var Terje Olsen som besørget scoringen. Tor Egil Johansen kom igjennom på høyresiden, og var alene med keeper. I stedet for å skyte la Imidlertid «Toro» en nydelig ball tvers over, som Terje Olsen bare hadde å styre 1 mål". Lillestrømlingene hadde nok en ball i nettet, som kom på omtrent samme måte. Det ble Imidlertid annullert for offside, en avgjørelse som var meget tvilsom.
 • Rapportene i våre nyhetsmedia har fortalt at kampen ble utsatt grunnet varmen. Det stemmer Imidlertid Ikke. Kampen ble satt i gang som fastsatt, og da var det hele 35 grader i skyggen. At det ble en varm fornøyelse kan alle LSK-spillerne skrive under på. "Vi ble kjørt med ryggen mot veggen mesteparten av kampen. Helt til det siste kvarteret greide vi Imidlertid å holde på våre formasjoner Det var ingen tegn til panikk, og det hele gled som det skulle. Vi skal Ikke glemme at vi ledet i over en time, og det er bra mot de spillerne vi møtte", fortalte Ivar Hoff.
 • Det tsjekkiske laget var noe av det beste lillestrømlingene har sett i klubbsammenheng. De var kjempehurtlge, hadde en ypperlig teknikk og leverte et lagspill vi her i Norge bare kan drømme om. Tsjekkerne er typisk eksempler på det som i dag kalles statsamatører. De trener to ganger om dagen, og blir betalt av et bilfirma i byen. Der er de ført opp som vanlige ansatte, noe som selvsagt bare er pro forma. Spartak Tranava har i sine rekker den 32 år gamle Adamek, som var den store spilleren på det tsjekkoslovakiske landslaget for et par år siden. Han viste seg å være en glimrende spiller fortsatt. Han var med på alt fra stopperarbeid til å avslutte hjemmelagets angrep. Spillerne hadde nok sine problemer i varmen. Flere klaget over problemer med å puste.
 • Ivar Hoff: "Forskjellen mellom oss og tsjekkerne var den forskjellen det må bil mellom statsamatører og norske fotballspillere. Det hadde selvsagt også sin betydning at vi måtte unnvære Tommy. Vi burde muligens ha lagt om litt på systemet vårt. Vi eksperimenterer litt i disse kampene med visse nye ting. Vi valgte å kjøre på det vi hadde tenkt å prøve på, framfor å legge opp til mer sikring. Hadde vi lagt om spillestilen ville vi nok ikke fått alle baklengsmålene. Uansett så er jeg kjempefornøyd med det vi viste i de 75 minuttene vi holdt".
 • Hos lillestrømlingene spilte alle de fem bakerste meget bra bortsett fra det siste kvarteret. Da var det ingen som spilte opp mot pari. Framover viste Terje Olsen mange positive ting, og det er tydelig at det nå ser ut til å løsne for ham. Det er tydelig at LSK-til- hengerne kan vente seg litt av hvert når tsjekkerne skal besøke Åråsen. For øvrig bør lillestrømlingene ha langt større muligheter til å komme på talefot med sine østerrikske motstandere til neste helg.

Intertoto. Gruppe 6, 2. kamp

Lørdag 3. juli, 1976
Austria Salzburg 2 - 1
(0 - 1)
Lillestrøm SK Lehener Stadion, Salzburg

Dommer: n/a, n/a
Tilskuere: ca. 800

Gerald Haider Scorte etter 46. minutter 46.'

Gerald Haider Scorte etter 51. minutter 51.'

Erik Karlsen Scorte etter 7. minutter 7.'


Lillestrøm SK (4-4-2): Bjørn Nordby (Øyvind Alnes i 45 min.) - Rune Hansen, Tor Arne Dahl (Terje Berg i 15 min), Per Berg, Frank Grønlund - Erik Karlsen, Tor Egil Johansen, Odd Andersen, Frank Tømmervåg - Helge Hobøl, Terje Olsen.

Intertoto. Gruppe 6, 3. kamp

Lørdag 10. juli, 1976
Åtvidaberg 3 - 1
(1 - 1)
Lillestrøm SK Kopparvallen, Västervik

Dommer: Erik Axelryd, Lomma Sverige
Tilskuere: 1.568

Göran Karlsson Scorte etter 26. minutter 26.'

Per Magnusson Scorte etter 51. minutter 51.'
Bo Hasselberg Scorte etter 75. minutter 75.'

Per Berg Scorte etter 34. minutter 34.' (str.)

Intertoto. Gruppe 6, 4. kamp

Lørdag 17. juli, 1976
Lillestrøm SK 1 - 1
(1 - 1)
Spartak Trnava 18:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: Henry Øberg, Hamar IL
Tilskuere: 2.314

Per Berg Scorte etter 26. minutter 26.' (str.)

Tor Egil Johansen Gult kort

Michal Gašparík Scorte etter 17. minutter 17.'

Karol Dobias Gult kort
Jozef Adamec Gult kort


Lillestrøm SK (4-4-2): Øyvind Alnes - Rune Hansen, Tore Kordahl, Per Berg, Frank Grønlund - Frank Tømmervåg, Tor Egil Johansen (Odd Andersen i 25 min.), Terje Olsen, Erik Karlsen - Tom Lund, Helge Hobøl.


 • LSKs første poeng i en Intertotokamp.
 • VG 19.07.76: "Tippere lurt av LSK" - I følge VG var det mange tippere ute i Europa som hadde sikker borteseier i denne kampen, men LSK presterte årsbeste og var langt nærmere seieren enn slovakerne.
 • Kilde på Toros gule kort, Arbeiderbladet 19.07.76

Intertoto. Gruppe 6, 5. kamp

Lørdag 24. juli, 1976
Lillestrøm SK 1 - 0
(1 - 0)
Austria Salzburg 18:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: Svein-Inge Thime, Stavanger IF
Tilskuere: 2.168

Erik Karlsen Scorte etter 9. minutter 9.'
Franz Bacher Gult kort

Jaroslav Pirnus Gult kort
Wolfgang Schwarz Gult kort


Lillestrøm SK: Øyvind Alnes - Rune Hansen, Tore Kordahl, Per Berg, Frank Grønlund - Frank Tømmervåg, Tor Egil Johansen, Terje Olsen, Erik Karlsen - Tom Lund, Helge Hobøl.


 • LSKs første seier i en Intertotokamp.
 • VG: "Det var en feriebetont forestilling hvor Erik Karlsen og Terje Olsen var de beste hos LSK".
 • Aftenposten: "Det hender ikke ofte at norske lag vinner internasjonale kamper. Så skjedde imidlertid på Åråsen lørdag ettermiddag uten at Lillestrøm har noen grunn til å rope hurra. Austria var nemlig et høyst ordinært lag"......"Austria var i alle fall klar over Tom Lunds kapasitet og Karl Hodits fulgte ham som en skygge gjennom hele kampen, noe Tommy avgjort ikke satte pris på. LSK-stjernen gikk fort sur og bort sett i fra mindre pent ordbruk fremhevet han seg ikke. Dog var han mannen bak målet. Han kom seg fri fra Hodits og fant Erik Karlsen med et presist innlegg. - "Kampen sett under ett var meget svak, 2. omgang vil vel gå over i historien som noe av det dårligste som er vist på Åråsen".

Intertoto. Gruppe 6, 6. kamp

Lørdag 31. juli, 1976
Lillestrøm SK 0 - 0 Åtvidaberg 18:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: Rolf Haugen, Lillehammer
Tilskuere: 1.962

Göran Karlsson Gult kortLillestrøm SK (4-4-2): Bjørn Nordby - Tor Arne Dahl (Ivar Karstensen fra 80.), Tore Kordahl, Per Berg, Frank Grønlund - Frank Tømmervåg, Tor Egil Johansen, Terje Olsen (Geir Lorentzen fra 46 min.), Odd Andersen - Tom Lund, Terje Berg.


 • En heller kjedelig kamp hvor begge lagene virket fornøyd med et uavgjort resultat.

Tabell - Gruppe 6

Plass Lag: Kamper: V: U: T: Mål: Poeng:
1 Spartak Trnava 6 5 1 0 17 - 5 11
2 Åtvidaberg 6 2 2 2 10 - 8 6
3 Lillestrøm SK 6 1 2 3 5 - 11 4
4 Austria Salzburg 6 1 1 4 4 - 12 3