3. divisjon. Østland/Nordre. 1973

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm
Lag Spilt V U T MF MM MD Poeng
1. Lillestrøm 18 15 2 1 67 11 +56 32
2. Brumunddal IL 18 8 7 3 33 18 +15 23
3. Drafn 18 7 6 5 18 21 -3 20
4. Ull/Kisa 18 9 2 7 21 37 -16 20
5. Redalen IL 18 6 4 8 31 35 -4 16
6. Grue IL 18 6 4 8 20 24 -4 16
7. Skiold 18 5 5 8 16 26 -10 15
8. Åssiden IF 18 5 4 9 23 27 -4 14
9. Aurskog IL 18 4 5 9 16 26 -10 13
10. Gjøvik/Lyn 18 3 5 10 11 31 -20 113. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 1

Søndag 29. april, 1973
Lillestrøm SK 4 - 0
(1 - 0)
Åssiden IF 17:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: Gunnar Larsen, Rapid
Tilskuere: ca. 1.275

Tom Lund Scorte etter 16. minutter 16.'

Tom Lund Scorte etter 59. minutter 59.'
Per Berg Scorte etter 74. minutter 74.' (str.)
Tom Lund Scorte etter 88. minutter 88.'


Kampannonse

Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Bjørn Myhre, Leif Hansen, Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen.

Reservebenken, ingen ble benyttet: Øyvind Alnes, Frank Evensen, Tor Sverre Østgård, Trond Johansen og Knut Jenssen.


Åssiden IF (fra forhåndsomtalen i DT) : Øivind Ramberg Pedersen - Rolf Haugen, Jan Otto Kvalheim, Roar Torgersen, Bjørn Sandberg - Egil Johansen, Tor Andreassen, Kai Åge Jørgensen, Terje Dokken - Arne Dokken, Jan Hansen.

Reservebenken, ukjent om noen ble benyttet: Tom Carlsen, Arne Olafsen, Svein Åge Gulliksrud, Frank Werner og John Ree.


 • Trygve Christophersen og Erik Karlsen debuterte for LSK.
 • Erik Karlsen til RB: "Jeg liker meg mye bedre i år" (I fjor gikk han for det meste og stullet for seg selv på vingen hos Strømmen. I år er han en meget sentral skikkelse på Lillestrøms lag). "Jeg liker Lillestrøms måte å spille på. Ikke slik å forstå at det spilles dårlig fotball på Strømmen, men det er mye mer vingspill hos LSK" [1].
 • Hovedtrener Joar Hoff til RB om kampen: "Gutta bandt seg litt i 1. omgang, det ble ikke noe ledig spill. Derfor sa jeg til spillerne i pausen: Slå dere løs, spell fotball. Og det synes jeg de gjorde på en god måte etter pause. Vår styrke i dag var laginnsatsen. Forsvaret greidde seg bra, særlig Jann Lund som spilte sin beste kamp for året. Lenger fremme på banen var det jevnt, men det er klart at Tom Lund må få pluss for sine tre goaler. Alt i alt var det en god ånd i laget, spillerne trakk fint sammen" [2].
 • RB 30. april 1974: "Om noen av våre lesere skulle synes det er vel mye Lund i spaltene når Lillestrøm har spilt. må vi bare beklage og bekjenne at det ikke vil bedre i tida som kommer. For etter 3. divisjonsåpningen mot Åssiden på Åråsen i går var det mer snakk om Tom Lund enn noen gang. For dette var Tommys kamp. Annerledes kan det ikke sies når han selv putter tre baller i nettet og sørger for det fjerde ved å bli felt foran blankt mål" [3].
 • RB 30. april 1973: "Men bevares, Tommy var ikke alene på gårsdagens LSK-lag. Bl.a har han en tro kopi av seg ute på venstrevingen, der Erik Karlsen spilte seg rett inn i Åråsen-publikummets hjerter. Ennå ikke av samme klasse som sin mer berømte rekkekamerat, men god nok til å levere utmerket spill på en vanskelig plass. Han gjorde sine saker godt også i 1. omgang, da det ellers var mye sand i LSK-maskineriet"" [4].
 • RB 30. april 1973: "Åpningen av kampen bærer preg av at seriepremieren hadde hatt sin virkning på spillernes nerver. Begge lag spilte nølende og usikkert, og det varte omgangen ut. Da ledet Lillestrøm bare 1-0, og tilskuerne var tydelig utålmodige. Klart overtak og drøssevis med cornere - elleve i løpet av omgangen - ga ikke flere scoringer enn den Tom Lund sørget for etter 16 minutter. Da dukket han plutselig opp inne i feltet etter at et Lillestrøm-skudd hadde støtt på Åssiden-bein. Hadde det villet seg riktig ille kunne Åssiden faktisk greid å score i denne omgangen. En gang headet de over fra et par meter og en annen gang strøk en Lillestrøm-heading forbi egen målstolpe". [5].
 • RB 30. april 1973: "Etter pause ble Lillestrøm kvitt nervene og var i stand til å gi de 1200-1300 tilskuerne den festen de var kommet for å se. Nå gled ballen med fantasi og presisjon, og Åssiden-forsvarerne hadde det ikke særlig morsomt. Men de kjempet tappert og holt unna i nesten et kvarter. Da var det duket for 2-0 Etter en fin kombinasjon Bjørn Myhre - Odd Andersen - Tom Lund. Tommys heading suste i nettet. 3-0 kom nøyaktig et kvarter senere. Tommy befant seg plutselig alene med Åssiden-keeperen, driblet ham og ble felt bakfra. Straffesparket la Per Berg lett inn i hjørnet. To minutter før slutt kom det fjerde målet. Bjørn Myhre skjøt et langskudd som keeper halv-klarerte, og Tom Lund var fremme og puttet ballen i tomt mål. 4-0 gir et godt bilde av spillefordelingen i kampen. Lillestrøm var nemlig klart bedre, også i 1. omgang da det ikke ville klaffe. De storvokste Åssiden-spillerne ble for trege i går, men vil sikkert vite å bite i fra seg seinere i serien. Enkelte kombinasjoner røpet mulighetene". [6].
 • RB 30. april 1974: "Vi har allerede nevnt at Tom Lund var det store navnet, og at Erik Karlsen fulgte opp med utmerket vingspill. Ellers så var det jevnt godt spill. Usikkerhetsmomentene fant vi i forsvaret, spesielt før pause. Jann Lund var forsvarets beste, men også Per Berg var nyttig til tross for en lyskestrekk som reduserte ham mye. Midtbanespillerne Bjørn Myhre og Leif Hansen spilte begge fornuftig. Ellers viste Odd "Brasken" Andersen at han igjen går mot sin beste sesong for Lillestrøm. Trygve Christophersen jobbet iherdig og var nyttig, men lyktes ikke slik som ventet" [7].
 • 1 - 0: "Klart overtak og drøssevis med cornere (elleve i løpet av omgangen) ga ikke flere scoringer enn den Tom Lund sørget for etter 16 minutter. Da dukket han plutselig opp inne i feltet etter at et Lillestrøm-skudd hadde støtt på Åssiden-bein".
 • 2 - 0: "Etter en fin kombinasjon Bjørn Myhre - Odd Andersen - Tom Lund. Tommys heading suste i nettet.
 • 3 - 0: Kom nøyaktig et kvarter senere. Tommy befant seg plutselig alene med Åssiden-keeperen, driblet ham og ble felt bakfra. Straffesparket la Per Berg lett inn i hjørnet".
 • 4 - 0: To minutter før slutt kom det fjerde målet. Bjørn Myhre skjøt et langskudd som keeper halv-klarerte, og Tom Lund var fremme og puttet ballen i tomt mål.


 • Avisutklippene hentet fra Romerikes Blad 30.04.1973


Kilder:
Romerikes Blad 30.04.73
Drammens Tidende og Buskeruds Blad 30.04.73
Svein Skoglunns notater.

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 2

Lørdag 5. mai, 1973
Ull/Kisa 0 - 5
(0 - 3)
Lillestrøm SK 17:30 - Olaløkka, Jessheim

Dommer: Viggo Zachariassen, Vang
Tilskuere:

Odd Andersen Scorte etter 30. minutter 30.'

Tom Lund Scorte
Tom Lund Scorte
Erik Karlsen Scorte
Tom Lund Scorte


Ull/Kisa (5-3-2) (ufullstendig lagoppstilling): Roar Sand - Henning Enger, Odd Dønnum, Ove Steinar Dønnum (frimerke på Tommy) - Svein Blaker, Arild Dønnum – Svein Olav Moen, John Hansen.
Ull/Kisa manglet spillende trener Tore Fjellstad (skadet) og Thorbjørn Kristiansen (bryllup).


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Bjørn Myhre, Leif Hansen, Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen.

Benyttede reserver: Trond Johansen (kom inn i 2. omgang) og Knut Jenssen (kom inn i 2. omgang)

 • Benken (reserver som ikke ble benyttet): Øyvind Alnes, Frank Evensen, Tor Sverre Østgård.


 • RB 7. mai 1973: "Lillestrøm bare fortsetter å imponere. Etter en rekke gode treningskamper og 4-0 i serieåpningen, ble Ull/Kisa avfeid med 5-0 på Olaløkka lørdag. Fire poeng og en målforskjell på 9-0 etter to serieomganger, det er klar tale. Lillestrøm er i form. Det samme er Tom Lund. Han har laget seks av de ni seriemålene". "Hvilken klasse det er over Lillestrøm akkurat nå, illustreres godt ved at Ull/Kisas spillende trener, Tore Fjeldstad, på stillingen 5-0 mot slutten av annen omgang uttalte at han ikke var så misfornøyd med sine gutter. "Det er bare det at Lillestrøm er så mye bedre. Det er nok mange som får bank med fire-fem mål av gutta der", sa han. - "Ull/Kisa la seg allerede fra start i forsvar. Med backrekke på fem mann og punktmerkering av Tom Lund håpet de å holde nullen. De klarte det i en halv time. Så fulgte lillestrømlingene kapteinens råd om å bruke vingene. Med jevne hadde nemlig Per Bergs stemme runget over banen: "Bruk vingene da, gutter! Ser der ikke hvor trangt det er i midten! - Etter en halv times spill fulgte de altså rådet [8].
 • 0 - 1: "Et angrep ble trykket opp på venstresiden, en crossball foran mål, Odd "Brasken" Andersen smelte til på direkten og ballen føk inn".
 • 0 - 2: "Kort etter lyktes Lillestrøm med en av sine nøye innstuderte frisparkmanøvre. Ballen fór fra Leif Hansens støvel til Tom Lunds hode og videre inn i nettet".
 • 0 - 3: "Før omgangen var omme hadde Tom Lund scoret enda en gang".
 • 0 - 4 og 0 - 5: "I annen omgang laget Erik Karlsen og Tom Lund hvert sitt mål.
 • RB 7. mai 1973: " 5-0 gir et godt bilde av kampen - om vi kan kalle lørdagens enveiskjøring på Olaløkka for kamp. Lillestrøm var fem mål bedre enn Ull/Kisa, selv om det finnes opptil flere keepere i dette land som kunne ha avverget et par av scoringene. Tom Lund er i praktslag. Ull/Kisa forsøkte å punktmakere ham. Det hjalp ikke. Tommy løp gang på gang fra oppasseren sin. Ull/Kisa-spillerne hadde fått beskjed om at i hodedueller skulle to mann gå i kroppen på Tommy. Det hjalp ikke. Tommy var stadig et hode over de andre". - "Andre Lillestrøm-spillere som gjorde seg bemerket: Odd "Brasken" Andersen, Leif Hansen (offensiv midtbanespiller) og Jann Lund (høyreback med presise fremspill). Trygve Christophersen hadde et ben med i mye av det som skjedde, mens forsvaret aldri ble satt på de helt store prøvene" [9].
 • Tom Lund til RB: "Grunnen til at jeg scorer mer i år enn tidligere sesonger er nok at vi har fått en så god løperrekke at jeg kan konsentrere meg mer om motstanderens mål. Før om årene måtte jeg ofte tilbake på banen og hente ballen og gjøre mye av jobben sjøl. Da ble jeg så sliten at jeg ofte ikke hadde nok krefter igjen til skikkelige avslutninger" Trygve Christophersen betyr mye? (RB) "Utvilsomt. Trygve kan holde på ballen til jeg kommer i skikkelig posisjon. Det betyr mye for en spiss. Ellers så må vi ikke glemme wingene. Erik Karlsen er en fin forsterkning og "Brasken" har utviklet seg enormt". To av scoringene til Tommy i seriespillet har kommet på headinger, flere i treningskampene. Hodespillet er kanskje den delen av spillet som Tommy har utviklet mest denne sesongen. Har du trent spesielt på å bli god i headingene? (RB) "Ja, jeg har trent mye med tilslaget. Jeg har jo alltid kommet høyt i luftdueller, men tilslaget har vært for dårlig. Det går mye bedre nå, synes jeg". Tirsdag tar du på deg landslagstrøya for å møte presselaget. Vet hva du skal spille? (RB). "Jeg har ikke snakket med Curtis, men jeg regner med at det blir på midtbanen, jeg har jo spilt der de siste kampene" Du vil vil heller spilt spiss? (RB). "Ærlig talt: Ja. Jeg hadde før sesongen håpet på å få spille spiss, men det ser altså ut til at Curtis velger å bruke meg på midtbanen. Det er ikke så lett å spille på en plass på klubblaget og en annen på landslaget". - Et eventuelt opprykk mente Tommy det var altfor tidlig å snakke om. "Men kan vi klare å få et forsprang på de andre lagene, så tror jeg det går bra. De siste sesongene er vi jo tidlig kommet på etterskudd, slik at vi mot slutten har måttet ta flere poeng enn lederlaget for å rykke opp. Slikt har virket uheldig på oss - ikke minst psykisk. Vi må tilrive oss et forsprang raskest mulig. Klarer vi det, bør det gå bra" [10].Kilder:
Romerikes Blad 07.05.73
Svein Skoglunns notater

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 3

Søndag 13. mai, 1973
Lillestrøm SK 1 - 1
(1 - 1)
Brumunddal IL 18:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: Steinar Bring, Matrand
Tilskuere: 2.524

Erik Karlsen Gult kort

Trygve Christophersen Scorte etter 19. minutter 19.'
Bjørn Myhre Gult kort

Åge Iversen Scorte etter 15. minutter 15.'

Bjørn Vidar Jonsdal Gult kort
Arild Bjerke Gult kort
Erik Slettahaug Gult kort
Kjell Håkonsen Gult kort
Kjell Håkonsen Booked after 82'Booked againSent off after 82' 82'

Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Frank Evensen - Leif Hansen, Bjørn Myhre, Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen.

 • Benken: Øyvind Alnes, Bjørn Tore Westby, Tore Sverre Østgård, Knut Jenssen.


Brumunddal IL: Harald Berg - Erik Slettahaug, Per Kristian Solberg, Tore Syversen, Steinar Hestsveen - Kjell Håkonsen, Magne Kulstad - Bjørn Vidar Jonsdal, Åge Iversen, Mathias Skaug, Arild Bjerke.


 • RB 14. mai 1973: De to seriefavorittene møtes til en knokkelkamp av de sjeldne. Ledet av en av de svakeste dommerne som noen gang har hatt ansvaret på Åråsen. Det var å be om trøbbel, og trøbbel ble det. "Dommeren i sentrum på Åråsen. En orgie i gule kort. Knallharde taklinger, en masse tjuvtriks, et utall av advarsler, en utvisning - og dommeren. Dette var samtaleemnene for folk som gikk fra Åråsen i går. Spillet hadde ikke vært som ventet, men det var ingen som hadde kjedet seg likevel. Oppgjøret var nemlig så ladet med dramatikk at det nærmest kokte på tribunene, der et stort antall tilreisende fra Brumunddal gledet seg over 1-1 og ett poeng mot favoritten Lillestrøm. Gjestene fikk med seg det de hadde kommet for, og da fikk det ikke hjelpe at tida var brukt til annet enn fotballspill. Det er flere måter å ta poeng på" [11].
 • 0 - 1: "Brumunddal benyttet sin første sjanse i kampen til å score. Lillestrøm-forsvaret sov et øyeblikk og åpnet seg fullstendig, da det forsøkte å bryte et angrep på vingen. Åge Iversen stod helt alene i midten, da pasningen kom og scoret med et skudd i hjørnet" (RB 14.05.73).
 • 1 - 1: "Det gikk ikke mer enn fire minutter før LSK utliknet. Et frispark fra venstre havnet på hodet til Trygve Christophersen som headet bakover over en feilplassert keeper" (RB 14.05.73) [12].
 • Trygve Christophersen til RB: "Brumunddal forsøkte ikke å spille fotball. Det nytter ikke å spille fotball, når motspillerne går etter mannen i steden for ballen". Ingen - hverken dommer, lillestrømlinger eller brumunddøler kan være særlig fornøyd etter det som skjedde på Åråsen i går (RB). "Det er jeg da heller ikke. Vi spilte ikke godt i dag, men det er sannelig ikke så lett, når motspillerne overhode ikke forsøker å spille fotball. Det gjorde nemlig ikke Brumunddal i dag. De var mye mer interessert i å ta oss enn i å spille fotball". Du slet selv ? (RB). "Jeg slet, men fikk ikke gjort så mye. I tillegg til alt det råe spillet kommer jo det faktum at jeg spilte med frimerke. Da er det ikke så lett å få gjort noe særlig". Opplevde du slike kamper som dette når du spilt for Lyn ? (RB). "Nei, i 1. divisjon forsøkte man da å spille fotball". Hva med Lillestrøm? (RB). "Jeg stortrives, jeg synes Lillestrøm er et godt lag", svarte Christophersen [13]..
 • Dommer Steinar Bring til RB: "Dette var en usedvanlig vanskelig kamp å dømme. Spillerne var mye mer interessert i hverandre enn i ballen. Jeg måtte blåse i ett kjør, og kunne ikke bruke fordelsparagrafen. Da ville det straks ha glidd ut" [14].


 • Avisutklippene hentet fra Romerikes Blad og Østlendingen 14.05.1973


Kilder:
Romerikes Blad 14.05.73
Østlendingen 14.05.73
Svein Skoglunns notater

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 4

Søndag 20. mai, 1973
Aurskog IL 0 - 2
(0 - 0)
Lillestrøm SK 16:00 - Aurskog stadion, Aurskog

Dommer: Svein Sørlie, Skedsmo FK
Tilskuere: ca. 2000

Tom Lund Scorte etter 75. minutter 75.'

Tom Lund Scorte etter 77. minutter 77.'


Kampannonse

Aurskog IL: Kjell Lier - Jan Inge Nadden, Ragnar Nielsen, Per Bakke, Ola Bernhus - Sverre Lier, Arve Solberg, Johnny Brenna - Harald Bråthen, Jan Solberg, Svein Aardahl.


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Leif Hansen, Bjørn Myhre (Trond Johansen fra 46.), Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen (Knut Jenssen fra 85.).


 • RB 21. mai 1975: "Tom Lund lagde begge målene. Nesten 2000 tilskuere så dårlig kamp". "At det er vanskelig å score på Kjell Lier, som vokter Aurskog-målet, fikk Lillestrøm erfare på Aursmoen i går. Til tross for klart Lillestrøm-press kampen i gjennom, klarte ikke Tom Lund & co å score før det var gått en halvtime av annen omgang. Da var det det dirigenten selv, Tom Lund, som fra kort hold fikk satt ballen forbi den meget gode Kjell Lier. To minutter senere var den samme Tommy frampå igjen - og da ingen andre klarte å putte ballen mellom stengene - ble sluttresultatet 2-0 til Lillestrøm som dermed beholder sin plass på tabelltoppen". [15].
 • RB 21. mai 1975: "Gårsdagens tredje divisjonsoppgjør på Aursmoen ble aldri godt. Aurskog gikk på banen uten det gå-på-humør som er nødvendig for å vinne, og siden heller ikke Lillestrøm spilte særlig inspirert, ble det hele en matt forestilling. Det eneste som kvikket opp var Tom Lunds to scoringer. Ved begge anledninger var han påpasselig fremme på overlegg fra høyre. Første gang gjorde Trond Johansen forarbeidet, ved den andre scoringen må Tommy dele æren med Odd "Brasken" Andersen. Sammen med Tom Lund var de to Lillestrøms beste. Trond Johansen som kom inn i pausen bør nå få en plass på laget. Han spilte frekt og pågående, og skapte den ene sjansen etter den andre. Konstruktiv var også Trygve Christophersen. Best i forsvaret: Per Berg og Finn Bjerk. Etter kampen overrakte arrangørene en konfekteske til bestemann på banen. Konfekten tilfalt Tom Lund. Etter vår mening burde Kjell Lier fått minst halvparten av sjokoladebitene i esken". [16].
 • 0 - 1: Innlegg fra Trond Johansen som Tom Lund var raskt frampå og satte ballen i mål fra kort hold.
 • 0 - 2: Nesten en blåkopi av det første målet, men denne gangen var Odd Andersen som sto for forarbeidet.
 • Odd Andersen til RB etter å ha spilt en av sine beste kamper for LSK: "I år er det virkelig moro å spille i løperreka til Lillestrøm. Grunnen til at det går så bra i år er vel at det er nå det er gøy å spille ving på Lillestrøm. I fjor dreiet det seg for mye om Tom Lund, slik at vi andre aldri kom skikkelig med i spillet. Annerledes er det i år. Nå satser vi på å bruke hele løperrekka - ikke minst vingene" [17].
Kilder:
Romerikes Blad 21.05.73
Indre Akershus Blad 21.05.73
Svein Skoglunns notater

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 5

Søndag 27. mai, 1973
Lillestrøm SK 5 - 1
(1 - 1)
Redalen IL 18:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: Arne Tollefsbøl, Hobøl
Tilskuere: 2.018

Tom Lund Scorte etter 18. minutter 18.'

Tom Lund Scorte etter 61. minutter 61.'
Per Berg Scorte etter 76. minutter 76.' (str.)
Erik Karlsen Scorte etter 81. minutter 81.'
Tom Lund Scorte etter 87. minutter 87.'

Arild Christiansen Scorte etter 40. minutter 40.'


Kampannonse

Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Leif Hansen, Trygve Christophersen, Odd Andersen - Trond Johansen (Bjørn Myhre fra 46.), Tom Lund, Erik Karlsen.

 • Benken, reserver som ikke ble benyttet: Øyvind Alnes, Frank Evensen og Tore Sverre Østgård.


Redalen IL: Åge Ottosen - Lars Skundberg, Oddmund Bjørge, Harald Hansen, Leif Dullum - Thorbjørn Furuly, Håkon Onsrud, Arne Johnny Haugland, Åge Strandbakke - Arild Christiansen, Åge Rognstad.

 • RB 28. mai 1973: "Fra det bånn kjedelige til topp underholdning, er kampen mellom Lillestrøm og Redalen i et nøtteskall. Sjelden har vi vært vitne til et lag som i den grad skifter ansikt etter pause. De første 45 minuttene på Åråsen var rent ut kjedelige, spillet konsentrerte seg om midtbanen og klumpet seg i midten framme. - Etter pause ble det mer fart og oppfinnsomhet, noe som resulterte i mål. Fra 1-1 gikk Lillestrøm opp til 5-1 og igjen var det Tom Lund som var mannen bak de fleste goalene. Søndag ble det tre, han topper scoringsstatistikken med 11 mål på fem kamper. Noen bedre? Tom Lund tiltross, det var først og fremst godt spill av hele løperrekka som var årsåk til målene på Åråsen. Det fenomenale ved Tommy er hans evne til å være der hvor sjansene kommer" [18].
 • RB 28. mai 1973: "Første omgang var som sagt grå. Begge lag hadde sjansene, men det ble aldri den helt store susen. Redalen spilte hele kampen meget rent og overrasket positivt. I det hele tatt var det et meget lett-dømt 3. divisjonsoppgjør Arne Tollefsbøl ledet. Han var da også en meget god kampleder.
 • 1 - 0: Innlegg som Tom Lund headet i mål fra kloss hold.
 • 1 - 1: Frispark fra Arne Johnny Haugland som Håvard Larsen måtte gi retur på. Arild Christiansen kom først på ballen og kriget den i mål.
 • 2 - 1: "Det gikk da bare også et kvaret før vi fikk en ekte Tom Lund-spesial" (OA). Tommy startet på midtbanen, forserte seg forbi bortelagets forsvar og sikkert satte inn 2-1.
 • 3 - 1: Straffespark av Per Berg etter at Erik Karlsen hadde blitt felt av gjestenes Oddmund Bjørge innenfor 16-meteren.
 • 4 - 1: Erik Karlsen fra knappe 5 meter kunne enkelt sette ballen i mål.
 • 5 - 1: Ny herlig dribleserie av Tom Lund som fastsatte sluttresultatet.
 • RB 28. mai 1973: Igjen spilte Tommy en fremragende rolle på laget, men Odd "Brasken" Andersen og Trygve Christophersen var denne gang fullt på høyde. Erik Karlsen arbeidet bra fremme, mens Finn Bjerk leverte forsvarsspill av fin klasse. God synes vi også Bjørn Myhre var [19].
Kilder:
Romerikes Blad 28.05.73
Oppland Arbeiderblad 28.05.73
Svein Skoglunns notater

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 6

Søndag 3. juni, 1973
Lillestrøm SK 4 - 1
(2 - 1)
Grue IL 19:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: John Eriksen, Rygge
Tilskuere: 2.555

Tom Lund Scorte etter 2. minutter 2.' (90 sek.)

Trygve Christophersen Scorte etter 25. minutter 25.'
Per Berg Scorte etter 48. minutter 48.' (str.)
Trygve Christophersen Scorte etter 73. minutter 73.'

Tore Stampen Scorte etter 10. minutter 10.'

Thorbjørn Raaberget Gult kort
Odd Ragnar Lund Gult kort


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Leif Hansen, Bjørn Myhre, Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen (Per Eriksen).


Grue IL: Annfinn Branes - Harald Gjedtjernet, Tore Kordahl, Thorbjørn Raaberget, Odd Ragnar Lund - Per Moe, Svein Solbakken, Arne Tomterstad, Johnny Tomteberget - Bjørn Nøsterud, Tore Stampen.


 • Landslagssjef Georg Curtis var blant tilskuerne på Åråsen denne kvelden.
"Fugla på Topp"
 • 1 - 0: "Allerede etter 90 sek. satte Tom Lund pannebrasken til på et overlegg fra Odd Andersen og Lillestrøm hadde sikret seg ledelsen. Stort mer dramatisk kan en fotballkamp ikke begynne".
 • 1 - 1: Kom etter en miss i LSKs indre forsvar og dermed kunne Tore Stampen gi gjestene utligning. Målet virket lettkjøpt.
 • 2 - 1: Trygve Christophersen ordnet ny LSKs ledelse, da han snappet opp et gjennomspill fra Finn Bjerk og kunne fra trengt posisjon gi hjemmelaget ledelsen.
 • 3 - 1: "Erik Karlsen var frampå, men ble felt og Per Berg satte sitt andre straffespark for året bak den gode Grue-keeperen Annfinn Branes. Det var Harald Gjeldtjernet på Grue-laget som felte Karlsen".
 • 4 - 1: "Odd Andersen la et skreddersydd overlegg til Trygve Christophersen som bare hadde å smelle til og 4-1".
 • Romerikes Blad 4. juni 1973: NÅ SNAKKES DET OM 2. DIVISJON. Lillestrøm avfeide Grue. Brumunddal tapte poeng. Allerede etter 90 sek. satte Tom Lund pannebrasken til på et overlegg fra Odd Andersen og Lillestrøm hadde sikret seg ledelsen. Stort mer dramatisk kan en fotballkamp ikke begynne. Det var ikke fritt for at de mange Grue-patriotene begynte å henge med «hue», og innse at laget ikke har muligheter til 2. divisjonsspill. 4—1-seieren var solid revansj fra fjorårets oppgjør som endte med 4-0 til Grue. Lillestrøms muligheter til avansement øker. Brumunddal måtte nemlig avgi poeng til Drafn på hjemmebane i helgen. På Åråsen var det aldri tvil. Gutta spiller som det skulle vært plukka ut fra fotballens ABC, var kommentaren på Åråsen. - Og det var virkelig moro. Spenning og fartsfylt var oppgjøret hele tiden. Den glimrende åpningen, er selvsagt vanskelig å holde, men laget klarte å samle seg etter død-periodene og kom igjen. I perioder sviktet det på midtbanen, og Erik Karlsen på vingen ble merkelig anonym. Det var derimot ikke Odd Andersen som nå spiller virkelig godt, det samme kan selvsagt sies om Tom Lund. Søndag var også Finn Bjerk i forsvarsrekka en farverik spiller. Stopper bra og er med i angrep, den andre Lillestrøm-goalen kom etter hans forarbeid. - Trygve Christophersen spilte også godt, men manglet litt på avleveringene. Tilbake til kampen. Den første kalddusjen kom etter 10 minutter. Etter en miss i det indre forsvar kunne Tore Stampen gi gjestene utligning. Målet virket lettkjøpt, ikke dessto mindre varslet det opptakten til en sterk Grueperiode. Laget kjørte opp flere fikse angrep, og det kunne se ut som Lillestrøm var på gyngende grunn. Trygve Christophersen rettet på dette. Femten minutter senere snappet han nemlig opp et gjennomspill fra Finn Bjerk og kunne fra trengt posisjon gi hjemmelaget ledelsen. Dette ble også pauseresultatet. Etter sidebytte var Erik Karlsen frampå, men ble felt og Per Berg satte sitt andre straffespark for året bak den gode Grue-keeperen Annfinn Branes. Det var Harald Gjeldtjernet på Grue-laget som felte Karlsen. - Drøyt ved halvspilt omgang gikk Karlsen ut og Per Eriksen kom inn på Lillestrøm-laget. Fem minutter senere var det klart for nok en goal. Odd Andersen la et skreddersydd overlegg til Trygve Christophersen som bare hadde å smelle til og 4-1. Fullt fortjent og det er ikke til å unngå at det virkelig snakkes om 2. divisjon i Lillestrøm-leiren.
Faksimile av RB 04.06.1973
 • Romerikes Blad 4. juni 1973: Finn Bjerk — offensiv back med temperament. Som så mange andre på Lillestrøms lag, har backen Finn Bjerk gjennomgått en kraftig utvikling siden fjorårssesongen. I fjor var den mørke krølltoppen mest kjent for sitt eksploderende temperament, ikke få betegnet ham som «grisespiller». Nå er imidlertid etterslenger og grov munnbruk forsvunnet. Men fortsatt blir Finn Bjerk lagt merke til på banen - nå for sitt kontante og offensive backspill. Hvordan har du klart å bli så snill, Finn Bjerk? (RB), spurte vi umiddelbart etter kampen mot Grue på Åråsen i går. Han lo. Løftet en solo-flaske og tok en kraftig slurk og sa: "Trener Joar Hoff har rådet meg til å spille kontant, men ikke rått. Det rådet har jeg forsøkt å følge. Blir jeg innblandet i beinharde tacklinger, lar jeg motspilleren bli sint og bruke kjeft, selv bare står jeg og ser på. Dermed blir det ikke jeg som får et eventuelt gult kort". Selv om Finn Bjerk har klart å legge av seg unoter og ufine tricks, merker man fortsatt 24-åringens temperament når han er på banen. Nå har imidlertid temperamentet fått andre uttrykksformer. Man fornemmer et hissig temperament gjennom raske forseringer, knallharde, men rene tacklinger og ikke minst: et fandenivoldsk gå-på-humør. Du liker å spille offensivt? (RB) "Ja, det er gøy. Særlig når vi spiller så godt som nå, for da kan vingbackene tillate seg enkelte raids opp på banen". I går resulterte et slikt raid i en scoring. Det var Lillestrøms andre, der Finn Bjerk gjorde glimrende forarbeid før Trygve Christophersen puttet ballen mellom stengene. Finn Bjerk har spilt meget jevnt og godt i hele år. Hva er forklaringen? (RB). "Forklaringen er rett og slett at vi har trent annerledes i år. Før om årene har vi kjørt så beinhardt på trening at overskuddet helt har forsvunnet. I år har vi satset mer på lettere trening, teknisk trening og lek med ballen. Det har gitt resultater. I hvert fall for meg. Jeg er kjempefornøyd med treningene", sier Finn Bjerk [20].


Kilder:
Romerikes Blad 04.06.73
Glåmdalen 04.06.73
Svein Skoglunns notater

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 7

Mandag 11. juni, 1973
Gjøvik/Lyn 0 - 4
(0 - 2)
Lillestrøm SK 18:00 - Gjøvik stadion, Gjøvik

Dommer: Arild Sigvaldsen, Oslo Politi
Tilskuere: ca. 600

Tom Lund Scorte etter 17. minutter 17.'

Tom Lund Scorte etter 19. minutter 19.'
Per Berg Scorte etter 75. minutter 75.' (str.)
Tom Lund Scorte etter 87. minutter 87.'


Gjøvik/Lyn: Arve Hansen - Odd Mikkelsen, Arne Lønstad, Knut Jenssen, Terje Thomassen - Gunnar Lønstad, Odd Pedersen, Henrik Nøstdal - Kjell Øvrejordet, Morten Lønstad, Ulf Myhre.


Lillestrøm SK: Øyvind Alnes - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund (Frank Evensen fra 87.) - Leif Hansen, Bjørn Myhre, Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen (Per Eriksen fra 46.).


Faksimile av Oppland Arbeiderblad 12.03.73
 • RB 12. juni 1973: "Lillestrøm bare fortsetter å vinne. Gjøvik/Lyn var ingen målestokk på LSKs styrke" - Gjøvik/Lyn var ingen målestokk for Lillestrøm. Etter 90 minutter med tildels morsom fotball sto det hele 4-0 til gjestene. Og det var fullt fortjent. Lillestrøm som tidligere har hatt problemet nettopp i Gjøvik, avviste alle forsøk fra hjemmelaget som ikke gledet sitt publikum. Nok en gang var det Tom Lund som stod i sentrum, tre goaler — det manglet faktisk bare at han lagde hat-trick. — "Hadde det ikke vært for denne Tom Lund", sa gutta på Gjøvik-tribunen — og vi er så enig. Hadde det ikke vært for Tom Lund. - Det begynte famlende, men allerede etter 17. minutter fikk vi se litt av en perle. Et frispark som går inn i midten, flere spillere bommer — men Tommy får med seg ballen. Dermed 1-0 til gjestene. Man skulle ikke tro det var mulig å la landslagets spiss stå alene innenfor 16-meteren, men på Gjøvik fikk Tommy ganske frie tøyler. Bare to minutter senere var det fram med blokka igjen. Tom Lund la på til 2-0, hans 14. seriemål. Siste del av den første omgangen ble ikke så veldig velspilt. Det ble heller ikke flere mål. - Lillestrøm satte Per Eriksen inn i annen omgang, ut gikk Erik Karlsen. Og nettopp Eriksen skulle sørge for at Lillestrøm fikk nok en goal. Han ble felt inne i feltet og dommeren dømte ganske riktig straffe. Per Berg var eksekutør og som vanlig satt det skuddet der det skulle. Midt i omgangen løp Tommy gjennom Gjøvik-forsvaret og la på til 4-0 og fastslo dermed sluttresultatet. Finn Bjerk var mannen bak et frispark som Tommy snappet opp 30-40 meter fra mål. Derfra og inn var det rene „parademarsjen”. Lillestrøm-laget viser en uhyggelig soliditet om dagen. Holder dette — og det er mye som tyder på det - er veien til 2. divisjon ganske problemfri. Nå er det flere spillere på laget som sliter med skader, og det merket man også på Gjøvik. Trygve Christophersen er en av disse. Han stod tiden ut, men er tydelig hemmet av benskade. Det ble ikke det gode pasningsspillet og de sikre avleveringene. Per Berg spilte en sikker match, i forsvar, mens Tommy og Odd ,,Brasken” Andersen var de ledende i angrep [21].
 • Ivar Hoff til RB: "Dette var artig. Gutta spilte morsomt og godt. Vi har alltid hatt trøbbel her på Gjøvik og det var ikke fritt for at vi var litt nervøse foran denne matchen, men det gikk altså over all forventning. Tommy var i særklasse, men jeg synes også at Øyvind Alnes i goalen spilte meget godt. Øyvind må vi prøve å matche litt - dette var hans første seriekamp i år. Håvard Larsen har et par små skader og vi valgte derfor å la Øyvind stå her på Gjøvik. Ellers kjempet jo både Per Berg og „Brasken” bra" [22].
 • Oppland Arbeiderblad 12. juni 1973: "Det laget som skal nekte Lillestrøm opprykk til 2. divisjon fra neste sesong, skal virkelig spille godt. Ikke det at Gjøvik-Lyn var noen målestokk i gårsdagens kamp, men Lillestrøm-laget leverer spill av klasse om dagen. De hadde ingen problemer med å sette hjemmelaget ettertrykkelig på plass med 4-0 i går, men det skal legges til at det var noen lettkjøpte scoringer. Mer resolutt keeperspill av Arve Hansen burde avverget to av målene. På den annen side hadde gjestene også et par store sjanser som med litt mer hell kunne gitt flere mål. - Det var i første rekke Tom Lund publikum hadde kommet for å se, og vi tror ikke så mange gikk skuffet hjem. Han leverte vel kanskje ikke sin beste kamp i går, men du verden for en fotballspiller det er. Ikke av de mest arbeidssomme, men motspillerne vet aldri hvor de har ham. Plutselig eksploderer Tom, og da oppstår det som regel farlige situasjoner. Tre mål tegnet han seg for i går, og det var i grunnen også de sjansene han hadde. Gjøvik-Lyn forsøkte aldri med noe defensivt spill, og det hadde vel heller ikke nyttet mot dette laget. Hjemmelaget kom etter min mening hederlig fra kampen, selv med et såpass stort nederlag. Tom Lund fikk ikke spesialoppvartning, men det hadde vel heller ikke nyttet. - Lillestrøm hadde overtaket de første minuttene, og etter vel et kvarters spill lå den første ballen i nettet. Tom Lund kom seg pent gjennom, og skjøt et forholdsvis løst skudd, som Arve Hansen ikke hadde noen muligheter på. 2-3 minutter senere var det klart for 2-0. Tom Lund var igjen alene gjennom, og fikk satt ballen i mål. Dette målet må imidlertid forsvaret ta på sin kappe. De stoppet opp og ville ha offside, og Arve Hansen i målet fikk heller ikke bestemt seg for hva han skulle gjøre. Det var muligens offside, men å slippe en mann som Tom Lund alene igjennom, det kan ikke resultere i annet enn scoring. I 2. omgang hadde hjemmelaget en fin periode like etter avspark, men så overtok Lillestrøm igjen. Scoring ble det imidlertid ikke før et stykke ut i omgangen, da Per Berg satte et straffespark kontant i mål. En hands inne i Lyns forsvarsfelt var årsaken til dette. Like etter var det klart for Tom Lund igjen. Han kom seg alene gjennom, og satte ballen kontrollert under Arve Hansen. Med disse fire scoringene ebbet kampen ut, men Lillestrøm hadde sjansen på å legge på til 5-0 i det siste minuttet. Et knallhardt skudd gikk i stanga og ut. Gjøvik-Lyn gjorde hva de kunne i gårsdagens kamp, men det var bare ikke godt nok. Arve Hansen i mål virket noe usikker, og han burde vel avverget to av målene. Den bakre firer gjorde en jevnt bra innsats, og det var ikke å vente at de skulle hamle opp med Tom Lund. Arne Lønstad var vel alt i alt den beste. På midtbanen jobbet Henrik Nøstdahl godt i begge omganger, og også Gunnar Lønstad må få godkjent karakter. Framover på banen var det tynt også denne gang, og noe klart måltilbud fikk de ikke spilt seg til. Lillestrøm er topplaget i denne avdelingen, ingen tvil om det. Og det er ikke bare Tom Lund som kan spille fotball på dette laget. Forsvaret virker godt, og de ble aldri satt på noen virkelig prøve. Finn Bjerk var bestemann bakerst, og han førte også opp en rekke fine angrep. På midtbanen spilte Bjørn Myhre best, mens Trygve Christoffersen ikke fikk vist noe særlig. Fremme i rekka var Tom Lund klart best, men også Odd Andersen spilte en god kamp. Arild Sigvaldsen dømte den fairspilte kampen, og hadde svært få problemer." [23].

Kilder:
Romerikes Blad 12.06.1973
Samhold-Velgeren 12.06.1973
Oppland Arbeiderblad 12.06.1973
Svein Skoglunns notater.

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 8

Mandag 18. juni, 1973
Lillestrøm SK 5 - 1
(3 - 0)
Drafn 19:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: Reidar Magnussen, Borgar
Tilskuere: 2020

Erik Karlsen Scorte etter 15. minutter 15.'

Per Berg Scorte etter 18. minutter 18.' (str.)
Trygve Christophersen Scorte etter 23. minutter 23.'
Tom Lund Scorte etter 61. minutter 61.'
Tom Lund Scorte

Trond B. Olsen Scorte
Annonse i RB.

Lillestrøm SK: Øyvind Alnes - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm (Tor Sverre Østgård fra 70.), Per Berg, Jann Lund - Leif Hansen, Bjørn Myhre (Trond Johansen fra 30.), Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen.

 • Reserver som ikke ble benyttet: Håvard Larsen, Frank Evensen og Per Eriksen.


Drafn: Magne Didriksen - Helge Moen, Vidar Karlsen, Egil Hansen - Per Egil Røed, Knut Nelson - Bjørn Ottesen, Trond B. Olsen, Tor Johnsen, Gunnar Ottesen.


 • RB 19. juni 1973: I 3. DIVISJON ØSTLAND/NORDRE: Lillestrøm står for nesten hvert tredje mål. Drafn måtte reise hjem med 1-5 i kofferten. Tommy var igjen en av hovedpersonene i LSK-laget som avfeide Drafn ganske lett med hele 5—1. Kampen ble morsom og de drøyt 2000 tilskuerne hadde adskillig å glede seg over. Drafn prøvde seg med offensivt og freidig angrepsspill, men lyktes ikke. Lillestrøm derimot kjørte opp i kjent stil og klarte å åpne Drammens-forsvaret nødvendig mange ganger. Åpent var det også i hjemmelagets forsvar, og det var nære scoringer flere ganger. Det er absolutt nødvendig at forsvarsspillerne blir mer kontante, hvis ikke kan dette bli en avgjørende feil på årets Lillestrøm-lag. For mål kan laget sørge for, de har hittil scoret 30 mål av 114 seriemål i sin avdeling i år. Det vil si at laget står for nesten en tredjedel av alle målene i 3. divisjons Østland/Nordre" [24].
 • RB 19. juni 1973: "Allé småskadene de gul/svarte sliter med så ikke ut til å hindre dem i kampen mot Drafn. Etter drøye 15. minutter lyktes, vel for første gang, det innøvde trekket ved frispark. Tre mann i klynge, løper mot ballen, den andre slår en løs pasning og Erik Karlsen setter en markkryper i hjørnet for keeper. Magne Didriksen i Drafn-buret så vel nesten ikke Karlsen, så godt var han dekket av lagets egen forsvarsmur. Dette dannet opptakten til «Lillestrøm-kjøret" - Også på neste scoring skulle Erik Karlsen bli en sentral person. En felling innenfor 16-meteren og dommer, Reidar Magnussen, pekte korrekt på straffepunktet. Som vanlig var Per Berg sikker straffeeksekutør og hjemmelaget ledet 2-0. Trygve Christophersen var mannen bak 3—0 på en nydelig stuss med hodet. Dette ble også pauseresultatet. Etter pause dominerte hjemmelaget fullstendig. Og framme slet Odd Andersen, Trygve Christophersen og Erik Karlsen godt. Erik hadde lett for å drible, og mistet på den måten mange baller. Tommy var igjen målscoreren. Omgangen ble 16 minutter gammel før Tommy alene forserte seg gjennom og lagde 4-0. Også det siste LSK-målet ble satt inn av Tommy etter samspill med «Brasken». Drafn reduserte en gang, og det med god hjelp av Lillestrømforsvaret. En litt for lett scoring som keeper Øivind Alnes med litt hell burde ha avverget. Trond Olsen var sistemann på ballen. Angrepet spilte som vanlig «vanntett», men det manglet en del på midtbanen og i forsvar. Ubesluttsomt må karakteristikken være. Drafn-spillerne forsøkte, men ble for «lett» motstand. Best synes vi forsvarspilleren Helge Moen var. Lillestrøm byttet inn Tor Sverre Østgaard og Trond Johansen, etter at Bjørn Myhre og Jan-Tore Eidholm forlot banen. God dommer var Reidar Magnussen fra Borgar. Lillestrøm har nå bare Skiold igjen før fotballferien, og den kampen går i Drammen mandag" [25].
 • Tom Lund slet med en vond rygg, men trosset smertene: "Det var vondt å spille, ryggen verket hele tida, (men) blir det ikke verre er det mye som tyder på at jeg kommer til å spille landskampen mot Danmark torsdag", uttalte han til RB [26].


Kilder:
Romerikes Blad 19.06.1973
Drammens Tidende og Buskeruds Blad 19.06.1973
Svein Skoglunns notater.

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 9

Mandag 25. juni, 1973
Skiold 0 - 3
(0 - 2)
Lillestrøm SK 19:00 - Marienlyst stadion, Drammen

Dommer: Kjell Løvaas, Nordre Sande
Tilskuere: 1.950

Tom Lund Scorte etter 12. minutter 12.'

Odd Andersen Scorte etter 44. minutter 44.'
Trygve Christophersen Scorte etter 72. minutter 72.'Skiold: Hans Petter Nilsen – Harry Pettersen, Arne Thorshaug, Arve Fjeld, Yngvar Nyhus - Sverre Erling Nilsen, Øivind Ågren, Knut Simonsen, Svein Helge Moen, Erik Johansen, Franz Salamonsen.


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund (Frank Evensen fra 87.) - Trond Johansen, Bjørn Myhre, Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen (Per Eriksen fra 73.).

 • Reserver som ikke ble benyttet: Tor Sverre Østgård.


Romerikes Blad 26. juni 1973 [27]:
Etter 3—0 over Skiold i går: LILLESTRØM HAR TO POENGS LEDELSE TIL BRUMUNDDAL.

Serietabellen etter endt vårsesong

"Nå jubler lillestrømlingene. Grunnen er at stedets fotballidoler endelig har klart å dra fra sine pågående tredje divisjonskonkurrenter fra Brumunddal. Etter at brumunddølene i helgen bare klarte uavgjort mot Grue, slo LSK i går til med en 3-0 seier over Skiold. Dermed ligger lillestrømlingene to poeng foran Brumunddal. Dessuten har LSK 14 måls bedre målforskjell. I praksis betyr det at de gul/svarte kan tillate seg et tap, og enda rykke opp i annen divisjon.
Det var et strålende fornøyd LSK-lag som gikk av Marienlyst etter gårsdagens klare seier over Skiold. På forhånd hadde man vært redd for nettopp denne kampen. LSK har aldri fått spillet til å gli på Marienlyst i Drammen, og i fjor ble det uavgjort i begge oppgjørene mot Skiold. Men i år gikk det altså langt bedre. Heller ikke denne gangen ble det prestert det helt store spillet fra lillestrømlingenes side. Men det tenkte ingen på etter kampen. Poengene var jo sikret, og det var det viktigste. "Jeg synes det gikk svært så bra", utbrøt en smilende lagkaptein Per Berg da vi vekslet et par ord med ham etter kampslutt. "Dette var siste seriekamp i vårsesongen, og jammen har det gått bra. Årets lag er betydelig sterkere enn fjorårets. Forskjellen består først og fremst i at årets lag er langt jevnere. I fjor presterte vi enkelte elendige kamper. Det har vi klart å unngå hittil i år", sa lagkaptein Berg. Den samme Berg var som vanlig en av Lillestrøms beste spillere. Som så mange ganger før spilte han sikkert og godt i forsvaret. Gledelig var forresten at forsvaret som helhet spilte sikrere enn på lenge. Mye betydde det nok at Håvard Larsen leverte en meget god kamp i mål. Han hadde ikke så forferdelig mye å gjøre, men viste seg uhyre sikker de gangene han måtte gripe inn. Lenger fremme på banen var LSK imidlertid ikke helt på topp. Men det betyr ikke at guttene spilte direkte dårlig. Langt derifra, — Lillestrøms 11 var langt bedre enn sine motstandere fra Drammen, så tre målsseieren var så avgjort fortjent. Det er bare det at vi har sett LSK—maskinen gå langt mer elegant tidligere i - år.
Mye betydde det nok at Tom Lund ikke virket helt pigg. Han slet mye forgjeves, og fikk sjelden vist det vi vet han kan. Av og til glimtet han imidlertid til. For eksempel etter 12 minutters spill, da han ved et velplassert skudd ga Lillestrøm ledelsen med 1-0. Før pausen var omme hadde også Odd «Brasken» Andersen scoret I annen omgang sørget Trygve Christophersen for at også han kom på scoringslisten. God 1 løperrekken var Odd «Brasken» Andersen. Brukbart spilte også Trond Johansen, som stilte opp i stedet for en ryggskadet Leif Hansen. Trygve Christophersen var som vanlig en viktig brikke i LSK-spillet. En ikke. helt heldig dommer var Kjell Løvås, Nordre Sander" [28].

Kilder:
Romerikes Blad 26.07.73
Drammens Tidende og Buskeruds Blad 26.07.73
Svein Skoglunns notater.

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 10

Søndag 5. august, 1973
Åssiden IF 0 - 2
(0 - 2)
Lillestrøm SK 14:00 - Åssidenbanen, Drammen

Dommer: Mogens Larsen, Teie
Tilskuere: "ca. 600"

Rolf Haugen Sent off after 75.' 75.' Trond Johansen Scorte etter 5. minutter 5.'

Leif Hansen Scorte etter 38. minutter 38.'
Finn Bjerk Gult kort etter 80. minutter 80.'
Finn Bjerk Booked after 85.'Booked againSent off after 85.' 85.'


Åssiden IF (ufullstendig) : Kåre Aasgaard - Rolf Haugen, Roar Torgersen, Egil Johansen, Jon Ree, Kai Åge Jørgensen (Espen Andersen fra), Arne Dokken (Ulf Trogstad fra), Jan Hansen.


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Trond Johansen, Leif Hansen, Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen (Frank Evensen fra 87.).


 • Åssidens spillende trener Kåre Aasgaard gjorde comeback som keeper i sitt 40. år. Spilte en A-landskamp i 1960 mot Finland.
 • Reserver som ikke ble benyttet: Øyvind Alnes, Knut Jenssen og Per Eriksen.
 • Romerikes Blad 06.08.73: Høståpningen slik gutta håpet — 2-0 mot Åssiden. Imponerende av LSK — 19 poeng på ti kamper. Dette var jævlig, sa LSK-gutta etter kampen mot Åssiden søndag. I øsende regnvær, som nær hadde ødelagt hele serieoppgjørét, kjempet de til seg nye to poeng. På ti seriekamper har de nå 19 poeng — med andre ord en verdig serieleder. Åssiden holdt Stilen hele kampen igjennom, men det var bare ikke nok. Lillestrøm kom aldri opp mot sitt beste, spesielt da Tom Lund som langt fra viste store saker. Det gjorde derimot Håvard Larsen i mål og lagkapteinen Per Berg virket også solid i forsvaret. Trond Johansen var først ute med scoring, allerede etter fem minutter. 2-0 sørget Leif Hansen for drøye tyve minutter senere. Det måtte selvsagt bli litt av hvert på den regntunge og glatte banen. Dommer Mogens Larsen fra Teie var da heller ikke særlig nådig og splittet spillet vel mye opp med sin blåsing.
  Foto: RB 06.08.73
  Dessuten var samspillet mellom linjemenn og dommer heller slett. Finn Bjerk fra Lillestrøm ble utvist — ganske uforståelig. Lillestrøm-gutten fikk gult kort på en ren tackling, og senere ut i annen omgang gjentok det samme seg. Åssidens Rolf Haugen måtte finne veien til garderoben efter regelrett å ha spyttet en LSK spiller i ansiktet. Scoringene Det tok ikke mer enn fem minutter før Trond Johansen fyrte av en pen markkryper fra ca. 15 meter. Keeper Kåre Aasgård kunne bare hente ballen fram fra nettmaskene. Det tok over 20 minutter før vi kunne notere en ny scoring. Denne gang valdet Leif Hansen som var påpasselig framme og utnyttet en tabbe i Åssiden-forsvaret. 2—0 og fullt fortjent seier til Lillestrøm — den skulle bare ha vært så mye større. God start En god start på høstsesongen var nettopp hva de gul/ svarte ønsket seg. Det ble ikke et splllemessig sterkt oppgjør, men på en slik vanskelig bane kan man ikke vente stort spill.......den fryktende høståpningen hadde endt i deres favør og ledelsen til de andre uforandret. Det er bare å gratulere Liilestrøm-laget, selv når flere av de sentrale gutta svikter avgjør de kampene med seier. Håvard Larsen ble aldri satt på de helt store prøver, men hentet ned de ballene han fikk å hanskes med på en overbevisende måte. Han var så absolutt på pluss-siden, det samme må sies om lagkapteinen Per Berg. Målscoreren Trond Johansen kjempet som vanlig sterkt — og hadde sin beste omgang før pause. Han drøyer ennå for lenge med å slå ballen, mer er ellers en som kan rive opp motstanderens spill. Tommy viste få ting som gledet, heller ikke Odd Brasken Andersen eller Erik Karlsen framme i angrepet glimtet til. På midtbanen kjempet som vanlig Trygve Christophersen. Hos hjemmelaget var keeper Kåre Aasgård god [29].
 • Drammens Tidene og Buskeruds Blad 06.08.73: Lillestrøm tok best vare på sine sjanser. Slo Åssiden 2-0 på søkkvåt bane. Åssiden møtte serieleder Lillestrøm til en 3. div. kamp på en søkkvåt og tung hjemmebane. Første omgang var spillemessig meget god, med høyt tempo og bra spill fra begge lag. På dagens sleipe føre ble det mange underlige og farlige situasjoner foran begge mål. Lillestrøm kom best i gang og scoret allerede i det 5. minutt, og det var Trond Johansen som smelte til fra 15 meter uten sjanse for Åssidens keeper. Åssiden hadde også sine sjanser med blant annet en nydelig heading av Arne Dokken som Lillestrøms meget gode keeper reddet mesterlig. Så i det 38. minutt sender Rolf Haugen et løst tilbakespill som blir snappet opp av Leif Hansen. Han sender den knallhardt opp i nett-taket. Det var en kjempeblunder av forsvaret, og Lillestrøm tar ledelsen 2 — 0 som også var pauseresultatet. I 2. omgang tok Lillestrøm mer over spillet og presset Åssiden over på defensiven, men klarte ikke å score på sine farlige sjanser. Tom Lund som de ca. 600 tilskuerne var kommet for & se i det fryktelige regnværet, hadde noen farlige raids, men var ikke sjanseskapende da han var for glad i ballen. Lillestrøms beste var midtstop- per Eidlund (Eidholm) og Berg samt Trygve Christoffersen og Odd Andersen. Åssidens beste var så absolutt Egil Johansen som tok seg av Tom Lund på en fair og effektiv måte. På midtbanen var Roar Torgersen best og fremme var Lars Hansen arbeidssom. At kreftene tok slutt etter hvert skulle to utvisninger og et gult kort på 10 min. være tegn på. Åssidens Rolf Haugen ble utvist i det 75. min. Lillestrøms Finn Bjerk fikk gult kort i det 80. min. for så å bli vist ut fem min. senere for usportslig opptreden. God og myndig dommer i den ikke lettdømte kampen var Mogens Larsen, Teie [30].

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 11

Mandag 13. august, 1973
Lillestrøm SK 10 - 2
(4 - 1)
Ull/Kisa 18:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: Kåre Abrahamsen, Slitu
Tilskuere: "Over 2000"

Tom Lund Scorte etter 5. minutter 5.'

Odd Andersen Scorte etter 10. minutter 10.'
Erik Karlsen Scorte etter 28. minutter 28.'
Per Berg Scorte (str.)
Tom Lund Scorte etter 46. minutter 46.'
Tom Lund Scorte
Trygve Christophersen Scorte etter 66. minutter 66.'
Trygve Christophersen Scorte etter 67. minutter 67.'
Tom Lund Scorte etter 75. minutter 75.'
Tom Lund Scorte

Tore Fjeldstad Scorte

Arild Dønnum Scorte


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Frank Evensen, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund (Tor Sverre Østgård fra 55.) - Trond Johansen (Per Eriksen fra 64.), Leif Hansen, Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen.


Ull/Kisa (ufullstendig lagoppstilling): Roar Sand - Sverre Grinderud, Odd Dønnum, Arild Dønnum, Tore Fjellstad.


Romerikes Blad 14.08.73
 • Romerikes Blad 14.08.73: Målorgie på Åråsen foran Brumunddal-kampen. 10-2 Det er visstnok femten år siden Lillestrøm har vunnet en seriekamp med et tosifret resultat. Mandag kveld ble det 10-2 mot Ull/Kisa. Sist noe liknende skjedde på Åråsen var for 15 år siden, Geithus ble slått med 10-0. Uka begynte bra, ja det er sikkert. Og uka det siktes til er kanskje den hardeste denne sesongen for «kanarifuglene». Ull/Kisa på mandag, Brumunddal onsdag og Skeid i cupens fjerderunde søndag. Lillestrøm begynte i gledesrus, la oss håpe at de gul/ svarte søndag ettermiddag kan konstatere at dette har vært «gledens uke». Det var trampeklapp fra de over 2000 tilskuerne — og det fortjente Lillestrøm-gutta. Ikke det at spillet var så fantastisk godt, men hva skal man egentlig si når et lag «dunker» inn ti goaler i en seriematch i vår tredjedivisjon? Ull/Kisas keeper og veteran, Roar Sand tok det med et smil og det var lite han kunne gjøre mot disse skuddfarlige menn: Tom Lund fire mål, Trygve Christophersen to, Odd «Brasken» Andersen, Erik Karlsen og Per Berg ett mål hver. Ett var sjølmål, men Tommy var mannen bak skuddet også denne gang. Det var en stor kveld. Lillestrøm lekte fotball og gutta utfoldet seg alt de orket i det varme været. Selv «Gubben» lagkaptein Per Berg deltok i de mange «raid» opp mot Ull/Kisas burvokter. Mange ganger var det som klippet ut av ABC’n, men det skal heller ikke legges skjul på at det i lange tider var ganske grått. En ting skal Ull/Kisa ha all ros for, de la seg ikke i forsvar. De spilte i sitt vante mønster, men det ble mange ganger åpent som en «låvedør» i forsvaret. De hadde ikke muligheter mot Tom Lund & Co. — makan har vi ikke sett tidligere. — Lillestrøm fikk beskjed om å spare seg i annen omgang på stillingen 4—1, det resulterte i seks scoringer. Brumunddal til tross. Lillestrøm går nok mot annendivisjon. Det er lite Dala kan gjøre med det. Lillestrøm er det mest suverene laget i denne avdelingen. Seieren på Åråsen i går føyer seg bare pent rekken av de 10 tidligere. — Men 10-2, det hadde ingen ventet. Bedre reklame foran Dala-kampen og Skeid-møtet kunne laget ikke få. Vi tror nok det blir folksomt på Åråsen og til onsdag — denne gang for å høre Bjørge Lilleliens versjon av kampen i Brumunddal på direkten. Fotballinteressen er på topp i Lillestrøm igjen — og favorittene skuffer ikke, later det til. - På laget spilte Trygve Christophersen meget godt, det samme synes vi om Per Berg i forsvaret. Tommy Lund kommer man ikke utenom, fire goaler og — Ikke bare på klubblaget, men han var delaktig i tre til. Det beviser hans suverene posisjon. Ikke bare på klubblaget, men også i landskamp-sammenheng. Det er vanskelig å trekke fram noen på Ull/Kisa, målscorere var Tore Fjeldstad og Arild Dønnum.
 • RBs beskrivelse av målene:
 • 1 - 0 ved TOM LUND etter en kjempeforsering fra midten av Trygve Christophersen. Kampen var ikke mer enn fem minutter gammel og det var gjestene som hadde hatt føringen før LSK tok ledelsen.
 • 2 - 0 ved ODD «BRASKEN» ANDERSEN på langskudd fra ca. 20 meter. Velplassert og hardt, men Roar Sand i Ull/Kisa-målet stod nok litt feilplassert.
 • 2 - 1 ved TORE FJELDSTAD. Reduseringen skapte litt spenning i oppgjøret — men ellers må den goalen sies å være litt for lettkjøpt.
 • 3 - 1 etter at ERIK KARLSEN hadde utspilt Sand totalt. Dette var etter 28 minutter og kampen var i realiteten avgjort.
 • 4 - 1 på straffe ved PER BERG. Erik Karlsen ble felt og dommer Kåre Abrahamsen var ikke i tvil. For øvrig det femte målet Berg har satt inn på straffe i en seriekamp denne sesongen.
 • 5 - 1 ved TOM LUND. Bare ett minutt ut i annen omgang skjedde dette.
 • 6 - 1 ved TOM LUND. Avisene skrev selvmål, men Tommy selv var klar på at det var hans mål. Mannen bak angrepet og skuddet som resulterte i målet, TOM LUND
 • 7 - 1 ble det etter 21 minutter. TRYGVE CHRISTOPHERSEN var mannen bak denne scoringen.
 • 8 - 1 minuttet etter. Igjen var det TRYGVE — denne gangen i sittende stilling. Forarbeidet ved Tommy.
 • 9 - 1 igjen TOM LUND. Rundet Sand og var alene med nettmaskene. 15 minutter gjenstod av kampen.
 • 9 - 2 Trøstemålet satt inn av ARILD DØNNUM.
 • 10 - 2 TOM LUND for fjerde gang og 22. gang i en seriekamp denne sesongen.
 • Ivar Hoff til RB: Gutta fikk beskjed om å ta det med ro i 2. omgang. Onsdag banker vi Brumunddal. "I pausen fikk gutta beskjed om å ta det litt med ro i annen omgang. Likevel lagde de seks mål i denne omgangen. De imponerer meg!" Lillestrøm-oppmann Ivar Hoff var ikke akkurat sur etter målorgien på Lillestrøm i går. "Da vi ledet 4—1 ved pause, skjønte vi jo hvor seieren ville havne, og da gikk tankene framover, mot den viktige kampen mot Brumunddal onsdag. Derfor ville vi at gutta skulle ta det litt med ro mot slutten av kampen mot Ull/ Kisa". Mange hadde kanskje ventet at dere skulle ta ut Tom Lund da seieren var klar. Det ville være katastrofalt å få ham skadet foran oppgjøret mot rivalene fra Brumunddal. "Tommy blir ikke skadet". Svaret kommer kjapt, og oppmann-Hoff ser ut til å mene det han sier. "Tommy har en egen evne til å unngå skader. Det vil si, småskader kan han nok få, men aldri mer enn at han kan spille. Tommy er så glad i fotball at han spiller uansett hvordan forholdene er. Han ville blitt dypt fornærmet om vi hadde tatt ham ut i annen omgang mot Ull/Kisa. Tommy tenker ikke på skader. Han tenker på fotball, og han vil spille". 10—2 mot Ull/Kisa er sterkt. Det blir vel verre mot Brumunddal? "Selvsagt. Men jeg tror vi vinner: Gutta er så tent foran den matchen at det ikke kan gå annet enn godt. Tirsdag og onsdag vil gutta ha en eneste tanke i hodet: Brumunddal skal bankes". Betyr det noe at dere møtte Ull/Kisa bare to dager før Brumunddal-oppgjøret? "Nei, det tror jeg ikke. Det ville vært omtrent like hardt å trene. Og tirsdag kommer to fysioterapeuter på treningen for å få alle gutta i topptrim foran kampen onsdag. Lillestrøm stiller godt rustet til kampen mot Brumunddal. Laget er uten skader, og gutta jobber minimalt denne uken. Nå er alle opptatt med fotball. Både trening og kamper står på programmet, og alle som har anledning til det kutter ut jobbingen. Brumunddal skal vi nok slå, men jeg er redd det kommer en reaksjon i cupkampen mot Skeid kommende helg. Det får ikke hjelpe. Det viktigste nå er å slå Brumunddal, sier en bredt smilende Hoff". Om han får rett, om Lillestrøm slår Brumunddal, da blir det annen divisjon fra neste år for kanarifuglene.

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 12

Onsdag 15. august, 1973
Brumunddal IL 1 - 1
(0 - 0)
Lillestrøm SK 18:00 - Sveum idrettspark, Brumunddal

Dommer: Rolf Hennum Andersen, Skeid
Tilskuere: ca. 2.500

Erik Slettahaug Scorte etter 82. minutter 82.' Trygve Christophersen Scorte etter 48. minutter 48.'


Brumunddal IL: Harald Berg - Erik Slettahaug, Per Kristian Solberg, Tore Syversen, Steinar Hestveen - Kjell Haakonsen, Magne Kulstad, Bjørn Vidar Jonsdal - Åge Iversen, Rune Melgalvis, Bjørn Olav Kristiansen. Reserver: Arild Bjerke kom inn etter pause.


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Trond Johansen (Bjørn Myhre fra 46.), Leif Hansen, Odd Andersen (Per Eriksen fra 81.) - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen.

 • Reserver som ikke ble benyttet: Øyvind Alnes, Frank Evensen og Knut Jenssen.


RB 16.08.73
 • RB: BRUMUNDDAL-TRENEREN ETTER 1-1: NÅ TAR VI ALDRI IGJEN LILLESTRØM! Jøss, for et drama! Avdelingsfinalen i 3. divisjon mellom Brumunddal og Lillestrøm ble akkurat sa spennende — men ikke så velspilt - som de ca. 2500 tilskuerne på Sveum hadde ventet. 1-1 var et rettferdig resultat. Og det viktigste: Det var et resultat som Lillestrøm hadde mest grunn til å være fornøyd med — med tanke på framtida. Brumunddal-tilhengerne ristet på hodet etter kampen. Dette tar vi aldri igjen, syntes å være konklusjonen mann og mann i mellom. De 5-600 tilreisende lillestrømlingene resonnerte på samme måte -og med atskillig større glede. Nå har LSK fortsatt to poeng å gå på — pluss en gedigen målforskjell. Det bør holde. Når man vet hva disse to lagene kan, så var det ingen stor kamp i Brumunddal i går. Første omgang var fattig på hendinger selv om innsatsen var prima hos begge lag. Det ble bare ikke målsjanser ut av det, som regel brøt et kjempende forsvarerbein inn før angriperne kom så langt. «Dala» hadde en stor sjanse tidlig i kampen, men Kjell Haakonsens skudd strøk stolpen på utsida. Lillestrøm-forsvaret arbeidet seinere rolig og effektivt, og de sjansene som kom skjedde ved det andre målet. Hvis noen skulle ha ledet ved pause, så var det Lillestrøm. Mønsterangrep - Etter tre minutters spill av 2. omgang hendte det. Bjørn Myhre (som hadde erstattet en skadet Trond Johansen) samspilte med Odd Andersen, som la en perfekt ball til Tom Lund. Dala-keeperen Harald Berg var fint med, men hadde ingen sjanser da Trygve Christophersen satte returen helt ned i hjørnet. Scoringen formådde på ingen måte å knekke Brumunddals seiersvilje. Mer og mer overtok de midtbanen, og de siste tjue minuttene var et mareritt for Lillestrøm-tilhengerne. Sjnse etter sjanse dukket opp, men Håvard Larsen spilte helt utmerket i målet og hadde flere fin-fine redninger. Spillerne foran ham var ikke alltid sikre i denne nye rollen, men de kjempet kolossalt for å holde 1-0. Utlikningen - Det holdt imidlertid ikke. Etter 37 minutters spill smelte Dalas back Erik Slettahaug til fra hjørnet av 16-meteren, og ingen makter i verden kunne hindre den ballen i å skru inn i krysset. Brumunddal øynet nå sjansen for alvor, men tross et par kritiske situasjoner greide Håvard Larsen å holde målet reint kampen ut. Vi tror Lillestrøm skal være glade for resultatet, selv om de hadde ledelsen lenge. Det er ikke til å underslå at Brumunddal mange store muligheter i 2. Kampen sett under sett under ett må 1-1 sies å være rettferdig. Keeperne best - To spillere skilte seg ut på banen, nemlig de to keeperne Håvard Larsen og Harald Berg. Håvard var sitt lags beste spiller med flere gode reaksjonsredninger. LSK-forsvaret var jevnt bra, og særlig likte vi Finn Bjerks første omgang. Leif Hansen jobbet iherdig og var best på midtbanen, mens både Trygve C. og Tommy var nyttige i rekka — uten å komme opp til sitt beste. Brumunddal-forsvarernes beinharde spill drepte mye av det angrepsspillet Lillestrøm vanligvis leverer. Hos Brumunddal har vi nevnt keeperen. Steinar Hestveen var best i et forsvar som først og fremst brukte kreftene. Deres sterke midtbane Kjell Haakonsen — Magne Kulstad var det som først og fremst ødela for Lillestrøm, mens Rune Melgalvis var smart og farlig i angrepet. Vi trodde LSK-seieren var berget da han gikk ut på stillingen 1-0, men slik skulle det altså ikke gå. Noen skandalekamp lik den forrige mellom de to lagene, fikk vi ikke se på Sveum i går. Det skyldes først og fremst kampens glimrende dommer, Rolf Hennum Andersen, Skeid, som holdt spillerne i sjakk uten å blafre med gule kort støtt og stadig [31].
 • Joar Hoff til RB: "Vi føler oss ikke sikre", sa Joar Hoff. "Gutta viste en helhjertet Innsats. Uavgjort her mot Brumunddal betrakter jeg som en seier i kampen om opprykk, men vi er usikre på opprykk slik utfallet ble her i kveld", sa Lillestrøms trener Joar Hoff etter kampen. "Med seier hadde vi følt oss ganske klare på annendivisjon, men på er ingen ting definitivt klart. Vi møtte et sterkt lag, som spilte god fotball, og 1—1 er vi ikke ufornøyde med", slår han fast. "Vi er nå ferdige med denne kampen og kan konsentrere oss om cupen søndag. Heldigvis får vi tid på oss før den neste seriekampen. Jeg synes det er en bra driv i laget, det er tydelig at vi er i ferd med å finne formen igjen. Det vi viste her i dag var ingen stor match, men jeg tror at opplegget vil virke slik at vi får en stigende formkurve. Mot Brumunddal var det først og fremst i angrepet det var synlig, ingen av spillerne nådde opp mot sitt beste. I forsvar gikk det bedre, men samspillet mellom forsvar, midtbane og angrep var for dårlig", sier trener Hoff. "På midtbanen spilte Trond Johansen, men måtte gå av banen grunnet den skaden han fikk mot Ull/Kisa. Her valgte jeg å sette inn Bjørn Myhre, som i lengre tid har vært skadet. Både fordi han representerer rutine, og han kan bringe ro i laget. Vi er fornøyd med resultatet", slår han fast nok en gang, men ønsker ikke å kommentere våre påstander om at dette holder til annendivisjons-billett. — Hva skal Lillestrøm gjøre foran cupkampen mot Skeid kommende søndag på Ullevål? "Det blir mye fotball denne uka, og gutta må få tid til litt annet også. Hittil har det gått bra, og vi håper det samme mot Skeid. Fredag tar vi en tur i skogen, lett trening — rett og slett leker oss litt. Etterpå har vi et koselig taktikkmøte. Lørdag møtes vi på Ullevål for å se på anlegget — liksom bli dus med stedet. Trener litt, men jeg vil selvsagt ikke drive noen hardkjøring. Om kvelden har gutta fri. Søndag møtes vi 1 tidlig til middag i Lillestrøm før avreise til Ullevål og cupkampen". Hvor mange vil følge dere inn? Jeg tipper det blir ca. 5 000 romerikinger på Ullevål. Samlet skulle det bli 10—12 000 mennesker". Og resultatet? "Jeg håper det blir en bra match", smiler Joar Hoff på vei inn i garderoben for å gratulere gutta med innsatsen [32].
 • VG: "Et skår i gleden for Lillestrøm, som i går etter all sannsynlighet 2. divisjons-plass neste sesong ved 1-1 mot Brumunddal var at Tom Lund ble skadet. Han måtte hinke av banen etter å ha fått sparket i stykker den ene helen og foruten å ha forstuet en ankel!"nn.
 • Aftenposten: "Lillestrøm var nok nærmere seieren og burde vel ha vunnet, men var inne i en svak periode da utligningen kom». Brumunddal var et mer ujevnt lag. Best var keeper Harald Berg, som må få æren for at det ikke ble nederlag".
 • Dagbladet: "Mer en enn halv Lillestrøm-seier. Det var en nesten oppgitt Kjell Håkonsen på Brumunddal som sa dette etter den nervepirrende 1-1 kampen i går kveld. Vårt håp er at Lillestrøm nå vinner mot Skeid i 4. runde søndag. Da kan LSK bli så opptatt i cupen at vi fortsatt har en mulighet». Lillestrøm holdt 1-0 til det var igjen 8 minutter av kampen. Men da var det bare så vidt båten bar. Lillestrøm-guttene sloss for livet med ryggen mot veggen mens Brumunddal sendte bølge på bølge av angrep opp mot buret til «Kanarifuglene»".
 • RB: Kjempeinteresse for LSK-kampen I løpet av onsdag kveld var det ikke få som ringte sportsredaksjon med spørsmål om kamp-resultatet i Brumunddal. Rundt 50 telefoner kom inn i løpet av kort tid. Samtidig var 1000 mennesker samlet på Åråsen for å høre Bjørge Lilleliens version av Brumunddal-kampen. Det var heller ikke få lillestrømlinger som hadde tatt turen til Sveum stadion, skal vi tippe på 600-700 mennesker fra Romerike?. Det vitner om kjempeinteresse, og søndag får de anledning til å se favoritten igjen. Denne gang mot Skeid på Ullevål klokka 18:00" [33].
Annonse i Romerikes Blad.
 • Bjørge Lillelien til RB om kampen: Uavgjort riktig, mente Bjørge. "Moro? Visst var det moro. Særlig mot slutten, da spenningen var enorm. Da spilte Lillestrøm-forsvaret virkelig nervøst, og litt av hvert kunne hendt. Men alt i alt var vel uavgjort et riktig resultat?" Bjørge Lillelien er nettopp ferdig med kampen. De nitti intense minuttene på Sveum er formidlet direkte til Åråsen, der over 1 000 takknemlige patrioter har delt sorger og gleder med Bjørges velkjente radiorøst. I 2. omgang satt vi og så kampen like foran telefonbua, og hans referat i bakgrunnen ga kampen ny verdi. Med en selvfølgelig profesjonisme legger Lillelien all sin sjel i matchen som om det skulle vært en landskamp på Wembley og ikke en 3. divisjonskamp i Brumunddal. Hver eneste hendelse på banen blir skildret med imponerende presisjon. Tross lav og kraftig kveldssol midt imot er hver eneste detalj korrekt. Navnene sitter der uten en eneste glipp. Hvordan klarer han det? "De første fem minuttene kan være vanskelige når en ikke kjenner lagene fra før. Og de eneste jeg kjente hos Lillestrøm var Trygve og Tommy. Men det med navnene kommer fort". Er det vanlig at du har slike jobber? "Det forekommer ganske ofte, selv om det er første gang jeg refererer en 3. divisjonskamp på denne måten. Men behovet er til stede, det viser bl. a. antallet folk på Åråsen i dag. Jeg nøyer meg imidlertid med å referere kamper på Østlandet. Orker ikke å sette meg inn i et fly for å referere en kamp på denne måten", sier Lillelien — alltid på farten. Søndag skal han være programleder for «Over til —» før han ser Skeid—Lillestrøm på Ullevål om kvelden. Og deretter bærer det til London, der starten i den engelske ligaen skal forberedes. Alltid på plass der noe skjer.

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 13

Lørdag 25. august, 1973
Lillestrøm SK 4 - 0
(2 - 0)
Aurskog IL 17:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: Hermann Kopp, Ready
Tilskuere: ca. 3.000

Trond Johansen Scorte etter 30. minutter 30.'

Erik Karlsen Scorte etter 31. minutter 31.'
Leif Hansen Scorte etter 60. minutter 60.'
Odd Andersen Scorte etter 70. minutter 70.'


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund (Frank Evensen fra 73.) - Leif Hansen, Odd Andersen, Erik Karlsen (Per Eriksen fra 64.) - Trygve Christophersen, Tom Lund, Trond Johansen.

 • Reserver som ikke ble benyttet: Øyvind Alnes, Rolf Grundesen og Knut Jenssen.


Aurskog IL (ufullstendig): Kjell Lier - Sverre Lier, Ragnar Nielsen, Jan Inge Nadden, Brede Bakke, Vidar Harethon, Roar Melby, Bjørn Ingier.


 • RB 27.08.73: LILLESTRØM VANT SOM DE VILLE MOT AURSKOG: 4-0. Nilsen og Nadden spilte med influensa — tre debutanter. "Aurskog hadde ikke gjort seg forhåpninger om å ta poeng mot serielederen Lillestrøm. I stedet lød parolen, «Gjør tapet så lite som mulig», med et svakt håp. Slik tabellsituasjonen er kan hvert eneste mål komme til å telle når avgjørelsen om nedrykk er endelig. Og Aurskog er så absolutt med. Dobbelt synd for laget lørdag var det faktum at kampen ble flyttet uten at Aurskogs ledelse fikk beskjed fra forbundet. Det resulterte i tre debutanter, og at Ragnar Nilsen og Jan Inge Nadden spilte kampen sterkt hemmet av influensa. Vi skai ikke her påstå skyld, men bare slå fast at forbundet må ha sviktet sin informasjonsplikt til lagene. Når dette er sagt, så skal det også sies at LSK vant en meget fortjent seier. 4—0 til hjemmelaget er hva man kunne vente. Det viser styrkeforskjeilen i denne divisjonen. LSK presset i samtlige nitti minutter, men overbeviste neppe den skare av pressefolk som var utsendt fra Drammen og Oslo for å følge årets sensasjonslag i cupen". "Lillestrøm kan ikke slappe av til neste søndag, forberede seg til kvartfinalen i ro og mak. Nei, laget skal allerede onsdag i ilden igjen. Denne gang mot Redalen på Gjøvik stadion. Redalen er utvilsomt på vei opp, men mot Lillestrøm har de lite å hente. Det samme hadde Aurskog. De tettet forsvaret så godt som mulig, til tider var det 6—7 spillere i forsvar. Her var det tydelig at mål ikke skulle scores, i stedet skulle tapet reduseres etter beste evne. Laget lyktes til en viss grad. Spesielt Ragnar Nilsen i forsvaret spilte en praktkamp, tross sitt store handicap. God var også Svein Aardal. Kjell Lier i mål var god, men måtte finne seg i å hente fire baller ut fra nettmaskene. Noen av målene kunne virke lettkjøpte, men det er slikt som skjer når et lag ligger og presser. For fjerde gang i år scoret ikke Tom Lund i en seriekamp. — Men i to av tilfellene var han den direkte årsak. Trond Johansen åpnet scoringsrekka, det gikk imidlertid hele 30 minutter før kanarifuglene lyktes. Erik Karlsen sørget for 2—0 fra nærmest sittende stilling et minutt senere. Leif Hansen la på til 3—0 et stykke ut i annen omgang, skuddet smalt i stanga og var utagbart for Kjell Lier.
  RB tok sjansen og gratulerte LSK allerede med opprykket.
  Den peneste goalen kom etter samspill mellom Finn Bjerk og Tom Lund. Tommy la en hard ball foran mål og Odd «Brasken» Andersen slo pannebrasken til og kula føk i nettmaskene. Det ble som sagt ikke vist spill i toppklasse. Vi merket oss at Trond Johansen var kjørt ut på vingen, mens Odd Andersen hadde overtatt hans plass på midten. Lillestrøm presset hele kampen igjennom og Aurskog-forsvaret kjempet innbitt for å klare sin oppgave. De lyktes nesten. Framme var det imidlertid meget tynt. Ingen av lagets faste spillere var å finne i løperekka. Laget var faktisk ikke klart før laget løp på banen. Tre debutanter fikk sin plass blant løperne, Brede Bakke, Roar Melby og Bjørn Ingier. Den fjerde plassen hadde Vidar Harethon. Disse klarte aldri å skape farlige sjanser foran Håvard Larsen i LSKs mål. Det var da heller ikke ventet" [34].
 • Med fire poengs ledelse mente RB at opprykket var klart: Gratulerer Lillestrøm! Nå er Lillestrøm sikre i kampen om opprykk. Helgas kamper avgjorde det hele. Lillestrøm vant som ventet, men fra Drammen og Kongsvinger kom det beskjed om sensasjoner. Åssiden slo nemlig Brumunddal med 2—1, mens Grue nokså sensasjonelt måtte bite i gresset for Redalen med hele 3—0. Dermed er alle mulige opponenter til seriegullet blitt så mye etter at de ikke kan innhente LSK. Vi tar sjansen og gratulerer kanarifuglene fem serieomganger før slutt. De har nå fire poengs forsprang på Dala med sine 24 poeng. På tredjeplass finner vi Drafn og Ull/ Kisa håpløst etter med 13 poeng. Det viser en klasseforskjell man neppe finner i noen annen avdeling. Med sine seire i det siste har Redalen definitivt, ser det ut til, kommet seg bort fra bunnplassen. Laget spiller god fotball — løperrekka er både oppfinnsom og hurtig, men det mangler litt av hvert i avslutningene. Dette ser de nå ut til å ha fått rettet på. Det holder imidlertid neppe til seier mot Kanarifuglene kommende onsdag. Allikevel, seieren over Grue gjør at man ikke kan avskrive Redalen. Det gjør heller ikke Lillestrøm, som nok vil vite å skjerpe seg foran onsdagens møte. Ser man videre framover lover det godt for de gul/ svarte. Skeid tok nokså overraskende poeng fra Strømsgodset på Marienlyst søndag. Hjemmelaget imponerte tydeligvis ikke, og er inne i en dårlig periode. La oss håpe at Lillestrøm også vet å utnytte dette — de spiller om semifinaleplass søndag. Det er langt fra noen umulighet slik utviklingen har artet seg. Et annet vendepunkt for Lillestrøm lørdag var at laget scoret sitt seriemål nummer femti denne sesongen. 22 av disse er satt inn av Tom Lund- Imponerende og trolig det beste i landet, i alle fall hva gjelder de tre øverste divisjonene. Holder laget stilen ut sesongen vil de også sette en annen rekord — det er lenge siden noe lag har gått gjennom serien bare med to poengs tap. Vi må helt tilbake til Nidelv som i 1965 tapte ett poeng på 14 kamper i tredjedivisjon for å finne maken til kanarifuglene. — Hva gjelder scoringene er det et annet Romerikslag som er best. Nemlig Lørenskog — i helga noterte de seg for sitt 99. seriemål denne sesongen. Den rekorden er det få som slår. Fullt så godt ar det ikke for Eidsvold Turn som søndag ble stoppet av Østsiden. I hele annen omgang presset Eidsvold. men de klarte ikke å avgjøre kampen til sin fordel. Og synd var det Laget startet høsten med tre fine seiere, og skaffet seg like mange poeng som i hele vårsesongen" [35].

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 14

Onsdag 29. august, 1973
Redalen IL 0 - 3
(0 - 2)
Lillestrøm SK 17:30 - Gjøvik stadion, Gjøvik

Dommer: Oddgeir Pollen, Hamar IL
Tilskuere: ca. 700

Trond Johansen Scorte etter 26. minutter 26.'

Trygve Christophersen Scorte etter 35. minutter 35.'
Trond Johansen Scorte etter 70. minutter 70.'

Redalen IL: Åge Ottesen - Tore Bergum, Håkon Onsrud, Leif Dullum (Lars Skundberg fra 12.), Rolf Bergum - Svein Jolstad (Hjalmar Dahl i 2. omg.), Harald Hansen, Roy Haugland - Åge Rognstad, Arild Christiansen, Arne Johnny Haugland.


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Leif Hansen, Bjørn Myhre, Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund (Erik Karlsen fra 77.), Trond Johansen (Per Eriksen fra 86.).


 • RB: Redalen hadde ingen muligheter mot LSK. Svakt spill, men ny 3-0 seier. Det knirker i Lillestrøm-laget, skal vi bruke kampen mot Redalen som målestokk. Vel skal det sies at Redalen spiller en form for fotball som passer Lillestrømgutta dårlig. Men det som ble vist varmet langt fra noen foran møtet med Strømsgodset søndag. Spillet ble oppdrevet og ukonsentrert, og begge lag hadde store problem foran mål. Det ble aldri den fotballforestilling vi tidligere har sett når Lillestrøm har vært en av aktørene. Nå skal det sies at etter et solid spilleovertak slappet gutta nok noe av. Det er cup som nå setter sitt preg på laget. Lagets sjanser til videre avansement i cupen øker da også betraktelig med Strømsgodset dårlige spill om dagen. Lillestrøm vant, og det er det viktigste trøstet Lillestrøm-patriotene seg med etter kampen. 3-0. ble det etter at laget hadde presset i sytti av kampen s nitti minutter. Redalen er et lag som kjemper selv om motstanderen virker overlegen, men Lillestrøm klarte å ri stormen av. Ikke minst takket være Håvard Larsen i mål som igjen viste gode saker. Ute på banen var Trygve Christophersen den dominerende spiller i gul/svart trøye. Han var med i angrep og forsvar og kan krediteres for en av scoringene på Gjøvik. De to andre stod Trond Johansen for. Han slet som vanlig meget godt, og ser dessuten til å funnet scoringsbeinet. Fire mål har det blitt på tre kamper. Tommy var så absolutt med i første omgang, men mot slutten av kampen fikk han ikke vist særlig mye. Det endte da også med at han ble tatt av banen til fordel for Erik Karlsen. - Det tok 26. minutter før Trond Johansen kunne gi «kanarifuglene» 1-0 etter forarbeid av Trygve Christophersen. I denne perioden og ut omgangen viste Lillestrøm det beste spillet i denne kampen. Konstant var de en fare for Redalen keeper. Snaue ti minutter etter var det klart for scoring nummer to, denne gang ved Trygve Christophersen. Her var det Tom Lund som gjorde et suverent forarbeid, og Trygve smalt til fra kort hold. Kampens beste scoring — og den kom som sagt i en god Lillestrøm-periode. - Først etter 25. minutter ut i annen omgangen kunne vi igjen notere en ny scoring. Nok engang var Trond Johansen frampå og kunne sette sluttresultatet til 3-0. Ballen smalt i tverrliggeren og inn, utagbart for keeper. — Etter kampen hadde Trond Johansen dette å si: — Vi skal seige oss dyrest mulig i kampen mot Strømsgodset. Her skal det kjempes om hver eneste ball. Selv er Trond en typisk representant for dette med å kjempe, for ham ser ingen ball ut til å være umulig. — Jeg synes selv det går bra, smiler den tidligere Kjelsås-gutten på vei til garderoben. - Lillestrøms seier var fullt fortjent, selv om ikke spillet var helt på topp. Spillemessig var de Redalen som ventet overlegne, og man skal være forsiktig med å med denne kampen som bakgrunn. En ting er i alle fall sikkert, gutta er innstilt på å virkelig kjempe i matchen mot Strømsgodset. Foruten de tidligere nevnte spillere på LSK-laget gjorde Bjørn Myhre sin gjeninntreden. Sammen med Odd «Brasken» Andersen og Leif Hansen dominerte han på midtbanen. Framme hadde man som vanlig Trygve Og Tom, i tillegg kommer tomålsscoreren Trond Johansen. Forsvaret, hadde absolutt sine beste minutter før pause. Per Berg, Jan Tore Eidholm, Jann Lund og Finn Bjerk ble imidlertid aldri satt på noen virkelig stor prøve — noe annet blir det mot Strømsgodset kommende søndag. Middels dommer på Gjøvik var Oddgeir Pollen fra Hamar IL.

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 15

Søndag 9. september, 1973
Grue IL 1 - 2
(1 - 1)
Lillestrøm SK 13:00 - Gressbanen, Kirkenær

Dommer: Helge Halvorsen, Lillehammer
Tilskuere: ca. 1.000

Bjørn Nøsterud Scorte etter 33. minutter 33.' Bjørn Myhre Scorte etter 34. minutter 34.'

Trygve Christophersen Scorte etter 53. minutter 53.'


Grue IL (ufullstendig lagoppstilling): Arnfinn Branes - Harald Gjeldtjernet, Tore Kordahl, Jon Holgersmoen, Svein Solbakken (K), Arne Bergersen, Arne Magnus Tomterstad, Bjørn Nøsterud.


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk (Frank Evensen fra 46.), Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Leif Hansen, Bjørn Myhre, Odd Andersen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Erik Karlsen.


Foto og tekst: RB 10.03.73
 • Romerikes Blad 10.09.73: INGEN KAN NEKTE LSK PLASS I 2. DIVISJON Sløste med sjansene og slo Grue bare 2—1. "Et Grue-lag i poengnød på hjemmebane er ingen lett motstander selv for en avdelingsleder i 3. divisjon, men det var Lillestrøms gutter forberedt på da de entret Gressbanen på «Kirkenær - søndag. Hjemmelaget holdt da også følge med' gjestene lenge, de hadde til og med føringen en tid, men måtte til slutt bite i gresset. med 1-2 etter at LSK hadde dominert store deler av annen omgang og klart hatt flere måltilbud enn vertene. LSKmaskinen malte sakte men sikkert vertene i stykker i annen omgang, men framme i avslutningene var det nokså mye sand i maskineriet. Både Tom Lund, Trygve Christophersen og Odd «Brasken» Andersen hadde sjanser som burde gitt LSK en større seier. Grue-guttene var klar over at deres plass på tabellen var nokså usikker og poeng mot LSK sto meget høyt på ønskelista. De satset da også på en defensiv teknikk og sluttresultatet 0—0. Men mot et Lillestrømlag som også trengte et par poeng for å være helt sikre på opprykk og 2. divisjon holdt ikke dette. Vertene satset friskt fra starten av, på midtbanen og i forsvaret så en noe av det «gamle» Grue-laget, men framme ble det for tynt. Heller ikke LSKs løperrekke greide å spille seg til skikkelige sjanser de første 20 minuttene. Men da skjedde det plutselig ting. Tom Lund fikk et løst frispark på støvelen og lurte ballen over hele Grue-forsvaret og keeperen, men dommeren annullerte tvilsomt for offside på Trygve Gulbrandsen som forfulgte ballen. - Like etter fikk Grue et lignende frispark. Arne Magnus Tomterstad skjøt forbi muren og rett i armene på Håvard Larsen, men han greide ikke å holde ballen, og Bjørn Nøsterud sørget for 1—0 til hjemmelaget. Men LSK kom igjen, allerede på neste oppløp sørget Trygve Christophersen for 1—1 etter at Tom Lund hadde gjort grovarbeidet med å trekke ut Tore Kordahl. Trygve snurret rundt med ballen og skjøt i hjørnet. - I annen omgang åpnet Grue best, og på omgangens første oppløp måtte Håvard Larsen strekke seg på et godt skudd fra Arne Bergersen. Men så ble det mye LSK utover omgangen. Riktignok kontret Grue farlig et par-tre ganger, men det var på den andre enden av banen en ventet resultatene. Bjørn Myhre og Tom Lund sørget for 2—1 med førstnevnte som sistemann på ballen. Det fulgte mange LSKsjanser' etter dette. Tom Lund dundret en ball utenfor fra kort hold, Trygve Christophersen headet over på et opplagt måltilbud og Odd Andersen vippet ballen over mål-stolpen. Men det ble ikke flere scoringer i kampen og LSK kunne reise hjem med 2—1. Da så guttene fikk vite at Brumunddal hadde tapt sin kamp var det ikke lenger tvil om at 2. divisjonsplassen var sikret, og stemningen i garderoben steg til de helt store høyder. - Noen stor kamp ble det aldri, men LSK spilte vesentlig bedre enn motstanderne i annen omgang. Det må imidlertid justeringer til i avslutningene, for laget burde hatt større uttelling enn bare to mål. Grue kunne lett fåt mål på en av sine kontringer og tatt det ene poenget. På LSK-laget var det ingen direkte imponerende spiller, Tom Lund hadde en god oppasser i Tore Kordahl og Trygve Christophersen fikk også en solid behandling av Jon Holgersmoen. Men om ingen av stjernene slår til arbeider laget jevnt som en maskin, og særlig godt gikk det på midtbanen der Bjørn Myhre og Leif Hansen spilte godt. Men det var først og fremst jevnheten som avgjorde. Dommer Helge Halvorsen, Lillehammer, hadde en direkte svak dag og hadde svært mange tvilsomme avgjørelser. Siden LSK presset mest gikk det selvfølgelig også verst ut over dem, men også Grue fikk sin del av merkverdighetene [36].
Foto: RB
 • Hovedtrener Joar Hoff til RB: "Seier smaker alltid bra. og denne var høyst kjærkommen, sier trener Joar Hoff. Nå er 2. divisjonsplassen siker, og der er vel ingen tvil lenger om at nettopp LSK er det beste laget i 3. divisjon. "Jeg har bevisst forsøkt å få laget opp på en jevn standard, få et lag som glir sammen og arbeider i samme retning. Og jeg synes nettopp det var det mest gledelige i dagens kamp. ved siden av at vi vant, da selvfølgelig, at det var lagarbeidet som avgjorde. Guttene greier å omsette det meste av det vi har terpet på i teorien til praksis og det har altså gitt de resultatene vi håpet på", sier Joar Hoff som lot champagne-flasken springe i dusjen etter Grue-kampen. Hoff er ikke villig til å gå inn på enkelte spillere som utmerket seg i søndagens kamp. "Det var jevnt godt. og vi gjorde en bra annen omgang. At det ikke blir flere mål må vi rette på. Vinklene i avslutningene blir ikke riktige, men det er ting som vi skal ordne på under treningen", sier Hoff. - "Grue-laget hadde skjerpet seg veldig foran kampen mot oss, og de hadde jo også ledelsen en stund. Men laget mangler vel selve lagsånden for at det skal gå godt om dagen. Jeg synes det er helt klart at Grue er det 3. beste laget i avdelingen, og det ville være synd om de rykket ned. De er mye bedre enn plasseringen på tabellen viser", sier Joar Hoff. Mens Grue ikke har greidd å ta seg opp. reiste LSK-laget seg til seier igjen etter nederlaget i Drammen. "Vi fikk også føle hvordan det er å ligge under, men desto mer gledelig er det å registrere at det gikk som det skulle", sier Joar Hoff [37].
 • Glåmdalen 10.09.73: En rad av Romeriks-biler kolonnekjørte i seiersrus sørover etter kampen, og de lot også sin røst høre på banen [38].

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 16

Søndag 16. september, 1973
Lillestrøm SK 5 - 0
(0 - 0)
Gjøvik/Lyn 15:30 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: Willy Fjeldstad, Askim
Tilskuere: n/a

Odd Andersen Scorte etter 50. minutter 50.'

Tom Lund Scorte etter 52. minutter 52.'
Per Berg Scorte (str.)
Tom Lund Scorte
Tom Lund Scorte

Axel Løfgren Sent off


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Leif Hansen, Rolf Grundesen, Odd Andersen - Trygve Christophersen (Per Eriksen fra 71.), Tom Lund, Trond Johansen.

Gjøvik/Lyn (ufullstendig lagopstilling): Arve Hansen - Arne Lønstad, Terje Thomassen, Axel Løfgren


Oppland Arbeiderblad mente det var en majestetsforbrytelse å sette inn en stygg takling på Tom Lund.
 • RB 17.09.73: Lillestrøm i „lekestil" sendte Gjøvik/Lyn ned - Nå spiller de bare for å fullføre. Nå leker Lillestrøm-gutta. Deres interesse for tredje divisjon synes dalende, og det er forståelig. Etter en begivenhetsrik sesong er laget allerede klare for opprykk, og det kan som kjent ingen hindre. Kampen mot Gjøvik/ Lyn ble aldri den helt store, men fem gode scoringer forteller sitt tydelige språk om klasseforskjellen. Det var da også et kommende annendivisjonslag som møtte en av neste års lag i fjerdedivisjon. Gjøvik/Lyn har minimale muligheter til å klare seg og ser ut til å ha avfunnet seg med skjebnen. Det blir ikke bedre etter Åssidens seier over Ull/Kisa. For LSK scoret Tom Lund tre mål, mens Odd Andersen og Per Berg sørget for de to andre. - Første omgang ble kjedelig med få sjanser og dårlig spill. Pasningene var upresise, og innsatsen langt fra topp. Trener Joar Hoff visket nok gutta noen velvalgte ord før de løp på banen til siste omgang. For — allerede etter fem minutter kunne Odd «Brasken» Andersen juble etter lagets første scoring. En riktig pen sådan, men den ble overgått et par minutter senere da Tom Lund scoret. Denne gang var «Brasken» mannen bak scoringen. «Gubben», Per Berg — lagkapteinen som har spesialisert seg på straffespark kunne notere seg for sitt syvende mål denne sesongen. Vi heller til den oppfatning at dette var en billig straffe. Tommy ble felt, men slik situasjonen var kvalifiserte det ikke til straffe. Mål ble det imidlertid og LSK ledet 3—0. De neste to scoringene var det Tommy som sørget for. Han får med seg en pen ball fra vingen og dribler av forsvaret, runder keeper Arve Hansen og setter ballen i nettmaskene. Arve Hansen ristet bare på hodet, her hadde han ikke store mulighetene til å redusere nederlaget. - Det har lite for seg å fremheve noen som helst på LSK-laget. De spiller bare for halv maskin, og gjør som de vil. Tabellsituasjonen gjør at backene er mer med langt framme i angrepet, en spillestil Jann Lund og Finn Bjerk tydelig liker godt. Tommy hadde ingen problemer med sin oppasser, Arne Lønstad, som nok ble for lett for oppgaven. Odd Andersen hadde sine beste minutter i første del av annen omgang. Trond Johansen kjempet som vanlig, og var nære på scoring flere ganger. På det gjestende lag var keeper Arve Hansen ikke dårlig, mens hele forsvaret klarte seg bra i første omgang. Aksel Løfgren fikk korrekt rødt kort etter en stygg tackling, en avgjørelse han selv ikke var uenig i. Middels dommer var Willy Fjeldstad fra Askim.
 • Kilder:

Romerikes Blad 17.09.73
Oppland Arbeiderblad 17.09.73
Svein Skoglunns notater.

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 17

Søndag 30. september, 1973
Drafn 2 - 0
(1 - 0)
Lillestrøm SK 13:00 - Marienlyst stadion, Drammen

Dommer: Bjarne Kornkaasa, Ulefoss
Tilskuere: 1.550

Gunnar Ottesen Scorte etter 9. minutter 9.'

Trond Olsen Scorte etter 89. minutter 89.'

Drafn (ufullstendig): Magne Didriksen - Helge Moen, Vidar Karlsen, Steinar Ulriksen, Per Egil Røed, Runar Myhre, Trond B. Olsen, Tor Johnsen, Gunnar Ottesen.


Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Finn Bjerk (Frank Evensen fra 74.), Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Leif Hansen, Odd Andersen, Erik Karlsen - Trygve Christophersen, Tom Lund, Trond Johansen.


 • Ubeseiret på bortebane i mer enn to år. Forrige gang LSK tapte en seriekamp på bortebane var mot Brumunddal IL 12. september 1971.
 • Finn Bjerk skadet og måtte bæres av banen etter et kraftig sammenstøt. "Han har pådratt seg en skade i leddbåndene, og vil ikke kunne spille mer i år" (RB) [39].
 • RB 01.10.73: "Likegyldig LSK lag slått 2—0 av Drafn. En helsvart dag for Lillestrøm-spillerne. "De vel 1500 tilskuerne på Marienlyst i Drammen var tydelig skuffet over LSKlaget, som tapte 2—0 for Drafn i går. Men mest skuffet var kanskje LSK-spillerne selv, Dette hadde de ikke gjort regning med. Enhver vet at ballen er rund og kalkulerer med tap og gevinst, men at den suverene serielederen skulle tape poeng og to baklengsmål mot Drafn, var mer enn naturlig. Men hva verre er: Det før så velspillende og aggressive LSK-laget var til sine tider fullstendig hjelpeløse ute på den bløte gressmatta. Drafn førte an i store deler av kampen og kunne mer enn gjerne gjort målforskjellen større om flaksen hadde vært der. — Drafn hadde noe å kjempe for, de var innstilt på en seier over serielederen. Våre gutter hadde ikke inspirasjon eller glød. De virket nærmest likegyldige, innrømmet troner Joar Hoff etter kampen. - Det er synd, men det er så avgjort innstillingen til spillerne det skortet på, sa han. Den gode Hoff hadde tydeligvis strammet opp sine tropper i pausen, for i de første minuttene av 2. omgang gikk det litt bedre for LSK. Det var mer kamp og fart. Men det ga bare ikke uttelling. Drafn fikk en tidlig scoring. Alt etter ni minutter kom Gunnar Qttesen lekende lett gjennom forsvarsrekkene og fikk satt ballen inn i nettmaskene. Dette ga Drafn-laget en ekstra inspirasjon. Et utligning hang lenge i luften, men en mesterlig keeper avverget de få skuddene LSK’s angrepsrekke fikk sendt av gårde: Drafns 2.scoring kom i kampens siste minutt, da Trond Olsen fant veien gjennom forsvarsrekkene. Alt klikket hos LSK. Markeringen i forsvaret var elendig, midtbanen fikk ingen ting til. Angrepsrekka besto av enslige svaler, uten samspill og brodd. Det kan telles på en hånd de gangene Tom Lund fikk en ball å arbeide med. De eneste som kom fra kampen med noenlunde heder, var Erik Karlsen og Leif Hansen. Odd «Brasken» Andersen jobbet' iherdig, men fikk uhyre lite utrettet. Trygve Christophersen var giddeslaus. Det var et LSK-lag av dårlig kvalitet — for første gang i år. En kan være fristet til å spørre som en sidemann på tribunen: Har LSK avsluttet sesongen før terminlista utløper? Finn Bjerk måtte bæres av banen etter et kraftig sammenstøt. Han har pådratt seg en skade i leddbåndene, og vil ikke kunne spille mer i år. Dommer Bjarne Kornkaasa snøt LSK for to straffespark, men gjorde ellers en god figur på banen.

3. divisjon, Østland Nordre. Serierunde 18

Søndag 7. oktober, 1973
Lillestrøm SK 7 - 1
(3 - 0)
Skiold 15:00 - Åråsen stadion, Lillestrøm

Dommer: Nils Tveter, Askim
Tilskuere: ca. 800.

Trygve Christophersen Scorte etter 15. minutter 15.'

Per Eriksen Scorte
Trond Johansen Scorte
Trygve Christophersen Scorte
Trond Johansen Scorte
Trond Johansen Scorte
Trygve Christophersen Scorte

Svein H. Moen Scorte etter 88. minutter 88.'
Kampannonse i RB

Lillestrøm SK: Håvard Larsen - Frank Evensen, Jan Tore Eidholm, Per Berg, Jann Lund - Leif Hansen, Bjørn Myhre (Knut Jenssen fra 72.), Erik Karlsen (Odd Andersen fra 46.) - Trond Johansen, Trygve Christophersen, Per Eriksen.


Skiold (ufullstendig): Hans Petter Nilsen – Arve Fjeld, Svein Helge Moen, Sverre Nilsen, Jan Pedersen, Franz Salamonsen.


 • Tom Lund måtte melde forfall etter at han tråkket på en spiker mens han bygger på barndomshjemmet i Birkebeinergata.
 • RB: "Lillestrøms mannskap til 2. divisjon". Lillestrøm avsluttet med 7—1 over Skiold, og det uten Tom Lund. Han var uheldig under husbygging og tråkket på en spiker. Resultatet ble benken i siste seriekamp. Finn Bjerk fikk samme skjebne etter kampen mot Drafn. — Men Lillestrøm kan lage mål selv om storscoreren mangler. Trygve Christophersen og Trond Johansen sto for tre hver, mens Per Eriksen noterte seg for en scoring. 67 seriegoaler har det blitt på LSK denne sesongen. Tommy har sørget for 25 av disse. Skaden gjorde at det ble likt i avisas med Helge Hobøl fra Rælingen. - Det tok femten minutter før den første ballen fant veien til nettmaskene. Trygve Christophersen sendte av gårde et langskudd fra 17 meter. Skioldkeeperen Hans Petter Nilsen feilberegnet og 1—0. I denne perioden var spillet relativt bra fordelt, men etter hvert kom LSK-maskinen i gang og Skiold ble drevet over på defensiven. Franz Salomonsen hadde en farlig sjanse, men ballen traff tverrliggeren og ut. Dette var Skiolds mest opplagte scoringstilbud i de nitti minuttene på Åråsen. Per Eriksen var mannen for 2—0. Deretter fulgte Trond Johansen med 3 —0, Trygve la på til 4—0 og Trond var frampå og lagde både 5 og 6—0. Trygve Christophersen stusset et frispark fra Jann Lund og 7—0. Trøstemålet ble satt inn av Svein H. Moen bare to minutter før slutt. - Som målene antyder var det mye enveiskjøring på Åråsen. Gjestene kom aldri på høyde med sine motstandere. Bare glimtvis kom laget til sin rett. Lagets offside-taktikk i annen omgang hjalp en del, men det holdt bare ikke mot et meget offensivt LSK-lag hvor både lagleder og midtstopper Per Berg og backen Jan Tore Eidholm flere ganger opererte som løpere. At innsatsen ikke var topp er lett forståelig. Det er selvsagt vanskelig å mobilisere full «tæl» når man allerede er klar for annendivisjon. Skiold på sin side må ta til takke med en plass lenger ned på tabellen. Best hos hjemmelaget var Trygve Christophersen. Per Eriksen og Per Berg. Gjestene hadde sine beste 1 Arve Fjeld og Sverre Nilsen. God dommer var Nils Tveter, Asker [40].
 • RBs oppsummering av sesongen. "Bare ett tap". Søndag satte Lillestrøm punktum for en ny stor sesong. 7-1 over Skiold i siste seriekamp føyer seg pent inn i rekke av store resultater denne sesongen. Vi husker cupkampene 9 mot Mjøndalen 5-3 og Skeid 5-0. To store øyeblikk for Joar Hoff og gutta denne sesongen. Dette bare for å understreke den fantastiske sesong laget har hatt. Det hele hadde nær kulminert med Tom Lunds eventuelle proffkontrakt med Ajax. 5 Tom takket nei. Vi forstår dette synspunktet. Han ønsket ikke å ta skrittet ut i det ukjente. Tom opplevde å sitte på benken i siste seriekampen. En spiker ble hans «bane», men han kommer igjen. Ellers er dette suksesslaget på full fart inn i annendivisjon, Hvilket mannskap laget vil ha neste år vites i skrivende stund ikke. Det er meldt om flere overganger, uten at de helt store navnene har latt høre fra seg. Det er ganske sikkert at skal laget klare å hevde seg i en hard 2. divisjon må det forsterkninger til på enkelte poster. — Det er imidlertid ikke helt enkelt å få ta i spillere. Det gjelder penger - og kronene løper raskt i norsk toppfotball i dag, dessverre" [41].