Tom Nordlie

Fra Kanari-Fansen Lillestrøm

Tom Nordlie (født 2. mars 1962) en norsk fotballtrener, oppvokst i Ingesgate i Lillestrøm. Hovedtrener for LSK fra 1. desember 2006 til 29. mai 2008. Vant Norgesmesterskapet i 2007, da LSK slo FK Haugesund i finalen. Tom Nordlie hadde før LSK-perioden tidligere vært trener for Løvenstad, Bærum, Lørenskog, Strømmen, Skjetten SK, Vålerenga, Odd Grenland, Sandefjord fotball, Start, Viking. Etter LSK har Nordlie hatt ansvaret for Kongsvinger, Fredrikstad FK, Sandnes Ulf, Avaldsnes og Skeid. Han er for tiden på nytt hovedtrener for LSK.

Tom Nordlie.
Nordlie var treneren førte LSK til seier i Norgesmesterskapet i 2007 Foto: KFL.no


Før LSK

Tom Nordlie har ingen stor fotballkarriere å se tilbake på før han ble trener, men som spiller ble han i 1982 kretsmester i 6. divisjon med Åkrene IF. Derimot var Nordlie en meget habil svømmer og har en rekke landskamper i vannnpolo. Startet trenerkarrieren i Skedsmo FK, var hovedtrener for klubbens damelag som spilte i 1. divisjon. Var innom Løvenstad FK før han valgte å samarbeide med Joar Hoff og ble assistenttrener i Strømmen IF. Den første virkelige store triumfen kom, da Odd Grenland rykket opp til tippeligaen i 1998 med Tom Nordlie i førersetet som hovedtrener. For mange med hjertet i LSK hevdes det, om enn noe spøkefullt, at Tom Nordlies største bragd som trener var å sørge for at Vålerenga rykket ned fra tippeligaen i 2000. Tok over Sandefjord fotball og var nære opprykk til tippeligaen i 2003, men tapte for Vålerenga etter to meget dramatiske kvalifiseringskamper. Rykket opp med Start til tippeligaen i 2004, og sørlendingene tok fotball-Norge med storm i sitt comeback i tippeligaen i 2005. Det endte med seriesølv, men mange mener at klubben ble snytt for seriemesterskapet etter en meget tvilsom offside-avgjørelse og annulering av scoringen som ville ha gitt Start seieren i hjemmekampen mot Fredrikstad i siste serierunde og seriegull til sørlendingene. Har den siste tiden blitt sett på som den store "redningsmannen". Tom Nordlie har vist gjennom "redningsoperasjonene" i Viking og i Kongsvinger (se avsnitt nedenfor) at han har en egen evne til å snu nederlag til suksess på meget kort tid.

LSK-epoken

Ansettelsen

Kort tid etter at Uwe Rösler ble sparket som trener mandag 13. november 2006, ble Tom Nordlie lansert som den heteste kandidaten til å overta stillingen som hovedtrener i LSK. Onsdag 15. november viste TV 2 bilder fra Gardermoen der blant annet Frank Grønlund, Per Mathisen og Jan Åge Fjørtoft var i konkrete forhandlinger med Nordlie. Tom Nordlie hadde også et tilbud om hovedtrenerjobb i Viking, en klubb han var delaktig i å redde fra nedrykk i Eliteserien høsten 2006. Torsdag 16. november ble imidlertid all tvil om at han ville signere for LSK satt til side, da han dukket opp på Åråsen i 10-tida. Klokken 12 innkalte LSK til pressekonferanse der Tom Nordlie ble presentert som ny hovedtrener, ut 2009. Han ble ansatt fra 1. desember 2006, men tiltrådde først 10. januar 2007. Nordlie valgte LSK fremfor Viking, angivelig fordi han mente det var mer sportslig kompetanse i LSK, blant annet gjennom Tom Lund, samt at han og familien ønsket seg hjem til Lillestrøm igjen en by han flyttet fra i 1997 for å bli profftrener. Tidlig i sin trenerkarriere skal Nordlie ha hatt det som en drøm å trene LSK, men han uttalte at denne ikke lenger var like gjeldende i 2006. Nordlie innrømmet likevel at valget om LSK også hadde noe med følelser å gjøre - Tom Nordlie meldte seg inn i Lillestrøm Sportsklubb allerede som syvåring.

Trenerperioden

Tom Nordlie


2007
Frammøte var stort, da Tom Nordlie ledet sin første LSK-trening på Lillestrøm Kunstgressbane 10. januar 2007. [1] Nærmere 300 kanarifans, en rekke journalister fra de "største" avisene, samt flere TV- og Radio-stasjoner var til stede. Nordlie startet umiddelbart arbeidet med å omorganisere LSK til å passe inn i hans 4-3-3 modell. Ambisjonen var å gjøre LSK til et mer velspillende og langt mer offensivt lag enn hva som hadde vært tidligere. Simen Brenne var hentet inn som forsterkning og var allerede på plass, da Nordlie tok over som hovedtrener. Karim Essediri og Tore Andreas Gundersen [2] kom til LSK noen uker senere, mens Marius Johnsen kom i løpet av sommervinduet og Steinar Pedersen i august. Klubbens uttalte mål var å ha dobbeldekking på samtlige plasser [3] for å sikre at laget hadde nok slagkraft til å kjempe i toppen av eliteserien. Spillerne fikk tidlig erfare at den nye treneren var en mann som krevde resultater også på treningsfeltet med bl.a innføringen av den såkalte "Nordlie-testen". Den første testen avslørte at LSK-spillerne var dårligere rent kondisjonsmessig enn hva Nordlie forventet av spillere i eliteserien. [4].

Tom Nordlie ledet LSK for første gang i kamp fredag 26. januar 2007, et blekt Skeid-lag ble slått 3-0 hjemme på Lillestrøm Kunstgressbane. Nordlie og LSK fulgte opp med flere gode resultater i treningskampene, bl.a ble Vålerenga og KR Reykjavik slått på LaManga. Derimot ble det to knepne tap mot Brann og Rosenborg, sist nevnte kamp ble svært så kontroversiell på grunn av Simen Brennes utvisning og påfølgende bråk om karantenebestemmelsene til NFF (se egen sak). Kontroversielt var det også at flere av spillerne brøt Nordlies forbud mot å nyte alkohol under treningsoppholdet på LaManga og havnet i bråk på en karaokebar. [5]

Nordlies første store test kom i Royal League, da LSK møtte Odense BK på bortebane i kvartfinalen 4. mars 2007. Etter en spennende kamp måtte LSK til slutt gi tapt 6-3 etter straffespark. LSK under Tom Nordlie startet 2007-sesongen meget sterkt. Fredrikstad FK ble slått 3-0 hjemme på Åråsen i serieåpninga 9. april. LSK fosset videre og laget var ubeseiret fram til bortemøtet med Tromsø IL i 7. serierunde. Nesten som vanlig ble det tap på Alfheim stadion, denne gangen 1-2 i kampen spilt 16. mai. Dette innledet en svak periode for LSK. Riktig nok holdt vi Rosenborg til uavgjort på Lerkendal og vant hjemme mot Start, en kamp som for øvrig huskes for Heinz Müllers brutale kollisjon med Starts Geir Ludvig Fevang, men hjemmetapet mot Vålerenga svei. Likevel tapet mot Søpla var ikke det verste. Utrolig nok!! LSK hadde ambisjoner om ta seg videre i UEFA-cupen og så ikke på amatørlaget UN Käerjéng fra Luxembourg som noe annet enn en ren transportetappe til neste runde. Tidenes undervurdering ga tidenes ydmykelse i LSKs Europacup-historie. En knapp 2-1 ledelse fra kampen hjemme på Åråsen skulle 31. juli forsvares på Stade Josy Barthel. Ikke uventet spilte UN Käerjéng ultradefensivt også på hjemmebane og satset på kontringer. De trengte en. En glipp i LSK-forsvaret tidlig i andre omgang var nok til å sende Fugla på huet og ræva ut av UEFA-cupen. LSK hadde dermed stått for tidenes dårligste prestasjon i Europa av en norsk fotballklubb. Dette satte sinnene i kok både blant de 30-35 supporterne som etter kampen stilte seg opp foran garderobeinngangen og forlangte en forklaring på hva i helvete klubben holdt på med, og ikke minst blant Kanarifansen som etter hjemkomst fra Luxembourg innkalte til oppvaskmøte. Kritikken haglet mot Tom Nordlie etter kampen: Arrogant, brautende, for tøff lederstil, overtrening, for ensporet i valg av taktikk og spillestil - for å nevne noe[6]. Mange stilte også spørsmål om hvorfor LSK lot midtbanekrigeren Kasey Wehrman gå til Fredrikstad FK for latterlige 1.7 mill nok. midt i sommervinduet [[7]]. Til med LSK-investor Per Berg gikk ut i avisen og krevde mer av Nordlie [8]. Enda på visa ble til slutt at Kanarifansen stilte seg bak klubbens hovedtrener og spillere, og i stedet for å kjefte og smelle ble fansens støtte enda tydeligere, enda mer visuell og enda mer høylytt på kampene.

Det skal sies om Tom Nordlie: Han har en egen evne til å snu motgang til suksess. August måned ble en parademarsj for LSK. Tre seriekamper, tre seire og null baklengsmål. Etter å ha nedstabla henholdsvis Strømsgodset (2-0), Lyn (4-0) og Aalesund (7-0), samt seieren i kvartfinalen mot Lyn fikk mange tilbake troen på at Tom Nordlie var rett mann for jobben og man hadde igjen fått gullvitring på Åråsen. Dessverre, høsten kom og det ble bråstopp i alle fall i eliteserien. September måned ble tung, blytung, grå og kjedelig med ett unntak, semifinalen i cupen. I serien tok LSK kun ett fattig poeng, hjemme mot Viking, på sine fire seriekamper. En ting var resultatene. Noe var også galt med innstillingen i spillergruppa. Fire røde kort i løpet av fire kamper er sjelden kost for LSK. Med hjemmetap for Tromsø IL (0-3) og ikke minst med hjemmetapet for Brann (1-5), forsvant også alle muligheter til seriegull. Kun semifinale-seieren over Stabæk gledet i høstmørkeret. En kamp hvor Arild Sundgot og "Guds Hånd" kom i fokus. Oktober kom med seier over Vålerenga på Ullevål og seier over Rosenborg hjemme på Åråsen, men gulltoget i eliteserien hadde dessverre for lengst forlatt perrongen. Derimot fikk LSK en etterlengtet opptur i cupen. Etter to mål av Olivier Occean mot FK Haugesund 11. november kunne LSK for første gang siden 1985 ta med seg kongepokalen hjem til Lillestrøm, og Tom Nordlie er fortsatt den siste treneren som har ført LSK til et mesterskap.

2008

Før 2008-sesongen startet uttalte Tom Nordlie til Romerikes Blad 5. januar at Brann og Vålerenga var favoritter til serietittelen, mens LSK hvis prestasjonene ble jevnere kunne utfordre hvem som helst. "Vi er i angrepsposisjon. Favorittstempelet for andre ta seg av", uttalte Nordlie til RB, før han la til. "Vi må bli stabilt bedre og ikke variere så mye i prestasjonene. Deretter må vi håpe på å unngå så mange karantener. Det viste seg i fjor at bredden i stallen ikke var god nok. Det er vi godt i gang med. Det er vel ingen hemmelighet at vi leter etter en ving. I forsvaret mangler vi kanskje også en spiller" [9]. En del omrokkeringer måtte til. Anders Rambekk og Shane Stefanutto forsvant, Marius Johnsen og Markus Kiesenebner var begge langtidsskadet mens Pål Strand ble degradert til andrelaget. Stand gikk etter hvert til Ham-Kam. Tom Nordlie hentet sin tidligere "elev" Jon Midttun Lie, noe som ikke var uventet. Derimot var det svært overraskende at LSK valgte å hente inn Rosenborg-veteranen Vidar Riseth. For mange kanarifans, ett av de største hatobjektene i norsk klubbfotball noen sinne. En kamel mange slet med å svelge. - Senere på våren ble også John Anders Bjørkøy hentet fra Fredrikstad FK som en erstatning for Espen Søgård som var ute med en skulderskade.

Forventningene og ambisjonene om å følge opp cuptriumfen fra forrige sesong var store. 29. mars tippet RB at LSK ville være en medaljekandidat. "I år blir det medalje, Tom. LSK vinner ikke gull, men blir nummer tre og tar sin første medalje siden 2001", skrev sportsredaktør Morten Svesengen, og la til grunn at LSK hadde langt større bredde i stallen enn i den forrige sesongen. Laget hadde flere alternativer som kunne snu et kampbilde og med et mannskap med langt flere rutinerte spillere ville dette tilføre laget en ny dimensjon". Dagen etter, 30. mars, uttalte Tom Nordlie: "Vi har en god og bred stall. Selv om vi har fem spillere er ute med skade i serieåpningen i dag, stiller vi med et godt lag. Når vi får tilbake alle dem som er skadet, vil vi ha mange alternativer. Det manglet vi i fjor. Derfor mener jeg at vi er mye sterkere i år". Fansens pessimisme ville han ikke høre på: "Jeg har opplevd en enorm pessimisme blant deler av supporterne. Hvor de har fått den fra, skjønner jeg ikke. Det er ingen grunn til at vi ikke skal få en god sesong", uttalte Nordlie til RB [10]. For aldri har et LSK-lag trent så mye som under regimet til Tom Nordlie. Veteraner som Steinar Pedersen og Espen Søgård, de to beste på Nordlie-testen i januar 2008 [11], tålte den enorme treningsmengden, men det skulle fort vise seg at flere spillere slet med belastningsskader knyttet til overtrening. Senere har spillere som blant annet Bjørn Helge Riise gått ut og kritisert Tom Nordlie og hans treningsmetoder. "Rovdrift", sa Riise i et intervju til TV2 [12]. Sesongen startet med en overbevisende 4-0 seier over Ham-Kam i treningskampen spilt 18. januar, men med unntak av seieren mot Halmstads BK etter straffesparkkonkurranse 18. februar, ble dette ble også den eneste treningskampen LSK vant i januar og februar. Trenere legger sjeldent vekt på resultatene fra treningskampene, og da særlig ikke hvis man taper, men det var likevel en klar indikasjon for Tom Nordlie at laget hans ikke var i rute sett opp mot forventningene om å ta medalje i eliteserien.

Maktkampen

LSK serieåpnet med å spille uavgjort 1-1 hjemme mot Tromsø IL 30. mars. I en kamp hvor Tromsø var klart best. "Det er skuffende ikke å vinne så lenge vi ledet 1-0 og kunne gjort 2-0 da Karim Essediri var alene med keeper rett før de utliknet. Folk vil generelt sikkert si at vi slet defensivt siden Tromsø skapte så mye før pause. Men grunnen til at de så ut som et fantastisk lag, var faktisk vårt offensive spill. Vi spilte for ambisiøst på det vanskelige underlaget og i tillegg slo vi ikke langt nok når vi slo langt. Derfor kunne Tromsø enkelt klarere og kontre på oss. Det hadde ikke noe med forsvarsspillet å gjøre", uttalte Nordlie til RB etter kampen, og på mange måter hadde han rett. Kampanalysen viste ikke ett eneste innlegg fra kant/ving. Likevel avviste Nordlie at LSK hadde et vingproblem. "For meg er det ikke noe must å ha spillere med gode innleggsføtter på begge sider. Har vi en spiller, som ofte kommer til dødlinja og gir inn foran mål fra høyre, kan det være klokt med en annen type motsatt. Jeg er sikker på at den bleke innsatsen mot Tromsø var et engangstilfelle" [13]. Etter hjemmetapet i serieåpninga mot Tromsø ble det også tap borte mot Stabæk 6. april. En kamp hvor LSK igjen spilte langt under pari og laget ble nærmest slaktet av Romerikes Blad. Overskriftene etter kampen sier det meste. "Mangler mål og mening". "LSK uten: Selvtillit. Plan. Spillestil. Sjarm. Eget spill". Tom Nordlie innrømmet også at laget hans hadde problemer. "Det er noe som ikke stemmer hos oss om dagen, og hovedproblemet er selvtillit. Vi kan analysere oss til døde etter en slik kamp, men det bunner ut i at vi mangler selvtillit. Fysisk så er vi i form, så det handler ikke om det - selv om Stabæk sikkert så piggere ut enn oss i perioder. Vi har ikke vunnet mange fotballkamper i vinter, så der ligger litt av årsaken. Dette problemet sitter mellom øra, for det ser ikke ut til som om gutta tør å spille ut" [14]. Noen dager senere tok han også selvkritikk og innrømmet for mye detaljstyring gjennom vinteren. "Jeg har vært nøye, kanskje for nøye. Det er på tide å slippe litt opp" [15].

Særlig etter tapet mot VIF begynte det å ulme blant fansen. Bedre ble det ikke etter bare uavgjort mot Molde FK (hjemme) og tap mot Brann (borte). Status etter fem spilte seriekamper: LSK lå sist på tabellen med fattige to poeng og konflikten mellom Jan Åge Fjørtoft og Tom Nordlie ble synlig for alle. "Konflikten som presser en ut". "Det foregår en hard maktkamp i kulissene på Åråsen. Tom Nordlie og Jan Åge Fjørtoft er på kollisjonskurs og uenigheten er så stor at LSK kan neppe fortsette med begge to" skrev Romerikes Blad 30. april [16] om oppgjøret mellom LSKs to sterke menn. En maktkamp Nordlie til sist tapte, se avsnittet nedenfor. - Nettavisen mente at spillerne var lei Tom Nordlie og krevde hans avgang [17]. Artikkelen ramset opp "elendig personalbehandling, lange og tunge treninger med lite variasjon og feil spillesystem" som hovedargumenter for spilleropprøret.

2. mai gikk RBs sportsleder Morten Svesengen til angrep på Jan Åge Fjørtoft ba manageren om å trekke seg. "Hvis Jan Åge setter LSK foran seg selv, leverer han oppsigelsen og slutter som manager nå. Da kan han forlate Åråsen med hevet hode. I motsatt fall vil Fjørtoft etter hvert få sparken fordi han neppe vil være i stand til å opptre lojalt i forhold til klubbens valg om å fortsette med Tom Nordlie som trener". - "RB-sporten vet at Fjørtoft i flere måneder har både ment og jobbet for å fjerne Nordlie. Han har gjennom sin rapportering til sportslig utvalg forsøkt å overbevise dem om at Nordlie må ut. Men det øret har foreløpig ikke utvalgsmedlemmene Per Mathisen, Frank Grønlund og Tom Lund vært villig til å lytte på". [18]. Jan Åge Fjørtoft selv ønsket ikke å kommentere påstandene, da RB møtte ham på treningsfeltet - sammen med Tom Nordlie. "Jeg har sagt det jeg skal si. Nå bruker jeg all energi på LSK for at vi skal slå Viking", uttalte en ordknapp Fjørtoft. Tom Nordlie var noe mer snakkesalig:" Jeg tåler all kritikk, så lenge det er rot i virkeligheten" For å få det på det rene - hva består konflikten mellom deg og Fjørtoft i (RB)? "Det er ingen konflikt. I sportslig utvalg er det faglige diskusjoner. Det er høyt under taket, men det vi er uenige om er utviklende. Det er omverdenen som støyer og ståker", svart Nordlie [19]. Dagen etter, 3. mai, prøvde Tom Nordlie på nytt å fortelle omverdenen at bråket rundt klubben ikke trengte å være kun negativt. "Jeg tror det som har skjedd de siste dagene binder oss sammen og gjør oss enda sterkere. Humøret er bra og treningene er gode". "Ting kan på en måte ikke bli verre. Vi ligger på bunnen og det stormer voldsomt rundt klubben. Nå er det viktig at vi som jobber rundt laget har fokus på det vi kan gjøre noe med slik at vi begynner å vinne fotballkamper igjen, uttalte han til RB [20].

LSKs dårlige vårsesong fortsatte i mai. Tom Nordlie fikk et lite pusterom med 2-0 seieren over Viking 5. mai. I et intervju med RB 7. mai håpet Tom Nordlie på mindre støy rundt hans person og klubben generelt. "Det er mye mer avgjørende at vi har ro internt enn at det blåser i mediene. Den roen har vi greid å beholde. Nettopp støtten jeg har fått i klubben har gjort meg rolig". [[21]. Temperaturen sank også litt, da LSK gikk videre i cupen med 3-1 borte mot Sandar IL 12. mai. Men med tap 0-4 for Rosenborg, 16. mai, ble alle gamle sår revet opp på nytt og det blødde verre enn noen gang. "Identitetskrise", skriv RB etter kampen, og Tom Nordlie var inne på de samme tankene. "I denne kampen sviktet vi på det som er identiteten til LSK. Det var altfor lite kroppsspråk i duellspillet vårt, og det gnistret ikke slik det skal gjøre av LSK. Kampen inneholdt null kort, og enda verre, ingen taklinger. Dette føltes både flaut og pinlig for oss alle. Heldigvis har jeg spillere som er kritiske til seg selv. De skjønner at dette ikke holder" [22]. På spørsmålet om årsakene bak tapet, svarte Nordlie: "Vi både vinner og taper sammen, men etter denne kampen må dere nesten spørre spillerne hvorfor det ble som det ble. Jeg har ikke noe svar, bortsett fra at vi ikke klarte å gjennomføre den strategien vi hadde på forhånd (se nøkkelpunktene ovenfor). Hvorfor vet jeg ikke". "Planen var å gå ut i høyt press for å gjøre det vanskelig for Rosenborg. Men allerede etter to minutter lå vi av en eller annen grunn lavt. I tillegg skulle vi nekte dem innlegg og markere i boksen" [23]

Etter ydmykelsen på Lerkendal fulgte et svakt 0-0 resultat hjemme mot Ham-Kam 25. mai, da var begeret fullt selv om det tok noen dager før styret innså at det var ingen vei tilbake. For rett etter kampslutt mot Ham/Kam ønsket ikke Per Mathisen å felle hovedtreneren der og da. "Det er ikke slik vi ønsker det. Vi forventer mer av laget vårt enn dette. Det som er prestert så langt er altfor dårlig for LSK. Det er for enkelt å plassere skylda på en mann. Den feilen skal vi ikke gjøre. Vi skal sammen komme ut av det, og jeg kan love at vi vil gjøre det som må til for at dette skal snu". "Vi diskuterer alt som kan få oss ut av situasjonen. Men det settes ikke mer fokus på treneren enn andre deler av klubben" [24], uttalte han, men RBs avisoverskrifter var ikke til å ta feil av: "Kan ikke leve med dette". "0-0 og mest tull. Ny uke med trenerspekulasjoner - formann Mathisen har ingen svar" [25]. Om selve kampen uttalte Tom Nordlie til RB: "Vi holdt nullen for andre gang på tre kamper og får ta med oss det som noe positivt". Hvorfor mangler dere totalt bredde i angrepsspillet (RB)? "Vet ikke. Det er vanskelig å si. Vi ønsket langt større bredde på den sist tredjedelen og mange flere innlegg. Men det ble ikke slik". Hva er feil? "Jeg har ikke noe fasitsvar. Men det kan virke på meg som spillerne blir for fokusert på konsekvenser istedenfor oppgavene. Derfor blir det noe forknytt over det. Men vi får jobbe videre. Jeg skal gjøre mitt for at vi skal snu dette" [26].

En tabell lyver aldri. Etter 8 kamper var LSK et bunnlag

Etter åtte kamper lå LSK nest sist på tabellen med bare seks poeng. Likevel valgte LSK-veteranene Frode Kippe, Arild Sundgot og Espen Søgård å slå ring rundt sin hovedtrener. "Jeg tror vi skal snu dette sammen med Tom. Lojalitet i spillergruppa er helt avgjørende i denne situasjonen. Jeg er sikker på at det er bare små detaljer som skal klaffe før vi er tilbake på vinnersporet", uttalte Frode Kippe, i et intervju med RB [27]. Likevel, etter kampen mot Ham-Kam begynte prosessen med å fjerne Nordlie for alvor. Kanarifansen ved styremedlem Jan Jensen ringte Per Mathisen mandag 26. mai og ga uttrykk for at "nå måtte noe skje" [28].

Men Tom Nordlie er en kriger og ville ikke gi seg uten sverdslag. "Jeg er rett mann", uttalte han til RB.no 27. mai [29]. Nordlie hadde selv tro på at han kunne snu dette: "Klubbledelsen må stå imot presset utenfra. Greier LSK det, er jeg sikker på at vi begynner å vinne kamper igjen. Jeg har 21 års erfaring som trener, og har vært ute i motvind før. Jeg kom til Viking høsten 2006. De var i krise, og jeg hadde sju kamper å gjøre det på. Nå har vi 18. Jeg skal bruke de samme metodene som jeg gjorde der". Videre uttalte han: "Jeg er en stayer og en vinner. Og jeg er ærgjerrig. Jeg har mentale og faktiske ferdigheter til å gjøre et topplag av LSK. Det betyr alt for meg". Mener du da at det er umulig å rykke ned med deg som sjef? (RB). "Jeg sier ikke det er umulig. Det kritiske er at panikken om nedrykk brer seg allerede nå. Vi må ikke tenke på de kampene som er spilt. Det er 54 poeng å kjempe om. Stabæk har vunnet seks og spilt to uavgjort. Det er også mulig for oss å gjøre". Det er ikke sånn at jeg klorer meg fast til jobben. Jeg har tro på trenerne, på spillerne og på LSK som klubb, og at vi skal greie det sammen. Hva må til for at du kaster håndkleet? (RB) "Hvis jeg ikke mister respons hos spillerne, skal ikke jeg klamre meg fast. Men jeg ser de yter. Selv om oppgjøret mot Ham-Kam var dårlig, har det vært mange positive tegn de siste ukene" [30].

Onsdag 28. mai 2008 ba spillerne om et møte med klubbens sportslige utvalg hvor de i følge TV2 ga utrykk for sin mistillit overfor hovedtreneren. LSK-treneren var ikke til stede på møtet. Han ledet heller ikke treningen samme dag. Per Mathisen uttalte like etter møtet at "det er Tom Nordlie som er sjef for laget, og det er ikke spillerne som bestemmer hvem som skal jobbe på Åråsen". Dagen etter, torsdag 29. mai, valgte Tom Nordlie likevel å trekke seg fra jobben som hovedtrener for LSK med øyeblikkelig virkning [31]. Nordlie hevdet at den faglige uenigheten mellom han som trener og Fjørtoft som manager var så stor at han ikke kunne fortsette i LSK lenger. "Hovedårsaken til at jeg trekker meg er at vi i LSK har to sjefer. Jan Åge (Fjørtoft) og meg. Vi er fundamentalt uenige om hvordan vi skal drive klubben og hvordan vi skal spille. Jeg respekterer at folk er uenige, men det er ikke heldig for LSK", uttalte Nordlie til TV2. Jan Åge Fjørtoft på sin side kjente seg ikke helt igjen i den beskrivelsen: "Det at vi skal ha vært så fundamentalt uenige, er overdrevet. Hvis Tom sier det, så må han få lov til det. Det blir for enkelt å gjøre dette til en konflikt mellom meg og Tom, og det vil også historien vise, sa Fjørtoft til Dagbladet [32]. Mange mente også at Fjørtoft også burde ha tatt hatten sin og gått, men til NRK var svaret "Jeg velger å ikke trekke meg fordi et skip som er i ferd med å gå ned hopper man ikke av fra. Da blir man stående". Før han lettet litt på sløret og uttalte: "Vi er helt uenige om hvordan man skal behandle mennesker i en fotballgruppe. Vi er fundamentalt uenige om hvordan vi skal ha intensiteten både på trening og utenfor banen" [33].

Torsdag 29. mai sendte LSK ut en pressemelding om at klubben og Tom Nordlie er enige om å avslutte samarbeidet. På den påfølgende pressekonferansen innrømmer Nordlie at uenighetene med Jan Åge Fjørtoft var tungen på vektskålen. "Jeg og Jan Åge Fjørtoft er fundamentalt uenig. Jeg har valgt å trekke meg umiddelbart fordi jeg kan ikke trene laget på konsulentbasis. Jeg har min egen identitet, og min egen integritet å ta vare på. Jeg er komfortabel med avgjørelsen" uttalte Tom Nordlie på pressekonferansen [34], før han la til: "LSK er den proffeste klubben jeg har vært i, jeg ble medlem da jeg ble syv år, så dette er tøft". Jan Åge Fjørtoft tilbakeviste påstandene til Nordlie om uenighet: "At vi skal være så fundamentalistisk uenige er sterkt overdrevet. Det jeg kan si er at vi ikke er enig om visse fotballmessige verdier og også menneskelige verdier, det går mer på hvordan man behandler mennesker". Er konflikten mellom deg og Nordlie hele årsaken til bruddet mellom Nordlie og klubben? (RB). "Nei, det blir for enkelt. Jeg blir litt oppgitt, men registrerer at Tom velger å skyte på meg" [35]. Det var heller ingen gledens dag for styreleder Per Mathisen: "Hvis noen tror jeg synes dette er hyggelig, så er det fryktelig trist. Jeg er verken glad eller lettet. Jeg håper dette kan være en del av løsningen. Men vi vil nå gå gjennom alle kriker og kroker for at alle som er på Åråsen skal bidra til at laget spiller bedre fotball", sa Mathisen til RB [36], som også kommentert kritikken mot styret etter exitene til Uwe Rösler og Tom Nordlie: "Om folk mener LSK har et lederproblem, får de komme på årsmøtet og si det. Det er mange interne ting folk ikke kjenner til, saker som jeg ikke kan fortelle offentlig. Jeg sitter som formann og tar de avgjørelsene jeg gjør fordi jeg tror på dem. Angående saken da Uwe måtte gå og Tom kom, kan vi ikke angre på det som ble gjort. Det får andre – typisk etterpåkloke mennesker – ta seg av. Og så står det en diger kongepokal på Åråsen som forteller en annen historie", sa Mathisen til RB [37].

Etterord

Reidar Sollies oppsummering i Dagsavisen: "Maktkampen mellom Tom Nordlie og Jan Åge Fjørtoft har skapt elektroniske ladninger på Åråsen fra Nordlie ble ansatt i stasjonsbyen 16. november 2006. Hvorfor? Fjørtoft var himmelropende uenig i at Uwe Rösler ble fjernet som LSK-trener. Og han har alltid hatt en grunnleggende skepsis til Tom Nordlie av en enkel og banal årsak: Nordlies manglende toppspiller-erfaring" [38].

Øyvind Brenne: " GENI, IDIOT, frelser, helt og nå syndebukk igjen. Tom Nordlie er treneren som enten er helt topp eller bånn i bøtta. Som ferskvare er han helt klart velsmakende, men det surner etter hvert rundt ham. Overalt hvor han har vært meldes det om en dyktig trener som etter hvert tar altfor stor plass, og som i tillegg har en mellommenneskelig fremtoning som folk går lei av etter en stund. Du mister etter hvert respekten og sansen for en trener som det ene øyeblikket gråter og det neste kaller deg for det som kvinnene har mellom beina" [39].

Jon Olav Egeland: "TOM NORDLIE har gått av som trener for LSK, og som vanlig utfoldes dramaet i fullt flomlys. Nordlie selv er krystallklar når det gjelder årsaken: Hans syn på lagets utvikling distanserte seg fra manager Jan Åge Fjørtoft med flere lysår. De to var altså som ild og vann, noe som knapt kan forundre den enkleste iakttaker. Elegante Fjørtoft med sitt vinnende smil og sin hårgelé, har alltid fått Tom Nordlie til å se ut som om han kommer rett fra en campingplass. Ingenting tilsier at den avgåtte treneren er fortrolig med kanapeer og slips. Til gjengjeld er det mye som tyder på at han har greie på fotball. JEG VET IKKE om noen offentlig figur som er mer umoderne enn Tom Nordlie. Hos ham finnes ikke spor av akademisk ferniss eller retoriske piruetter som skal skjule dårlig innsats. Har laget spilt møkkafotball, prøver ikke Nordlie å bortforklare det. Han sier det som det er, uten pynt eller kruseduller. Derfor er det aldri noen tvil om hvor ansvaret i siste hånd befinner seg. Nordlie dukker ikke. At han også har et brennende temperament som kan gå på avveie, hører med i bildet. DETTE STEMMER selvfølgelig ikke med Den store kokeboka i ledelse og mediehåndtering. Ifølge den finnes det ikke problemer, bare utfordringer. [40].

Morten Svesengen i Romerikes Blad: "Kampen én måtte tape" - "På banen avsluttet Tom Nordlie med uavgjort mot Ham-Kam. I den interne konflikten med Jan Åge Fjørtoft var ikke det et tenkelig utfall. En måtte ut". "Romerikes Blad skrev allerede 30. april om den opprivende konflikten som Tom Nordlie i går satte ord på i sin avskjedspressekonferanse på Åråsen. Folk som allerede i forbindelse Nordlie-ansettelsen høsten 2005 gikk ut og sa at det ikke kom til å gå med Fjørtoft og Nordlie, kunne i går slå seg på brystet og si «hva var det vi sa». Kanskje burde ledelsen i LSK skjønt at dette var «mission impossible» allerede da, men de var ikke villig til å rydde den plassen Nordlie sannsynligvis hadde trengt. - Starten i Luxembourg - Men i løpet av halvannet år med intern turbulens, har de hatt rikelig med anledninger til å gjøre det. Den eneste grunnen til at det ikke har skjedd, er at både Nordlie og Fjørtoft har klart å opptre profesjonelt i forhold til hverandre i alle offisielle sammenhenger. Men internt har det skurret så lenge at oppgjøret burde vært tatt for lenge siden. Se ikke bort fra at den manglende viljen til å rydde problemet av veien, også er en av de viktigste årsakene til at LSK har tatt seks poeng på de åtte første kampene. LSK-leder Per Mathisen er den som aller best har følt konflikten på kroppen. Helt siden LSK-fadesen i Luxembourg i fjor høst har han visst at dette måtte løses. Seier i cupfinalen forandret ikke klimaet mellom de to profilene, og utover vinteren i år har problemene vokst. - «Sladrekjerring» - Først og fremst fordi Jan Åge Fjørtoft ble mer aktiv i sin måte å snakke om - og ikke med Tom Nordlie - selv om han var hans underordnede. Fjørtoft har ment og mener helt sikkert fortsatt at han bare har gjort jobben sin som manager da han gjennom vinteren har snakket mer med spillerne om treneren enn med Nordlie selv. Og at han senere har rapportert hver eneste lille detalj i møter i sportslig utvalg. Mange vil si at det er å gå bak ryggen på treneren. Slik omtaler sentrale kilder i LSKmiljøet Fjørtofts opptreden. - Han har oppført seg som ei «sladrekjerring». - Resultatene snudde vinden - Dette var grunnen til at undertegnede 2. mai ba Jan Åge Fjørtoft om å trekke seg. Det var selvfølgelig utenkelig at det skulle skje etter en slik kommentar - seiv om det ville vært det rette. Men RB-sporten vet at manageren fikk en siste advarende pekefinger i møtet i sportslig utvalg etter Viking-kampen. Og etter det har manageren vært påfallende annerledes i sin interne opptreden på Åråsen. Også han skjønte at det ville bli Nordlie eller ham. Problemet var at Nordlie hadde den største tilliten hos ledelsen. Hva har så skjedd på de fire ukene som har forandret bildet. Enkelt sagt kan det sies at resultatene på banen ble Tom Nordlies bane. Med ett poeng i Trondheim og tre mot Ham-Kam - i tillegg til Vikingseieren 5. mai - ville Nordlie fortsatt vært trener. Men han klarte ikke å få spillerne til å prestere i de to siste kampene. Og med dårlige kamper, vokste også misnøyen i spillergruppa. - Frustrasjon - De skulle prestere på banen samtidig som konfliktene var store på ledernivå. Det skulle vise seg å bli minst like vanskelig. Etter hvert bredte frustrasjonen seg hos stadig flere spillere. Til slutt ble nedturen i Trondheim og 0-4 Nordlies siste bortetur med gjengen. Laget hadde fått en real «boost» med tidlige goaler og 2-0 over Viking. Derfor var det optimisme med i bagasjen nordover. I stedet ble det styggere sifre enn noensinne. Espen Søgård innrømmer at han ble overrasket og sjokkert hvor dypt det gikk an å synke. "Jeg kom tilbake fra skade og kjente ikke igjen min egen klubb og mitt eget lag. Det var så mye frustrasjon. Og så kom 0-0 mot Ham-Kam. Vi ga det tid, men det funket ikke", oppsummerer spilleren med det aller største LSK-hjertet. Disse signalene ble for tunge å sveige for lederne - med Per Mathisen - i spissen. Etter den begredelige kampen mot Ham-Kam var det nok, og da så heller ikke lederne på Åråsen noen annen utvei enn å velge bort Tom Nordlie. Om det betyr at de har valgt Jan Åge Fjørtoft for alltid, tviler jeg sterkt på. Han smilte i går, men kan fort bli den neste ut porten på Åråsen. Hvilken trener kan tenke seg å jobbe under ham som manager?" [41].

Kampstatistikk

LSKs kamper under Tom Nordlie

Serien Cupen Europacup
Kamper Vunnet Uavgort Tap Kamper Vunnet Uavgjort Tap Kamper Vunnet Uavgjort Tap
34 13 11 10 9 8 0 1 2 1 0 1

Etter LSK

Tok over som hovedtrener for Kongsvinger i september 2008, da klubben lå svært utsatt til på en 15. plass i 1. divisjon. Men Nordlie-effekten slo til igjen og KIL endte på 13. plass og berget plassen med 5 poengs margin. Fremgangen på Gjemselund fortsatte året etter. Kongsvinger kjempet hele tiden i toppen av Adeccoligaen og lå på en 3. plass, da Nordlie noe overraskende byttet jobb i august 2009 og overtok Fredrikstad FK som da lå på 13. plass i eliteserien.
Hele plankebyen håpet at Nordlie kunne redde laget deres som var i fritt fall, men sesongen endte i total ydmykelse og katastrofe, da lillebror Sarpsborg slo FFK 2-0 i kvalifiseringskampen spilt på Fredrikstad stadion 6. november 2009 og sendte rød-buksene ned i 1.divisjon.
Nedrykket utløste et bråk og en maktkamp i FFK som fotball-Norge sjeldent har sett maken til. 24. november 2009 uttrykte spillerne mistillit overfor sin hovedtrener og var villige til å gå ned ti prosent i lønn dersom klubben kvittet seg med Tom Nordlie. En av klubbens mest profilerte spillere, Hans Erik Ramberg, hevdet i nettmøtet med Fredrikstad Blads lesere 16. desember 2009 at Tom Nordlie ikke var rett mann for FFK [42]. To dager senere gikk også Pål Andrè Czwartek til angrep på Nordlie i sitt avskjedsbrev, publisert i Fredrikstad Blad 18. desember 2009 [43]. Klubbdirektør i FFK, Runar Henriksen, samme mann som hadde ansatt Nordlie prøvde 21. desember å fjerne hovedtreneren, men hans mistillitsbrev til klubbstyret ble offentlig kjent og førte til ytterligere skittentøyvask. 15. januar 2010 trakk Runar Henriksen seg fra sin stilling som klubbdirektør i FFK. Offisielt for "å avlaste klubbens stramme økonomi". Tom Nordlie ble på sin side løst fra sin kontrakt med Fredrikstad FK 28. januar 2010.
Ansatt som hovedtrener i Kongsvinger 1. september 2011 etter at Per Brogeland hadde fått sparken noen dager tidligere. Det ble en tung sesong for KIL og Tom Nordlie i Adeccoligaen 2012. Kongsvinger slet med svak økonomi og var i en periode truet av konkurs etter å ha endt på en skuffende 9.plass. I mangel på sportslige ambisjoner valgte Tom Nordlie ved sesongslutt å si opp jobben som hovedtrener for KIL og ble i stedet ekspertkommentator i NRK. En stilling han hadde fram til 12. november 2013, da han ble presentert som ny kommersiell direktør i Lørenskog Ishockeyklubb.
Kom tilbake i fotballmanesjen, da han 23. juli 2014 ble presentert som ny hovedtrener for Sandnes Ulf. På det tidspunktet Tom Nordlie overtok som trener lå Sandnes Ulf sist på tabellen med 10 poeng [44]. Til tross for iherdig innsats klarte ikke Sandnes Ulf å berge plassen i eliteserien, den forventa Nordlie-effekten uteble. Tom Nordlie takke nei til videre engasjement i Sandens og valgte 15. desember noe overraskende å signere en ettårskontrakt med Toppserieklubben Avaldsnes [45]. Tok Avaldsnes til cupfinalen i 2015 og utfordret LSK Kvinner om seriegullet, men trakk seg fra stillingen 6. oktober av familære og helsemessige årsaker [46].

Presentert som Skeids nye hovedtrener 3. mai 2016 [47]. Ledet Skeid for første gang, da oksene vant 3-2 i seriekampen bort mot Alta 8. mai 2016. Skeid måtte unnvære sin nye trener i 5 av seriekampene i løpet av sommermånedene, da Tom Nordlie var ekspertkommentator for NRK under EM-sluttspillet i Frankrike. Skeid viste på høsten at det er et uforløst potensial til stede på Nordre Åsen, en sovende kjempe som kun tapte en kamp i perioden august - oktober (sesongslutt). Skeid sikret dermed tredjeplassen i avdelingen, men likevel hele 15 poeng bak serievinner Tromsdalen. I 2017 endte Skeid på 5. plass i Post Nord-ligaaen, avdeling 1. Hele 21 poeng bak serievinner Ham/Kam, men i 2018 kom oppturen. Skeid vant avdeling 2 og rykket opp til OBOS-ligaen. Dessverre ble oppholdet på det nest øverste nivået kortvarig, da Skeid endte nest sist og rykket rett ned igjen. Til Nordlies forsvar skal det legges til at Skeid slet med svak økonomi og måtte i tillegg spille mange av sine kamper på Vålerengas hjemmebane, da Nordre Åsen trengte en oppgradering. 3. desember 2019 terminerte Tom Nordlie sin kontrakt, da han aksepterte LSKs tilbud om å lede laget i kvalifiseringskampene mot Start, se også neste kapittel.

Ingen redningsmann

LSK under Jörgen Lennartsson leverte en av sine svakeste serieavslutninger noensinne, ingen seire på de siste 11 seriekampene i 2019 (0-5-6) og LSK havnet på kvalifiseringsplassen. 2. desember fikk Lennartsson sparken. Desperate tider krever desperate tiltak. I et håp om at Tom Nordlie kunne være LSKs redningsmann ble Tom Nordlie ansatt 3. desember med hovedansvaret for å lede laget i de to kvalifiseringskampene mot Start. På pressekonferansen 3. desember motiverte styreleder Morten Kokkim valget slik: "Vi tror at Tom er den mannen som sannsynligvis kjenner laget best, bortsett fra dem som jobber i klubben. I tillegg kjenner han Start godt, så vi mener Tom er mannen som har størst sjanser for å gjøre at vi fortsatt holder oss i Eliteserien" [48]. Tom Nordlie på sin side var også klokkeklar på hva hans hovedfokus kom til å bli: "Min oppgave er å lokke frem angrepsvilje, ikke angst i forhold til konsekvenser". Til LSK.no uttalte Nordlige blant annet: "Det er hyggelig å være tilbake i barndomsklubben. Det er jo tidenes mulighet til å få et godt resultat, sånn at vi kan stå sammen i rund ring og juble til onsdagen i neste uke" - Samme ettermiddag gjorde Nordlie også comeback på LSKs treningsfelt og ledet laget for første gang. - LSKs lagkaptein og nestor Frode Kippe var positiv til å få Tom Nordlie tilbake: "Det er spennende å få inn Tom igjen. Jeg har jo hatt han før, så jeg vet hva han står for. Han har en god evne til å kommunisere, og han er en god motivator. Han har en litt annen filosofi enn Jörgen, så det blir spennende å se hvordan det vil fungere. Men jeg gleder meg veldig til å få Tom tilbake", uttalte ha til RB [49]. I følge VG betalte ikke LSK noe for Nordlies overgang fra Skeid, men ansettelsen kostet likevel "flesk". 100.000 kroner for 8 dager, samt en eventuell bonus på 200.000 kroner hvis LSK beholdt plassen i Eliteserien. Sportsdirektør Simon Mefsin argumenterte med at "Det er langt, langt dyrere å rykke ned. Hvis vi klarer plassen, har det vært en god investering" [50].

LSKs siste trening (fredag 6. desember) før den viktige bortekampen mot Start ble lukket, da man ønsket å forberede seg i ro og mak, og kanskje komme opp med noen overraskelser: "Det er en del taktiske disposisjoner som vi vet vil være overraskende for motstanderen. Derfor ønsker vi å holde kortene tett til brystet, slik at det kan slå ut med full effekt. Her det snakk om elementer som kan være kampavgjørende", uttalte Simon Mefsin til Romerikes Blad [51]. - LSK tapte 1-2 i den første kvalifiseringskampen borte mot Start 7. desember etter å ha tatt ledelsen ved svenske Daniel Gustafsson, men to avgjørende situasjoner i andre omgang snudde kampen til fordel for sørlendingene. Først en svært kontroversiell straffe til Start, da Martin Ramsland falt som den berømte potetsekken innenfor vår 16-meter. Etter kampen freste Nordlie både mot spilleren og dommeren. I pressesonen oppsto det munnhuggeri mellom Nordlie og Ramsland: "Jeg vet at det er filming fordi jeg har vært med i mange år, mange flere enn deg." (Nordlie). "Det er lov å bitter når man taper fotballkamper, svarte Ramsland. "Jeg er ikke bitter, jeg er forbannet, repliserte Nordlie [52] før han gikk løs på dommer Trygve Kjensli: "Det er trist at den dommeren som skal legge opp fikk dømme kampen for å få en «premie», mens resten av dommerstanden er på Kiel-ferga. Det irriterer meg", uttalte han til RB. - Fattig trøst, men LSK fikk med seg et viktig bortemål og hadde alt å spille for i returkampen på Åråsen 11. desember. Nok en gang valgte Nordlie å stenge den siste treninga (10. desember) før kampen [53].
Returoppgjøret på Åråsen stadion ble et spinnvilt oppgjør som vil bli husket lenge, dessverre endte kampen i tidenes verste kollaps av et LSK-lag noensinne. I løpet av 6 små minutter mot slutten av andre omgang endret kampbildet seg totalt og en betryggende 4-0 ledelse, i alle fall virket det slik, ble forvandlet til et mareritt og det hele endte med en katastrofe, da Starts Martin Ramsland scoret hattrick. Kampen endte 4-3 til LSK, men sammenlagt 5-5 og Start rykket opp på grunn av bortemålsregelen. Dermed rykket LSK ned for første gang siden 1966. - I et intervju med Eurosport mente Nordlie at det var lite han kunne ha gjort for å unngå kollapsen som kom: "Det er ikke «orken» det går på, heller. Vi ville ikke legge oss ned i 4-5-1 på 4-1, for det å spille slik i 14-15 minutter pluss tillegg er lenge og da får du trykket imot deg. Vi har snakket sammen, vi trenerne, om at vi ikke ville gjort noe annerledes, men det smalt jo såpass fort at når det ble 4-2 så ble det fullstendig panikk utpå der". [54]. Men ikke alle var fornøyd med det svaret. LSK-veteranen Ivar Hoff raste etter kampen og var meget kritisk til Nordlies avgjørelser: "Det er elendig kampledelse fra benken. De burde demmet opp bak der og ridd på resultatet rent taktisk. Tre mål på så kort tid, det er jo helt hull i oppslag" (Sitat er gjengitt ordrett, men mulig Hoff mener helt "høl i huet"). - Tar også med at Starts trener Joey Hardarson mente at Nordlie oppførsel på benken var svært dårlig "I dag oppfører han seg som en idiot på benken. Han provoserer oss igjennom hele kampen, og derfor blir det ekstra deilig å slå ham på den måten vi gjør. Det er jo helt sykt", uttalte Hardarson til Dagbladet [55]. Tom Nordlie svarte: "Jeg jublet mot benken, for han gjorde akkurat det samme nede i Kristiansand. Da er vi to idioter. Det er følelser og det må man tåle. Fjerdedommeren sto der, og han har vel sjelden hatt en så god tone med en trener som han hadde med meg i dag. Jeg synes de heller skal være glade for at de har rykket opp". - Med to nedrykk i en og samme sesong [56] utelukket likevel ikke Nordlie å ta jobben som LSKs hovedtrener i 2020. "Det ville vært en ære. Men jeg tenker ikke på det akkurat nå", uttalte han til Dagsavisen [57]. 31. desember ansatte LSK Geir Bakke som klubbens nye hovedtrener.
I et lengre intervju med Romerikes Blad 16. januar 2020 mente Nordlie at han ikke kunne ha gjort mye annerledes i forbindelse med kvalifiseringskampene: "Det fritar meg overhodet ikke for ansvar. Jeg ledet laget i de to siste kampene. Men jeg håper folk kan se at de i bunn og grunn ikke var årsaken til at LSK rykket ned. Årsaken til det er ting som har skjedd over et mye lenger tidsrom. Men ja, jeg satt med ansvaret da det skjedde" [58]. - Om de 6 hektiske minuttene, da LSK kollapset fullstendig i den siste og avgjørende kampen mot Start uttalte Nordlie: "Jeg registrerer at det meste av kritikken går på at Frode Kippe kom for sent inn........Vi hadde full kontroll på kampen. Tenk også på historien. Laget hadde ledet veldig mange kamper som de ikke hadde klart å vinne. Hva slags signaler hadde det gitt spillerne? Og hadde dette fortsatt skjedd, hvordan hadde vi sett ut da?......Scoringen var den første avslutningen de hadde på mål (Starts første mål). Det var en heading i bue over keeper. Jeg tror mange heller ikke ville byttet da. Frode fikk beskjed om å intensivere oppvarmingen. Men alt gikk veldig raskt.....I tillegg til tiden fram til avspark var det to innkast som var stopp i spillet før 4–3 kom. På det første hadde ikke Frode rukket og fått på seg drakta. På det andre fikk vi ikke kontakt med fjerdedommeren. Da sto han i en diskusjon med Start-treneren. Jeg har vært trener i 31 år. Jeg gjør ikke alt rett. Og her skal jeg ta selvkritikk. Jeg burde vært enda tydeligere i forkant på at spillerne skulle være klare på «10 sekunders varsel» enn det jeg var".

Kvalifiseringskamper

Selv om Tom Nordlie har reddet flere lag fra å rykke ned, har hans lag aldri maktet å vinne kvalifiseringskampene til eliteserien.
De fem sluttspillene Tom Nordlie har vært med på som hovedtrener har alle endt med tap:

2000. Vålerenga - Sogndal IL 3-3 agg. Sogndal IL videre på bortemålsregelen.
2002. Sandefjord Fotball - Brann 1-2 agg.
2003. Sandefjord Fotball - Vålerenga 3-5 agg.
2009. Fredrikstad - Sarpsborg 0-2.
2019: Lillestrøm SK - Start 5-5 agg. Start videre på bortemålsregelen.

Trenerkarriere

År Klubb
2019 (2 kamper) Lillestrøm SK
2016 - 2019 Skeid
2015 Avaldsnes
2014 Sandnes Ulf
2011 - 2012 Kongsvinger
2009 - 2010 Fredrikstad
2008 - 2009 Kongsvinger
2007 - 2008 Lillestrøm SK
2006 Viking
2004 - 2006 Start
2002 - 2003 Sandefjord
2000 Vålerenga
1998 - 1999 Odd Grenland
1997 Skjetten SK
1995 - 1996 Strømmen
1993 - 1994 Lørenskog
1992 Bærum
1990 - 1991 Strømmen (Assistent)
1989 Løvenstad
1987 - 1988 Skedsmo (damer)

Fotnoter

  1. [1] - RB: Sirkus Nordlie i gang
  2. [2] - Glåmdalen: Gundersen velger LSK
  3. [3] - RB: Den nye utfordringen
  4. [4] - RB: Svak test holdt Nordlie våken
  5. [5] - RB: Fjørtoft skal til bunns i LaManga-bråket.